0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το pro που βλέπω με γενική (pro malae tractationis!) είναι επιφώνημα και όχι πρόθεση, έτσι; Προθέσεις έχουμε μόνο με αιτιατική και αφαιρετική, σωστά; Μήπως υπάρχει καμία εξαίρεση;
Σας ευχαριστώ πολύ! Μια διευκρίνιση σχετικά με το "ως" Το "ως" δεν χρησιμοποιείται μόνο για πραγματική ιδιότητα; Εγώ αυτό νόμιζα, αλλά στην Πύλη, όπου με παρέπεμψε ο Sali, γράφει ότι χρησιμοποιείται και για ψεύτικη ιδιότητα. Και τελικά το pro είναι σωστό να μεταφράζεται "ως" ;
Ο Woodcock γράφει για τη γενική υποκειμενική (The Subjective Genitive):the genitive may denote the author of the activity, who would be expressed as the nominative subject of the active verb or would be denoted by ab with the ablative with the passive verb.. Αυτό που έχω με έντονη γραφή δεν το καταλαβαίνω. Και λέει c.f. coniuratio Catilinae. Ωραία, "η συνωμοσία του Κατιλίνα" = "συνωμοτεί ο Κατιλίνας". Πώς ο Κατιλίνας θα μπορούσε να δηλωθεί ως ποιητικό αίτιο με παθητικό ρήμα; Ή στο π.χ. ἄφιξις τοῦ βασιλέως στα Αρχαία, σε ποια ρηματική φράση θα ήταν ο βασιλιάς ποιητικό αίτιο με παθητικό ρήμα;
Εννοεί τον δράστη που μπορεί να εκφραστεί ως υποκείμενο στην ενεργητική φωνή και ως ποιητικό αίτιο στην παθητική φωνή (εφόσον μπορεί να υπάρξει). Στα παραδείγματα που παραθέτεις δεν μπορεί να υπάρξει παθητική φωνή, γιατί το ρήμα είναι αμετάβατο.
Μπορείς να σκεφτείς κάποιο παράδειγμα γενικής υποκειμενικής, για το οποίο να μπορεί να υπάρχει παθητική φωνή; Εγώ όχι!
Ο λόγος που κοίταξα στον Woodcock για τη γενική υποκειμενική είναι γιατί στα κείμενα των Λατινικών του σχολικού βιβλίου πολλές γενικές χαρακτηρίζονται υποκειμενικές (σε όλα τα βοηθήματα), ορισμένες από τις οποίες (δεν τις θυμάμαι τώρα) στα Αρχαία θα τις λέγαμε αντικειμενικές. Και θα τις λέγαμε αντικειμενικές, γιατί, από ό,τι ξέρω και εφαρμόζω και εγώ, τρέπουμε το ουσιαστικό πάντοτε σε ρήμα ενεργητικής διάθεσης. Π.χ. αν έχουμε κατανομή χρημάτων θα χαρακτηρίσουμε τη γενική αντικειμενική, γιατί θα τρέψουμε σε κατανέμω τὰ χρήματα και όχι σε κατανέμονται τὰ χρήματα, (γιατί αλλιώς θα βγαίνουν όλες υποκειμενικές). Έχω δει όμως ότι στον χαρακτηρισμό κάποιων γενικών των σχολικών κειμένων, ανάλογων με το κατανομή χρημάτων, οι γενικές χαρακτηρίζονται υποκειμενικές, πράγμα που προκύπτει από την τροπή του ουσιαστικού σε ρήμα παθητικής διάθεσης.
Αν η γενική είναι κάτι άψυχο, τότε την αντιλαμβάνεται ως αντικειμενική αν το ρήμα είναι μεταβατικό (πχ η επιθυμία του ύδατος) και υποκειμενική αν είναι αμετάβατο (πχ η άνοδος των επιτοκίων).Πάντα παίζουν ρόλο τα συμφραζόμενα, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι η standard χρήση.
Τώρα, εσύ Sali θέτεις ένα θέμα αν αναζητούμε τον δράστη ή απλώς το υποκείμενο, δηλαδή αν έχουμε την ίδια γενική στις προτάσεις "Η κατάληψη της Τροίας από τους Έλληνες" και "Οι Έλληνες επεδίωξαν την κατάληψη της Τροίας". Έχω την εντύπωση ότι πάντα αναζητούμε τον δράστη, όχι απλώς το υποκείμενο. Δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο υπερισχύει ο τρόπος που θα κατανοούσαμε τη φράση (μεταβατικό ρήμα+άψυχο) στα περισσότερα περιβάλλοντα.
Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να δηλώνεται ο δράστης στην πρόταση και λέει ότι, αν δηλώνεται, μπορούμε να τρέψουμε το ουσιαστικό σε ρήμα ενεργητικής διάθεσης, οπότε η γενική να είναι αντικειμενική, ενώ αν δεν δηλώνεται, πρέπει να τρέψουμε το ουσιαστικό σε ρήμα παθητικής διάθεσης, οπότε η γενική να είναι υποκειμενική.