0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Προφανώς θα ξεκινήσουν απτην ερχόμενη σεζόν στην κατεύθυνση της
ΚΑΙ στο τέλος λέει ότι ο νόμος θα ισχύει απο τη χρονια 2020-21 εκτός του άρθρου 9 (αυτό για την τράπεζα θεματων).Κι έτσι η απορία μου παραμένει.
Μόνο που οι συγγραφείς του βιβλίου διέπραξαν εδώ μια σοβαρότατη παράλειψη με το να μη συμπεριλάβουν στη λίστα των προτάσεων αυτών και τις χρονικές προτάσεις του dum του υστεροχρόνου. Και άλλη μία σοβαρή παράλειψη είναι ότι αυτές οι προτάσεις, επειδή έχουν κοινά στοιχεία με τις τελικές, εκφέρονται κανονικά με υποτακτική ενεστώτα ή παρατατικού. Μα, αυτές οι προτάσεις κι αν είναι ο καλύτερος "εκπρόσωπος" της ιδιομορφίας στην ακολουθία των χρόνων! Ιδού γιατί τα παλικάρια της ΟΕΦΕ στην απάντησή τους για τη χρονική πρόταση τα έκαναν μαντάρα γράφοντας ότι δηλώνεται το σύγχρονο στο παρελθόν και παραγνωρίζοντας πλήρως τη σαφέστατη δήλωση των συγγραφέων του σχολικού βιβλίου (κείμ. 38, παρατήρ. 2, iii), οι οποίοι μιλούν - πολύ σωστά - για υστερόχρονο. "Πολύ σωστά" βέβαια οι συγγραφείς μιλούν για υστερόχρονο, αλλά αφήνουν εκτεθειμένους τους συναδέλφους, όταν πρέπει να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Οι παραλείψεις αυτές των συγγραφέων του σχολικού βιβλίου - αφού θέλουν να μιλούν για ιδιομορφία - είναι απαράδεκτες!
Εγώ πάντως είχα πει στους μαθητές μου να γράψουν για την πρόταση dum aliqua vox congruens proposito audiretur ότι "εκφράζει το υστερόχρονο, εκφέρεται με υποτακτική, γιατί η πράξη εκφράζεται ως προσδοκία ή επιδίωξη, χρόνου παρατατικού, γιατί εξαρτάται από ρήμα ιστορικού χρόνου και αναφέρεται στο παρελθόν (ισχύει η ιδιομορφία στην ακολουθία των χρόνων των τελικών προτάσεων)". Τώρα, αν το έγραψαν έτσι, δεν κόβω το κεφάλι μου. Πάντως, με αυτήν την ασάφεια του σχολικού βιβλίου δεν έπρεπε να ζητηθεί αυτή η πρόταση. Και, μπορεί να έδωσα καλού κακού την παραπάνω αναγνώριση, αλλά δεν περίμενα να πέσει.
Γνωρίζει κανείς αν πρόκειται να αλλάξουν τα βιβλία ή/και η ύλη των Λατινικών; Φέτος η
Ευχαριστώ για την απάντηση! Έτσι το σκεφτόμουν κι εγώ... Πάντως σε συζήτηση με συναδέλφους αναφέρθηκε ότι η φετινή