Dwrina και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρηθεί επιθετική κατά παράλειψη του προσδιοριζόμενου όρου· επιθετική θεωρείται μόνο αν προσδιορίζει ομοιόπτωτα ρητώς εκπεφρασμένο στο κείμενο προσδιοριζόμενο όρο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα· αλλά το τι θα ακολουθηθεί στην πράξη, αν δηλαδή θα υιοθετηθεί η άποψη του σχολικού βιβλίου ή της ΟΕΦΕ, ή η άποψη της σχολικής Γραμματικής, αυτό έχει να κάνει με την επιλογή του κάθε διδάσκοντος.
Ξέρεις γιατί σκέφτηκα ότι μπορεί να θεωρείται επιθετική κατά παράλειψη του προσδιοριζόμενου όρου; Γιατί θυμήθηκα το quanti nullam adhuc emerat (του κειμένου 29), όπου το nullam, αν και ο προσδιοριζόμενος όρος παραλείπεται, είναι επιθετική αντωνυμία, αφού η αντίστοιχη ουσιαστική είναι η nemo. Κάνω λάθος; Και σκέφτηκα μήπως και το θηλυκό της aliquis χρησιμοποιείται χωρίς προσδιοριζόμενο όρο σε ανάλογα μόνο συμφραζόμενα, δηλαδή προσδιορίζοντας θηλυκό όνομα που έχει αναφερθεί προηγουμένως και δεν επαναλαμβάνεται.
Γιατί ο Κανελλόπουλος το ουδέτερο στη γενική, δοτική και αφαιρετική ενικού και πληθυντικού το κλίνει μαζί με το res;
Η ΟΕΦΕ φαίνεται πως ερμηνεύει το σχολικό βιβλίο κατά τον πρώτο τρόπο που ανέφερα (ότι η αντωνυμία είναι τριγενής δικατάληκτη) αφού την δίνει ως aliquis/aliquis/aliquid. Δεν μου φαίνεται όμως πιθανό οι συγγραφείς του σχολικού βιβλίου να εννοούν αυτό.
Το nihil ή nil είναι άκλιτος τύπος με χρήσεις μόνο ονομαστικής ή αιτιατικής ενικού. Τις άλλες πτώσεις δεν τις έχει και, σύμφωνα με διάφορους μελετητές, τις δανείζεται από το nulla res. Αυτό όμως δεν το αποδέχονται όλοι.
Η υποτακτική των ρημάτων της α’ συζυγίας προέρχεται από συναίρεση του a του θέματος με το θεματικό e ή το a αποβάλλεται; Αν προέρχεται από συναίρεση δεν θα έπρεπε να είναι παντού μακρό το e; Πάντως, όπως τα γράφει ο Σκάσσης (σελ. 249), το e πρέπει να είναι μακρό (άρα να προέρχεται από συναίρεση, που είναι και το πιο λογικό), αλλά για κάποιον λόγο βραχύνεται σε ορισμένα πρόσωπα.
Ο Σκάσσης στη σχολική Γραμματική του δεν δίνει υποτακτική μέλλοντα στην ενεργητική φωνή. Αυτό το κάνει γιατί στην πραγματικότητα οι τύποι που στη σχολική Γραμματική δίνονται ως υποτακτική μέλλοντα είναι η υποτακτική της ενεργητικής περιφραστικής συζυγίας (δηλαδή συντακτικά χρησιμοποιούνται μόνο ως υποτακτική ε.π.σ;)