0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
....νομίζω ότι έχω καταλάβει περίπου τι γίνεται με την οριστική του μέλλονταּ επειδή αναφέρεται στο μέλλον, το οποίο είναι αβέβαιο, σχετίζεται περισσότερο με το προσδοκώμενο ή το ενδεχόμενο παρά με το πραγματικό.
Επίσης μήπως γνωρίζετε αν οι αναφορικές – συμπερασματικές μπορεί να εκφέρονται με ευκτική του πλαγίου λόγου;
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος οριστική μέλλοντα, σημαίνει ότι ήθελε να δώσει έναν αέρα βεβαιότητας στη μελλοντική αναφορά του. Είναι σαν να λέει ότι όντως θα συμβεί το x (και όχι ότι θα συμβεί το x με βάση τις προσδοκίες του).
Λογικό μου ακούγεται αυτό, αλλά, εφόσον μιλάμε για βεβαιότητα / πραγματικό, πώς αιτιολογείται η άρνηση "μή" στο ἀνόητον δ' ἐπὶ τοιούτους ἰέναι ὧν κρατήσας τε μὴ κατασχήσει;
Νομίζω πως εδώ η άρνηση μπορεί να εξηγηθεί αν η δευ/σα πρόταση θεωρηθεί αναφορική υποθετική (όχι συμπερασματική). Είναι προφανές ότι σ' αυτό το χωρίο (ἀνόητον ... ἔσται) ο Νικίας μιλάει γενικά και αόριστα και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένους αντιπάλους: "είναι ανόητο να εκστρατεύει κανείς ενατίον αντιπάλων τέτοιων - όποιοι κι αν είναι αυτοί - που αν τους νικήσει, δεν θα μπορέσει να τους θέσει υπό την εξουσία του...".Ας δούμε κι αυτό το ενδεχόμενο.
Νομίζω πως εδώ η άρνηση μπορεί να εξηγηθεί αν η δευ/σα πρόταση θεωρηθεί αναφορική υποθετική (όχι συμπερασματική).
Πράγματι. Απλώς ο Γρηγορόπουλος την δίνει ως αναφορική-συμπερασματική και γράφει ότι "δηλώνει αποτέλεσμα ενδεχόμενο- προσδοκώμενο. Αντί απαρεμφάτου και άρνησης μή χρησιμοποιείται η ισοδύναμη σε αυτήν την περίπτωση οριστική μέλλοντα με την ίδια άρνηση". Για αυτό και σας ρώτησα, για να επιβεβαιώσω ότι η οριστική μέλλοντα χρησιμοποιείται όντως όπως το απαρέμφατο, αλλά η apri μου ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. Πολύ θα ήθελα να καταλάβω που στηρίζεται ο Γρηγορόπουλος...
πρὶν εἰδέναι σαφῶς εἰ τοιαύτην ἔχουσιν τὴν δύναμιν ὥστ’ ὠφελῆσαι τοὺς ἀκούοντας: τι είναι συντακτικά το τοιαύτην (ποια σημασία έχει εδώ το ἒχω);
ἃ ἐκεῖνοι ἀδίκως καὶ ἀλλότρια εἶχον: το ἀλλότρια; Εδώ το ἒχω αποκλείεται να σημαίνει «κρατώ σε μια κατάσταση», ώστε το ἀλλότρια να είναι κατηγορούμενο, αλλά ούτε και κατηγορηματικός προσδιορισμός μου ταιριάζει. Θα μπορούσε να είναι κατηγορούμενο μέσω μιας εννοούμενης εναντιωματικής μετοχής ὄντα;