0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συνάδελφοι καλησπέρα! Μήπως γνωρίζετε κάποιο βιβλίο που να αφορά τη μεθοδολογία της επίλυσης του αδιδακτου κειμένου; Δεν θελω θεματογραφία, αλλά κάποιο σύγγραμμα που να προτείνει τρόπους, μεθόδους, tips κλπ.
Το απαρέμφατο του παραδείγματός σου, Dwrina, ανήκει, ανάλογα με τα ευρύτερα συμφραζόμενα, ή στην περίπτωση 2 ("τελικό" = υπόσχονται να κάνουν), οπότε δεν υπάρχει πλάγιος λόγος, ή στην περίπτωση 3 ("ειδικό" του πλάγιου λόγου = διαβεβαιώνουν ότι κάνουν· ε.λ.: ποιοῦμεν).
Προφανώς ναι, γιατί η ευκτική δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί· πρόκειται δηλαδή για ευκτική του πλάγιου λόγου στη θέση της υποτακτικής + ἂν (αοριστολογικό). Ο πλάγιος λόγος είναι υπονοούμενος, δηλαδή ισχύει χωρίς να υπάρχει φανερό ρήμα εξάρτησης. Στον ευθύ λόγο η χρονικοϋποθετική πρόταση γίνεται: πρὶν ἂν κύριοι γενώμεθα τῶν σωμάτων, ενώ η κύρια πρόταση θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: οὐ διαλλαττόμεθα τοῖς ἀποστᾶσιν.
ἐκείνων δέ, ὦ παῖ, ἐπελάθου ἅ ποτε ἐγὼ καὶ σὺ ἐλογιζόμεθα ὡς ἱκανὸν εἴη καὶ καλὸν ἀνδρὶ ἔργον, εἴ τις δύναιτο ἐπιμεληθῆναι ὅπως ἂν αὐτός τε καλὸς κἀγαθὸς δοκίμως γένοιτο καὶ τὰ ἐπιτήδεια αὐτός τε καὶ οἱ οἰκέται ἱκανῶς ἔχοιεν; Ο υποθετικός λόγος πραγματικό δεν δηλώνει (και όχι αόριστη επανάληψη στο παρόν-μέλλον);
. Προσωπικά, κλίνω περισσότερο προς την αόριστη επανάληψη, γιατί η απόδοση (ικανόν και καλόν είη) με παραπέμπει περισσότερο σε ένα επαναληπτικό σχήμα που ήταν προϊόν της υποκειμενικής αξιολόγησης του ομιλητή και όχι ένας κοινώς αποδεκτός κανόνας με διαχρονική ισχύ. Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ήθελε ο Ξενοφώντας να το παρουσιάσει ως τέτοιο.
Δεν ήξερα όμως ότι στη αόριστη επανάληψη η επαναληπτικότητα είναι υποκειμενική, αλλά το αντίθετο, ότι σε αυτό το είδος είναι που τονίζεται η καθολικότητα και διαχρονικότητα της επανάληψης, για αυτό και με αυτό το είδος εκφράζονται τα γνωμικά.
Μια πρόταση κρίσεως και μια πρόταση επιθυμίας θεωρούνται όμοιοι όροι; Δηλαδή, μπορεί να συνδέονται παρατακτικά οριστική με προστακτική;
Ἀλλὰ τούτους οἱ θεοὶ ἀποτίσαιντο: το ἀλλὰ προφανώς δεν έχει θέση στον πλάγιο λόγο (ηὔχοντο τούτους τοὺς θεοὺς ἀποτίσασθαι), αλλά μήπως πρέπει να τεθεί πριν από το ρήμα εξάρτησης;
Ναι, μια πρόταση κρίσεως και μια επιθυμίας μπορούν κάλλιστα να συνδέονται παρατακτικά.