0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
marīto persaepe interroganti, eique ab ostio quaerenti Ennium ancilla dixisset eum domi non esse: πώς πρέπει να γραφεί η αφαιρετική, αν ζητηθεί, των επιθετικών μετοχών στα δύο παραπάνω χωρία; Εγώ νομίζω με -e, γιατί μου φαίνεται ότι λειτουργούν ως παράθεση και όχι ως επιθετικός προσδιορισμός. Ο Παπαθανασίου γράφει με -i (για το querens μόνο, γιατί την άλλη μετοχή δεν την κλίνει), γιατί «η μετοχή είναι επιθετική».
To equidem δεν έχει μέσα και την προσωπική αντωνυμία του α΄ προσώπου ego, απλώς χρησιμοποιείται συνήθως για το α΄ πρόσωπο, έτσι;Ο Παπαθανασίου, όταν τρέπει την πρόταση με υποκείμενο α΄ ενικό σε παθητική (κείμενο 22), κάνει το equidem quidem.
Στο κείμενο 16 το Lemovicum και το Arvernorum είναι κτητικές και/ή αντικειμενικές;
Το hostium λίγο πιο κάτω είναι διαιρετική. Μπορεί να εκληφθεί και ως περιεχομένου;
Το magnitudine και το virtute στο κείμενο 17 είναι αφαιρετικές κατηγορηματικές της ιδιότητας; Στο βιβλίο του καθηγητή δεν αναφέρονται ως κατηγορηματικές.
Στις πανελλήνιες θα ζητηθεί από τους μαθητές μετάφραση 20, εισαγωγή 10, ετυμολογικά 10, γραμματική 30 και συντακτικό 30 μονάδες.Το εισαγωγικό σημείωμα που προτάσσεται των κειμένων είναι προς εξέταση; Ερωτήσεις κατανόησης και ερμηνείας πάνω στο κείμενο θα ζητηθούν;
Στο ψηφιακό βοήθημα study4exams που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πριν από δυο χρόνια, με το προηγούμενο σύστημα, δεν υπάρχει αναλυτική σύνταξη για τα κείμενα που τότε δεν ήταν στην ύλη. Υπάρχει κάποιο άλλο ψηφιακό βοήθημα;
Σε ποιον τύπο της ενεργητικής φωνής αντιστοιχεί ο παθητικός τύπος proici; Στην απάντηση του βοηθήματος βρίσκω proiecere αλλά λογικά είναι λάθος, πρέπει να είναι proicere.