Dwrina και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αχ Sali έχεις τις ίδιες απορίες που έχω και γω. Ουφφ είναι μεγάλη ευθύνη να έχεις παιδιά στη γ λυκείου. Καλύτερα να διδάξεις κάτι επιπρόσθετο παρά να χάσει το παιδάκι εξαιτίας σου. Μακάρι να είχα μια απάντηση. Όποιος γνωρίζει κάτι στάνταρ ας το γράψει, θα ήθελα να ξέρω.
Καλησπέρα! Καινούρια στο forum,αλλά σας παρακολουθώ χρόνια και είναι πολύτιμη η βοήθεια σας.Μια ερώτηση έχω.Η προταση στο 21 pro quo pecuniam acceperunt γίνεται μετοχη και αν ναι pecunia accepta ,δηλ. απόλυτη.
Συνάδελφοι Καλησπέρα! !2 ερωτήσεις! Υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν παραθετικα επιρρηματοςτου paucus με απάντηση pauciens από τη στιγμή που δεν αναφέρεται στη σχολική γραμματικη;;επιπλέον αν ζητηθεί από τα παιδιά "αναγνωρίστε τις προτάσεις του 1ου κειμενου'' θα πρέπει να γίνει συντακτική αναγνώριση (εισαγωγή, εκφορά κτλ) η"μόνο το είδος της προτασης;;
Γιατί όμως δεν είναι στην ύλη η απαρεμφατική σύνταξη; Συνάδελφοι, βοηθήστε με να το καταλάβω. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το να χαρακτηριστεί ένα απαρέμφατο ως ειδικό και αντικείμενο ρήματος; Ή μήπως το να επισημανθεί ο (κακώς) λεγόμενος "λατινισμός του ειδικού απαρεμφάτου"; Γιατί αυτό είναι η απαρεμφατική σύνταξη. Άλλο αυτό και άλλο να ζητηθεί μετατροπή του ειδικού απαρεμφάτου σε κύρια πρόταση, δηλαδή του πλαγίου λόγου σε ευθύ· αυτό ναι, ξέρουμε όλοι ότι είναι εκτός ύλης (και πολύ σωστά, γιατί αρκετά και "χοντρά" λάθη διέπραξε η ΚΕΕ στο παρελθόν με τον πλάγιο λόγο). Αλλά η απαρεμφατική σύνταξη γιατί;
Συνάδελφοι Καλησπέρα! !2 ερωτήσεις! Υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν παραθετικα επιρρηματοςτου paucus με απάντηση pauciens από τη στιγμή που δεν αναφέρεται στη σχολική γραμματικη;;
επιπλέον αν ζητηθεί από τα παιδιά "αναγνωρίστε τις προτάσεις του 1ου κειμενου'' θα πρέπει να γίνει συντακτική αναγνώριση (εισαγωγή, εκφορά κτλ) η"μόνο το είδος της προτασης;;
Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Εφόσον δεν υπάρχει κατηγορηματική δήλωση (έτσι νομίζω τουλάχιστον) ότι η απαρεμφατική σύνταξη είναι εκτός ύλης, καλό είναι να τη διδάσκουμε στα παιδιά - δεν είναι και τόσο τρομερό πράγμα να αποκτήσουν μια γνώση παραπάνω, ακόμη κι αν θεωρηθεί επιπρόσθετη, όπως λες. Έτσι όμως είμαστε κατοχυρωμένοι.
ante + αιτιατικήΟ εμπρόθετος προσδιορισμός εκφράζει χρόνο και, συγκεκριμένα, το πριν πόσο χρόνο έγινε κάτι.Ισοδύναμη έκφραση: αφαιρετική + ante. Το ante είναιεπιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου και η αφαιρετική είναι του μέτρου ή της διαφοράς (δηλώνει δηλαδή το κατά πόσο κάτι είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από κάτι άλλο).Άρα: ante tertium diem = tertio ante die