0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχω την αίσθηση ότι έχουμε ξεφύγει απο το θέμα.Τα πανεπιστήμια τύπου "ανοιχτό" (open universities), δημιουργήθηκαν με σκοπό την εξειδικευμένη επαγγελματική γνώση. Γι΄αυτό το λόγο τα πρώτα χρόνια έδιναν μόνο πιστοποιητικά σπουδών(3μηνης, 6μηνης διάρκειας) και απευθύνονταν απιοκλειστικά σε εργαζόμενους(αυτό που λέμε τώρα δια βίου εκπαίδευση είναι αποτέλεσμα των open univers). Αυτός ήταν και ο λόγος που τα μαθήματα ήταν απο απόσταση(ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρακολουθούν). Λογικό ήταν οι σπουδές να διαρκούν περισσότερο, λογικό ήταν να πληρώνουν για παρακολούθηση, λογικό ήταν να είναι δύσκολα τα μαθήματα(δεδομένου ότι εισάγονταν όλοι), λογικό ήταν να μη συνεχίζουν πολλοί λόγω χρόνου ή οικονομικών δυσκολιών. Αυτό το τελευταίο ήταν ο λόγος που πολλές εταιρείες πλήρωναν τα δίδακτρα των υπαλλήλων τους.Όμως τα χρόνια πέρασαν.... και βλέποντας τη ζήτηση απο τους πολίτες, εξελίχθηκαν σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Επειδή στην Ελλάδα, είμασταν πίσω σε όλα αυτά, απλά αντιγράψαμε την υπάρχουσα κατάσταση προσαρμόζοντάς το στην Ελληνική πραγματικότητα......με ότι αυτό συνεπάγεται.
Συνάδελφε ( xaan δεν γνωρίζω τίποτα για τα μεταπτυχιακά του ΕΑΠ- όπως δε γνωρίζεις και συ άλλωστε, η διαφορά μας είναι ότι εσύ έχεις άποψη!!! Άποψη που την στηρίζεις στο γεγονός ότι για την εισαγωγή στο ΕΑΠ διενεργείται κλήρωση. Δεν είδα όμως να απαντάς στα ερωτήματα που σου θέτω. Αν θεωρείς την μέθοδο εισαγωγής τόσο καθοριστικής σημασίας, τότε φαντάζομαι ότι θα θεωρείς και το απολυτήριο Λυκείου που προφανώς κατέχεις, κατώτερο των απολυτηρίων Λυκείου που έχουν κάποιοι μεγαλύτεροι από σένα σε ηλικία, οι οποίοι για να μπουν στο Λύκειο έδιναν εξετάσεις ... Εξήγησα ότι έχω άποψη για τα προπτυχιακά του ΕΑΠ. Και δεν μπορώ να φανταστώ για ποιό λόγο τα μεταπτυχιακά να λειτουργούν διαφορετικά. Εξήγησα ότι έχω ήδη ένα πτυχίο. Είδα ότι μιλάς με σεβασμό για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ναι, φίλε μου, από κει πήρα το πρώτο μου πτυχίο, από το Μαθηματικό Αθηνών συγκεκριμένα. Με το Μαθηματικό Αθηνών συγκρίνω τη σχολή που βγάζω τώρα. Και την βρίσκω εξίσου δύσκολη. Δε χαρίζεται τίποτα στο ΕΑΠ. Αν όμως έτσι νομίζεις, δοκίμασέ το. Δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές εκεί (πάνω από το 60% όσων εισάγονται εγκαταλείπουν χωρίς να τελειώσουν), η εμπειρία όμως θα σου φανεί σίγουρα χρήσιμη. Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά, προτιμώ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που οι ενδιαφερόμενοι επιλέγονται με κλήρωση, και όσοι έχουν τα κότσια το τελειώνουν, παρά ένα μεταπτυχιακό που θα το τελειώσουν έτσι κι αλλιώς όλοι, είτε μπήκαν με εξετάσεις, είτε μπήκαν με τις άλλες διαδικασίες που δυστυχώς όλοι ξέρουμε.Τέλος, για να μη το κουράζουμε, το ΕΑΠ αποτελεί τομή στην Ελληνική Εκπαίδευση, όχι τόσο γιατί η εκπαίδευση που προσφέρει είναι εξ αποστάσεως, όσο γιατί 1) δεν "παίζουν" φοιτητικές παρατάξεις και αλισβερίσι φοιτητών-καθηγητών (όλοι καταλαβαίνουμε...)2) οι καθηγητές του προσλαμβάνονται με συμβάσεις (όχι μόνιμοι), βάσει βιογραφικών/προσόντων κλπ (οικογενειοκρατία δεν υπάρχει)3) οι καθηγητές του αξιολογούνται συνεχώς και η δουλειά τους ελέγχεται4) τα θέματα των εξετάσεων δεν τα βάζει ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα, (ο καθηγητής τα πρωτοβλέπει ταυτόχρονα με τους φοιτητές του) αλλά ο συντονιστής της ενότητας5) τα γραπτά των φοιτητών διορθώνονται παρουσία όλων των καθηγητών οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα6) υπάρχει ουσιαστική "επαφή" του καθηγητή με τους φοιτητές του (στο Καποδιστριακό οι φοιτητές ήμασταν ανώνυμοι, εδώ μας ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα) 7) το "ένα και μοναδικό σύγγραμμα" αποτελεί ανέκδοτοΌλα αυτά είναι που κάνουν τους καρεκλοκένταυρους των συμβατικών Πανεπιστημίων να μη βλέπουν το ΕΑΠ με καλό μάτι και να προσπαθούν να το διαβάλλουν. Χαλάει τη "σούπα" βλέπετε... Δεν ξέρω πώς θα λειτουργεί σε κάποια χρόνια που θα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όλων-μέχρι τότε πάντως, στην προσπάθειά του να μην ακουστεί από πουθενά τα παραμικρό, θα συνεχίσει να βγάζει το λάδι όσων σπουδάζουν σ' αυτό και να δίνει τίτλους σπουδών που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν (σκεπτόμενο άνθρωπο)
Anapli, αυτό το σύστημα που αναφέρεις το έφαρμόζουν και κλασσικά παν/μια σήμερα στην ελλάδα όπως το ΕΚΠΑ με τα προγράμματα εξ αποστασεως εκπαίδευσης (5-6-9μηνα κλπ) και χορηγούν διάφορα πιστοποιητικά. Νομίζω ότι πρόκειται για περαιτέρω επιμόρφωση (όπως πχ στη λογιστική, διεθνή λογιστικά πρότυπα κ.α). Δεν έχει όμως σχέση με ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών.
Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι δεν έχω γνώση για μεταπτυχιακά ακόμη και σε άλλη σχολή του ίδιου πανεπιστημίου που είχαν 120 υποψήφιους και επιλέγονταν 10 χωρίς εξετάσεις και με πολύ "μυστηριώδη" και θολά κριτήρια.
Όσον αφορά το μέσον στα μεταπτυχιακά: Εγώ ο ίδιος έχω μιλήσει σε θείο μου καθηγητή σε ΑΕΙ (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω ποιο) και έχει πάρει σε μεταπτυχιακό κάποιον φίλο μου. Επίσης, έχω ακούσει από γνωστούς πολλές τέτοιες ιστορίες.Εξακολουθεί όμως ο xaan να μην απαντάει επί της ουσίας (ποιότητα σπουδών κλπ.). Μάλλον υπάρχει κάποιο είδος εμμονής με τον τρόπο εισαγωγής. Και τέλος πάντων μάθε φίλε xaan τι ακριβώς κάνουν σ' αυτό το ρημάδι το ΕΑΠ και μετά να εκφέρεις γνώμη.
Παράθεση από: marsa στις Νοεμβρίου 13, 2007, 01:06:18 amΣυνάδελφε ( xaan δεν γνωρίζω τίποτα για τα μεταπτυχιακά του ΕΑΠ- όπως δε γνωρίζεις και συ άλλωστε, η διαφορά μας είναι ότι εσύ έχεις άποψη!!! Άποψη που την στηρίζεις στο γεγονός ότι για την εισαγωγή στο ΕΑΠ διενεργείται κλήρωση. Δεν είδα όμως να απαντάς στα ερωτήματα που σου θέτω. Αν θεωρείς την μέθοδο εισαγωγής τόσο καθοριστικής σημασίας, τότε φαντάζομαι ότι θα θεωρείς και το απολυτήριο Λυκείου που προφανώς κατέχεις, κατώτερο των απολυτηρίων Λυκείου που έχουν κάποιοι μεγαλύτεροι από σένα σε ηλικία, οι οποίοι για να μπουν στο Λύκειο έδιναν εξετάσεις ... Εξήγησα ότι έχω άποψη για τα προπτυχιακά του ΕΑΠ. Και δεν μπορώ να φανταστώ για ποιό λόγο τα μεταπτυχιακά να λειτουργούν διαφορετικά. Εξήγησα ότι έχω ήδη ένα πτυχίο. Είδα ότι μιλάς με σεβασμό για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ναι, φίλε μου, από κει πήρα το πρώτο μου πτυχίο, από το Μαθηματικό Αθηνών συγκεκριμένα. Με το Μαθηματικό Αθηνών συγκρίνω τη σχολή που βγάζω τώρα. Και την βρίσκω εξίσου δύσκολη. Δε χαρίζεται τίποτα στο ΕΑΠ. Αν όμως έτσι νομίζεις, δοκίμασέ το. Δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές εκεί (πάνω από το 60% όσων εισάγονται εγκαταλείπουν χωρίς να τελειώσουν), η εμπειρία όμως θα σου φανεί σίγουρα χρήσιμη. Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά, προτιμώ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που οι ενδιαφερόμενοι επιλέγονται με κλήρωση, και όσοι έχουν τα κότσια το τελειώνουν, παρά ένα μεταπτυχιακό που θα το τελειώσουν έτσι κι αλλιώς όλοι, είτε μπήκαν με εξετάσεις, είτε μπήκαν με τις άλλες διαδικασίες που δυστυχώς όλοι ξέρουμε.Τέλος, για να μη το κουράζουμε, το ΕΑΠ αποτελεί τομή στην Ελληνική Εκπαίδευση, όχι τόσο γιατί η εκπαίδευση που προσφέρει είναι εξ αποστάσεως, όσο γιατί 1) δεν "παίζουν" φοιτητικές παρατάξεις και αλισβερίσι φοιτητών-καθηγητών (όλοι καταλαβαίνουμε...)2) οι καθηγητές του προσλαμβάνονται με συμβάσεις (όχι μόνιμοι), βάσει βιογραφικών/προσόντων κλπ (οικογενειοκρατία δεν υπάρχει)3) οι καθηγητές του αξιολογούνται συνεχώς και η δουλειά τους ελέγχεται4) τα θέματα των εξετάσεων δεν τα βάζει ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα, (ο καθηγητής τα πρωτοβλέπει ταυτόχρονα με τους φοιτητές του) αλλά ο συντονιστής της ενότητας5) τα γραπτά των φοιτητών διορθώνονται παρουσία όλων των καθηγητών οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα6) υπάρχει ουσιαστική "επαφή" του καθηγητή με τους φοιτητές του (στο Καποδιστριακό οι φοιτητές ήμασταν ανώνυμοι, εδώ μας ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα) 7) το "ένα και μοναδικό σύγγραμμα" αποτελεί ανέκδοτοΌλα αυτά είναι που κάνουν τους καρεκλοκένταυρους των συμβατικών Πανεπιστημίων να μη βλέπουν το ΕΑΠ με καλό μάτι και να προσπαθούν να το διαβάλλουν. Χαλάει τη "σούπα" βλέπετε... Δεν ξέρω πώς θα λειτουργεί σε κάποια χρόνια που θα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όλων-μέχρι τότε πάντως, στην προσπάθειά του να μην ακουστεί από πουθενά τα παραμικρό, θα συνεχίσει να βγάζει το λάδι όσων σπουδάζουν σ' αυτό και να δίνει τίτλους σπουδών που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν (σκεπτόμενο άνθρωπο)Γνωρίζω πάντως τουλάχιστον 2-3 καρεκλοκένταυρους που δουλεύουν και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Και έναν που προσπαθεί να μεταπηδήσει από το ΕΑΠ στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και λυπάμαι πολύ που θα σου το χαλάσω, αλλά οι ίδιες παρεούλες είναι οι καθηγητές στην Ελλάδα, η κάθε κλίκα κοιτάει να σπρώξει τους δικούς της. Απλά άλλοι συμπληρώνουν το "εισοδηματάκι" των 3000 ευρώ με μερικά μαθήματα στο ΕΑΠ και άλλοι που είναι ήδη στο ΕΑΠ κοιτάνε για μια πιο μόνιμη θεσούλα στο Δημόσιο.