Dwrina και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ερώτηση: στο μάθημα 21 το Brunno duce ειναι ιδιόμορφη αφαιρετική! Στη μαθήτρια μου αφου της εξήγησα τη γνήσια αφαιρετική απόλυτο, τη νόθο και την ιδιόμορφη της εξήγησα οτι :το Brunno ειναι υποκείμενο της υποτιθέμενης μετοχής του ενεστώτα του sum σε αφαιρετική (sente), που φυσικά δεν υπάρχει και το duce λειτουργει ως κατηγ.προσδιορισμός γιατι δείχνει αξίωμα κλπ κλπ! Ο καθηγητής του σχολείου της είπε οτι αυτο ειναι εντελως λάθος! Σημειωτέον: τον είχα καθηγητή προ 10ετιας και εγώ τον λάτρευα τότε! Μπορεί κάποιος να μου το διευκρινήσει;Το εξήγησα λάθος;
Παράθεση από: mariaaa στις Σεπτεμβρίου 22, 2009, 12:51:35 amΕρώτηση: στο μάθημα 21 το Brunno duce ειναι ιδιόμορφη αφαιρετική! Στη μαθήτρια μου αφου της εξήγησα τη γνήσια αφαιρετική απόλυτο, τη νόθο και την ιδιόμορφη της εξήγησα οτι :το Brunno ειναι υποκείμενο της υποτιθέμενης μετοχής του ενεστώτα του sum σε αφαιρετική (sente), που φυσικά δεν υπάρχει και το duce λειτουργει ως κατηγ.προσδιορισμός γιατι δείχνει αξίωμα κλπ κλπ! Ο καθηγητής του σχολείου της είπε οτι αυτο ειναι εντελως λάθος! Σημειωτέον: τον είχα καθηγητή προ 10ετιας και εγώ τον λάτρευα τότε! Μπορεί κάποιος να μου το διευκρινήσει;Το εξήγησα λάθος; breno duce όπως πολύ σωστά λες είναι ιδιόμορφη αφαιρετική απόλυτη με το duce κατηγ.προσδ. που δηλώνει αξίωμα στο breno.έτσι το δίδαξα κι εγώ και δεν ακουσα κάτι διαφορετικό απο τις δύο μαθήτριες μου (παρόλα αυτά θα τις ρωτήσω επί τουτου για να βεβαιωθώ κι εγω!)η διαφωνία του καθηγητή υποθέτω έγκειται στην μορφή της εννοούμενης μετοχής. η γραμματική του σχολείου στη σελ 64 (ή εκεί που δίνει τους χρονους του sum, σε περίπτωση που έχεις διαφορετική αρίθμηση) γράφει "η μετοχή ενεστώτα sens χρησιμοποιείται μόνο στα δυο σύνθετα praesens και absens"
Σου παραθέτω απόσπασμα από τον Τζάρτζανο : "Δεν δύναται να λέγεται ότι εις φράσεις οίαι αι ανωτέρω (ατελής/ιδιόμορφη αφαιρετική απόλυτη) νοείται η αφαιρετική της ελλειπούσης μετοχής ενεστώτος του ρήματος esse, διότι ό,τι ελλείπει εν τινί γλώσση δε δύναται βέβαια να νοήται υπό των ομιλούντων αυτήν" και έχει δίκιο. Για μας που έχουμε μετοχή ενεστώτα στο ειμί είναι εύκολο να την εννοήσουμε, για όσους όμως μιλούσαν και έγραφαν τη λατινική είναι αδύνατον να εννοήσουν μετοχή που δεν υπήρχε στη γλώσσα τους.