0 μέλη και 16 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για την εξήγηση του απαρ. μετά από αρνητική πρόταση (και για τις λιγοστές εξαιρέσεις) δες τον Smyth, 2265. Κάτι παρόμοιο πρέπει να συμβαίνει και όταν η συμπερ. πρότ. εξαρτάται από υποθετική· το αποτέλεσμα δηλαδή εμφανίζεται μόνο ως λογική εκτίμηση, αφού προέρχεται από υποθετικό συλλογισμό.
Τι εννοεί ο Smyth όταν λέει ότι το ώστε με απαρέμφατο χρησιμοποιείται μόνο για να εξηγήσει την κύρια πρόταση;Κατά τα άλλα διαβάζοντας τον Smyth κατέληξα στο αρχικό μου συμπέρασμα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει διαφορά στο τι δηλώνει το ώστε με απαρέμφατο, είτε προγηγείται άρνηση ή υποθέση είτε κάτι άλλο. Έτσι δεν είναι;Και νομίζω ότι η καλύτερη διατύπωση, που τα συμπεριλάμβανε όλα, ήταν τελικά αυτή του Μπαχαράκη (την οποία είχα μάθει ως μαθήτρια):"το αποτέλεσμα παρίσταται ως φυσικό ή λογικό επακόλουθο του νοήματος της προσδιοριζόμενης προτάσεως, κατά την άποψη ή λογική του συγγραφέως (ή του λέγοντος ή του υποκειμένου της προδιοριζόμενης προτάσεως), ανεξαρτήτως του εάν τούτο επακολούθησε ή όχι (υποκειμενικό συμπέρασμα). Το αποτέλεσμα δηλαδή παρίσταται ως ενδεχόμενο ή δυνατό χωρίς να αποκλείεται να είναι και πραγματικό".Τώρα βέβαια, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να μάθουν αυτό το κατεβατό, την στιγμή που το σχολικό συντακτικό γράφει μόνο "συμπέρασμα υποκειμενικό". Αν όμως δίπλα στο "υποκειμενικό συμπέρασμα" προσθέσουμε "λογικό επακόλουθο του νοήματος της προδιοριζόμενης προτάσεως, δηλαδή συμπέρασμα ενδεχόμενο ή δυνατό [πράγμα το οποίο γράφει και Smyth], χωρίς να αποκλείεται να είναι και πραγματικό" δεν θα είμαστε απολύτως καλυμμένοι για όλες τις περιπτώσεις (εκτός από τα εφ΄ω/εφ΄ωτε); Τι λέτε;
λεω, πως δεν χρειάζεται να "ζαλίζουμε" τα παιδια με τοσες λεπτομέρειες.Ας μαθουν να κατανοουν ένα αγνωστο κειμενο και να απαντουν σε βασικά συντακτικά και νομιζω πως αυτο αρκει.
καὶ μὴν εἰ Σόλωνα καὶ Δράκοντα δικαίως ἐπαινεῖτε, οὐκ ἂν ἔχοντες εἰπεῖν οὐδετέρου κοινὸν εὐεργέτημ’ οὐδὲν πλὴν ὅτισυμφέροντας ἔθηκον καὶ καλῶς ἔχοντας νόμους: η ειδική πρόταση εξαρτάται απο το πλήν και όλο μαζί (πλην + ειδική πρόταση) είναι εμπρόθετος προσδιορισμός εξαίρεσης;Το ἔθηκον είναι τρίτος τύπος γ πληθυντικού του έθηκα, εκτός δηλαδή από τα έθεσαν και έθηκαν;
Ιωάννα, προχθές το ετοίμαζα αυτό για το διδάξω: ή έλξη από προηγούμενη ευκτική (αν υπάρχει) ή υποκειμενική και αβέβαιη επιθυμία / απλή σκέψη (το απλή σκέψη το γράφει το ψηφιακό βοήθημα).
Θα συμφωνήσω με την apri ότι η πρόταση επέχει θέση β΄όρου συγκρίσεως. Δεν είχα προσέξει καθόλου το οὐδέν. Συνεπώς, η εναλλακτική σύνταξη, κατά τη γνώμη μου, είναι: πλὴν τὸ θεῖναι.Και κάτι ακόμη: το ρήμα δεν είναι ἔθηκον αλλά ἔθηκαν.
Αυτά τα γράφει ο Πασχαλίδης στο συντακτικό του και τα ξέρω,σελ 178-179.Όμως εκτός από την έλξη ποιό το κριτήριο για την επιλογή μεταξύ των δύο απόψεων, δηλαδή της απλής σκέψης και του υποκειμενικού σκοπού;Μετάφραση;Αν μπορείτε πείτε μου.