0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πού θα πάει... Θα τ' αλλάξω τ' άτιμο!
Δεν είναι πρέπουσα η ειρωνία.
Εγώ απάνταγα μην ακούτε τι σας λένε. Καθηγητές είναι. Άρα ανίδεοι εξ ορισμού.
Δεν θα ασχοληθώ με την ψυχανάλυση κανενός. Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να είμαστε ψυχικά ισορροπημένοι (έστω). Η θέση/άποψη/ γνώμη σας για τους βαθμούς των μαθητών ποια είναι; Ο εκπαιδευτικός στον τομέα του είναι ο ειδικός. Όχι τέλειος. Ειδικός. Ανθρώπινο είναι να γίνουν λάθος εκτιμήσεις. Έχουμε φτάσει όμως σε ένα σημείο τέτοιο που οι γονείς δεν μπορούν να δεχτούν τις αδυναμίες των παιδιών τους και οι ίδιοι οι μαθητές (διπλά δύσκολο) τις αδυναμίες τις δικές τους. Οι γονείς που είναι ουσιαστικά κοντά στα παιδιά τους γνωρίζουν καλά αν προσπαθούν και πόσο. Δεν κρίνουν από το πόσες ώρες είναι κλειστή η πόρτα του δωματίου τους...ότι σκοτώνονται στο διάβασμα! Για περιπτώσεις τέτοιες πρέπει να έχουμε αρκετά γραπτά των μαθητών για τεκμηρίωση της βαθμολόγησής του, αφού στα πολυπληθή τμήματα είναι εύκολο ένα πχ ήσυχο παιδί να ξεφύγει της προσοχής μας.
Όταν ήμουν μαθητής στο λύκειο ('95-'98) εκόντευα να μένω κάθε χρόνο στην ίδια τάξη. Λόγω αρχαίων θρησκευτικών κτλ. Με πέρναγε ο μέσος όρος. Είχα γενικά καλούς βαθμούς μαθηματικά φυσική χημεία. Γύρω στο δεκάξη. Αλλά κι εκεί δεν τα πήγαινα κι άριστα που λέμε καθώς ο καθηγητής έτρεχε να βγει η ύλη και προχώραγε λύνοντας μια σειρά σχολικών ασκήσεων τελοσπάντων για το κάθε κεφάλαιο και μετά πάμε παρακάτω. Επειδή εγώ δε γούσταρα αυτήν την τακτική (προχωρώ να βγάζω ύλη) άρχισα να παίρνω εξωσχολικά βιβλία και να μη φεύγω απ' το κεφάλαιο χωρίς να 'χω λύσει όλων των λογιώ τις ασκήσεις εμβαθύνοντας στο μέγιστο που μπορούσα τόσο θεωρία όσο και στα προβλήματα. Άμα έμπαινε κάνα τεστ απ' τον καθηγητή σε καινούργια ύλη που δεν είχα αρχίσει να επεξεργάζομαι; Κάτω απ' τη βάση εγώ. Στη δε τρίτη λυκείου σε θρησκευτικά ιστορία φιλοσοφία; Ούτε το εξώφυλλο του σχολικού δε γνώριζα. Δεν υπήρχαν τέτοιες χρονικές πολυτέλειες. Και δε μ' άρεσαν κιόλας. Είχα συμμαθητές, οι οποίοι ήσαν οι αγαπημένοι των καθηγητών. Άριστοι σ' όλα. Τα καλύτερα λόγια στους γονείς τους. Αλλά εγώ έβλεπα ότι η γνώση τους ήταν επιφανειακή. Έμενε στη σχολική αριστεία. Δηλαδή μηδέν. Οι δικοί μου με ρώταγαν μετά απ' την επίσκεψη στους καθηγητές άμα δε θέλω τελικά να σπουδάσω και να γίνω εργάτης. Εγώ απάνταγα μην ακούτε τι σας λένε. Καθηγητές είναι. Άρα ανίδεοι εξ ορισμού. Στις εισαγωγικές του '98 (προτελευταία χρονιά των δεσμών) έπιασα φυσική και χημεία 19 μαθηματικά 18 και έκθεση 13. 5532 μόρια για να θυμηθούν κι οι παλιοί εκείνης της εποχής τη μοριοδότηση. Έκθεση επίσης δεν άνοιγα βιβλίο. Πέρναγα στους Ηλεκτρολόγους του Μετσοβίου. Την πρώτη σχολή ζήτησης. Είχα δηλώσει φυσικό πρώτη επιλογή την άνοιξη με το μηχανογραφικό. Καθηγητής δε μου 'δωσε κανείς συγχαρητήρια. Πήξανε στο κλάμα οι μίζεροι. Μα ήσαν απασχολημένοι η αλήθεια είναι. Να παρηγορούν τους άριστους μαθητές σημαιοφόρους παραστάτες κτλ που είχαν όλοι περάσει σε ΤΕΙ. Τελοσπάντων εγώ στο πανεπιστήμιο, πλέον, και ιστορία μελέτησα από ωραία βιβλία (όχι τις σαχλαμάρες των σχολικών) και φιλοσοφία και χάρηκα και τ' ανθρωπιστικά με το δικό μου χρόνο και ρυθμό. Και καλλιέργησα πιότερο κι αυτές τις επιστήμες από κείνους με τα εικοσάρια της κυρίας στο σχολικό μάθημα. Τι απέγιναν οι αριστούχοι; Μετά το κλάμα και τις παρηγόριες δώσαν κάνα δυο φορές ακόμη και κατάφεραν με τα πολλά να μπουν σε μια καθηγητική σχολή (πολύ μικρότερες οι βάσεις στις φυσικομαθηματικές απ' ό,τι στις πολυτεχνικές, οι καθηγητικές σχολές ήταν πάντα για τους πολύ μέτριους μαθητές). Σήμερα στις σχολικές τάξεις αναπαράγουν τ' όμοιο.
jak_13 τι μου θύμησες με τη φράση μου που παράθεσες. Ήταν τότε που οι μισοί θέλατε να δείρετε τους μαθητές και μετά να τους μυνήσετε κι οι άλλοι μισοί δω μέσα είχατε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Θέλατε πρώτα να τους μυνήσετε και μετά να τους δείρετε.Στη συνείδηση μαθητών και γονέων οι καθηγητές είναι όσα προανάφερα. Και τούτοι είναι κι οι φυσικοί κριτές σας. Ούτε σχολικοί σύμβουλοι ούτε υπουργεία ούτε κανείς άλλος. Μπορείτε, φυσικά, να συνεχίζετε ν' αυτοθαυμάζεστε και να στρουθοκαμηλίζετε. Δε θέλω να σας χαλάσω την αυτοαναφορικότητά σας, που σας εγγυάται ένα ψυχολογικό μίνιμουμ αυτοπροστασίας. Συνεχίστε, λοιπόν, έτσι. Υπάρχει πάντα κι άλλο περιθώριο κατρακύλας.
Και είναι σίγουρο ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν και εκτιμούν περισσότερο τον δίκαιο εκπαιδευτικό.
[....]. Η εικόνα των εκπαιδευτικών που θέλει να παρουσιάσει το λιοντάρι, ευτυχώς αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό. Υπαρκτό, αλλά μικρό. Κι έχω βρεθεί σε πολλά σχολεία σε διάφορα μέρη και έχω συναντήσει μίζερους αρκετούς. Αλλά οι περισσότεροι είναι δημιουργικότατοι και αφιερώνονται με πάθος σε αυτό που κάνουν! Και είναι να απορείς με το ζήλο τους...υπαμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι κι όμως ακόμη και τα ΣΚ τους κάποιοι τα διαθέτουν για δραστηριότητες με τους μαθητές τους. Για αυτούς θα μιλήσει κανείς; Όπως και για τους μαθητές έτσι και για εμάς, ο έπαινος φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τις κατηγορίες. Να εκτιμάμε και τους συναδέλφους που παλεύουν. Ρίξτε μια καλύτερη ματιά! Ευτυχώς έχω δει πολλούς και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους. Τέλος, επιστρέφοντας στο θέμα μας, για τη βαθμολογία, ένα άδικο 20 κάνει περισσότερη ζημιά από ένα άδικο 15. Κανείς όμως δεν διαμαρτύρεται όταν χωρίς λόγο βαθμολογείται με 20 το παιδί του...
Συμφωνώ απόλυτα! Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά ποιο είναι το δίκαιο κι ας διεκδικούν με λάθος τρόπους έναν καλό βαθμό πχ για να κλείσουν τα στόματα των γονιών τους. Γνωρίζουν καλά μέσα τους. Στην πορεία όμως βλέπουν γύρω τους την ασυνέπεια.