0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σε ιστοσελίδα του πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (για τα ανοιχτά ακαδημαϊκά μαθήματα) αναφέρεται ότι μετά την πρόληψη του υποκειμένου (δίνει παράδειγμα καὶ ἐφοβοῦντο τοὺς συμμάχους μὴ ἀποστῶσι) «η δευτερεύουσα τίθεται πλέον ως επεξήγηση στο υποκείμενό της». Ισχύει κάτι τέτοιο; Εγώ, όταν κάνω σύνταξη σε προτάσεις όπως η παραπάνω δίνω τη δευτερεύουσα ως αντικείμενο και εξηγώ ότι η άλλη η αιτιατική είναι το υποκείμενο της δευτερεύουσας, που τίθεται κατά πρόληψη ως αντικείμενο στην κύρια.
Και ... μήπως θα μπορούσατε να μου απαντήσετε και στην προηγούμενη ερώτησή μου σχετικά με την πρόληψη του υποκείμενου;
... τότε η εξήγηση είναι ότι δεν έχουμε πρόληψη (ή ανύψωση) του υποκειμένου της δευτερεύουσας σε θέση αντικειμένου της κύριας, αλλά απλή μετακίνησή του εκεί για έμφαση (δηλ. θεματοποίηση) και αλλαγή της πτώσης του από επίδραση του ρήματος της κύριας.
Στην ουσία όμως πρόληψη και θεματοποίηση (ή πρόταξη) δεν είναι το ίδιο πράγμα; Όταν έχουμε ἐπιχειρήσωμεν εἰπεῖν, ἀνδρεία τί ποτ᾽ ἐστίν, επειδή το ἀνδρεία δεν μπορεί να έχει συντακτική θέση στην κύρια, μιλάμε για πρόταξη, ενώ, όταν έχουμε ἐφοβοῦντο τοὺς συμμάχους μὴ ἀποστῶσι , επειδή η σύνταξη επιτρέπει η αιτιατική να θεωρηθεί, έστω και, πώς να το πω, επιφανειακά, αντικείμενο του ρήματος, μιλάμε για πρόληψη. Κατά βάθος λοιπόν δεν είναι το ίδιο;
ὡς δὲ προσηκόντως τὴν ἀρχὴν ἡμεῖς ἔχομεν, πολὺ τούτου συντομώτερος καὶ μᾶλλον ὁμολογούμενος ὁ λόγος ἐστίν: οι μεταφράσεις (πανελλαδικές 2000) αποδίδουν το τούτου «ο λόγος για αυτό», ως γενική αντικειμενική (ή αναφοράς;) από το λόγος. Θα μπορούσε το τούτου να αναφέρεται στον προηγούμενο λόγο περὶ τῶν πολιτειῶν και να είναι γενική συγκριτική από το συντομώτερος ή πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται στο περιεχόμενο της ειδικής; Η σύνταξη λόγος τούτων, με το τούτων γενική αντικειμενική / αναφοράς, κατά πόσο συνηθίζεται στην πεζογραφία (βρήκα δύο παραδείγματα από τον Ξενοφώντα, ἡμῶν λόγος τις ἦν παρ᾽ αὐτοῖς; οὐ λέγεις αὐταῖς τὸν τοῦ κυνὸς λόγον; δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα);