Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: konstantinat στις Οκτωβρίου 21, 2010, 11:44:40 am
-
Και ενω βρισκόμαστε όλοι σε κατάσταση αναμονής σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου για το πολύδιαφημιζόμενο "νεό λύκειο", αναρωτιέμαι αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι θα συμβεί πραγματικά αν τελικά υλοποιηθεί η πρόταση να γίνει το μάθημα των θρησκευτικών επιλεγόμενο στο λύκειο.
Παρακολουθώντας εδώ και καιρό την αγωνία των συναδέλφων, εδώ μέσα και αλλού, για τις θέσεις των αναπληρωτών φοβάμαι πως τελικά δε μπορούμε να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.
Είναι προφανές πως το καθεστώς της επιλογής θα σημάνει την αρχή του τέλους για την διοριστία των θεολόγων στα σχολεία αλλά και το μέλλον της θεολογικής επιστήμης στην Ελλάδα, όπου η επιλογή σπουδών πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Φαντάζομαι πως κανένας δεν είναι τόσο αισιόδοξος ή τόσο αθεράπευτα ρομαντικός ώστε να πιστέψει ότι η δυνατότητα επιλογής και κατα συνέπεια η διαμόρφωση του προγράμματος διδασκαλίας από τους μαθητές δεν θα επηρεάσει το μάθημα με ανάλογες δυσάρεστες συνέπειες για εμάς.
Η μεταρρύθμιση που έρχεται θα συρρικνώσει σε τέτοιο βαθμό τις θέσεις των θεολόγων, ώστε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα πρόσληψης, είτε ως αναπληρωτές είτε, πολύ περισσότερο, ως μόνιμοι. Κανείς δεν αναρωτιέται γιατί μετά από τέτοιο μαζικό κύμα φυγής, οι αναπληρωτές θεολόγοι παρέμειναν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα και χωρίς καμία ανακοίνωση για θέσεις ΑΜΩ για τον κλάδο; Είναι φανερό πως από του χρόνου δεν θα υπάρχει ανάγκη πλήρωσης των θέσεων καθώς οι ήδη υπάρχοντες μόνιμοι θα είναι υπέραρκετοί για ένα μάθημα 6 ώρων (στο γυμνάσιο).
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς και γιατί δεν έχουμε αρχίσει ήδη να αντιδρούμε δυναμικά; Κάποια χλιαρή κινητικότητα από την πλευρά της ιεραρχίας-τοποθετημένη σε λάθος βάση κατα τη γνώμη μου-, μια εξαιρετική επιστολή του κ.Τρίτου και μια αντίστοιχη της ΠΕΘ στο υπουργείο, οι οποίες όμως παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, δεν αρκούν ενω η απουσία ουσιαστικής διάθεσης για δυναμικό αγώνα από τους συνδέσμους θεολόγων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπογράφουν με μαθηματική ακρίβεια την καταδίκη μας και δίνουν το δικαίωμα στους "αντιπάλους" μας να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους.
Το ερωτημά μου είναι πότε θα αποφασίσουμε επιτέλους να πιέσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε και εμείς φωνή και διεκδικήσεις, αντι να παραμένουμε απλοί θεατές σε ένα έργο που δυστυχώς δεν έχει καθόλου happy end για τον κλάδο; Πόσο παρακάτω να πάμε για να συνειδητοποιήσουμε ότι μας έχουν απαξιώσει εδώ και χρόνια-με την ανοχή μας-και αποτελούμε πια ανέκδοτο για τον εκπαιδευτικό κόσμο;
Κάθε πρόταση-άποψη δεκτή, αλλά το θέμα είναι να μη μείνουμε μόνο στα λόγια...
-
Από τη μια κατανοώ την αγωνία όλων για επαγγελματική αποκατάσταση.
Από την άλλη, όμως (και συγχωρέστε με που θα το πω), δεν μπορεί η όποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση* να γίνεται με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση του Α ή του
-
Διαφωνώ γενικά με το σύστημα επιλογής μαθημάτων σε σχολείο. Όλα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ίδια για όλους.
Όσον αφορά τα Θρησκευτικά, αν μετασχηματιστεί κάποια στιγμή σε παρουσίαση και μελέτη όλων των θρησκειών (ώστε να ξεφύγει από τη στείρα κατήχηση), τότε θα μπορεί να είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές, χωρίς απαλλαγή λόγω π.χ. διαφορετικού θρησκεύματος κλπ ;)
-
Το πρόβλημα ξεκινά από εμάς τους ίδιους τους θεολόγους και από το Υπουργείο θα έλεγα...
Εδώ και αρκετά χρόνια το μάθημα των θρησκευτικών της
-
Ναι, ίσως θα ήταν καλύτερα να παραμείνει υποχρεωτικό, μετατρεπόμενο όμως σε Θρησκειολογία, που είναι πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, με κοινωνικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. :)
-
Νομίζω πως είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το αίτημα για την διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός της μοιραίας μείωσης διορισμών.
Για το λόγο αυτό γίνεται αναφορά και στην επιστολή του Κοσμήτορα, όπου γίνεται επαρκής έξήγηση των λόγων που καθιστούν λαθασμένη μια τέτοια κίνηση και για το ρόλο του μαθήματος στο ελληνικό σχολείο αλλά και γενικότερα για την παιδαγωγική και πνευματική προσφορά του στα παιδιά (και η οποία δεν παρουσιάστηκε ολόκληρη για λόγους οικονομίας του χώρου).
Ωστόσο, δε μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τις πρακτικές συνέπειες που θα προκύψουν μοιραία και θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν απο τη μια στιγμή στην άλλη και δε μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό (μην ξεχνάμε πως οι θεολόγοι είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία εκπαιδευτικών, οι οποίοι δε μπορούν να εργαστούν πουθενά αλλού πέραν του δημόσιου σχολείου).
Η απαξίωση ενός κλάδου και η αποβολή τους ουσιαστικά από την εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη προοπτική, δε νομίζω ότι συνιστά μια ακόμα παράλογη απαίτηση μιας συντεχνίας που κοιτάζει μόνο πως θα βολευτεί και πως θα υπάρξει παρασιτικά εις βάρους του καημένου του κράτους που προσπαθεί να πάει μπροστά και δεν το αφήνουμε. Εξάλλου πως προσταττεύει αυτό το κράτος τα παιδιά του όταν υπάρχουν σήμερα 4 θεολογικές σχολές, που αυτή τη στιγμή παράγουν ορδές ανέργων προσφέροντας σπουδές χωρίς κανένα αντίκρισμα;
Η σημασία και η ανάγκη ύπαρξης θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία είναι γνωστή και έχει τεκμηριωθεί από τους επιστήμονες της παιδαγωγικής χρόνια τώρα σε όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε τα αυτονόητα. Το γεγονός όμως ότι χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν σε απελπισία και μάλιστα κάποιοι από αυτούς σε ηλικία κάπως μεγάλη για να ξεκινήσουν από την αρχή, χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης και το να παρουσιάζεται απλώς και μόνο ως ένα συνδικαλιστικό καπρίτσιο είναι τουλάχιστον άδικο...
Υ.Γ. Προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων ως προς τους λόγους της ανησυχίας των θεολόγων για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, παραπέμπω στο thriskeftika.blogspot.com, όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές για το σύνολο των αιτιών της διαμαρτυρίας μας.
-
Για άλλη μια φορά θα γραφτούν πολλά ωραία λόγια, αλλά στην πράξη τίποτα!
Οι ενώσεις και οι σύνδεσμοι εκτός από επιστολές "επιστημονικού" χαρακτήρα, δεν κάνουν τίποτα για το θέμα μας.Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συνδικαλιστικό όργανο θεολόγων χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις ανεξάρτητο. Να δείξουμε τη δύναμή μας την εναντίωσή μας, να ακουστεί η φωνή μας, η δική μας φωνή!
Δεν είναι κακό να βγούμε στους δρόμους και να φωνάξουμε, επιτέλους ας σταματήσει πια αυτός ο καθωσπρεπισμός!
Όσον αφορά την Εκκλησία, για εμάς τους εργάτες της, όπως μας αποκαλούν δεν δίνει μία.Αν θιγόταν η ίδια και τα συμφέροντά της να δείτε τι "ιερό πόλεμο" θα έκανε.
Συγνώμη για τα σκληρά λόγια συνάδελφοι, αλλά πρέπει να βγούμε πια από το καβούκι μας , να ξυπνήσουμε.
Μπορούμε από εδώ να συστήσουμε ένα συντονιστικό και να ξεκινήσουμε!
-
Για άλλη μια φορά θα γραφτούν πολλά ωραία λόγια, αλλά στην πράξη τίποτα!
Οι ενώσεις και οι σύνδεσμοι εκτός από επιστολές "επιστημονικού" χαρακτήρα, δεν κάνουν τίποτα για το θέμα μας.Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συνδικαλιστικό όργανο θεολόγων χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις ανεξάρτητο. Να δείξουμε τη δύναμή μας την εναντίωσή μας, να ακουστεί η φωνή μας, η δική μας φωνή!
Δεν είναι κακό να βγούμε στους δρόμους και να φωνάξουμε, επιτέλους ας σταματήσει πια αυτός ο καθωσπρεπισμός!
Όσον αφορά την Εκκλησία, για εμάς τους εργάτες της, όπως μας αποκαλούν δεν δίνει μία.Αν θιγόταν η ίδια και τα συμφέροντά της να δείτε τι "ιερό πόλεμο" θα έκανε.
Συγνώμη για τα σκληρά λόγια συνάδελφοι, αλλά πρέπει να βγούμε πια από το καβούκι μας , να ξυπνήσουμε.
Μπορούμε από εδώ να συστήσουμε ένα συντονιστικό και να ξεκινήσουμε!
πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μόνοι μας. η εκκλησία είναι απούσα σε πάρα πολλά, ακόμα και ηθική ως τρόπο ζωής στα νέα παιδιά δεν διδάσκει η εκκλησία με τα περιφημα κατορθώματα της ως διοικηση αλλά εμείς που μέσα στην τάξη εκτός του μαθήματος συζητάμε κάθε προβληματισμό των παιδιών.γι'αυτό πρέπει να οργανωθούμε.συμφωνώ με τον mrtheo οτι από εδώ μπορεί να ξεκινήσει κάτι δυναμικό.
-
Κατ'αρχας συμφωνω με την αποψη συναδελφων πως ΟΛΑ τα μαθηματα πρεπει να ειναι υποχρεωτικα. Ξεκινωντας απο τη θεση αυτη, πιστευω πως το μαθημα των Θρησκευτικων οχι μονο πρεπει να ειναι υποχρεωτικο αλλα να αυξηθουν και οι ωρες. Ειναι ενα μαθημα πολυ ενδιαφερον, ειναι ενα μαθημα στο οποιο οι μαθητες παντα συμμετεχουν και ρωτουν,ειναι ενα μαθημα (περα απο καθαρη φιλοσοφια) ηθικης, κοινωνιολογιας, ψυχολογιας....
-
Σε λίγο θα γίνουν επιλεγόμενα και τα μαθήματα των μαθηματικών,ιστορίας,χημείας,φυσικής....Έτσι οι μαθητές για να περνάνε στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να γράφουν το όνομά τους και ένα ωραιότατο πορτραίτο του εαυτού τους.
-
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κάποια κινητικότητα από συνδέσμους θεολόγων, βέβαια με τη μορφή επιστολών-για μια ακόμα φορα- αλλά έστω για την ώρα και μέχρι να ανακοινωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, από το ολότελα...
Τουλάχιστον το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και δεν το υπερκαλύπτει η αντίστοιχη διαμαρτυρία για το μάθημα της ιστορίας-άλλη μια ανεκδιήγητη πρόταση του Υπουργείου που μας "έστειλε" κανονικά!!!Μα πραγματικά, τα σκέφτονται και λένε μεταξύ τους εκεί μέσα "τι ωραίες ιδέες που έχουμε, πάλι τη σώσαμε την Παιδεία στην Ελλάδα";
Κατά τ' άλλα, θα συμφωνήσω με τον/την mrtheo και θα ξανατονίσω ότι πρέπει να ξυπνήσουμε και να δώσουμε δυναμικό παρόν εμείς οι ίδιοι, ωστόσο το βασικό είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και να έχουμε μια κοινή γραμμή δικεδίκησεων και αιτημάτων, καθώς το "διαίρει και βασίλευε" είναι το βασικό μέσο των κυβερνόντων για να περάσουν ανενόχλητοι τους νόμους τους.
Οι σύνδεσμοι μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά και να κερδίσουν αγώνες, αρκεί να κινηθούν συντονισμένα και επίμονα. Μην ξεχνάμε πως ένας σύνδεσμος δεν είναι μόνο το διοικητικό συμβούλιο αλλά και τα εκατοντάδες μέλη του, τα οποία μπορούν και οφείλουν να αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα και να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους δράσης. Γι΄αυτό υπενθυμίζω ότι είναι είναι σημαντικό να εγγραφόμαστε και να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτούς, για να μπορούμε να έχουμε λόγο στα όσα σχεδιάζονται για εμάς χωρίς εμάς. Όσο περισσότεροι, τόσο δυνατότεροι...
-
Με αφορμή την παραίτηση της "ακατονόμαστης" ειδικής γραμματέως του γνωστού Υπουργείου, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο όπου μεταξύ άλλων δακρύβρεχτων σχολίων για την κατάφορη αδικία εναντίον της, για τις αγαθές προθέσεις της και για το άγχος που της προκάλεσε η αχαριστία του κόσμου-κάνει λόγο μέχρι και για προβλήματα υγείας που παρουσίασε από τη στεναχώρια της!!!-, υπάρχει και το εξής:
"Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας έδειξε να σαστίζει και να υπαναχωρεί.
«Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες θέσεις», ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, την ίδια ημέρα -στις 11 Οκτωβρίου- που η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε στη
-
Εννοείς να επικοινωνήσουμε με τις κατα τόπους ενώσεις Θεολόγων? όπως ΠΕΘ , Λάρισας και όπου αλλού υπάρχουν?
Για όποιους ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων για να δούμε πως μπορούμε να οργανωθούμε.
Τηλ. επικοινωνίας : 2105224420 & 2105224180
-
ειμαι "κατα" του νεου τυπου σχολειου με διαχωρισμο των μαθηματων σε υποχρεωτικων & επιλεγομενων.
Στη μεση εκπαιδευση ολα τα μαθηματα πρεπει να διδασκονται και να εχουν την ιδια βαρυτητα/ισοτιμία.
Ειναι η πρωτη φορα που αν δω καταληψεις μαθητων για τη μη εφαρμογη του νεου Λυκειου, θα συμφωνησω μαζι τους.
-
Ναι, προτείνω κάθε θεολόγος, μόνιμος, αναπληρωτής ή άνεργος, να επικοινωνήσει με τον σύνδεσμο της περιοχής του, να εγγραφεί και να προτείνει τη δική του άποψη σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και ποιές κινητοποιήσεις μπορούν να γίνουν. Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι ανάλογες ενέργειες προκειμένου να καταλήξουμε σε μια απόφαση.
-
http//: thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_2009.html (http://http//: thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_2009.html)
Σιγά σιγά κάτι γίνεται...Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.
Ήδη σήμερα από το Υπουργείο με ενημέρωσαν ότι δεν θα υπάρξουν ΑΜΩ θεολόγοι, γιατί δεν "τους βολεύει, τελικά"! (έχει γίνει και σχετική ανάρτηση στο topic Κενά Θεολόγων).
Δρομολογούνται εξελίξεις για το σχολείο και το μέλλον των εκπαιδευτικών γενικότερα, εξαιρετικά δυσοίωνες.
Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστέι, ας δείξουμε όλοι ότι μας ενδιαφέρει.
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_2486.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_2486.html)
Και εκεί που λέμε κάτι γίνεται, έρχονται αυτά για να μας υπενθυμίσουν ότι στην Ελλάδα η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά ενοχή.
Σε προεκλογικές περιόδους εξάλλου, δεν είναι φρόνιμο να εγείρεις αντιδράσεις και αυτό το ξέρουν καλά οι κυβερνώντες γι' αυτό λουφάζουν προς το παρόν.
Συνάδελφοι, αρκετοί σύνδεσμοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως πληροφορούμε. Γραφτείτε, συμμετέχετε, δραστηριοποιηθείτε. Δεν πρόκειται να μας χαριστούν, τους είμαστε βάρος. Μην αυταπατάστε ότι δεν θα τολμήσουν να τα βάλουν με την Εκκλησία και ότι θα σκεφτούν εκ νέου το πολιτικό κόστος. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (αυτοδοικητικές εκλογές), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!!!
-
Συνάδελφοι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μετά από το προεκλογικό κρυφτούλι του Υπουργείου, σύμφωνα με πληροφόρηση που έιχαμε πριν απο λίγες ημέρες, η μετατροπή του μαθήματος σε επιλεγόμενο έχει ηδη δρομολογηθεί και θα πραγματοποιηθεί, καθώς έχουν καμφθεί οι ισχυρές αντιδράσεις, που αφορούσαν πρωτίστως στο μάθημα της Ιστορίας, μετά την παραίτηση της Δραγώνα και τις διαβεβαιώσεις των υφυπουργών ότι αυτό θα παραμείνει υποχρεωτικό.
Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, ο δικός μας κλάδος δεν υπογίζεται καν, αφού οι αντιδράσεις απο τη δική μας πλευρά δεν προκαλούν καμία ανησυχία στο Υπουργείο.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μήπως όντως είμαστε τόσο παραιτημένοι και αδιάφοροι, με αποτέλεσμα να μην πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να κινητοποιηθούμε; Ή μήπως έχουμε μάθει να βγάζουν άλλοι το φίδι από την τρύπα (εν προκειμένω η ιεραρχία) καθε φορά που προκύπτει κάποιο θέμα σχετικά με το μάθημα μας; Αν όμως δεν το υπερασπιστούμε με σθένος πρώτα από όλα εμείς, πώς περιμένουμε πραγματικά να μας πάρουν στα σοβαρά και να ασχοληθούν με τα ζητήματα του κλάδου μας;
Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πλήρως ότι η καθημερινότητα μας έχει ξεπεράσει και είναι δύσκολο όταν αντιμετωπίζεις ουσιαστικά προβλήματα βιοπορισμού να έχεις την πολυτέλεια να ασχοληθείς με τον συνδικαλισμό. Ωστόσο, καταλαβάινουμε όλοι ότι αν αδιαφορήσουμε σήμερα, θα εξαφανιστούμε αύριο. Ας το δούμε λοιπόν ως μια επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον στα ελληνικά σχολεία. Διαβάστε εδώ:
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_9065.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_9065.html)
σχετικά με την ΠΕΘ και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση του ΔΣ. Μπορέιτε να διαπιστώσετε ότι έστω και μια απλή εγγραφή συμμετέχετε ενεργά σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, για την περιφρούρηση του χαρακτήρα και του περιεχομένου του μαθήματος.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο...
Επίσης διαβάστε και αυτό το ενδιαφέρον άρθρο:
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13966 (http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13966)
-
Συνάδελφοι, έχω αναφέρει πολλές φορές πως είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη δημιουργίας μιας δυναμικής κινητοποιήσης του κλάδου μας.Όσο καθόμαστε και ασχολούμαστε με επιστολές,υπομνήματα ,blogs και περιμένουμε την Εκκλησία να δράσει είναι χάσιμο χρόνου. Όποιος δεν ξέρει, ας δει τη δράση του πανελλήνιου συλλόγου καθηγητών Ιταλικής γλώσσας. 1 σύλλογος και όχι ένα σωρό σαν εμάς.Άσκησε πιέσεις μεχρι που πήγαν στο σύνταγμα και έκαψαν τα πτυχία τους συμβολικά και την επόμενη ημέρα πήρε το υπουργείο 130 αναπληρωτές. Αυτοι είναι 3 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς τι κάνουμε; Φιλοσοφούμε και περιμένουμε το θαυμα.
-
Συνάδελφοι, έχω αναφέρει πολλές φορές πως είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη δημιουργίας μιας δυναμικής κινητοποιήσης του κλάδου μας.Όσο καθόμαστε και ασχολούμαστε με επιστολές,υπομνήματα ,blogs και περιμένουμε την Εκκλησία να δράσει είναι χάσιμο χρόνου. Όποιος δεν ξέρει, ας δει τη δράση του πανελλήνιου συλλόγου καθηγητών Ιταλικής γλώσσας. 1 σύλλογος και όχι ένα σωρό σαν εμάς.Άσκησε πιέσεις μεχρι που πήγαν στο σύνταγμα και έκαψαν τα πτυχία τους συμβολικά και την επόμενη ημέρα πήρε το υπουργείο 130 αναπληρωτές. Αυτοι είναι 3 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς τι κάνουμε; Φιλοσοφούμε και περιμένουμε το θαυμα.
Συμφωνώ.
-
http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10089:den-tha-stathoume-afonoi-sto-zitima-ton-thriskeitikon-proeidopoiise-tin-ip-paideias-o-arxiepiskopos&Itemid=1796
Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι για το φαίνεσθαι" είπε σήμερα ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών κατά την τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών στη Θεολογική Σχολή Αθηνών
"Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία
του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ, ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
"Πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν άφωνους" υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: "Όμως αγρυπνούμε και παρακολουθούμε σοβαρά και όπως πρέπει όλα τα θέματα. Η μάχη και ο αγώνας πρέπει να γίνονται συστηματικά και ουσιαστικά, όχι για το θόρυβο και το φαίνεσθαι, αλλά για το είναι και το αποτέλεσμα". Ο Μακαριώτατος σημείωσε εξάλλου πως "πρέπει να εργαστούμε και να καταλήξουμε εμείς σ' αυτό που θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Έφτασε ο καιρός να δουλέψουμε συστηματικά και με επιχειρήματα".
Τόνισε δε πως πρόσφατα είχε τη διαβέβαιωση της αρμόδιας Υπουργού κ. Α. Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε, τέλος, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και των καθηγητών των δύο Θεολογικών Σχολών, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
-
Επιτέλους, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να πάρει θέση και να δείξει τις προθέσεις του. Ελπίζω βέβαια, να εννοεί τα όσα λέει περί σκληρού αγώνα και πίεσης προς το Υπουργείο και να μην υποχωρήσει σε καμία περίπτωση μπροστά στις προτάσεις της "προοδευτικής" Υπουργού- η οποία, ωστόσο, φαίνεται πως υπολογίζει αρκετά αυτόν τον αντίπαλο...
Απο την άλλη βέβαια, πληθαίνουν οι ψίθυροι που θέλουν την απόφαση μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο να έχει παρθεί ήδη και να ανακοινώνεται μετά τις εκλογές-σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Υπουργείο κυκλοφορεί ήδη το σχέδιο του "νεόυ λυκείου", στο οποίο η Ιστορία και η Φυσική συμπεριλαμβάνονται στα υποχρεωτικά μαθήματα ενώ τα Θρησκευτικά όχι.
Καταλαβάινω πως υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που θεωρούν ότι όλα αυτά είναι μόνο λόγια και επιδέιξεις εντυπώσεων-δεν κρύβω ότι στην αρχή άνηκα και εγω σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι αυτοί τη δύσκολη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε ενωμένοι. Μπορεί όλες αυτές οι επιστολές που στέλνονται το τελευταίο διάστημα από τους κατα τόπους συλλόγους να μην "γεμίζουν το μάτι"-και εγώ αρχικά διαφωνούσα με αυτή την τακτική-ωστόσο, είναι τόσο μαζικός και συντονισμένος αυτό ο τρόπος αντίδρασης που πλέον πιστέυω ότι μετράει αρκετά και από ότι φάινεται έχει κάποια αποτελέσματα. Θεωρώ ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δημόσια αυτή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου.
Το ότι δε βγαίνουμε στους δρόμους-ακόμα-για να κάψουμε τα πτυχία μας, ας μην θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Νομίζω ότι ως πρώτο βήμα η μέχρι τώρα ακολουθούμενη τακτική, ήταν αποδοτική, λειτουργώντας ως μια αυστηρή προειδοποίηση. Μετά την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, νομιζω ότι ο αγώνας μας αποκτά νέα δυναμική. Το θέμα έιναι να είμαστε έτοιμοι απο εδώ και πέρα, για πιο σκληρές κινητοποιήσεις. Μην παραγνωρίζετε το ρόλο των συνδέσμων, μπορεί ο αριθμός τους να είναι μεγάλος, όλοι μαζί όμως ενωμένοι, όταν χρειαστεί, αποκτούν πολύ μεγάλη φωνή. Και έιμαι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει αν παραστεί ανάγκη-γι΄αυτό και επιμένω στην ενεργό συμμετοχή μας σε αυτούς-αν και εύχομαι και ελπίζω να μην χρειαστεί.
Υ.Γ. Οι καθηγητές Ιταλικής είναι μια εντελώς διαφορτική περίπτωση-τα παιδιά είχαν επιλέξει το μάθημα τους και δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί να το διδάξουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στα σχολεία. Ελπίζω να μην έρθουμε στην θέση τους, να περιμένουμε δηλαδή να επιλέγουν θρησκευτικά τα παιδιά και να πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για να διδάσκουμε...
-
www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231068048 (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231068048)
-
Μπα:ξυπνήσανε:αντε να δούμε!
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_9929.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_9929.html)
Το επίσημο γραφέιο Τύπου της Υπουργού (aka Mega Channel), ανακοίνωσε στην ουσία το πρόγραμμα του νέου λυκείου.
Ο κύβος ερρίφθη, δυστυχώς χάσαμε.
Όλοι οι μόνιμοι συνάδελφοι πρέπει να ενωθούν μαζί μας και να ξεκινήσουν έντονη διαμαρτυρία μέσα στα σχολεία για αυτό που πρόκειται να γίνει. Είμαστε μόνοι μας, αλλά πρέπει να πέσουμε μαχόμενοι.
Κρίμα που ο Αρχιεπίσκοπος, αν και εκπαιδευτικός ο ίδιος, προτίμησε να στρίψει δια του αρραβώνος ξεγελώντας μας μέχρι και την τελευταία στγμή, με παραπλαντικές διαρροές στον Τύπο:
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_8003.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_8003.html)
-
Δεν πρεπει να περασει το προγραμμα του Νεου Λυκειου (και οχι μονο για τα θρησκευτικα)...
-
Θα ήθελα να δω, εάν ετίθετο θέμα παύσης μισθοδοσίας του κλήρου από τα δημόσια ταμεία, την αντίδραση της ΔΙΣ...
Θα εξέφραζαν απλά την ανησυχία τους;
Το πρόβλημα δεν είναι συντεχνιακό.Εχουμε καιρό να ακούσουμε ένα σύγχρονο ποιμαντικό λόγο που να εξηγεί τη σημασία της πίστης και της θρησκευτικής διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου σήμερα.Μια αληθινή πνευματική μαρτυρία,μακριά από νομικίστικα και ιστορικίστικα επιχειρήματα.
Πολλοί ιεράρχες συμπεριφέρονται δυστυχώς όπως οι πολιτικοί:αντιμετωπίζουν το πλήρωμα της Εκκλησίας ως πελατεία περιορίζοντας τον λόγο του Θεού μόνο για τους συχνά εκκλησιαζόμενους.Όμως το μήνυμα του Χριστιανισμού αφορά όλους τους ανθρώπους,ειδικά στην εποχή που ζούμε.
-
http://www.newpost.gr/politiki/item/5010-%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%98%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CF%8C%CF%82
-
«Όταν ένας μαθητής που παίρνει είκοσι στο μάθημα, αλλά δεν έχει πάει ποτέ στην Εκκλησία, τότε τι αξία έχουν αυτά τα θρησκευτικά; Το θέμα δεν είναι ένα μάθημα για τους βαθμούς. Είναι για να δημιουργήσει ήθος, να διδάξει την παράδοση, το πνεύμα που είχαν οι Πατέρες μας, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Αυτό έχει περισσότερο σημασία».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και απευθύνθηκαν σε μαθητές του Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που τον επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ενω εκ πρώτης όψεως είναι μια σωστή σε θεωρητικό επίπεδο και πνευματικά ορθή πρόταση, εν τούτοις και εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με το ΜτΘ, επιτρέψτε μου να είμαι λίγο περισσότερο καχύποπτη.
Μήπως η τοποθέτηση αυτη του Αρχιεπισκοπου μας προετοιμάζει για τη βόμβα που θα σκάσει στις αρχές του 2011 (ανακοίνωση του αναλυτικού προγράμματος του Νεόυ Λυκείου); Μήπως πίσω από τέτοιου είδους προσεγγίσεις θα οχυρωθούν οι πολέμιοι της υποχρεωτικότητας του μαθήματος, οι οποίοι θα μας μιλήσουν για μια πιο ελέυθερη και ουσιαστική παρουσία του μέσα στο σχολικό πρόγραμμα, απαλλαγμένη από το βάρος της "βαθμοθηρίας" και της "στείρας παπαγαλίας";
Αγαπητοί συνάδελφοι, μακάρι να κολάζομαι άδικα αλλά νομίζω πως οι φόβοι μας επαληθεύονται και μάλιστα απο "οικεία" στόματα.
Λυπάμαι παρα πολύ για την εξέλιξη των πραγμάτων, περισσότερο δε για την παραπλάνηση των προηγούμενων ημερών, όπου ακούγαμε περι "αναστάτωσης" του Αρχιεπισκόπου και άσκηση πίεσης για το μέλλον των θρησκευτικών στα σχολεία. Είναι πραγματικά σοκαριστική αυτή η προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Κα εμείς ακόμα ανησυχούμε για το πόσους αναπληρωτές θα πάρουν και αν θα δουλέψουμε φέτος ωρομίσθιοι των 4 ωρών...Καληνύχτα και καλή μας τύχη...
-
Εγώ πιστεύω ότι η Εκκλησία πρέπει να μείνει έξω από τον αγώνα των θεολόγων. Κάθε χρόνο τονίζω στο μάθημα ότι δε βαθμολογείται η πίστη των παιδιών, αλλά η επίδοσή τους (προφορική συμμετοχή, γραπτά κλπ.) Το αν εκκλησιάζονται ή όχι οι μαθητές μου δε με ενδιαφέρει. Θα χαιρόμουν αν έβρισκαν το Χριστό κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του δικού μου μαθήματος. Άλλωστε, στο δικό μας σχολείο το ένα τρίτο των μαθητών είναι μουσουλμάνοι, άθρησκοι και ετερόδοξοι , δεν πήρε κανείς απαλλαγή, αλλά δεν σκοπεύουν να γίνουν ορθόδοξοι.
Κάθε χρόνο υπάρχουν παιδιά στην Α΄ Γυμν. που περηφανεύονται: "Κυρία, εγώ δεν πιστεύω στο Θεό και νομίζω ότι μαθαίνουμε παραμύθια" και άλλα τέτοια. Εκεί μιλάω για την Αγία Γραφή ως ένα βιβλίο που διαβάστηκε σχεδόν από όλο τον κόσμο και το Χριστό ως πρόσωπο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία. Και μόνο γιαυτό αξίζει να τους γνωρίσει, όπως στα φιλολογικά γνωρίζει κείμενα-μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Εξάλλου, η χώρα που κατοικούμε έχει συνδέσει την ιστορία της με την ορθοδοξία, είναι τμήμα του πολιτισμού της. Μπορεί να φαίνεται αποχρωματισμένο, αλλά με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου, πιστεύω ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ.
Η Εκκλησία ας προσφέρει με θέσεις εργασίας σε άνεργους θεολόγους και με εκκλησιαστικά ιδιωτικά σχολεία. Το θέμα είναι ότι πολλοί συνάδελφοι αισθάνονται ότι ο κλάδος μας δεν εκπροσωπείται όπως πρέπει και ανάμεσά τους κι εγώ.
-
Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελλάδα
Τό μάθημα των Θρησκευτικών στήν Ελλάδα
Εθνικό αίτημα καί συνταγματική επιταγή - Ταυτότητα καί χαρακτήρας του μαθήματος
Τό μάθημα τών θρησκευτικών δέχεται τελευταίως στη χώρα μας σφοδρή πολεμική, Αμφισβητείται ή άξια του. Υποτιμάται ο ρόλος του στή διαπαιδαγώγηση τών νέων και ζητείται ή κατάργηση ή ή αντικατάσταση του μέ μιά άχρωμη θρησκειολογία. Ή πολεμική αυτή κατά του μαθήματος δέν εκφράζει βέβαια τή βούληση του ελληνικού λαού.
Ό λαός θεωρεί τό μάθημα απαραίτητο γιά τήν αγωγή τών νέων καί απαιτεί νά διδάσκεται στά σχολεία, όπως δείχνουν οι σχετικές σφυγμομετρήσεις τής κοινής γνώμης. Τά Θρησκευτικά είναι μάθημα ζωής αγωγή ψυχής. Ώς έκ τούτου αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Οι λόγοι πού τήν επιβάλλουν είναι προφανείς:
1. O γενικός σκοπός τής αγωγής πού είναι ό συνεχής εξανθρωπισμός του ανθρώπου.....Ή ανάπτυξη τών δεξιοτήτων τών μαθητών γιά ν' ασκήσουν κάποιο επάγγελμα, αποτελεί τό δευτερογενή. Θά λέγαμε, σκοπό τής αγωγής. Ορθώς παρατηρήθηκε πώς «ή λύση του προβλήματος τής «επιβίωσης» δέν σημαίνει καί λύση του μείζονος προβλήματος τής ζωής». "Οπως τονίζει ό Σολζενίτσιν: «Τό νόημα της ζωής μας δέν έγκειται στήν αναζήτηση τής υλικής επιτυχίας, άλλά στήν τάση τής ψυχής γιά μιά άξια πνευματική ανάπτυξη...». Τά Θρησκευτικά είναι «ένα κεφάλαιον πολύτιμον διά τήν άγωγήν» τό όποιο «ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί ή μάλλον δέν έχει ακόμη αξιοποιηθεί».
2.Τή διδασκαλία τών θρησκευτικών στά σχολεία επιβάλλει ή θρησκευτικότητα του ανθρώπου. Ή ανάγκη του δηλαδή νά θρησκεύει. Ή εθνική αγωγή πρέπει νά στοχεύει στήν ανάπτυξη όλου του ψυχοσωματικού κόσμου του ανθρώπου καί όχι μόνο ορισμένων λειτουργιών του. Ο Κων. Γεωργούλης παρατηρεί πώς «Ή παραμέληση της θρησκευτικής αγωγής είναι σφάλμα πού θά έχει επιζήμια επακόλουθα».
Καί τήν αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει σήμερα ή καταστρεπτική δράση τών επικίνδυνων αιρέσεων καί πσραθρησκευτικών οργανώσεων,, οί σατανιστικές λατρείες, τά εγκλήματα τών σατανιστών κ.ά. "Οπως τονίζει ό καθηγητής τής Γλωσσολογίας καί τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης όλα αυτά προέκυψαν όταν τό σχολείο απεκδύθηκε σέ μεγάλο βαθμό τόν καθαρώς παιδαγωγικό σκοπό του.
Ό Νίκος Μουζέλης, καθηγητής τής Κοινωνιολογίας στή London Schoo! of Economics επισημαίνει πώς τά θρησκευτικά πρέπει νά είναι υποχρεωτικά ακόμη καί γι' αυτούς πού δέν πιστεύουν. «Ή ιδέα, λέει, πώς γιά τούς Έλληνες πού δέν πιστεύουν, τό μάθημα θά πρέπει νά είναι προαιρετικό, είναι τόσο απαράδεκτη, όσο ή αντίληψη πώς οί μαθητές μέ αναρχικά πολιτικά φρονήματα, επειδή δέν πιστεύουν στήν κρατική εξουσία, δεν θά πρέπει νά υποχρεούνται νά μελετήσουν τή συγκρότηση καί εξέλιξη του ελληνικού κράτους-έθνους...».
Παντού οι νέοι διδάσκονται την πίστη των πατέρων τους. Κατά τόν Η. von Hentig «Ή γενική μόρφωση ακόμη καί ενός άθεου στον κόσμο μας, δέν μπορεί νά είναι γενική», εάν, δέν περιλαμβάνει τή θρησκεία».
3. Ή διδασκαλία τών Θρησκευτικών είναι εθνικό αίτημα λόγω τών αρνητικών ερεθισμάτων πού δέχονται οί νέοι. Σήμερα προβάλλει μέ θράσος τό πολύμορφο κοινωνικό κακό. Τό βεβαιώνουν οί στατιστικές καί ή εγκληματολογία.
Αντί λοιπόν νά δαπανούμε τεράστια ποσά γιά τήν ανέγερση καί λειτουργία ιδρυμάτων γιά τή θεραπεία τών ποικίλων νόσων, είναι προτιμότερο νά ενεργούμε προληπτικά μέ τό νά διαπαιδαγωγούμε ήθικοθρησκευτικά τούς νέους. Είναι εύστοχη στό σημείο αυτό ή επισήμανση πού έκανε στίς αρχές Νοεμβρίου του 1977 ό τέως Κανκελλάριος τής Γερμανίας Helmut Kohl πώς «τό μάθημα τών θρησκευτικών δέν αποτελεί προνόμιο πού έχουν οί Εκκλησίες στή Γερμανία, άλλά «αναγκαίαν κρατικήν ύπόθεσιν».
4. Η διδασκαλία τών θρησκευτικών στά σχολεία αποτελεί εθνική αναγκαιότητα καί γιά τό λόγο ότι προσφέρει ατούς νέους τόν άφθαστο πνευματικό πλούτο τής Αγίας Γραφής. Η Ανία Γραφή χαρακτηρίστηκε επιτυχώς ό βασιλιάς τών βιβλίων τόσο γιά τή λογοτεχνική της δύναμη, όσο καί γιά τήν ανακαινιστική καί μεταμορφωτική της ικανότητα.
Τήν αξία τής Αγίας Γραφής βεβαιώνουν σήμερα οι Ρώσοι, πού σκοπεύουν νά διδάσκονται οί πρωτοετείς φοιτητές της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Αρμονόσοφ τής Μόσχας ατό μάθημα τής Αρχαίας Λογοτεχνίας την Παλαιά Διαθήκη καί στό μάθημα τής Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας τήν Καινή Διαθήκη. Τήν ανάγκη διδασκαλίας τής
-
Εμένα όλα τα παραπάνω μου φαίνονται υπερβολικά. Όμως ένα πράγμα έχω να πω: η θρησκευτική παιδεία δεν έβλαψε κανένα παιδί. Μάλιστα μπορώ να τη χαρακτηρίσω επωφελή. Η έλλειψή της όμως... Κανείς δεν ξέρει. Και στο κάτω κάτω γιατί να μην κάνουν θρησκευτικά τα βλαστάρια μας? Εμείς τί πάθαμε δηλαδή? Για να το πω απλοικά όπως το σκέφτομαι... Τα θρησκευτικά συγκαταλέγονται στη λεγόμενη ανθωπιστική παιδεία,που κάνουν τα πάντα για να εξοβελίσουν από την παιδεία μας.
-
Πού ακριβώς εντοπίζεις την υπερβολή;
(Εφόσον ουσιαστικά συμφωνείς με το περιεχόμενο του κειμένου, την ωφέλεια δηλαδή του μαθήματος στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών!!!)
-
συγχαρητήρια για το άρθρο σου!συνοψίζει τεκμηριωμένα τα πιστεύω όλων των συναδέλφων όχι μόνο με λογική αλλα με ψυχή!
-
Το άρθρο δεν είναι δικό μου και από την πηγή δυστυχώς δεν υπήρχε το όνομα του συντάκτη για να το παραθέσω.
Πάντως με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και δεν το θεωρώ υπερβολικό ούτε στην τελευταία του τελεία.
-
Τα θρησκευτικά ως μάθημα σίγουρα κάνουν καλό, γιατί καλλιεργεί το ήθος στα παιδιά και κάνει ευδιάκριτες τις διαφορές του καλού και του κακού. Απλά τα περιεχόμενα του πρέπει να διδάσκονται ως παραβολές και όχι ως η απόλυτη χριστιανική αλήθεια, με φανατισμό κτλ γιατί έτσι μπερδεύει τα μυαλά των παιδιών και δημιουργεί τους μελλοντικούς φανατικούς. Νομίζω πάντως ότι πρέπει να περιοριστεί στις τάξεις του δημοτικού όπου διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού ενώ στο γυμνάσιο θα μπορούσε να πάρει τη μορφή της θρησκειολογίας. Στο λύκειο, όπου προετοιμάζεται το παιδί για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν νομίζω ότι χωράει ένα τέτοιο μάθημα για πολλούς λόγους τους οποίους δεν θα αναφέρω.
-
Στο λύκειο, όπου προετοιμάζεται το παιδί για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν νομίζω ότι χωράει ένα τέτοιο μάθημα για πολλούς λόγους τους οποίους δεν θα αναφέρω.
Το λύκειο ΔΕΝ πρέπει να είναι βαθμίδα προετοιμασίας για εισαγωγή στην τριτοβάθμια!!! Αυτό συζητάμε τόσους μήνες άλλωστε, το πως να απεμπλακεί το λύκειο από τις πανελλαδικές.
-
Απλά τα περιεχόμενα του πρέπει να διδάσκονται ως παραβολές και όχι ως η απόλυτη χριστιανική αλήθεια, με φανατισμό κτλ γιατί έτσι μπερδεύει τα μυαλά των παιδιών και δημιουργεί τους μελλοντικούς φανατικούς.
Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς. Να διδάσκεται η χριστιανική διδασκαλία ως κάτι γενικό και θεωρητικό, χωρίς να γίνεται αναφορά στον Χριστιανισμό, για να μην προκαταλαμβάνονται τα παιδιά;!
Νομίζω πάντως ότι πρέπει να περιοριστεί στις τάξεις του δημοτικού όπου διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού ενώ στο γυμνάσιο θα μπορούσε να πάρει τη μορφή της θρησκειολογίας. Στο λύκειο, όπου προετοιμάζεται το παιδί για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν νομίζω ότι χωράει ένα τέτοιο μάθημα για πολλούς λόγους τους οποίους δεν θα αναφέρω.
Σχετικά με την θρησκειολογία και επειδή γίνεται πολύς λόγος για αυτή από πολλούς-οι οποίοι προφανώς δεν έχουν ιδέα για το τι ακριβώς πρόκειται και την ταυτίζουν λανθασμένα μόνο με την Ιστορία των Θρησκειών, διάβασε αν θέλεις το κείμενο αυτό:
http://theologoi.wordpress.com/2010/01/16/33/ (http://theologoi.wordpress.com/2010/01/16/33/)
Όσο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του μαθήματος στο λύκειο, θα συμφωνήσω με την απάντηση του Landau. Το σχολείο πρέπει να πρεσβεύει μια εκπαίδευση που αποσκοπεί στην μόρφωση και όχι στην απόκτηση δεξιοτήτων που έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό που θα αναταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες και θα έχει συγκεκριμένες γνώσεις. Λίγη ορθογραφία, λίγα μαθηματικά, λίγα αγγλικά και λίγη γυμναστική για να μη σκουριάζουνε και έξω από την πόρτα...για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του 5 και του 4...
-
Για να μην ξεχνιόμαστε:
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8920.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8920.html)
Όσο λοιπόν ο κόσμος αγωνιά για τους μισθούς, τις συντάξεις, την ανεργία και το αβάσταχτο κόστος ζωής που διαμορφώνει η νέα κατάσταση και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καινούργια προβλήματα να αντιμετωπίσει (αναπληρωτές ΕΣΠΑ, κλείσιμο σχολείων, ελάχιστη χρηματοδότηση για την Παιδεία κ.α.), το γνωστό Υπουργείο της ντροπής μεθοδεύει αργά αλλά σταθερά τη δημιουργία του "νεόυ σχολείου" των ημιμαθών και χωρίς κριτική ικανότητα μαθητών, που θα καλούνται να επιλέγουν μόνοι τους τα μαθήματα που τους "χρειάζονται" για να μορφωθούν και να αποκτήσουν τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια για τη ζωή τους!
Μυστικά και με δόλο, όπως κάθε μηχανορράφος που σέβεται τον εαυτό του, περιμένει τη σωστή στιγμή για να μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του, με τη συναίνεση των "συναδέλφων" που συμμετέχουν στις Ομάδες Εργασίας (και αρα δέχονται τη μετατροπή του μαθήματος σε επιλεγόμενο), τις ευλογίες της επίσημης Εκκλησίας και τη δουλοπρεπή και σκανδαλώδη υποστήριξη των ΜΜΕ...
Εμείς παραμένουμε απλοί θεατές σε ένα τσίρκο εξελίξεων... ή μήπως όχι;
Απευθύνομαι κυρίως στους μονίμους και τους αναπληωτές συναδέλφους με έκκληση για μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις. Απεργίες διαρκείας και συνεχή ενημέρωση στα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει στήριξη και από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Το "νέο λύκειο" είναι η αρχή του τέλους για το δημόσιο σχολείο, το οποίο, παρόλες τις δυσκολίες του, προσέφερε γνώση και παρήγαγε σκεπτόμενος μαθητές.
Για τον ίδιο λόγο πρέπει να σταθούν στο πλευρό μας και οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά, που πρέπει να απαιτήσουν σχολεία με σκοπό τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση και όχι απλά χώρους φύλαξης και ευκαιριακής γνώσης. Η λύση δεν είναι τα επιλεγόμενα μαθήματα αλλά η αναβάθμιση της ποιότητας τους. Αντί να ζητάμε να γίνουμε η νέα Φιλανδία ή Αμερική ή οτιδήποτε άλλο ας κοιτάξουμε να γίνουμε μια καλύτερη Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα ψευτοπροοδευτικά συμπλέγματα της που μας οδήγησαν εδώ σημερα...
-
Mερικοί βλέπω δυστυχώς πως εν έτει 2010 δεν λένε να καταλάβουν πως τα μεταφυσικά πιστεύω των ανθρώπων δεν μπορούν να κλειστούν σε ένα μάθημα μιας και μόνο θρησκείας!!!
Κρίμα...γιατί η αντίληψη είναι βασικό ζητούμενο στις μέρες που ζούμε...και το λέω απροκάλυπτα!!
Δεν θα πω τίποτε άλλο...έχω μιλήσει επί του θέματος!
-
Και όσον αφορά στην βούληση του ελληνικού λαού που αναφέρθηκε παραπάνω που δεν είναι υπέρ της κατάργησης των θρησκευτικών...είδαμε που μας οδήγησε και πολιτικά η βούληση αυτού του λαού!
Άσε που είναι ίδιον κάποιων να επικαλούνται την βούληση της μάζας...της μάζας που νομίζει ακόμη πως ο βουλευτής θα του διορίσει το παιδί...!!! ??? ???
-
Ευχαριστούμε πολύ για την τοποθέτηση, όμως θα ήθελα να παρακαλέσω να μην ακολουθήσει αντιπαράθεση πάνω στα γραφόμενα της "ΛΩΡΑ" γιατί το θέμα θα καταλήξει σαν το αντίστοιχο topic "Θρησκευτικά υποχρεωτικά και για όλους", με αποτέλεσμα να χαθεί ο ουσιαστικός στόχος που είναι η ενημέρωση των συναδέλφων για τις εξελίξεις σχετικά με το μάθημα.
Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του και να τις εκφράζει με το ύφος που τον χαρακτηρίζει αλλά δεν θα ήθελα να αποπροσανατολιστούμε
από διάφορες απόπειρες λεκτικού bullying και να καταλήξουμε σε αδιέξοδα.
Και αυτό είναι αποκλειστικά δική μου βούληση...
-
Για να μην ξεχνιόμαστε:
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8920.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8920.html)
Όσο λοιπόν ο κόσμος αγωνιά για τους μισθούς, τις συντάξεις, την ανεργία και το αβάσταχτο κόστος ζωής που διαμορφώνει η νέα κατάσταση και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καινούργια προβλήματα να αντιμετωπίσει (αναπληρωτές ΕΣΠΑ, κλείσιμο σχολείων, ελάχιστη χρηματοδότηση για την Παιδεία κ.α.), το γνωστό Υπουργείο της ντροπής μεθοδεύει αργά αλλά σταθερά τη δημιουργία του "νεόυ σχολείου" των ημιμαθών και χωρίς κριτική ικανότητα μαθητών, που θα καλούνται να επιλέγουν μόνοι τους τα μαθήματα που τους "χρειάζονται" για να μορφωθούν και να αποκτήσουν τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια για τη ζωή τους!
Μυστικά και με δόλο, όπως κάθε μηχανορράφος που σέβεται τον εαυτό του, περιμένει τη σωστή στιγμή για να μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του, με τη συναίνεση των "συναδέλφων" που συμμετέχουν στις Ομάδες Εργασίας (και αρα δέχονται τη μετατροπή του μαθήματος σε επιλεγόμενο), τις ευλογίες της επίσημης Εκκλησίας και τη δουλοπρεπή και σκανδαλώδη υποστήριξη των ΜΜΕ...
Εμείς παραμένουμε απλοί θεατές σε ένα τσίρκο εξελίξεων... ή μήπως όχι;
Απευθύνομαι κυρίως στους μονίμους και τους αναπληωτές συναδέλφους με έκκληση για μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις. Απεργίες διαρκείας και συνεχή ενημέρωση στα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει στήριξη και από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Το "νέο λύκειο" είναι η αρχή του τέλους για το δημόσιο σχολείο, το οποίο, παρόλες τις δυσκολίες του, προσέφερε γνώση και παρήγαγε σκεπτόμενος μαθητές.
Για τον ίδιο λόγο πρέπει να σταθούν στο πλευρό μας και οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά, που πρέπει να απαιτήσουν σχολεία με σκοπό τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση και όχι απλά χώρους φύλαξης και ευκαιριακής γνώσης. Η λύση δεν είναι τα επιλεγόμενα μαθήματα αλλά η αναβάθμιση της ποιότητας τους. Αντί να ζητάμε να γίνουμε η νέα Φιλανδία ή Αμερική ή οτιδήποτε άλλο ας κοιτάξουμε να γίνουμε μια καλύτερη Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα ψευτοπροοδευτικά συμπλέγματα της που μας οδήγησαν εδώ σημερα...
Κάνεις μια διαπίστωση, ότι για αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα, υπεύθυνα είναι τα ψευτοπροοδευτικά συμπλέγματα… και μετά ζητάς να μην αποπροσανατολιστεί η συζήτηση…
Συγκεκριμένα σε τι αναφέρεσαι;
Το αν το μάθημα των θρησκευτικών γίνει επιλεγόμενο ,είναι ενδεχόμενο λόγω κάποιας συνομωσίας που εξυφαίνεται; Οι συνάδελφοι που εκθέτουν τις απόψεις τους, μπαίνουν σε εισαγωγικά για να καταδειχθούν ως εγκάθετοι των σκοτεινών κέντρων;
-
Eγώ την άποψή μου είπα....δεν το ξερα πως έχουμε και περιορισμούς ως προς το τι θα πούμε!!! Ή στο ποιοι θα συμμετέχουν στην συζήτηση και με ποιον τρόπο.... ??? ??? ???
Και ΝΑΙ...το ύφος μου όσον αφορά πράγματα που τα θεωρώ πλέον κοντόφθαλμα είναι αυτό!!
Επίσης το θέμα είναι καθαρά συντεχνιακό...για το αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι θεολόγοι στα σχολεία...και απλά πάνε να το ντύσουν με ηθικοιδεολογικές προεκτάσεις!! Ας μην γελιόμαστε!
Μόνο που η εκπαίδευση παιδιών είναι πολύ πιο ευρύ θέμα απ'το στενά συντεχνιακό συμφέρον....!! Γι αυτό καλύτερα να προσέχουν τι λένε και πώς το παρουσιάζουν αυτοί που το λένε το καθετί...γιατί δεν απευθύνονται σε ηλίθιους...
-
Όσο για σκοτεινά κέντρα...δεν υπάρχει πιο σκοτεινή πλευρά απ'αυτήν που επικρατεί όταν δεν δίνεται ελευθερία κρίσης και επιλογής!!
-
Επειδή αναφέρθηκε το θέμα της υποστήριξης άλλων ειδικοτήτων...πιστεύω ότι οι συνάδελφοι τοποθετούνται καιανάλογα με το συνάδελφο θεολόγο που έχουν στο σύλλογό τους. Είναι γνωστό ότι στον κλάδο μας υπάρχουν απωθητικοί άνθρωποι που, αναπόφευκτα, "χρωματίζουν" ανάλογα και το μάθημά τους. Πάντως, στους περισσότερους συλλόγους που βρέθηκα είναι αντιληπτή η χρησιμότητα του μαθήματος, όπως και κάθε μαθήματος, εφόσον η θρησκεία είναι μέρος της ζωής μας. Και να με συγχωρείτε αν σκέφτομαι "συντεχνιακά". Θα ήθελα πολύ να είμαι τόσο large τύπος που να μη με ενδιαφέρει καθόλου το αν θα έχω αύριο δουλειά-όταν μάλιστα είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ- αλλά ακόμη δεν έχω κατακτήσει αυτό το προσόν. Και έχω αρκετή αυτογνωσία ώστε να ξέρω ότι είμαι πολύ χρήσιμη για το σχολείο και για τα παιδιά που διδάσκω.
-
Ξεκίνησε ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας
http://www.newpost.gr/politiki/item/9399-%CE%9E%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%9A%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%85
-
Επειδή αναφέρθηκε το θέμα της υποστήριξης άλλων ειδικοτήτων...πιστεύω ότι οι συνάδελφοι τοποθετούνται καιανάλογα με το συνάδελφο θεολόγο που έχουν στο σύλλογό τους. Είναι γνωστό ότι στον κλάδο μας υπάρχουν απωθητικοί άνθρωποι που, αναπόφευκτα, "χρωματίζουν" ανάλογα και το μάθημά τους. Πάντως, στους περισσότερους συλλόγους που βρέθηκα είναι αντιληπτή η χρησιμότητα του μαθήματος, όπως και κάθε μαθήματος, εφόσον η θρησκεία είναι μέρος της ζωής μας. Και να με συγχωρείτε αν σκέφτομαι "συντεχνιακά". Θα ήθελα πολύ να είμαι τόσο large τύπος που να μη με ενδιαφέρει καθόλου το αν θα έχω αύριο δουλειά-όταν μάλιστα είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ- αλλά ακόμη δεν έχω κατακτήσει αυτό το προσόν. Και έχω αρκετή αυτογνωσία ώστε να ξέρω ότι είμαι πολύ χρήσιμη για το σχολείο και για τα παιδιά που διδάσκω.
Φίλε...είναι απόλυτα κατανοητό το θέμα του αν θα έχετε αύριο δουλειά και σεβαστό...αλλά το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο...
Ο φόβος για το αν θα έχουμε αύριο δουλειά δεν μπορεί να θολώνει τόσο λεπτά θέματα...τουλάχιστον μέσα σε ένα φόρουμ...
Ας άνοιγε ένα θέμα με τίτλο "θα έχουμε δουλειά...;" ??? Τότε θα είχατε και άλλη αντιμετώπιση στο φόρουμ...
Το να επικαλείστε όμως ιδεολογικά πατήματα πολύ λεπτής υφής για να αφυπνιστούν τα θρησκευτικά αισθήματα κάποιων για να διασφαλίσετε την δουλειά...την στιγμή που αυτά τα θρησκευτικά αισθήματα και την αναγκαιότητα καλλιέργειάς τους μέσα στο σχολείο δεν τα ενστερνίζονται πλέον πολλοί άνθρωποι...ακόμη και γονείς μαθητών (το έχω δει στα σχολεία) σας δεν είναι τόσο θεμιτό κατ'εμέ...
-
Εχει δίκιο το μέλος konstantinat που μας συγκρατεί από το να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα ίδια γνωστά μέλη.
Ζητώ συγνώμη που στο παρελθόν επιδίωξα να αναπτύξω έναν επιστημονικό διάλογο με σύγχρονη επιχειρηματολογία.
Τώρα κατάλαβα ότι ήταν καταδικασμένη εκ των προτέρων μια τέτοια προσπάθεια.Γι΄αυτό κι εγώ θα προτείνω στους συναδέλφους να μην εμπλακούν σε μια ανούσια αντιπαράθεση.
-
Εχει δίκιο το μέλος konstantinat που μας συγκρατεί από το να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα ίδια γνωστά μέλη.
Ζητώ συγνώμη που στο παρελθόν επιδίωξα να αναπτύξω έναν επιστημονικό διάλογο με σύγχρονη επιχειρηματολογία.
Τώρα κατάλαβα ότι ήταν καταδικασμένη εκ των προτέρων μια τέτοια προσπάθεια.Γι΄αυτό κι εγώ θα προτείνω στους συναδέλφους να μην εμπλακούν σε μια ανούσια αντιπαράθεση.
-
Ξεκίνησε ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας
Που είναι το κακό;
Και τι σχέση (άμεση τουλάχιστον) έχει με το θέμα μας εδώ, δηλαδή τη διδασκαλία των θρησκευτικών;
-
Κάνεις μια διαπίστωση, ότι για αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα, υπεύθυνα είναι τα ψευτοπροοδευτικά συμπλέγματα… και μετά ζητάς να μην αποπροσανατολιστεί η συζήτηση…
Συγκεκριμένα σε τι αναφέρεσαι;
Το αν το μάθημα των θρησκευτικών γίνει επιλεγόμενο ,είναι ενδεχόμενο λόγω κάποιας συνομωσίας που εξυφαίνεται; Οι συνάδελφοι που εκθέτουν τις απόψεις τους, μπαίνουν σε εισαγωγικά για να καταδειχθούν ως εγκάθετοι των σκοτεινών κέντρων;
Προφανώς παρανόησες αυτά που έγραψα και επειδή δεν θέλω να αιωρούνται τέτοιου είδους υπονοούμενα για τις απόψεις και τις θέσεις μου, εξηγούμαι.
Όταν μιλώ για ψευτοπροοδευτικά συμπλέγματα αναφέρομαι στη σχεδόν στα όρια του ψυχαναγκασμού εμμονή κάθε Υπουργού Παιδείας να αφήσει το πολιτικό του στίγμα στον χώρο της εκπαίδευσης, ως δείγμα προόδου και ανοιχτόμυαλης προοπτικής. Θεωρώντας ότι έχει βρει τη μυστική φόρμουλα για τη δημιουργία του σύγχρονου, δημιουργικού και αποτελεσματικού σχολείου, όχι φυσικά προς όφελος των παιδιών αλλά επειδή πιστεύει πως έτσι θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη υστεροφημία και μια θέση στον πάνθεον των μεγάλων εκσυγχρονιστών του έθνους, προωθεί με πρωτοφανή επιμονή και εντελώς άκριτα αλλαγές και καλά ριζοσπαστικές, με κάθε κόστος. Ωστόσο η απόσταση ανάμεσα στο όραμα και την λογική της μπακαλίστικης μικροπολιτικής ελληνικής σκέψης είναι τεράστια και τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρυθμιστικής μανίας τα βλέπουμε δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα, όπου οι μαθητές έχουν φτάσει να απαξιώνουν σχεδόν πλήρως το σχολείο (και πολύ καλά κάνουνε έτσι όπως έχει καταντήσει).
Για να μην παρεξηγούμαι, θεωρώ απόλυτα θεμιτή, αν όχι απαραίτητη, την υιοθέτηση παραδειγμάτων που έχουν αποδειχτεί στην πράξη αποτελεσματικά και παιδαγωγικά ορθά. Στην Ελλάδα όμως ΔΕΝ συμβαίνει δυστυχώς αυτό. Εδώ κυριαρχεί το πολιτικό συμφέρον, η προσωπική φιλοδοξία και η αποκατάσταση των «ημετέρων», ακόμα και αν αυτοί δεν είναι επαρκείς για τέτοιες θέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή εκ του προχείρου νομοσχεδίων προς εντυπωσιασμό των μαζών, τα οποία έχουν στόχο να εξευρωπαΐσουν επιτέλους την οπισθοδρομική ελληνική εκπαίδευση αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι όχι μόνο αντιπαιδαγωγικά αλλά και πρακτικά ανεφάρμοστα στο ελληνικό σχολικό περιβάλλον. (π.χ. Αγγλικά και Πληροφορική από την Α’ τάξη του δημοτικού, όταν όλοι οι παιδαγωγικοί επιστήμονες συνηγορούν ότι δεν έχει κανένα γνωστικό όφελός σε αυτές τις ηλικίες και όταν για το δεύτερο μάθημα τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν αίθουσες Η/Υ, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί καθηγητές να το διδάσκουν στον μαυροπίνακα-υπήρξα αυτήκοος μάρτυς διήγησης συναδέλφου πληροφορικάριου!!!).
Η σημερινή Υπουργός μιλά για το φινλανδικό πρότυπο. Αυτό όμως που ξεχνά να μας πει είναι το πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό στην Ελλάδα του ΔΝΤ και της ελάχιστης χρηματοδότησης για την Παιδεία, των απαράδεκτων σχολικών εγχειριδίων, της στείρας αποστήθισης, των εκπαιδευτικών του ΕΣΠΑ-που εργάζονται απλήρωτοι μέχρι την ώρα που μιλάμε-των μαθητών που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια με το σχολικό πρόγραμμα (πάρε για παράδειγμα τα 800 αναμορφωμένα δημοτικά σχολεία και ρώτα ένα δάσκαλο να σου πει τι κατάσταση επικρατεί μέσα στην τάξη…). Αντί λοιπόν να σκύψουν σοβαρά πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική εκπαίδευση, θεωρούν ότι η λύση βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη μετατροπή μαθημάτων-και όχι μόνο των θρησκευτικών-σε επιλεγόμενα και μάλιστα την προωθούν ως βασική προτεραιότητα. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη σου για αυτό το ζήτημα-εξάλλου αυτό είναι και το θέμα στο συγκεκριμένο topic, φαντάζομαι έχει αρχίσει να σου γίνεται ξεκάθαρο μέχρι τώρα-αλλά εγώ το θεωρώ ό, τι πιο άκαιρο και παιδαγωγικά μη απαραίτητο στην παρούσα φάση.
Ας κοιτάξουν πρώτα να αναβαθμίσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να την αποσυνδέσουν από τις πανελλήνιες όπως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση από την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης, ως αποκλειστικό κριτήριο επιλογής σπουδών (δεδομένα που βρίσκονται στον πυρήνα του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, a propos) και μετά ας συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Με την ευκαιρία, και για την ιστορία, το καθεστώς συγκεκριμένα για το μάθημα των θρησκευτικών στην Φινλανδία (είπαμε έχει την τιμητική της στο σημερινό Υπουργείο), είναι το παρακάτω:
«Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή δίνουν οι Φινλανδοί σε θέματα θρησκείας. Αρκεί να υπάρξουν τρία και μόνο παιδιά σε μια τάξη από κάποια θρησκεία για να διδάσκονται το μάθημα των θρησκευτικών στη θρησκεία τους και αποκλειστικά σε αυτήν. Θρησκευτικά δε διδάσκονται επίσης καθόλου στα παιδιά που οι γονείς τους δεν το επιθυμούν. Τα παιδιά αυτά διδάσκονται Ηθική και Διαπροσωπικές Σχέσεις όλα τα χρόνια της βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Δηλαδή, υποχρεωτικό ομολογιακό (αν και ο όρος αυτός δεν είναι απόλυτα σωστός) θρησκευτικό μάθημα για τα παιδιά που ασπάζονται μια θρησκεία-όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα για τους Ορθόδοξους μαθητές-ενώ η επιλογή για τους υπόλοιπους αφορά στο περιεχόμενο του θρησκευτικού μαθήματος και όχι ανάμεσα σε «καλάθια μαθημάτων» (τραγική έκφραση) ασχέτων μεταξύ τους αντικειμένων, όπως οραματίστηκε η αποπεμφθείσα ειδική γραμματέας κ. Δραγώνα.
Όσον αφορά στο ειρωνικό σχόλιο περί σκοτεινών κέντρων, το οποίο φαντάζομαι πηγάζει από την παρανόηση των γραφομένων μου και από την αναπόφευκτη σύνδεση στο μυαλό κάποιον-δυστυχώς και στο δικό σου-οποιουδήποτε μιλά ή ασχολείται με την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία με γραφικές συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν μανίες καταδιώξεως, δεισιδαιμονικές αντιλήψεις, ψήφο στον Καρατζαφέρη κ.α., εξηγώ. Οι συνάδελφοι εντός εισαγωγικών είναι κάποιοι θεολόγοι που τον τελευταίο καιρό εκφράζουν περίεργες απόψεις, χωρίς πειστική επιστημονική επιχειρηματολογία, εναντίον του μαθήματος με επιστολές, σύσταση συνδέσμων κλπ., γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη απορία στον κλάδο για την ορθότητα των θέσεων αλλά και τη σκοπιμότητα αυτής της διάσπασης τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά εμάς τους θεολόγους και κατά συνέπεια θα δικαιολογήσω την καχυποψία σου, καθώς δεν είσαι υποχρεωμένος να το γνωρίζεις.
Ελπίζω λοιπόν να έλυσα τις απορίες σου και να ξεκαθάρισα ποιο είναι το θέμα του topic και γιατί δεν θέλω να αποπροσανατολιζόμαστε με αδιέξοδες συζητήσεις για το αν πρέπει να υπάρχει θρησκευτικό μάθημα-όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις υποχρεωτικό, αλλά τι ξέρουν και οι κουτόφραγκοι, όταν εμείς τους δίναμε τα φώτα μας αυτοί έτρωγαν βελανίδια…-αν η θεολογία είναι επιστήμη (έλεος!) και τελικά το αναπόφευκτο αρχέγονο ερώτημα αν υπάρχει ή όχι Θεός. Φαντάζομαι πως συμφωνείς στο ότι δεν έχουν κανένα νόημα. Δυστυχώς δε μπορώ να προστατεύσω το topic από κακόβουλες και εμπρηστικές επιθέσεις που έχουν σκοπό να προκαλέσουν αναστάτωση και αντιπαραθέσεις επιπέδου που δεν αρμόζει σε εκπαιδευτικούς, αν μη τι άλλο, και όχι δημιουργικό και ψύχραιμο διάλογο, όπως έχει γίνει στο παρελθόν-ρίξε μια ματιά στο topic «Θρησκευτικά υποχρεωτικά και για όλους» για να καταλάβεις περί ποίου πράγματος ομιλώ. Ωστόσο, όσο μπορώ θα προσπαθήσω να μην το αφήσω να παρασυρθεί γιατί ενδιαφέρει πολλούς θεολόγους που αγωνιούν για το μέλλον του μαθήματος αλλά και το εργασιακό τους μέλλον, όπως έχει τονιστεί από την πρώτη κιόλας ανάρτηση και αν κάνατε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στην αρχή της συζήτησης θα το βλέπατε, είναι γνωστό εξάλλου ότι η αποσπασματική γνώση είναι κακός σύμβουλος. Γι’ αυτό θα παρακαλέσω για μια ακόμα φορά να μην υπάρξουν απαντήσεις και διαξιφισμοί σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του μαθήματος-εξάλλου αυτό το ζήτημα έχει διευθετηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την παιδαγωγική επιστήμη, το Σύνταγμα και τα σχολικά προγράμματα του Π.Ι.-αλλά ενημερώσεις και τοποθετήσεις επί των εξελίξεων για το συγκεκριμένο θέμα, πάντα με στοιχειώδη τουλάχιστον ευγένεια και κοσμιότητα, όσο μπορεί και ξέρει ο καθένας... Συγγνώμη για την ανάρτηση-σεντόνι…
Υ.Γ. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που απαντώ σε οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με το θέμα του επιλεγόμενου χαρακτήρα του μαθήματος και αυτό γιατί υπήρξε λάθος ερμηνεία των γραφομένων μου. Οπότε οι υπόλοιποι μην κάνετε καν τον κόπο….Over and out!
-
Συνάδελφε rublev, θα μπορούσα να σου στείλω προσωπικό μήνυμα, ωστόσο θα ήθελα να εκθέσω δημοσίως την άποψη μου για το άτομο σου, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τις αναρτήσεις σου, γιατί πίστευω ότι σε περιπτώσεις σαν τη δική σου είναι απαραίτητο. Και μάλιστα με μια μόνο λέξη: RESPECT!
Ανέκαθεν στη ζωή μου έτρεφα απέραντο θαυμασμό για τους ανθρώπους που αγαπούν τη μόρφωση-με την βαθιά και ουσιαστική έννοια του όρου-και εμπλουτίζουν το πνεύμα τους μέσα από ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, που τους επιτρέπει να διαθέτουν μια σφαιρική, αντικειμενική και τεκμηριωμέννη άποψη για τα πράγματα. Πραγματικά πιστεύω πως ανήκεις σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δικαιώνουν την ουσία και την αξία του σχολείου και οι μαθητές σου είναι πραγματικά τυχεροί που σε συναντούν σε μια στιγμή της ζωής τους που έχουν ανάγκη από σοβαρά και πνευματικά πρότυπα. Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά για τον ψύχραιμο, σύγχρονο και ευγενικό επιστημονικό σου λόγο. Και ειλικρινά πιστέυω ότι συμφωνούν αρκετοί συνάδελφοι εδώ μέσα μαζί μου.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάς συγγνώμη για την προσπάθεια σου να καταθέσεις την άποψη σου, η οποία ήταν εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα κάθε φορά. Δυστυχώς όμως όταν ο αντίλογος δεν είναι αναλόγου εππιπέδου-επιστημονικά αλλά και εκφραστικά-καταλήγουμε στα γνωστά αδιέξοδα αποτελέσματα. Αυτή είναι και η δική μου αγωνία στο συγκεκριμένο topic και σε ευχαριστώ πολύ που το κατάλαβες αμέσως-δεν είχα βέβαια και καμία αμφιβολία περί αυτού. Γι΄αυτό και συνιστώ σε όλους να αγνοούν τέτοιου είδους προκλήσεις. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω, όσο βέβαια σου το επιτρέπει ο χρόνος και οι ασχολίες σου, να καταθέτεις την άποψη σου επί των εξελίξεων αλλά και τις προτάσεις σου για τρόπους αντίδρασης (δε γνωρίζω αν είσαι μέλος σε κάποιον σύλλογο). Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Συνάδελφε Geo33, αν κατάλαβα καλά είσαι μόνιμη εκπαιδευτικός. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσες να μας μεταφέρεις το κλίμα σχετικά με το θέμα μέσα από το σχολικό περιβάλλον και αν υπάρχουν κάποιες ενημερώσεις ή κινήσεις επ΄αυτού από τις διευθύνσεις. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η συμβολή σου πιστεύω και το αίτημα απευθύνεται βεβαίως και σε άλλους συναδέλφους, μονίμους και μη, που επιθυμούν να συνδράμουν με τις ενημερώσεις τους.
Μέσα σε αυτό το πλάισιο κινείται αυτό το topic και νομίζω ότι μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Ευχαριστώ.
-
Σε αγώνα διαρκείας οι θεολόγοι
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΩΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
* «Η πολιτεία οφείλει όχι απλώς να διατηρήσει, αλλά και να αναβαθμίσει το θρησκευτικό μάθημα», τονίζει ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτος
«Το μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο δεν θα πρέπει να υποβαθμισθεί, εντασσόμενο στα λεγόμενα προαιρετικά, αλλά να ενισχυθεί και να παραμείνει στο κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου…», τόνισε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος μιλώντας σήμερα, Κυριακή, 19/12/2010, στη Λάρισα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Ενωση Θεολόγων (παράρτημα της ΠΕΘ) στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας «Ο Απ. Παύλος».
Ο κ. Τρίτος υποστηρίζοντας με νομικά, αλλά και παιδαγωγικά επιχειρήματα τη διατήρηση του μαθήματος ως υποχρεωτικού στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Λυκείου, κόντρα σε κυκλοφορούσες φήμες και διαρροές στο Τύπο που το θέλουν εντάσσεται στα προαιρετικά, τόνισε ότι η διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος, ως υποχρεωτικού, επιβάλλεται:
- πρώτον από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 16, παρ. 2 τάσσει ως σκοπό της Παιδείας την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών.
- δεύτερον από το στοιχείο της θρησκευτικής ομοιογένειας του ελληνικού λαού, που κατά 95% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και επιθυμούν να προσφέρουν και στα παιδιά τους τη διαχρονικά καταξιωμένη ελληνορθόδοξη παράδοση, και
- τρίτον από λόγους καθαρά παιδαγωγικούς, αφού το μάθημα των θρησκευτικών ανταποκρίνεται στο παιδαγωγικό και επιστημονικό αίτημα της αγωγής του όλου, όπως άλλωστε τονίζεται και στο ν. 1566/85, όπου γίνεται λόγος για την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, ικανοποιεί θεμελιώδεις προδιαθέσεις της ανθρωπίνης υπάρξεως, ρίχνει πλούσιο φως στα αιχμηρά υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα των μαθητών, δημιουργεί ανώτερα οντολογικά βιώματα, προσφέρει σύστημα αξιών, δημιουργεί προγεφυρώματα για την επανασύνδεση των διανθρωπίνων σχέσεων και φέρνει τον μαθητή σε επαφή με τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση του Γένους.
ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Τρίτος, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε προσφάτως εξ αιτίας, σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου, για τη υποχρεωτικότητα ή μη των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο, ενημέρωσε ότι σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με την υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο ΑΠΘ, η τελευταία τον διαβεβαίωσε ότι ουδεμία απόφαση που αλλάζει το σημερινό status της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών για το Λύκειο έχει ληφθεί και του υποσχέθηκε ότι όταν ξεκινήσει ο διάλογος το υπουργείο, ασφαλώς, και θα καλέσει τη εκπαιδευτική - θεολογική κοινότητα να καταθέσει τις απόψεις της για το πρόγραμμα στο νέο Λύκειο.
Επίσης, ο κ. Τρίτος αναφέρθηκε και σε επιστολή που έλαβε από το γραφείο της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου, με την οποία επισημαίνεται ότι «δεν θα πρέπει να προκαλείται ανησυχία και θόρυβος εξ αιτίας κάποιων δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, τα οποία δεν φέρουν την υπογραφή του υπουργείου» και εκφράζεται η δέσμευση ότι εν όψει της διαβούλευσης για το νέο Λύκειο οι φορείς της θεολογικής επιστήμης και του θρησκευτικού μαθήματος θα ενημερωθούν εγκαίρως για τις θέσεις του υπουργείου, ώστε επ’ αυτών να ξεκινήσει μια δημιουργική συζήτηση. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως», ανέφερε ο κ. Τρίτος, «παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπ. Παιδείας, θα πρέπει οι θεολόγοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη προάσπιση του μαθήματος και να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα».
ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκρίθηκε Ψήφισμα, μέσω του οποίου εκφράζεται «η έντονη διαμαρτυρία μας για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο» επισημαίνεται πως «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής και θρησκευτικής παιδείας για να θωρακισθούν ηθικά οι νέοι και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη πλημμυρίδα του ποικιλόμορφου κακού» και ζητείται τη πολιτεία «να εγκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο λεπτό θέμα της ηθικής και θρησκευτικής αγωγής, κατατάσσοντας το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στα υποχρεωτικά μαθήματα, όπως ορίζει το Σύνταγμα της πατρίδας μας, διατηρώντας το σημερινό χαρακτήρα και τη ταυτότητά του και εμπλουτίζοντάς το με τα διαχρονικής αξίας και κείμενα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας»
- Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΘ κ.
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8584.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8584.html)
Ο αγώνας ξεκίνησε. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κοσμήτορα της Θεολογικής του Α.Π.Θ., το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για το ΜτΘ. αλλά όταν η σημερινή κυβέρνηση διαβεβαιώνει για κάτι, όλοι κρατάμε μικρό καλάθι... Ωστόσο, ήρθε η ώρα να δείξουμε κι εμείς ότι έχουμε δύναμη. Μετά το νέο έτος θα ανακοινωθούν τα σχέδια της Υπουργού, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση του μαθήματος μας. Μόνιμοι και μη εκπαιδευτικοί πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή-ιδίως οι πρώτοι που θα κληθούν να υπηρετήσουν με τη νέα χρονιά το "νεό σχολείο". Σε αντίθετη περίπτωση να την αποχαιρετήσουμε την Αλεξάνδρεια...Συνάδελφοι ας είμαστε όλοι έτοιμοι.
Προβλέπεται ένα θερμό 2011....
-
Σε αγώνα διαρκείας οι θεολόγοι
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΩΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
* «Η πολιτεία οφείλει όχι απλώς να διατηρήσει, αλλά και να αναβαθμίσει το θρησκευτικό μάθημα», τονίζει ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτος
«Το μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο δεν θα πρέπει να υποβαθμισθεί, εντασσόμενο στα λεγόμενα προαιρετικά, αλλά να ενισχυθεί και να παραμείνει στο κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου…», τόνισε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος μιλώντας σήμερα, Κυριακή, 19/12/2010, στη Λάρισα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Ενωση Θεολόγων (παράρτημα της ΠΕΘ) στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας «Ο Απ. Παύλος».
Ο κ. Τρίτος υποστηρίζοντας με νομικά, αλλά και παιδαγωγικά επιχειρήματα τη διατήρηση του μαθήματος ως υποχρεωτικού στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Λυκείου, κόντρα σε κυκλοφορούσες φήμες και διαρροές στο Τύπο που το θέλουν εντάσσεται στα προαιρετικά, τόνισε ότι η διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος, ως υποχρεωτικού, επιβάλλεται:
- πρώτον από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 16, παρ. 2 τάσσει ως σκοπό της Παιδείας την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών.
- δεύτερον από το στοιχείο της θρησκευτικής ομοιογένειας του ελληνικού λαού, που κατά 95% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και επιθυμούν να προσφέρουν και στα παιδιά τους τη διαχρονικά καταξιωμένη ελληνορθόδοξη παράδοση, και
- τρίτον από λόγους καθαρά παιδαγωγικούς, αφού το μάθημα των θρησκευτικών ανταποκρίνεται στο παιδαγωγικό και επιστημονικό αίτημα της αγωγής του όλου, όπως άλλωστε τονίζεται και στο ν. 1566/85, όπου γίνεται λόγος για την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, ικανοποιεί θεμελιώδεις προδιαθέσεις της ανθρωπίνης υπάρξεως, ρίχνει πλούσιο φως στα αιχμηρά υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα των μαθητών, δημιουργεί ανώτερα οντολογικά βιώματα, προσφέρει σύστημα αξιών, δημιουργεί προγεφυρώματα για την επανασύνδεση των διανθρωπίνων σχέσεων και φέρνει τον μαθητή σε επαφή με τη μακραίωνη πολιτιστική παράδοση του Γένους.
ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Τρίτος, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε προσφάτως εξ αιτίας, σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου, για τη υποχρεωτικότητα ή μη των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο, ενημέρωσε ότι σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με την υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο ΑΠΘ, η τελευταία τον διαβεβαίωσε ότι ουδεμία απόφαση που αλλάζει το σημερινό status της υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών για το Λύκειο έχει ληφθεί και του υποσχέθηκε ότι όταν ξεκινήσει ο διάλογος το υπουργείο, ασφαλώς, και θα καλέσει τη εκπαιδευτική - θεολογική κοινότητα να καταθέσει τις απόψεις της για το πρόγραμμα στο νέο Λύκειο.
Επίσης, ο κ. Τρίτος αναφέρθηκε και σε επιστολή που έλαβε από το γραφείο της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου, με την οποία επισημαίνεται ότι «δεν θα πρέπει να προκαλείται ανησυχία και θόρυβος εξ αιτίας κάποιων δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, τα οποία δεν φέρουν την υπογραφή του υπουργείου» και εκφράζεται η δέσμευση ότι εν όψει της διαβούλευσης για το νέο Λύκειο οι φορείς της θεολογικής επιστήμης και του θρησκευτικού μαθήματος θα ενημερωθούν εγκαίρως για τις θέσεις του υπουργείου, ώστε επ’ αυτών να ξεκινήσει μια δημιουργική συζήτηση. «Σε κάθε περίπτωση, πάντως», ανέφερε ο κ. Τρίτος, «παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπ. Παιδείας, θα πρέπει οι θεολόγοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη προάσπιση του μαθήματος και να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα».
ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκρίθηκε Ψήφισμα, μέσω του οποίου εκφράζεται «η έντονη διαμαρτυρία μας για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο» επισημαίνεται πως «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής και θρησκευτικής παιδείας για να θωρακισθούν ηθικά οι νέοι και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη πλημμυρίδα του ποικιλόμορφου κακού» και ζητείται τη πολιτεία «να εγκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο λεπτό θέμα της ηθικής και θρησκευτικής αγωγής, κατατάσσοντας το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στα υποχρεωτικά μαθήματα, όπως ορίζει το Σύνταγμα της πατρίδας μας, διατηρώντας το σημερινό χαρακτήρα και τη ταυτότητά του και εμπλουτίζοντάς το με τα διαχρονικής αξίας και κείμενα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας»
- Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΘ κ.
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8584.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8584.html)
Ο αγώνας ξεκίνησε. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κοσμήτορα της Θεολογικής του Α.Π.Θ., το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για το ΜτΘ. αλλά όταν η σημερινή κυβέρνηση διαβεβαιώνει για κάτι, όλοι κρατάμε μικρό καλάθι... Ωστόσο, ήρθε η ώρα να δείξουμε κι εμείς ότι έχουμε δύναμη. Μετά το νέο έτος θα ανακοινωθούν τα σχέδια της Υπουργού, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση του μαθήματος μας. Μόνιμοι και μη εκπαιδευτικοί πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή-ιδίως οι πρώτοι που θα κληθούν να υπηρετήσουν με τη νέα χρονιά το "νεό σχολείο". Σε αντίθετη περίπτωση να την αποχαιρετήσουμε την Αλεξάνδρεια...Συνάδελφοι ας είμαστε όλοι έτοιμοι.
Προβλέπεται ένα θερμό 2011....
Οι αναφερόμενες στο σχόλιό σας δηλώσεις του κοσμήτορα της Θεολογικής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτου δημοσιεύθηκαν στο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο Λάρισας (http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html). Το ιστολόγιο "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ" στο οποίο παραπέμπετε τον αναγνώστη δεν έκρινε ως σημαντικές προς αναδημοσίευση τις δηλώσεις του κ. κοσμήτορα και δεν ασχολήθηκε με το κείμενο. Εσείς γιατί το κάνετε συσχετίζοντάς του με ένα ιστολόγιο που δεν θέλησε (δικαίωμά του, ασφαλώς, δεν μας πέφτει λόγος, εμείς για τη δεοντολογία νοιαζόμαστε εν προκειμένω), γιατί παραπέμπετε σ' ένα ιστολόγιο που ουδεμία αναφορά κάνει και στο κείμενο και στον κ. Τρίτο;
-
http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/h.html
H θέση των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο
Του Νίκου Παύλου,
Θεολόγου - Ιστορικού,
Δ/ντού του 14ου Γ/σίου Λάρισας
Τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της προσμονής των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο έχει αρχίσει ένας διάλογος σχετικά με τη μορφή που θα έχει και ποια από τα μαθήματα που ήδη υπάρχουν στο Ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων θα παραμείνουν ως υποχρεωτικά ή θα θεωρηθούν επιλεγόμενα για τους μαθητές. Αν και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί –μεταξύ αυτών και εγώ- θα εύχονταν τα μαθήματα της ειδικότητάς τους να ανήκουν στα υποχρεωτικά, σπεύδω να τονίσω πως η μεγάλη πρόκληση για ένα μάθημα θα ήταν να ενταχθεί στην δεύτερη κατηγορία, γιατί έτσι θα αναδεικνύονταν και η πραγματική απήχηση που έχει στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, ενώ θα έβγαιναν και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το είδος των κριτηρίων που κάνουν ένα μάθημα να θεωρείται δημοφιλές ή όχι. Με άλλα λόγια θα δίνονταν ίσως απαντήσεις για ποιους λόγους κάποια μαθήματα θεωρούνται, ακόμη και σήμερα, «σημαντικά» και κάποια άλλα «δευτερεύοντα».
Η συνέχεια στο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο Λάρισας:
http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/h.html
-
η μεγάλη πρόκληση για ένα μάθημα θα ήταν να ενταχθεί στην δεύτερη κατηγορία
+++++++++++++++
-
η μεγάλη πρόκληση για ένα μάθημα θα ήταν να ενταχθεί στην δεύτερη κατηγορία
+++++++++++++++
Σωστό αλλά μόνο στη θεωρία..Στην Ελλάδα δεν βρίσκει εφαρμογή γιατί με το που θα θεωρηθεί μάθημα επιλογής, ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών που θα το επιλέξουν, πέφτουν κατακόρυφα οι διορισμοί και αντιμετωπίζεται ως "δεύτερη κατηγορία" απο το υπουργείο με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κι εκεί τα μακροχρόνια κενά που βλέπουμε στους κλάδους με μαθήματα επιλογής.
-
Οι αναφερόμενες στο σχόλιό σας δηλώσεις του κοσμήτορα της Θεολογικής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτου δημοσιεύθηκαν στο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο Λάρισας (http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html). Το ιστολόγιο "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ" στο οποίο παραπέμπετε τον αναγνώστη δεν έκρινε ως σημαντικές προς αναδημοσίευση τις δηλώσεις του κ. κοσμήτορα και δεν ασχολήθηκε με το κείμενο. Εσείς γιατί το κάνετε συσχετίζοντάς του με ένα ιστολόγιο που δεν θέλησε (δικαίωμά του, ασφαλώς, δεν μας πέφτει λόγος, εμείς για τη δεοντολογία νοιαζόμαστε εν προκειμένω), γιατί παραπέμπετε σ' ένα ιστολόγιο που ουδεμία αναφορά κάνει και στο κείμενο και στον κ. Τρίτο;
Λοιπόν, επειδή πρέπει να λυθεί ΚΑΙ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.
Το κείμενο το διάβασα στο ιστολόγιο ΖΩΗΦΟΡΟΣ, όπου προφανώς εκ παραδρομής-η αλήθεια είναι ότι τώρα το παρατήρησα και εγώ- και χωρίς καμία πρόθεση την παρέλειψα στο copy-paste. Σε ευχαριστώ που επεσήμανες το λάθος, είναι σημαντικό να γίνεται πάντα αναφορά στις πηγές-φαντάζομαι ωστόσο πως όλοι καταλαβάινουν πως έδωσα περισσότερη σημασία στο περιεχόμενο με αποτέλεσμα να μην είμαι όσο προσεχτική θα έπερεπε και ελπίζω ότι δεν πέρασε από το μυαλό κάποιου ότι οικειοποιήθηκα το κείμενο με οποιονδήποτε τρόπο. Παρόλα αυτά ζητώ συγγνώμη για την παράλειψη.
Το δεύτερο σχόλιο σου-το οποίο παραθέτω παραπάνω-ειλικρινά δεν το κατάλαβα. Για ποιό λόγο γίνεται τώρα αυτή η παρατήρηση; Το ότι η συμπλήρωση, ως ΔΙΚΟ μου αποκλειστικά σχόλιο, της συγκεκριμένης είδησης από το thriskeftika.blogspot, με την πληροφορία για το σχόλιο του Κοσμήτορα, συστήνει παράβαση του κώδικα δεοντολογίας, ομολογώ ότι δεν θα το σκεφτόμουν ούτε στην πιο ακραία μου φαντασία...Εξάλλου στη συγκεκριμένη παραπομπή, αν τη διάβασες φυσικά, γίνεται λόγος για το θέμα της μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο, στο οποίο αφορούν και οι δηλώσεις του κ. Τρίτου. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί είναι λάθος να συνδεθούν, αλήθεια μου είναι αδιανόητο! Πραγματικά, δεν ήξερα ότι υπάρχει περιορισμός στο συνδυασμό πληροφοριών που προέχονται από διαφορετικές πηγές, καθώς επίσης ότι είναι απαραίτητο αυτός που προβαίνει στον παραπάνω συνδυασμό να γνωρίζει τις διαμάχες και τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα ιστολόγια. Επίσης δε γνώριζα ότι ο Κοσμήτορας και οι θέσεις του ανήκουν μόνο σε ορισμένους κύκλους, που αναδημοσιεύουν τις δηλώσεις του. Αυτό που ενδιαφέρει-και μιλώ για την περίπτωση μου-είναι η ενημέρωση για ενα πολύ σημαντικό ζήτημα, που νομίζω ότι ξεπερνά τις κάθε είδους αντιθέσεις και μπορεί μερικές φορές να δικαιολογεί κάποιες απροσεξίες δεοντολογικού χαρακτήρα, για τις οποίες ξαναζητώ συγνώμη. Όλο το υπόλοιπο είναι περιττό και λυπηρό γιατί υποβαθμίζει ένα σοβαρό θέμα, χάνει το νόημα και αποδεικνυέι ότι καμιά φορά, χάνοντας το δάσος, δρομολογούμε εμείς οι ίδιοι τις εξελίξεις που μας αφορούν...
-
η μεγάλη πρόκληση για ένα μάθημα θα ήταν να ενταχθεί στην δεύτερη κατηγορία
+++++++++++++++
Σωστό αλλά μόνο στη θεωρία..Στην Ελλάδα δεν βρίσκει εφαρμογή γιατί με το που θα θεωρηθεί μάθημα επιλογής, ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών που θα το επιλέξουν, πέφτουν κατακόρυφα οι διορισμοί και αντιμετωπίζεται ως "δεύτερη κατηγορία" απο το υπουργείο με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κι εκεί τα μακροχρόνια κενά που βλέπουμε στους κλάδους με μαθήματα επιλογής.
Και όχι μόνο. Πόσο αληθινό είναι, στην ελληνική σχολική πραγματικότητα της βαθμοθηρίας και του σχολείου-προθαλάμου των πανελληνίων, όπου τα παιδιά δε μαθαίνουν να κρίνουν και να αξιολογούν τηγ γνώση αλλά να την παπαγαλίζουν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο, το επιχείρημα ότι ένα επιλεγόμενο μάθημα θα είναι πρόκληση για τον εκπαιδευτικό; Άραγε τα παιδιά θα επιλέγουν με κριτήριο τις γνώσεις και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν από ένα μάθημα ή με το κριτήριο της ελάχιστης δυνατής προσπάθειας και του εύκολου 20 (και φυσικά δεν θα φτάινε αυτά αφού το σχολείο τα μαθαίνει να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο); Μήπως ο διδάσκων θα αναγκάζεται να κάνει κάποιες εκπτώσεις στο διδακτικό του πλάνο προκειμένου να προσελκύσει "πελατεία"; Φανταστείτε για παράδειγμα να γινόταν τα Αρχαία Ελληνικά επιλεγόμενο και να έπρεπε να πειστούν τα παιδιά να το επιλέξουν...Το ελληνικό σχολείο δυστυχώς έχει πολλά χιλιόμετρα ακόμα για να μπορέσει να θέσει τέτοια διλήμματα.
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_633.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_633.html)
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/o_27.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/o_27.html)
Πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις δύο πανεπιστημιακών δασκάλων, του π.Μεταλληνού και του κ. Ρεράκη, για το μάθημα των Θρησκευτικών.
-
Οι αναφερόμενες στο σχόλιό σας δηλώσεις του κοσμήτορα της Θεολογικής του ΑΠΘ κ. Μιχ. Τρίτου δημοσιεύθηκαν στο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο Λάρισας (http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html). Το ιστολόγιο "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ" στο οποίο παραπέμπετε τον αναγνώστη δεν έκρινε ως σημαντικές προς αναδημοσίευση τις δηλώσεις του κ. κοσμήτορα και δεν ασχολήθηκε με το κείμενο. Εσείς γιατί το κάνετε συσχετίζοντάς του με ένα ιστολόγιο που δεν θέλησε (δικαίωμά του, ασφαλώς, δεν μας πέφτει λόγος, εμείς για τη δεοντολογία νοιαζόμαστε εν προκειμένω), γιατί παραπέμπετε σ' ένα ιστολόγιο που ουδεμία αναφορά κάνει και στο κείμενο και στον κ. Τρίτο;
Λοιπόν, επειδή πρέπει να λυθεί ΚΑΙ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.
Το κείμενο το διάβασα στο ιστολόγιο ΖΩΗΦΟΡΟΣ, όπου προφανώς εκ παραδρομής-η αλήθεια είναι ότι τώρα το παρατήρησα και εγώ- και χωρίς καμία πρόθεση την παρέλειψα στο copy-paste. Σε ευχαριστώ που επεσήμανες το λάθος, είναι σημαντικό να γίνεται πάντα αναφορά στις πηγές-φαντάζομαι ωστόσο πως όλοι καταλαβάινουν πως έδωσα περισσότερη σημασία στο περιεχόμενο με αποτέλεσμα να μην είμαι όσο προσεχτική θα έπερεπε και ελπίζω ότι δεν πέρασε από το μυαλό κάποιου ότι οικειοποιήθηκα το κείμενο με οποιονδήποτε τρόπο. Παρόλα αυτά ζητώ συγγνώμη για την παράλειψη.
Το δεύτερο σχόλιο σου-το οποίο παραθέτω παραπάνω-ειλικρινά δεν το κατάλαβα. Για ποιό λόγο γίνεται τώρα αυτή η παρατήρηση; Το ότι η συμπλήρωση, ως ΔΙΚΟ μου αποκλειστικά σχόλιο, της συγκεκριμένης είδησης από το thriskeftika.blogspot, με την πληροφορία για το σχόλιο του Κοσμήτορα, συστήνει παράβαση του κώδικα δεοντολογίας, ομολογώ ότι δεν θα το σκεφτόμουν ούτε στην πιο ακραία μου φαντασία...Εξάλλου στη συγκεκριμένη παραπομπή, αν τη διάβασες φυσικά, γίνεται λόγος για το θέμα της μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο, στο οποίο αφορούν και οι δηλώσεις του κ. Τρίτου. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί είναι λάθος να συνδεθούν, αλήθεια μου είναι αδιανόητο! Πραγματικά, δεν ήξερα ότι υπάρχει περιορισμός στο συνδυασμό πληροφοριών που προέχονται από διαφορετικές πηγές, καθώς επίσης ότι είναι απαραίτητο αυτός που προβαίνει στον παραπάνω συνδυασμό να γνωρίζει τις διαμάχες και τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στα ιστολόγια. Επίσης δε γνώριζα ότι ο Κοσμήτορας και οι θέσεις του ανήκουν μόνο σε ορισμένους κύκλους, που αναδημοσιεύουν τις δηλώσεις του. Αυτό που ενδιαφέρει-και μιλώ για την περίπτωση μου-είναι η ενημέρωση για ενα πολύ σημαντικό ζήτημα, που νομίζω ότι ξεπερνά τις κάθε είδους αντιθέσεις και μπορεί μερικές φορές να δικαιολογεί κάποιες απροσεξίες δεοντολογικού χαρακτήρα, για τις οποίες ξαναζητώ συγνώμη. Όλο το υπόλοιπο είναι περιττό και λυπηρό γιατί υποβαθμίζει ένα σοβαρό θέμα, χάνει το νόημα και αποδεικνυέι ότι καμιά φορά, χάνοντας το δάσος, δρομολογούμε εμείς οι ίδιοι τις εξελίξεις που μας αφορούν...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
1) Πράγματι είναι λυπηρό που δημιουργείτε θέμα εκ του μη όντος, παραβιάζοντας όχι απλώς τη δεοντολογία, αλλά και αυτή τη στοιχειώδη λογική, συνδέοντας και διαπλέκοντας άσχετo ιστολόγιo με τις δηλώσεις του κ. κοσμήτορα, για τις οποίες το ίδιο το ιστολόγιο ("thriskeftika.blogspot.com") στο οποίο εσείς παραπέμπετε (το ίδιο - και απολύτως δικαιωματικώς!) αδιαφόρησε (ενώ δεκάδες άλλα ενδιαφερθέντα ιστολόγια - μεταξύ των οποίων και η καλή "Ζωηφόρος" - αναδημοσίευσαν τις δηλώσεις του κ. κοσμήτορα, τηρώντας ασφαλώς και τη δεοντολογία).
2) Ουδείς σας εμπόδισε να κάνετε τον όποιο αγώνα σας με τη επίκληση δημοσιευμάτων από ιστολόγια της επιλογής σας. Απλώς (εμείς νομίζουμε ότι) θα πρέπει να τηρείτε/-ουμε τη δημοσιογραφική (εν τη ευρεία εννοία) δεοντολογία. Τόσο δύσκολο είναι για σας;
Ερρωσθε.
-
http://religiousnet.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τα Θρησκευτικά στο νέο Λύκειο
* Οι προτάσεις του τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τα Θρησκευτικά στο νέο Λύκειο – Να δοθεί τέρμα στις απαλλαγές εισηγείται ο Σύμβουλος του Π.Ι., προτείνοντας την καθιέρωση της «Φιλοσοφικής Ηθικής», ως εναλλακτικού μαθήματος
Την εκτίμηση ότι η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα διατηρήσει και στο νέο Λύκειο το μάθημα των Θρησκευτικών στο βασικό κορμό των μαθημάτων γενικής παιδείας, εξέφρασε ο Σύμβουλος του τομέα Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, μιλώντας πρόσφατα στο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM). Ολόκληρη η συνέντευξη στο Εκπαιδευτικό Ιστολόγιο Λάρισας: http://eleftherianet.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html
-
Δείτε και αυτό:
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4314
-
Η λύση περνά μέσα από τη δική μας ενεργητική συμμετοχή και δράση:
Δράστε τώρα: http://theologoi.wordpress.com/2010/12/30/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/
-
Εξοστρακίζουν την Ιστορία. Υποχρεωτικά τα αγγλικά και ο χορός
Ηταν στραβό το Λύκειο...
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
11 Οκτωβρίου 2010: «Στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας». Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
14 Οκτωβρίου 2010: «Είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας και γι' αυτό θα παραμείνει κεντρικό αντικείμενο στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών». Υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.
Ιανουάριος 2011: Το υπουργείο Παιδείας βγάζει την Ιστορία από τον κορμό της υποχρεωτικής διδασκαλίας στη
-
www.thriskeftik.blogspot.com/2011.01/blog-post_3346.html (http://www.thriskeftika.blogspot.com/2011.01/blog-post_3346.html)
Επειδή πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να οργανώνουμε τις αντιδράσεις μας, μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ενατίον της άτοπης επιχειρηματολογίας υπέρ της μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο.
-
Διόρθωση:
www.thriskeftika.blogspot.com/2011/01/blog-post_3346.html (http://www.thriskeftika.blogspot.com/2011/01/blog-post_3346.html)
-
Τα μάρμαρα δεν σκουριάζουν
του Σαράντου Ι. Καργάκου
Ὁ Ἱππόλυτος Ταίν στόν ὁποῖο ὀφείλουμε τόν πολυχρησιοποιημένο ὅρο «περιρρέουσα ἀτμόσφαιρα» (κατά μετάφραση Ἐμμ. Ροΐδη) εἶχε γράψει ὅτι «ἡ παιδαγωγική εἶναι μιά ἀπό τίς μεγαλύτερες ἀνοησίες τῆς ἐποχῆς μας, ἀλλ᾽ ἄς μήν τό λέμε πολύ δυνατά, γιατί ὑπάρχουν τόσοι ἄνθρωποι πού ζοῦν ἀπό αὐτή»! Ἄς σκεφθοῦμε τή «Μεγάλη Στρατιά» παιδαγωγῶν-συμβούλων, σπουδαιοθεσιτῶν καί σπουδαιομίσθων πού σιτίζονται στό ὑπουργεῖο ὑπνοπαιδείας.
Ἄς σκεφθοῦμε τούς ἑκατοντάδες διδάσκοντες τήν παιδαγωγική καί τά περί αὐτήν συναφῆ στίς δεκάδες ἀνώτερες καί ἀνώτατες σχολές. Ἴσως ὑπερβαίνουν ὅλοι αὐτοί τήν χιλιάδα. Καί ὅλοι συγγράφουν βιβλία ὀγκώδη, κατάλληλα γιά ἄρση βαρῶν, ἀλλά κατά τό πλεῖστον ἀκατάλληλα γιά ἄρση, δηλαδή ἀνύψωση, μυαλῶν. Καί πρωτίστως τοῦ νεανικοῦ ἤθους.
Ὡς βαρύτατα φορολογούμενος –κι ὄχι πιά ὡς παλαιός παιδαγωγός–, ἁπλῶς διερωτῶμαι: Μέ τόσες παιδαγωγικές σχολές, μέ τόσους διδάσκοντες μοντέρνα παιδαγωγικά συστήματα, μέ τόσα βαρύγδουπα παιδαγωγικά συστήματα, κατά πόσον ἀνέβηκε πνευματικά καί ἠθικά ἡ στάθμη τῶν σχολείων καί τῶν σχολῶν μας; Μή δά τά πανεπιστήμιά μας δέν βρίσκονται κοντά στό ἐπίπεδο τῶν ἀντιστοίχων τῆς Κεντρώας Ἀφρικῆς; Τό ἦθος τῶν νέων μας ἀνῆλθε ἤ κατῆλθε; Ποιό τό ἐπίπεδο τῆς κοινωνικῆς τους συμπεριφορᾶς; Καί, γενικώτερα, ὁ πῆχυς τῶν ἐπιδόσεων κατ᾽ ἔτος ἀνέρχεται ἤ κατέρχεται;
Δέν καταδικάζω τήν παιδαγωγική γιά τήν κατολίσθηση αὐτή. Ἔχω γράψει ἀναρίθμητα ἄρθρα γιά τήν Μοντεσσόρι, τόν Πισταλότσι καί γιά πολλούς ἄλλους. Τώρα μάλιστα ἐντρυφῶ στά δοκίμια τοῦ σπουδαίου Ἀμερικανοῦ Χένρυ Θόρω (Thoreau, 1817-1862). Πάντως, σάν τόν Κάτωνα, hoc censeo, τοῦτο φρονῶ: ὅ,τι ἔχει λεχθεῖ στήν Ξενοφώντεια «Κύρου παιδεία», στόν Ἰσοκράτειο λόγο: «Πρός Δημόνικον», τήν Πλουτάρχεια διατριβή «Περί παίδων ἀγωγῆς» καί τήν περίφημη τοῦ Μεγάλου
-
Ἄς σκεφθοῦμε τούς ἑκατοντάδες διδάσκοντες τήν παιδαγωγική καί τά περί αὐτήν συναφῆ στίς δεκάδες ἀνώτερες καί ἀνώτατες σχολές. Ἴσως ὑπερβαίνουν ὅλοι αὐτοί τήν χιλιάδα. Καί ὅλοι συγγράφουν βιβλία ὀγκώδη, κατάλληλα γιά ἄρση βαρῶν, ἀλλά κατά τό πλεῖστον ἀκατάλληλα γιά ἄρση, δηλαδή ἀνύψωση, μυαλῶν. Καί πρωτίστως τοῦ νεανικοῦ ἤθους.
Καλό!
Αν και τον συγκεκριμένο δεν τον πάω, οφείλω να συμφωνήσω με αρκετά απ' όσα γράφει.
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2011/01/h_24.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2011/01/h_24.html)
Τα θρησκευτικά επισήμως (από το στόμα της Υπουργού) επιλεγόμενο μάθημα, όπως και πολλά άλλα μαθήματα απ΄ότι καταλαβάινουμε...Το πιο ωραίο ωστόσο είναι ότι η βασική επιχειρηματολογία για την επιστροφή στις δέσμες ουσιαστικά που προαναγγέλει είναι ότι με αυτό το νέο σύστημα τα παιδιά θα διασκεδάζουν (sic) το μάθημα...Ε, ρε γλέντια στο σχολείο!!!(που έλεγε και ένας ήρωας της λαϊκής μας παράδοσης, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με όλα τα παραπάνω).
-
Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας αποφάσισε να στείλει η Γενική Συνέλευση της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 στο αμφιθέατρο της Σχολής με θέμα: ” Η υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών”. Η επιστολή έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ
Πληροφορίες: ΟΛΓΑ ΛΟΥΠΕΓΙΔΟΥ
Τηλ. : 2310 996698 Fax: 2310 996692
e mail: info@theosch.auth.gr
Κτίριο : Θεολογικής Σχολής
Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ 127
Προς: την κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό Παιδείας,
Δια
-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: alfavita.gr
Συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη 16/2 η υφυπουργός Παιδείας κ. Έ. Χριστοφιλοπούλου στην alfavita.gr. Στην Συνέντευξή της η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε τα παρακάτω:
Νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σε δημοτικά και Γυμνάσια
Από το Σεπτέμβριο του 2011 θα εφαρμοστούν νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110- 130 Δημοτικά και Γυμνάσια το Σεπτέμβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012/13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Δεν προβλέπονται νέα βιβλία.
Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για την Α΄ τάξη του Λυκείου τη νέα χρονιά (2011/12)
Πριν από το τέλος Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για την Α΄ τάξη του Λυκείου το οποίο θα εφαρμοστεί τη νέα χρονιά 2011/12. Στο νέο αυτό πρόγραμμα το μάθημα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου. Για την
-
http://thriskeftika.blogspot.com/2011/02/blog-post_2272.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2011/02/blog-post_2272.html)
Για να μην ξεχνιόμαστε...
Ενω εμείς κοιμόμαστε, η μετατροπή έχει δρομολογηθεί και μάλιστα αρχίζει να ανακοινώνεται σιγά σιγά και με διάφορους πλαγίους τρόπους. Και δεν κουνιέται φύλλο...
"Οι ενώσεις θεολόγων πρέπει να απαιτήσουν άμεση επικοινωνία με τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας (όπως το έπραξαν και πέτυχαν οι καθηγητές Πληροφορικής) και να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στο σχέδιο που πεισματικά θέλει να προωθήσει το Υπουργείο για το Λύκειο."
Ωραίο ανέκδοτο, να το επαναλαμβάνετε στις παρέες σας για να γελάτε...
Δε μπορώ να καταλάβω πραγματικά γιατί όλη αυτή η αδράνεια και η κωλυσιεργία ως προς την οργανωμένη αντίδραση του κλάδου σε αυτά τα σχέδια. Από το Σεπτέμβριο που έγινε γνωστό κάνουμε τους Κινέζους και τρωγόμαστε σαν τα κοκόρια, για ποιό λόγο; Σε μια αντισυνταγματική ενέργεια, που θα μπορούσε να καταργηθεί πριν καν ανακοινωθεί...
Περίεργες εποχές, περίεργες αντιλήψεις, περίεργη ησυχία.
Υ.Σ. Προς όλους τους συναδέλφους: Μην νομίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει και θα ζημιώσει μόνο τους αδιόριστους...πίσω έχει η αχλάδα-Αννούλα την ουρά...
-
Τις προάλλες ήρθε ο σύμβουλός μας απροειδοποίητα ύστερα από 3 χρόνια, που δεν τον είχα δει ποτέ μου και μας διαβεβαίωσε ότι οι ενώσεις μας ασκούν "σοβαρές πιέσεις για τη διατήρηση του μαθήματος ως υποχρεωτικού." Όταν μας είδε εξαιρετικά δύσπιστους και δυσαρεστημένους έφυγε όπως-όπως. Τι να το κάνεις; Εδώ του είπαμε για τις πολλές ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή ως προς τη σύνθεση των μαθητών και ούτε καν ενδιαφέρθηκε να δώσει μια ιδέα, κάτι καινούριο...τίποτα. Μόνο είπε ότι ετοιμάζονται αναλυτικά προγράμματα που θα λαμβάνουν υπόψη την πολυπολιτισμικότητα, με έμφαση στην ορθοδοξία, χωρίς ταυτόχρονη αλλαγή των βιβλίων, που σύσσωμες οι τάξεις αποκαλούν "παραμυθάκια" και γελοία.
-
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το σχέδιο για την Α' Λυκείου περιλαμβάνει υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών. Συγκεκριμένα:
"ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ
Ο βασικός κορμός και οι κατευθύνσεις
Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
Οι μαθητές που φέτος τελειώνουν το Γυμνάσιο, θα είναι οι πρώτοι που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα «δοκιμάσουν» το Νέο Λύκειο, που οδηγεί στο νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η Α' τάξη θα έχει καινούργιο αναλυτικό και ωρολόγιο Πρόγραμμα μαθημάτων, αλλά θα παραμείνει «γέφυρα» μεταξύ γυμνασίου-λυκείου. Τα Θρησκευτικά και η Ιστορία θα γίνουν «πιο μοντέρνα» και σύγχρονα και θα παραμείνουν στον βασικό κορμό των μαθημάτων γενικής παιδείας. Ο βασικός κορμός μαθημάτων: Αρχαία, Νέα-Λογοτεχνία, Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά, Μαθηματικά, Φυσική-Χημεία.
Μαθήματα Επιλογής: Θα επιλέγονται από κύκλους επιστημών, όπως οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η ενότητα Τέχνη-Πολιτισμός, Δραστηριότητα, Ερευνητική Εργασία".
Ελπίζουμε να είναι θετικές οι εξελίξεις, αν και υπάρχει μια συγκρατημένη και καχύποπτη στάση στους κόλπους των θεολόγων και των συνδέσμων, τουλάχιστον από την προσωπική μου πληροφόρηση. Προς το παρόν θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να δράσουμε αναλόγως.
-
http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12175:oi-allages-stin-a-kai-b-likeiou-olo-to-sxedio-tou-ippaideias-mono-sto-esos&Itemid=1796 (http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12175:oi-allages-stin-a-kai-b-likeiou-olo-to-sxedio-tou-ippaideias-mono-sto-esos&Itemid=1796)
Όλο αυτό το διάστημα που τα δημοσιεύματα ήθελαν το ΜτΘ υποχρεωτικό και στις τρείς τάξεις του λυκείου προτίμησα να περιμένω και να μη βιαστώ να θριαμβολογήσω ακριβώς γι' αυτό το λόγο.
Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου ήταν η υποβάθμιση (καθώς η εξαφάνιση προσέκρουε σε νομικά κωλύματα) των Θρησκευτικών και η συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης "συμμαζέματος" των προσλήψεων στην εκπαίδευση τους ήρθε κουτί, ως φτηνή δικαιολογία.
Ας τρέχουμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα, γιατί ως κλάδος για πολλοστή φορά είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας. Ελπίζω τουλάχιστον αυτή την ύστατη ώρα οι διάφοροι σύνδεσμοι θεολόγων να προσπαθήσουν-έστω και τύποις-να συντονιστούν σε μια κοινή ενέργεια αντίδρασης.
-
Kρίμα, κρίμα, κρίμα....
Υποχρεωτικό μάθημα στη θεωρητική (
-
Yποχρεωτικά, τελικά, τα Θρησκευτικά (και) στη B' Λυκείου!
http://religiousnet.blogspot.com/2011/03/y-b.html
-
Αν έλειπαν γενικά οι απαξιωτικές αναφορές σε άλλα μαθήματα, θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας.
-
Θρησκευτικά: Yποχρεωτικά την Α΄και τη
-
Τα καλά νέα είναι ότι τελικά το μάθημα θα είναι υποχρεωτικό στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου και άρα δεν εξοβελίζεται από την εκπαίδευση, όπως φαινόταν στην αρχή. Ωστόσο, η μετατροπή του σε μονόωρο στη
-
Τί δουλειά έχει η μεταφυσική πίστη με τη σύγχρονη εκπαίδευση ή τους κρατικούς μηχανισμούς; Το πιο λογικό και δημοκρατικό είναι να πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει χωρίς παρέμβαση του κράτους.
-
φίλε,έχεις δίκιο.τι ορθοδοξία και ελληνισμός,αυτά είναι ιδεολογήματα για να χωρίζουν τον κόσμο.μόνο οι θετικές επιστήμες να διδάσκονται στα σχολεία και όποιος θέλει να μάθει για τον ελληνικό πολιτισμό, ας πάει σε βιβλιοθήκη.τι λες κι εσύ;
-
φίλε,έχεις δίκιο.τι ορθοδοξία και ελληνισμός,αυτά είναι ιδεολογήματα για να χωρίζουν τον κόσμο.μόνο οι θετικές επιστήμες να διδάσκονται στα σχολεία και όποιος θέλει να μάθει για τον ελληνικό πολιτισμό, ας πάει σε βιβλιοθήκη.τι λες κι εσύ;
Δεν είναι παράλογο να διδασκονται κείμενα σχετικά με τις θρησκείες, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί η μεταφυσική ως αλήθεια να αποτελεί διδακτική πραγματικότητα. Οι νεράιδες έχουν πεθάνει προ πολλού. Λογικότερο θα ήταν να υπάρχει θρησκειολογικό μάθημα. Επίσης ο ελληνισμός προϋπήρξε του Χριστιανισμού και η εν λόγω συζήτηση δεν τους συσχετίζει. Ο ελληνισμός είναι παράδοση, μια ιστορική πραγματικότητα και όχι μια μεταφυσική θέση, συνεπώς καλό είναι να μη σταματήσει η διδασκαλία σχετικών αντικειμένων. Η διαφορετικότητα των λαών και των κοινωνικών ομαδών γενικότερα είναι υγιής κατάσταση και πρέπει να ενώνει. Είναι πολύ όμορφο να χαιρόμαστε τις ιδιαιτερότητες των άλλων ανθρώπων, έθιμα, ήθη, γλώσσα κλπ. Κάθε ομογενοποιημένη "σούπα" είναι ανελευθεριακή/αντιδημοκρατική πραγματικότητα.
-
Οι μόνες απαξιώτικες αναφορές που έχω δει εγώ εδώ μέσα έγιναν εις βάρος του μαθήματος των Θρησκευτικών καί μάλιστα με αξιοθαύμαστη πραγματικά κακία και από "συναδέλφους" που κοκκορομαχούν για το ποιό μάθημα είναι το καλύτερο και το ποιό έχει μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία... την ίδια στιγμή που, εγκαλώντας του θεολόγους για συντεχνιακή υποκρισία, κάνουν ακριβώς αυτό αφού, μόλις τελειώσουν με τις παραλληρηματικές κορώνες περί ζωτικής σημασίας του μαθήματος τους έκαστος στη ζωή των παιδιών σε σχέση με την αχρηστία των θρησκευτικών, μετράνε μπακαλίστικα πόσες ώρες τους απομένουν και τι επιπτώσεις θα έχουν στους διορισμούς τους!
Κάνεις δυστυχώς αυτό ακριβώς που κατηγορείς. Επειδή έγιναν αναφορές εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών θα πρέπει να υποστηρίζεις το ίδιο, δηλαδή αναφορές εναντίον άλλων μαθημάτων; Κατακρίνεις επίσης κάποιους συναδέλφους, που δεν τους θεωρείς συναδέλφους επειδή υποστηρίζουν ότι το δικό τους μάθημα είναι καλύτερο και πιο χρήσιμο από τα Θρησκευτικά και υποστηρίζεις τον αρθρογράφο που κάνει ακριβώς το ίδιο, έναντι άλλου μαθήματος.
Απαντάς σε μένα που κατακρίνω το ίδιο ενώ δεν είδα να απαντάς σε αυτούς. Αν κάνεις τον κόπο να ψάξεις τα μηνύματά μου μπορεί και να δεις και κάποια δική μου απάντηση κι ας μην είμαι θεολόγος.
Επιπλεόν δε, οι ίδιοι μαχητές της εκπαίδευσης, κόπτωνται για την αύξηση των φροντιστηρίων την ώρα που πολλοί από αυτούς ομολογούν κυνικά ότι κάνουν ιδιαίτερα (ζεστά και ολόμαυρα) ακόμα και σε παιδιά δημοτικού!!!
Αντί να το γράφεις σε μένα αυτό που δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου ιδιαίτερα, καλύτερα να απαντάς στους ίδιους.
Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι ο μόνιμος στόχος της κοινωνίας, από τη στιγμή που οι ίδιοι απαξιώνουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την δημόσια δωρεάν παιδεία!
Αυτό κάνει ακριβώς ο αρθρογράφος που υπερασπίζεσαι, γιατί και απαξιώνει και ειρωνεύεται άλλο μάθημα και συναδέλφους που το διδάσκουν. Εγώ δεν απαξίωσα και ποτέ κανένα μάθημα και κανένα συνάδελφο.
Οπότε μάλλον το μήνυμα σου έπρεπε να το αναρτήσεις αλλού και όχι εδώ...
Όπως και να 'χει καλή τύχη σε όλους και καλά μυαλά φυσικά-ισχύει και για εμένα η ευχή...
Το μήνυμα αναρτήθηκε εδώ γιατί είναι απάντηση στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επιπλέον με ενοχλεί η απαξίωση για κάθε μάθημα και όχι μόνο για το δικό μου. Όχι μόνο "καλά μυαλά" λοιπόν αλλά και περισσότερη αντικειμενικότητα να ευχηθούμε.
-
Τί δουλειά έχει η μεταφυσική πίστη με τη σύγχρονη εκπαίδευση ή τους κρατικούς μηχανισμούς; Το πιο λογικό και δημοκρατικό είναι να πιστεύει ο καθένας ό,τι θέλει χωρίς παρέμβαση του κράτους.
Φίλε μου έχεις δίκιο να είσαι καχύποπτος με το μάθημα των Θρησκευτικών. Για να βοηθήσω τον προβληματισμό σου - όχι να σε πείσω για τις δικές μου απόψεις, προς Θεού - θα σε παρακαλούσα, όταν έχεις ελεύθερο χρόνο να ρίξεις μια ματιά σ΄ ένα σχετικό με το προβληματισμό σου άρθρο μου, το οποίο γράφτηκε μ΄αφορμή ν΄ αποτελέσει έναν φιλικό αντίλογο σε συναδέλφους που είχαν παρόμοιους με τους δικούς προβληματισμούς:
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=23900&pid=19&CategoryID=19
-
Aναμφίβολα ένα μάθημα θρησκειολογικής προσέγγισης δεν είναι κακή ιδέα να υπάρχει. Ωστόσο επειδή ο Θεός/οι Θεοί υπάγονται στη σφαίρα της μεταφυσικής ή της φαντασίας, είναι κορυφαίο σφάλμα να επιβάλουμε μια συγγεκριμένη θρησκευτική/μεταφυσική θέση στα παιδιά. Ένα σύγχρονο σχολείο καλό είναι να υπάρχει για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να διαχειριστούν έννοιες σχετικές με την πραγματικότητα.
-
Δελτίο τύπου του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας Θράκης για τα Θρησκευτικά στο Νεό Λύκειο:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας δια
-
Δείτε και αυτό:
http://thriskeftika.blogspot.com/2011/04/blog-post_721.html (http://thriskeftika.blogspot.com/2011/04/blog-post_721.html)
-
H Eκκλησία ενώνει (για τα Θρησκευτικά)
http://religiousnet.blogspot.com/2011/04/h-e.html
-
Oι Θεολογικές Σχολές δεν παράγουν κατηχητές, αλλά θεολόγους καθηγητές!
http://religiousnet.blogspot.com/2011/04/o.html
-
πηγή: Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευρεία σύσκεψη με θέμα τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το μάθημα των θρησκευτικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και εκπρόσωποι άλλων θεολογικών συνδέσμων.
Στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα ότι:
- Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες, στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ’ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει παρά το μάθημα των θρησκευτικών...
- Είναι τουλάχιστον παράδοξο το μάθημα των θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στη
-
πηγή: Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευρεία σύσκεψη με θέμα τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το μάθημα των θρησκευτικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και εκπρόσωποι άλλων θεολογικών συνδέσμων.
Στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα ότι:
- Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες, στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ’ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει παρά το μάθημα των θρησκευτικών...
- Είναι τουλάχιστον παράδοξο το μάθημα των θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στη
-
Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ Θ Ε Ο Λ Ο Γ Ω Ν Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ – Θ Ρ Α Κ Η Σ
Γραφείο 404, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, 54624 Θεσσαλονίκη
Τηλ. Επικ.– fax: 2310 997113, mail: theologoi@gmail.com, http://theologoi.wordpress.com
Θεσσαλονίκη, 2.05.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Κατά τη συνάντηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με εκπροσώπους των Θεολογικών Σχολών και των Θεολογικών Ενώσεων και Συνδέσμων της χώρας την 30η Απριλίου 2011 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι. Μ. Πεντέλης) το σύνδεσμό μας εκπροσώπησν τα μέλη του Συνδέσμου, ο καθηγητής της Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Ηρακλής Ρεράκης και ο υποψ. Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος θεολόγος Καθηγητής Ευάγγελος Πεπές, οι οποίοι μετέφεραν στη συνάντηση τις παρακάτω θέσεις του Συνδέσμου:
Η Εκκλησία, με βάση τη θεολογική και την ανθρωπολογική της διδασκαλία, έχει μια ολιστική προσέγγιση ως προς την παιδεία του νέου ανθρώπου... Στο σχέδιο για το Νέο Λύκειο γίνεται ένα παιδαγωγικό και ανθρωπολογικό λάθος, αφού υπερτιμάται η οικονομική και επαγγελματική πλευρά της μόρφωσης του νέου και υποβαθμίζεται η πνευματική, ηθική, κοινωνική και συναισθηματική. Είναι παράδοξο να προσπαθούμε να πείσουμε το Υπουργείο της Παιδείας για το τι σημαίνει ολοκληρωμένη παιδεία, μόρφωση και αγωγή ή πώς μορφώνεται στο σχολείο ο μαθητής για να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.
Ο ισχύων εκπαιδευτικός νόμος 1566 του 1985 στο 1ο άρθρο και στην 1η παράγραφο, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είναι εντελώς σαφής: «Σκοπός της Εκπαίδευσης είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών. Ειδικότερα υποβοηθεί τους μαθητές να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και να αποκτούν μέσα από τη σχολική τους αγωγή κοινωνική ταυτότητα και συνείδηση». Το Σύνταγμα επίσης (άρθρ. 16) ορίζει σαφώς ως στόχο της ελληνικής παιδείας την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».
Δεν κατανοούμε τους λόγους, που το Υπουργείο παιδείας παραβαίνει το Σύνταγμα και τον ίδιο τον ισχύοντα εκπαιδευτικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο μία από τις κύριες λειτουργίες του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση του μαθητή, που σημαίνει μια εσωτερίκευση τρόπων σκέψης και ζωής, συμπεριφορών, στάσεων, προτύπων, αρετών αξιών, που έχουν κληροδοτηθεί ως ελληνική ταυτότητα, μέσα από τη ζώσα κοινωνικοπολιστισμική και εκκλησιαστική παράδοση.
Το νέο σχέδιο για το Λύκειο, ειδικά σ’ αυτήν την ιστορική συγκυρία, θα έπρεπε, όχι να μειώνει, αλλά να ενισχύει τη γενική ανθρωπιστική κατάρτιση. Είναι αναγκαίο να βλέπουμε προφητικά το μέλλον, οπλίζοντας τους νέους μας, όχι μόνον με προσόντα που προάγουν την παραγωγικότητα, αλλά και με στοιχεία που τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν με ανθρώπινο πρόσωπο και με κοινωνική, ηθική και πνευματική ευθύνη τις καταστάσεις, τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής, προσβλέποντας στην αιωνιότητα.
Είναι απορίας άξιον πως, ενώ η ίδια η υπουργός τονίζει ότι το νέο Λύκειο στοχεύει σε «αξίες», «συλλογικότητα», «αλληλεγγύη», «σεβασμό στους άλλους», ώστε να μπορεί να γίνει ο μαθητής «συνειδητός Έλληνας πολίτης του κόσμου, γνώστης της ταυτότητάς του στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον», στη συνέχεια υποβαθμίζει και αποδυναμώνει το μάθημα των θρησκευτικών, που, εκτός από τον πνευματικό και θεολογικό του προσανατολισμό, αποτελεί, επίσης, ένα βασικότατο ανθρωπιστικό και κοινωνικό μάθημα του σχολικού Προγράμματος, που υπηρετεί σε βάθος τους παραπάνω στόχους που θέτει και η ίδια η Υπουργός.
Γι΄ αυτούς τους λόγους καταλήγουμε στις παρακάτω προτάσεις:
1. Ως προς το θέμα της προαιρετικότητας του θρησκευτικού μαθήματος στη Γ΄ Λυκείου, θεωρούμε ότι η καθιέρωσή της, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει κυριολεκτικά το όλον της Γενικής Παιδείας στο Λύκειο. Ο έφηβος στην ηλικία αυτή έχει αναπτύξει την ικανότητα της κριτικής του σκέψης και θα μπορούσε, πλέον, μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο και μια πλούσια θεματολογία, όπως αυτή που του προσφερόταν έως τώρα, στο μάθημα της χριστιανικής ηθικής να συνειδητοποιεί και να αφομοιώνει αξίες, πρότυπα και τρόπους ζωής, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Η τοποθέτηση του Θρησκευτικού μαθήματος στο Πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου σε μια θέση που είναι βέβαιο ότι κανείς μαθητής δεν θα το επιλέξει, αφού θα προτιμήσει αναγκαστικά άλλα μαθήματα που σχετίζονται άμεσα με τις πανελλαδικές εξετάσεις και την επιτυχία του σ’ αυτές, στερείται παιδαγωγικής θεμελίωσης.
Υπογραμμίζεται ότι η θεματολογία της διδακτέας ύλης της Γ΄ Λυκείου περιλαμβάνει θέματα ανεκτίμητης σπουδαιότητας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του μαθητή όπως: Η ηθική συνείδηση, η ελευθερία, το κοινωνικό πρόβλημα, η ειρήνη, τα δύο φύλα, ο γάμος, η οικογένεια, η αυτοκτονία, τα ναρκωτικά, ο προβληματισμός για την τεχνολογία, το οικολογικό πρόβλημα, η βιοηθική, ο προβληματισμός για την πληροφορική και τα ΜΜΕ, το πρόβλημα του άγχους, η χαρά, η λύπη, το θέμα του θανάτου κ.ά.
Στην πραγματικότητα είναι πλέον εμφανές ότι το θρησκευτικό μάθημα, με αυτή την υποβάθμισή του στο επίπεδο του επιλεγομένου, εντάσσεται μόνον τυπικά στο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου. Η πρότασή μας είναι να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό και να γίνει δίωρο στη Γ΄ Λυκείου.
2. Ως προς το θέμα της μονόωρης διδασκαλίας του θρησκευτικού μαθήματος στη
-
από που προκύπτει;
Όταν το "που" είναι ερωτηματικό, τονίζεται. Οπότε η σωστή γραφή είναι:
"από πού προκύπτει;"
-
από που προκύπτει;
Όταν το "που" είναι ερωτηματικό, τονίζεται. Οπότε η σωστή γραφή είναι:
"από πού προκύπτει;"
ΟΚ, δάσκαλε! Φαίνεται ότι εμπέδωσες καλά το περιεχόμενο της ερώτησης. Aπάντηση, όμως, γιατί δεν βλέπουμε;
(Aναμένουμε...)
-
Για να τελειώνω μια και καλή με αυτή την ιστορία-παρόλο που έχω τονίσει ότι απεχθάνομαι να χρησιμοποιώ το forum ως χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και αδιέξοδων αντιπαραθέσεων:
@xaan (μιας και «αναμένετε» με αγωνία-ελπίζω ότι ο πληθυντικός δεν είναι της μεγαλοπρέπειας…):
Οφείλω να ομολογήσω ότι αρχικά δεν είχα καταλάβει το σκοπό αλλά και το νόημα της επίμαχης ερώτησης. Έχει ανακοινωθεί επίσημα από την ίδια την Υπουργό, φαντάζομαι έχετε ενημερωθεί σχετικά, ότι το ΜτΘ έχει μετατραπεί σε επιλεγόμενο στην Γ’ τάξη του Λυκείου-με επιπλέον μείωση μιας ώρας στη
-
Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Αγαπητή συναδέλφισσα:
1. Λες πολλά, βγάζεις πολύ θυμό, αλλά δεν απαντάς σε τίποτα! (...ούτε κάν στη τεθείσα ερώτησή μου "Από προκύπτει ο τίτλος του θέματός Σου, ότι γίνονται "Επιλεγόμενο μάθημα τα Θρησκευτικά" . Να πείς "Επιλεγόμενο στη Γ' Λυκείου", ναι, αλλά να γενικεύεις τη προαιρετικότητα σ' όλο το Λύκειο, από που προκύπτει; Δεν περιμένω απάντηση, μη μπείς σε παρακαλώ σε πειρασμό. Ασε να μας κρίνουν μόνοι τους οι παρακολουθούντες τον διάλογο συνάδελφοι. Tις θέσεις μου αναφορικά με τη πρόταση του υπουργείου για το ΜτΘ στο Νέο Λύκειο τις έχω δημοσιοποιήσει αυθημερόν με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5257).
2. Είναι το λιγότερο αστείο να με εμφανίζεις ως "επιτιθέμενο" (!) επειδή αμφισβητώ την (προαναφερεθείσα) άποψή σου βάσει της οποίας εμφανίζεις το μάθημα επιλεγόμενο σ' ολο το Λύκειο (ενω προτάθηκε ως επιλεγόμενο μόνο στη Γ' Λυκείου). Αν θεωρείς το εαυτό Σου αυθεντία, δικαίωμά Σου, αλλά οφείλεις να δέχεσαι και κριτικές για τα λεγόμενα και γραφόμενά Σου, σε forum διαλόγου είμαστε... Αν δεν ανταλλάξουμε εδώ απόψεις που θ΄ανταλλάξουμε;... Το ύφος και το ήθος που κομίζει η απάντησή σου δεν αρμόζει σε θεολόγο.
3. Για το αν είμαι λιγότερο ευαίσθητος από σένα στο θέμα της αδιοριστίας των συναδέλφων μου, σε παραπέμπτω σε πρόσφατο άρθρο μου στο Amen.gr (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5520), μέσω του οποίου (μια μέρα πριν τη Σύσκεψη των θεολογικών φορέων στην Αρχιεπισκοπή το περασμένο Σάββατο) παρουσιάζω με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τ΄άλλα μαθήματα γενικής παιδείας - την υποβάθμιση του μαθήματος στη Τεχνική εκπαίδευση (όπου το μάθημα στο - ισότιμο, υποτίθεται με το ΓΕΛ... - ΕΠΑΛ διδάσκεται μόλις 2 ώρες (μία στη Α' και μία στη
-
Τα Θρησκευτικά είναι το μοναδικό μονόωρο μάθημα του Τεχνολογικού Λυκείου που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Το μάθημα θα διδάσκεται για μία ώρα στην Α΄ τάξη και για μία ώρα στη
-
Kρίμα, κρίμα, κρίμα....
Υποχρεωτικό μάθημα στη θεωρητική (
-
και σενα παλι εγω θα σε συμβουλευα να μαθεις πρωτα την εννοια του να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με πνευμα και ψυχη και οχι ανθρωπος που η αξια του υπολογιζεται με αριθμους.
-
Εντάξει,ο συνάδελφος ενοχλήθηκε από τον συγκεκριμένο θεολόγο λόγω ενός άλλου θέματος που υπάρχει στο φόρουμ και δυστυχώς εκτέθηκε χάνοντας την ψυχραιμία του...
-
επειδη λογω των καταστασεων που ζουμε ολοι τελευταια εχουμε χασει την ψυχραιμια μας, καλο ειναι ναπροσεχουμε τι λεμε και κυριως να μην υποτιμαμε την ειδικοτητα κανενος.και εμας λογω της ιδιαιτεροτητας μας ως ειδικοτητας μας εχουν στοχοποιησει ιδιαιτερως.και ολα αυτα βεβαια γινονται στο ονομα τουμοντερνου και του συγχρονου.ας μην ξεχναμε ομως και το διαχρονικο.
-
επειδη λογω των καταστασεων που ζουμε ολοι τελευταια εχουμε χασει την ψυχραιμια μας, καλο ειναι ναπροσεχουμε τι λεμε και κυριως να μην υποτιμαμε την ειδικοτητα κανενος.και εμας λογω της ιδιαιτεροτητας μας ως ειδικοτητας μας εχουν στοχοποιησει ιδιαιτερως.και ολα αυτα βεβαια γινονται στο ονομα τουμοντερνου και του συγχρονου.ας μην ξεχναμε ομως και το διαχρονικο.
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε την ειδικότητα κανενός και το έχω γράψει κι εγώ σε άλλο θέμα όπου συνεχίστηκε μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ. Ωστόσο, λίγα μηνύματα πριν φαίνεται ποιος "ήρξατο χειρών αδίκων"
Γιατί η έννοια του να είσαι άνθρωπος δεν πρέπει να παραμένει έννοια αλλά να εφαρμόζεται και στην πράξη.
-
εννοειται να εισαι ανθρωπος και στην πραξη!και φυσικα το μαθημα των θρησκευτικων ειναι το μοναδικο που προσφερεται για κατι τετοιο!τα υπολοιπα μαθηματα προσφερουν πολυτιμες γνωσειςπου θα χρησιμοποιησει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωη του για την εξελιξη του!
-
εννοειται να εισαι ανθρωπος και στην πραξη!και φυσικα το μαθημα των θρησκευτικων ειναι το μοναδικο που προσφερεται για κατι τετοιο!τα υπολοιπα μαθηματα προσφερουν πολυτιμες γνωσειςπου θα χρησιμοποιησει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωη του για την εξελιξη του!
Συγγνώμη εκ των προτέρων για την παρέμβαση, παρακολουθώ τη συζήτησή σας από χτες και είχα πει ότι δε θα παρέμβω γιατί δε θα είχε νόημα μιας και δε με αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, βρήκα όμως το παραπάνω μήνυμα κάπως αφοριστικό.
Το πώς να είσαι άνθρωπος το διδάσκουν κυρίως τα ανθρωπιστικά μαθήματα, και φυσικά και τα θετικά μαθήματα. Για παράδειγμα στην έκθεση και στην ιστορία δε διδάσκουμε στα παιδιά ορθογραφία, πώς να σχηματίζουμε την παράγραφο και ημερομηνίες συνθηκών μόνο. Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
Και στη βιολογία (υποθέτω) ότι δεν τους διδάσκουν ασθένειες και το DNA μόνο αλλά και τις αρχές της ζωής και επομένως και το σεβασμό γι' αυτήν. Ας με συγχωρέσουν οι συνάδερφοι των θετικών μαθημάτων αν τα περιγράφω άκομψα, δεν είμαι γνώστης όμως των αντικειμένων τους.
Θεωρώ ότι το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκει το πώς να είσαι άνθρωπος μόνο σε όσους αποδέχονται τις αρχές της θρησκείας, και γνώμη μου είναι πως δε διδάσκει τις ανθρωπιστικές αλλά τις θρησκευτικές αξίες. Για κάποιους αυτά είναι ταυτισμένα, για άλλους όμως όχι.
Και για να σου φέρω ένα παράδειγμα αυτού που σκέφτομαι, ο θεολόγος του σχολείου που ήμουν το έτος 2009-2010 δε δίδασκε καμιά ανθρωπιτική αξία στο μουσουλμάνο μαθητή στον οποίο προσπαθούσε να την πει υποτιμώντας τη θρησκεία του, και μάλιστα έψαχνε και τεκμήρια στις γραφές γι' αυτό. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο. Δυστυχώς έχω και πολλά άλλα.
-
Το μαθημα των θρησκευτικων ειναι καθαρη φιλοσοφια και Ψυχολογια. Συνεπως απο τα "πρωτευοντα" μαθηματα σε γνωση και διαπλαση.
-
εννοειται να εισαι ανθρωπος και στην πραξη!και φυσικα το μαθημα των θρησκευτικων ειναι το μοναδικο που προσφερεται για κατι τετοιο!τα υπολοιπα μαθηματα προσφερουν πολυτιμες γνωσειςπου θα χρησιμοποιησει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στη ζωη του για την εξελιξη του!
Συγγνώμη εκ των προτέρων για την παρέμβαση, παρακολουθώ τη συζήτησή σας από χτες και είχα πει ότι δε θα παρέμβω γιατί δε θα είχε νόημα μιας και δε με αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, βρήκα όμως το παραπάνω μήνυμα κάπως αφοριστικό.
Το πώς να είσαι άνθρωπος το διδάσκουν κυρίως τα ανθρωπιστικά μαθήματα, και φυσικά και τα θετικά μαθήματα. Για παράδειγμα στην έκθεση και στην ιστορία δε διδάσκουμε στα παιδιά ορθογραφία, πώς να σχηματίζουμε την παράγραφο και ημερομηνίες συνθηκών μόνο. Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
Και στη βιολογία (υποθέτω) ότι δεν τους διδάσκουν ασθένειες και το DNA μόνο αλλά και τις αρχές της ζωής και επομένως και το σεβασμό γι' αυτήν. Ας με συγχωρέσουν οι συνάδερφοι των θετικών μαθημάτων αν τα περιγράφω άκομψα, δεν είμαι γνώστης όμως των αντικειμένων τους.
Θεωρώ ότι το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκει το πώς να είσαι άνθρωπος μόνο σε όσους αποδέχονται τις αρχές της θρησκείας, και γνώμη μου είναι πως δε διδάσκει τις ανθρωπιστικές αλλά τις θρησκευτικές αξίες. Για κάποιους αυτά είναι ταυτισμένα, για άλλους όμως όχι.
Και για να σου φέρω ένα παράδειγμα αυτού που σκέφτομαι, ο θεολόγος του σχολείου που ήμουν το έτος 2009-2010 δε δίδασκε καμιά ανθρωπιτική αξία στο μουσουλμάνο μαθητή στον οποίο προσπαθούσε να την πει υποτιμώντας τη θρησκεία του, και μάλιστα έψαχνε και τεκμήρια στις γραφές γι' αυτό. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο. Δυστυχώς έχω και πολλά άλλα.
Tο θρησκευτικό μάθημα τα τελευταία χρόνια απέκτησε σαφή παιδαγωγικό προσανατολισμό και άρχισε να απομακρύνεται με σταθερά βήματα από τον παραδοσιακό κατηχητισμό και μέσα από αλλαγές που συντελέσθηκαν στα αναλυτικά προγράμματα και με την παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας των σχολικών βιβλίων το μάθημα άρχισε προοδευτικά να παίρνει έναν χαρακτήρα κατά βάσιν γνωσιολογικό, σαν αυτόν που χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα, έχοντας, αναμφιβόλως, ενσωματωμένο και το βιωματικό στοιχείο.
- Διευκρινίζω ότι δεν διάκειμαι αρνητικά στη κατήχηση και τη θεωρώ πολύ σοβαρή υπόθεση, θεωρώ, όμως, ότι άλλο κατήχηση, κι άλλο εκπαίδευση. Αλλοι είναι οι σκοποί της κατήχησης (η οποία γίνεται εντός της Εκκλησίας και απευθύνεται αποκλειστικά σε ορθοδόξους), και άλλοι οι σκοποί της εκπαίδευσης (η οποία παρέχεται μέσα στο σχολείο και απευθύνεται, ειδικά στις μέρες μας, σε μαθητές διαφορετικών θρησκειών).
* Το θρησκευτικό μάθημα είναι μάθημα θεολογικό - εκπαιδευτικό, το διδάσκουν εκπαιδευτικοί που σπούδασαν τη θεολογική επιστήμη στα Θεολογικά Τμήματα των Πανεπιστήμιων μας και διδάσκουν μαθήματα όπως
-
Εμενα μου αρεσει και ο κατηχητικος ρολος του! Μου αρεσει πολυ η παραβολή του ασώτου, των 10 μωρων παρθενων (κυριως αυτο γιατι μας παει γαντι... και αλλες....
Ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ απο αυτους που περιμενουν αναπληρωση κανουν το σταυρο τους ολημερις και οληνυχτις?!!
ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ στα δυσκολα λεμε "βοηθα Παναγια"?.....
ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ οταν δεν φτανει ο μισθος λεμε " Τί θα κανω θεέ μου?!!!..."
και η πρωινη προσευχη στο σχολειο, ενδυναμωση ειναι , οπως η Μουσα ζητα τη θεια δυναμη για να ξεκινησει την Οδυσσεια!
-
Συνάδελφε το έθεσες πολύ όμορφα το θέμα, δυστυχώς όμως οι παιδαγωγικές αρχές του μαθήματος παραμένουν ανεφάρμοστες στην πράξη, τουλάχιτον σε όσα σχολεία έχω υπηρετήσει.
Μακάρι στα σχολεία να υπήρχαν συνάδερφοι που εφαρμόζουν όσα λες, δυστυχώς όμως οι νέοι συνάδερφοι άλλης νοοτροπίας είναι ελάχιστοι, και επειδή κατά τη γνώμη μου σε όλα τα μαθήματα το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι διδάσκοντες το μάθημα παραμένει όπως είχε σε παλαιότερες περιόδους. Συμφωνώ μαζί σου ότι η κατήχηση δεν ειναι δουλειά του σχολείου αλλά της εκκλησίας, και είναι θέμα ελευθερης επιλογής το να τη δεχτεί κάποιος, στα σχολεία που υπηρέτησα όμως το μάθημα ήταν κατηχητικό.
Όπως είπα έχω ζήσει αναχρονιστικά σκηνικά απείρου κάλλους, τα οποία να θέλεις μπορούμε να συζητήσουμε με π.μ. να μου πεις τη γνώμη σου.
Απ' ότι ξέρω τα εγχειρίδια δεν έχουν αλλάξει απ'όταν ήμασταν εμείς στο λύκειο (93-96) και το περιεχόμενό τους μου φαίνεται ότι επιχειρεί να μεταδώσει συγκεκριμένες ιδέες, και όχι να προκαλέσει φιλοσοφικούς στοχασμούς και διερευνήσεις όπως είπε ο Μάρκος.
-
Εμενα μου αρεσει και ο κατηχητικος ρολος του! Μου αρεσει πολυ η παραβολή του ασώτου, των 10 μωρων παρθενων (κυριως αυτο γιατι μας παει γαντι... και αλλες....
Ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ απο αυτους που περιμενουν αναπληρωση κανουν το σταυρο τους ολημερις και οληνυχτις?!!
ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ στα δυσκολα λεμε "βοηθα Παναγια"?.....
ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ οταν δεν φτανει ο μισθος λεμε " Τί θα κανω θεέ μου?!!!..."
και η πρωινη προσευχη στο σχολειο, ενδυναμωση ειναι , οπως η Μουσα ζητα τη θεια δυναμη για να ξεκινησει την Οδυσσεια!
Πολύ καλή η προσέγγιση σου! :) :)
Συμφωνώ απόλυτα!
-
δυστυχως το μαθημα ττων θρησκευτικων εξακολουθει να ειναι παρεξηγημενο και μαλιστα απο συναδελφους κρινοντας απο μεμονωμενα περιστατικα.τα θρησκευτικα ομως οταν διδαχθουν οπως πρεπει μπορουν να προσφερουν στην τρυφερη ηλικια των εφηβων αξιες που θα τιςκρατησουν σε ολη τους τη ζωη. θυμαμαι χαρακτηριστικα την χρονια 2008-2009 στην γ λυκειου συζητουσαμε γιατι η Εκκλησια ειναι αντιθετη με τις αμβλωσεις. τα παιδια ειδαν ενα ολοκληρο βιντεακι με το πως γινεται μια αμβλωση!με εντυπωσιασε το γεγονος οτι στο τελος ολοι εξεφρασαν τον αποτροπιασμο τους για αυτη την πραξη καιειπαν πως δεν θα ηθελαν ποτε να κανουν κατι τετοιο!επιτρεψτε μου λοιπον να υποστηριζω πως το μαθημα τωνθρησκευτικων ειναι απολυτα ανθρωπιστικο!
-
Δυστυχώς οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν είναι και τόσο μεμονωμένες....
Και ακριβώς το παράδειγμα που φέρνεις δείχνει ότι πρόκειται για μάθημα που προπαγανδίζει συγκεκριμένες ιδέες!
Και χαίρομαι που το ανέφερες, γιατί μπορώ να πω και την εμπειρία μου, την οποία ήθελα να πω αλλά δεν ήθελα να προκαλέσω. Τον Ιούνιο όταν επιτηρούσα τα θρησκευτικά της
-
Συνάδελφε το έθεσες πολύ όμορφα το θέμα, δυστυχώς όμως οι παιδαγωγικές αρχές του μαθήματος παραμένουν ανεφάρμοστες στην πράξη, τουλάχιτον σε όσα σχολεία έχω υπηρετήσει.
Μακάρι στα σχολεία να υπήρχαν συνάδερφοι που εφαρμόζουν όσα λες, δυστυχώς όμως οι νέοι συνάδερφοι άλλης νοοτροπίας είναι ελάχιστοι, και επειδή κατά τη γνώμη μου σε όλα τα μαθήματα το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι διδάσκοντες το μάθημα παραμένει όπως είχε σε παλαιότερες περιόδους. Συμφωνώ μαζί σου ότι η κατήχηση δεν ειναι δουλειά του σχολείου αλλά της εκκλησίας, και είναι θέμα ελευθερης επιλογής το να τη δεχτεί κάποιος, στα σχολεία που υπηρέτησα όμως το μάθημα ήταν κατηχητικό.
Όπως είπα έχω ζήσει αναχρονιστικά σκηνικά απείρου κάλλους, τα οποία να θέλεις μπορούμε να συζητήσουμε με π.μ. να μου πεις τη γνώμη σου.
Απ' ότι ξέρω τα εγχειρίδια δεν έχουν αλλάξει απ'όταν ήμασταν εμείς στο λύκειο (93-96) και το περιεχόμενό τους μου φαίνεται ότι επιχειρεί να μεταδώσει συγκεκριμένες ιδέες, και όχι να προκαλέσει φιλοσοφικούς στοχασμούς και διερευνήσεις όπως είπε ο Μάρκος.
Tα εγχειρίδια του Γυμνασίου έχουν αλλάξει το 2003 και εντός της επόμενης τριετίας θά ξαναλλάξουν για να προσαρμοσθούν στα νέα προγράμματα σπουδών που έχει συντάξει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επίσης θ΄ αλλάξουν και τα εγχειρίδα του Λυκείου. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν θεολόγοι με αναχρονιστικές εκπαιδευτικές αντιλήψεις, αλλά αν θέλετε να σας αναφέρω και παραδείγματα με ..."στόκους" εκ των π.χ. φιλολόγων έχω ούκ ολίγα. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι αξία και (κυρίως) νόημα στο μάθημα (των Θρησκευτικών και στ΄ άλλα ανθρωπιστικού περιεχομένου) δίνει o δάσκαλος...
-
αλλά αν θέλετε να σας αναφέρω και παραδείγματα με ..."στόκους" εκ των π.χ. φιλολόγων έχω ούκ ολίγα. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι αξία και (κυρίως) νόημα στο μάθημα (των Θρησκευτικών και στ΄ άλλα ανθρωπιστικού περιεχομένου) δίνει o δάσκαλος...
Παραδείγματα με τα οποία φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσω απόλυτα, μόνο που κανένας φιλόλογος δεν ισχυρίστηκε ότι διδάσκει τα μοναδικά μαθήματα που κάνουν τους μαθητές ανθρώπους με πνεύμα και ψυχή.
-
αλλά αν θέλετε να σας αναφέρω και παραδείγματα με ..."στόκους" εκ των π.χ. φιλολόγων έχω ούκ ολίγα. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι αξία και (κυρίως) νόημα στο μάθημα (των Θρησκευτικών και στ΄ άλλα ανθρωπιστικού περιεχομένου) δίνει o δάσκαλος...
Παραδείγματα με τα οποία φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσω απόλυτα, μόνο που κανένας φιλόλογος δεν ισχυρίστηκε ότι διδάσκει τα μοναδικά μαθήματα που κάνουν τους μαθητές ανθρώπους με πνεύμα και ψυχή.
Φυσικά...Ούτε κάποιος σοβαρός θεολόγος μπορεί να ισχυρισθεί κάτι ανάλογο... (Για τ΄΄όνομα... )
-
Απ' ότι ξέρω τα εγχειρίδια δεν έχουν αλλάξει απ'όταν ήμασταν εμείς στο λύκειο (93-96) και το περιεχόμενό τους μου φαίνεται ότι επιχειρεί να μεταδώσει συγκεκριμένες ιδέες, και όχι να προκαλέσει φιλοσοφικούς στοχασμούς και διερευνήσεις όπως είπε ο Μάρκος.
Και γιατί αυτο να ειναι εξ ορισμού κακό;Παραδεχομαι οτι τα σχετικά βιβλία της δευτεροβάθμιας ηταν γραμμένα ως επί το πλειστον σε δύσκολη γλώσσα ,αλλά εφοσον η πίστη των πατέρων μας είναι χριστιανορθόδοξη προσωπικά αισθανομαι ευγνωμοσυνη στο Δημοτικό κυριως σχολείο που μου έμαθε τα θεία γράμματα.Αν αυτά δεν μου άρεσαν τιποτε δεν με εμπόδιζε να γινω κάτι άλλο στη συνέχεια.Ομως τι θα έβγαινε λχ αν γινόμουν ( ! ) μουσουλμάνος μετεπειτα;Αν και κάποιοι εκ των υστερων εξελίσσονται σε αθέους...συγγενείς μου λχ.
Πρεπει να ομολογησω όμως πως στο μακρινο παρελθον είχα υποστεί "λάιτ" θρησκευτικούς διωγμούς...που μου αφησαν ψυχικό τραυμα διότι με μεταχειρίστηκαν σαν τον ίππο που του φορούν παρωπίδες.Τα περί προπαγάνδας δεν τα θεωρώ σωστά.Προπαγάνδα κανουν τα ιδεολογικά μετερίζια.Ντάξει μπορεί να κρύβονται δαύτα πισω από κατηχησεις... δε λέω.Εδώ μιλαω ομως για το ατομό μου..τι νίλα ενδεχομένως επαθαν αλλοι δεν μπορώ να το ξέρω.Προσωπικά εχω περάσει από ολες σχεδόν τις πολιτικές ιδεολογίες καθως και από 2-3 αιρέσεις!!Αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να με κατηγορησετε οτι έμαθα την Ορθοδοξία υπό τη βερσιον της ταξικής εκμετάλλευσης!!
-
"Eπιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών!!!"....
Kαλά αυτός ο ...χριστιανός που έβαλε αυτόν τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο στο topic, δεν σκοπεύει να τον αποκαταστήσει επί το ορθόν; Το ότι σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου του Νέου Λυκείου, παραμένοντας (δόξα τω Θεώ!) υποχρεωτικό από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι και την
-
Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλο λάθος κάνεις σε αυτό το σημείο!!Δεν σε παρεξηγώ φυσικά :)
Το συγκεκριμένο μάθημα είναι το κατεξοχήν αρμόδιο για τη δια-μόρφωση στάσεων και για την καλλιέργεια ανθρωπιστικής παιδείας.
Παράδειγμα:αν πεις στο παιδί ότι δεν πρέπει να εμφανίζει ρατσιστική συμπεριφορά,θα πρέπει να το αιτιολογήσεις κάνοντας προηγουμένως ανθρωπο-λογία.Πώς,δηλαδή,μπορεί ο χριστιανός να παρουσιάζει ρατσιστική συμπεριφορά,αφού θεωρούμε ότι όλοι είμαστε αδέλφια από κοινό πατέρα και όλοι διαθέτουμε το κατ΄εικόνα;Αλλιώς του κάνεις κήρυγμα,ηθικισμό.
Τώρα ως προς το ότι πολλά εξαρτώνται απο τον καθηγητή,αυτό ισχύει σε όλες τις ειδικότητες.
Μπορεί για παράδειγμα ένας να πιστεύει ότι σε πολλά παιδιά "δεν τους κόβει",λόγω κληρονομικότητας και να ασχολείται μόνο με τους "έξυπνους".Μην μου πεις ότι δεν έχεις συναντήσει τέτοιες αντιλήψεις...
Θυμάμαι μια συνάδελφο φιλόλογο,που έμπαινε μετά από εμένα σε μια τάξη και μιλούσε στα παιδιά για τη ροκ μουσική και τους σατανικούς στίχους που αυτή κρύβει!
Πιστεύεις ότι αν φύγει το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι καλύτερα,ειδικά με την επιστροφή των ανθρώπων σε παραθρησκευτικά φαινόμενα (αποκρυφισμός,μαγεία κτλ.) σε εποχές κρίσεων;Δεν χρειάζεται κάποιος καταρισμένος επιστήμονας να τους μιλήσει γι΄αυτά;
Ως προς το ότι τα βιβλία είναι τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια,εμένα ένα πράγμα μου λέει.
Οτι επιχειρείται συστηματικά η υποβάθμιση του μαθήματος,όπως και σε αυτό της ιστορίας.Δεν αρέσουν στις σημερινές εξουσίες.
"Eπιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών!!!"....
Kαλά αυτός ο ...χριστιανός που έβαλε αυτόν τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο στο topic, δεν σκοπεύει να τον αποκαταστήσει επί το ορθόν; Το ότι σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου του Νέου Λυκείου, παραμένοντας (δόξα τω Θεώ!) υποχρεωτικό από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι και την
-
Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλο λάθος κάνεις σε αυτό το σημείο!!Δεν σε παρεξηγώ φυσικά :)
Το συγκεκριμένο μάθημα είναι το κατεξοχήν αρμόδιο για τη δια-μόρφωση στάσεων και για την καλλιέργεια ανθρωπιστικής παιδείας.
Παράδειγμα:αν πεις στο παιδί ότι δεν πρέπει να εμφανίζει ρατσιστική συμπεριφορά,θα πρέπει να το αιτιολογήσεις κάνοντας προηγουμένως ανθρωπο-λογία.Πώς,δηλαδή,μπορεί ο χριστιανός να παρουσιάζει ρατσιστική συμπεριφορά,αφού θεωρούμε ότι όλοι είμαστε αδέλφια από κοινό πατέρα και όλοι διαθέτουμε το κατ΄εικόνα;Αλλιώς του κάνεις κήρυγμα,ηθικισμό.
Τώρα ως προς το ότι πολλά εξαρτώνται απο τον καθηγητή,αυτό ισχύει σε όλες τις ειδικότητες.
Μπορεί για παράδειγμα ένας να πιστεύει ότι σε πολλά παιδιά "δεν τους κόβει",λόγω κληρονομικότητας και να ασχολείται μόνο με τους "έξυπνους".Μην μου πεις ότι δεν έχεις συναντήσει τέτοιες αντιλήψεις...
Θυμάμαι μια συνάδελφο φιλόλογο,που έμπαινε μετά από εμένα σε μια τάξη και μιλούσε στα παιδιά για τη ροκ μουσική και τους σατανικούς στίχους που αυτή κρύβει!
Πιστεύεις ότι αν φύγει το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι καλύτερα,ειδικά με την επιστροφή των ανθρώπων σε παραθρησκευτικά φαινόμενα (αποκρυφισμός,μαγεία κτλ.) σε εποχές κρίσεων;Δεν χρειάζεται κάποιος καταρισμένος επιστήμονας να τους μιλήσει γι΄αυτά;
Ως προς το ότι τα βιβλία είναι τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια,εμένα ένα πράγμα μου λέει.
Οτι επιχειρείται συστηματικά η υποβάθμιση του μαθήματος,όπως και σε αυτό της ιστορίας.Δεν αρέσουν στις σημερινές εξουσίες.
"Eπιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών!!!"....
Kαλά αυτός ο ...χριστιανός που έβαλε αυτόν τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο στο topic, δεν σκοπεύει να τον αποκαταστήσει επί το ορθόν; Το ότι σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου του Νέου Λυκείου, παραμένοντας (δόξα τω Θεώ!) υποχρεωτικό από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι και την
-
Δεν θέλω να ανοίξω ένα διάλογο αγαπητέ συνάδελφε περί όνου σκιάς.Ελπίζω να μην εξέλαβες την χρήση του μηνύματός σου ως προσωπική μομφή,γιατί σε διαβεβαιώνω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση.
Κάποιες λοιπόν σύντομες διευκρινίσεις,που είμαι σίγουρος ότι κι εσύ γνωρίζεις (γι΄αυτό και τα περί όνου σκιάς...)
1)Το βιβλίο της
-
Δεν θέλω να ανοίξω ένα διάλογο αγαπητέ συνάδελφε περί όνου σκιάς.Ελπίζω να μην εξέλαβες την χρήση του μηνύματός σου ως προσωπική μομφή,γιατί σε διαβεβαιώνω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση.
Κάποιες λοιπόν σύντομες διευκρινίσεις,που είμαι σίγουρος ότι κι εσύ γνωρίζεις (γι΄αυτό και τα περί όνου σκιάς...)
1)Το βιβλίο της
-
Ιωάννης Τάτσης, Λέμε ΟΧΙ στη μείωση των ωρών των Θρησκευτικών στο Λύκειο
Λέμε ΟΧΙ στη μείωση των ωρών των Θρησκευτικών στο Λύκειο
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Το Νέο Λύκειο τέθηκε σε εφαρμογή με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι προβλεπόμενες αλλαγές στα διδασκόμενα μαθήματα αφορούν προς το παρόν μόνο την Α΄ τάξη Λυκείου και θα ολοκληρωθούν εντός των δύο επόμενων ετών με την αποφοίτηση των μαθητών της φετινής Α΄ Λυκείου.
Το σχέδιο του Νέου Λυκείου που εφαρμόζει η κυβέρνηση προβλέπει ως γνωστόν μείωση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη
-
Να κάνω εγώ μια ερώτηση η οποία είμαι σίγουρη ότι θα προκαλέσει πολλούς αλλά είναι απορία που μου δημιουργήθηκε;
Ας δεχτώ (και ας δεχτούμε όλοι) ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν είναι ομολογιακό και κατηχητικό, αλλά ένα μάθημα ανθρωπιστικό, που μαθαίνει στα παιδιά αξίες και ηθική.
Το μάθημα των θρησκευτικών το διδάσκουν θεολόγοι.
Σχολές αντίστοιχες της θεολογίας των δικών μας πανεπιστημίων υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτές μπορούν να εισαχθούν φοιτητές διαφόρων θρησκειών και δογμάτων (γεγονός που εδώ πριν κάποια χρόνια δεν ίσχυε, γιατί θυμάμαι περίπτωση φοιτητή που προσέφυγε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί ενώ ήταν καθολικός και πέρασε στη Θεολογική, αρνούνταν να τον γράψουν....ίσως να έχουν αλλάξει τα πράγματα....).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν έχεις δικαίωμα εργασίας σε μια χώρα της Ευρ΄πης, μπορείς να εργαστείς και στις υπόλοιπες.
Τι θα γίνει, λοιπόν, αν έρθει κάποιος καθολικός ή μουσουλμάνος ή βουδιστής θεολόγος από την Αγγλία ή τη Γαλλία ή από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα να διδάξει σε Ελληνικό σχολείο;
Σύμφωνα με τα όσα λέτε, ότι το μάθημα δεν είναι κατηχητικό και ομολογιακό, ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει πρόβλημα...
Είναι έτσι;;;;;
-
ΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΩΪΑΝΟΥ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ
-
Στη Γερμανία το μάθημα των θρησκευτικών είναι κατά το Σύνταγμα υποχρεωτικό και ισότιμο με τα άλλα μαθήματα (άρθρο 7 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, ordentliches Lehrfach). H διάταξη αυτή, η οποία επαναλαμβάνει σχεδόν κατά λέξη την αντίστοιχη διάταξη του άρθρου 149 παρ. 1 και 2 του προϊσχύσαντος Συντάγματος της
-
ΑΠΟΦΑΣΗ 2702/1987 Διοκητικό Εφετείο Αθηνών: Καθολική Νηπιαγωγός. Νομικό
-
"Πέρασε στα… ψιλά της επικαιρότητας (σσ για την ακρίβεια, δεν καταγράφηκε παρά σε μερικά μονόστηλα) ότι από τα πρώτα πράγματα που απαίτησε ο Αρβανιτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας ήταν η επαναφορά ως υποχρεωτικού του μαθήματος των Θρησκευτικών.
«Συζητάμε για όλα αλλά πρώτα θα επανέλθουν τα Θρησκευτικά» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Παράλληλα, βρίσκεται σε συζητήσεις με πρυτάνεις και μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ώστε από τώρα να ξεκινήσει η συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων με σημεία αναφοράς στην κλασική ελληνική λογοτεχνία και ποίηση καθώς και στην Ιστορία.
Θυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση Σαμαρά διατυπωθείσα στην τελευταία ΔΕΘ ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η ελληνική παιδεία ώστε οι μαθητές να μάθουν για την Ελλάδα , την Ιστορία της και τον πολιτισμό της και όχι να συμπεριφέρονται ως … «μαθητευόμενοι διεθνιστές» όπως τους κατάντησαν η Διαμαντοπούλου και παλαιότερα η Γιαννάκου".
πηγή:metrogreece.gr
Μεταφέρω, με κάθε επιφύλαξη, την παραπάνω είδηση ελπίζοντας πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας να ανατραπεί το καταστροφικό "Νέο Λύκειο" που ευαγγελίστηκε η ηγεσία του ΥΠΔ
-
Μικρή χρονική παράταση παίρνει η κατάθεση στη
-
Μια ακόμη παρέμβαση υπερ της υποχρεωτικότητας του ΜτΘ από το Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης:
http://thriskeftika.blogspot.com/2012/01/o_28.html#more (http://thriskeftika.blogspot.com/2012/01/o_28.html#more)
-
Να κάνω εγώ μια ερώτηση η οποία είμαι σίγουρη ότι θα προκαλέσει πολλούς αλλά είναι απορία που μου δημιουργήθηκε;
Ας δεχτώ (και ας δεχτούμε όλοι) ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν είναι ομολογιακό και κατηχητικό, αλλά ένα μάθημα ανθρωπιστικό, που μαθαίνει στα παιδιά αξίες και ηθική.
Το μάθημα των θρησκευτικών το διδάσκουν θεολόγοι.
Σχολές αντίστοιχες της θεολογίας των δικών μας πανεπιστημίων υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτές μπορούν να εισαχθούν φοιτητές διαφόρων θρησκειών και δογμάτων (γεγονός που εδώ πριν κάποια χρόνια δεν ίσχυε, γιατί θυμάμαι περίπτωση φοιτητή που προσέφυγε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί ενώ ήταν καθολικός και πέρασε στη Θεολογική, αρνούνταν να τον γράψουν....ίσως να έχουν αλλάξει τα πράγματα....).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν έχεις δικαίωμα εργασίας σε μια χώρα της Ευρ΄πης, μπορείς να εργαστείς και στις υπόλοιπες.
Τι θα γίνει, λοιπόν, αν έρθει κάποιος καθολικός ή μουσουλμάνος ή βουδιστής θεολόγος από την Αγγλία ή τη Γαλλία ή από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα να διδάξει σε Ελληνικό σχολείο;
Σύμφωνα με τα όσα λέτε, ότι το μάθημα δεν είναι κατηχητικό και ομολογιακό, ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει πρόβλημα...
Είναι έτσι;;;;;
Το επαναφέρω γιατί εξακολουθεί να είναι απορία μου.......
-
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, ΑΡΙΘΜΌς 3Π /2008, αναφέρεται για τους θεολόγους
Ειδικά προσόντα για διορισμό [...]ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 01 ΘΕΟΛΟΓΩΝ πτυχίο θεολογίας ή κοινωνικής θεολογίας ή ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας ΑΕΙ πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής, ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής, ή πτυχίο της Θεολογικής Σχιλής της Χάλκης.
Και πιο κάτω αναφέρει ...''Κατ΄εξαίρεση για τους πτυχιούχους του κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων ο τίτλος σπουδών της αλλοδαπής πρέπει να προέρχεται από Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή''
-
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, ΑΡΙΘΜΌς 3Π /2008, αναφέρεται για τους θεολόγους
Ειδικά προσόντα για διορισμό [...]ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 01 ΘΕΟΛΟΓΩΝ πτυχίο θεολογίας ή κοινωνικής θεολογίας ή ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας ΑΕΙ πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής, ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής, ή πτυχίο της Θεολογικής Σχιλής της Χάλκης.
Και πιο κάτω αναφέρει ...''Κατ΄εξαίρεση για τους πτυχιούχους του κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων ο τίτλος σπουδών της αλλοδαπής πρέπει να προέρχεται από Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή''
Άρα, αυτό με παραπέμεπει εμένα ότι από τη στιγμή που κάποιος ου δεν είναι ΧΟ δεν μπορεί να διδάξει το μάθημα, αυτό συμβαίνει γιατί το μάθημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Άρα είναι ομολογιακό.......
-
Για εμενα αυτο το μαθημα αλλα και αλλα ειναι 'καταλοιπο' ξεπερασμενων εποχων και πρεπει να καταργηθει εντελως.Οσο για το επιχειρημα οτι διδασκεται 'ηθικη' και αλλα τεινα ριξτε μια ματια στην ελληνικη κοινωνια για να καταλαβετε την επιτυχια του σαν διδακτικο αντικειμενο.
Ο μονος λογος υπαρξης ειναι η βολεψη αποφοιτων τμηματων θεολογιας.
-
ποιά είναι η ειδικότητά σου atem;
-
Να τι λέει ένας μη θεολόγος, ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο London School of Economics Νίκος Μουζέλης πως, «τα θρησκευτικά, όταν διδάσκονται σωστά, οδηγούν σε βασικούς, πανανθρώπινους προβληματισμούς πού το μονοδιάστατο ρασιοναλιστικό/λογοκεντρικό εκπαιδευτικό μας σύστημα και το άκρατα υλιστικό/καταναλωτικό κοινωνικό πλαίσιο τείνουν να εξαφανίσουν». Και συνεχίζει: «Η ιδέα πώς για τούς Ελληνες πού δεν πιστεύουν, το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να είναι προαιρετικό, είναι τόσο απαράδεκτη, όσο η αντίληψη πώς οι μαθητές με αναρχικά πολιτικά φρονήματα, επειδή δεν πιστεύουν στην κρατική εξουσία, δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να μελετήσουν τη συγκρότηση και εξέλιξη του ελληνικού κράτους - έθνους...».
-
Να τι λέει ένας μη θεολόγος, ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο London School of Economics Νίκος Μουζέλης πως, «τα θρησκευτικά, όταν διδάσκονται σωστά, οδηγούν σε βασικούς, πανανθρώπινους προβληματισμούς πού το μονοδιάστατο ρασιοναλιστικό/λογοκεντρικό εκπαιδευτικό μας σύστημα και το άκρατα υλιστικό/καταναλωτικό κοινωνικό πλαίσιο τείνουν να εξαφανίσουν». Και συνεχίζει: «Η ιδέα πώς για τούς Ελληνες πού δεν πιστεύουν, το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να είναι προαιρετικό, είναι τόσο απαράδεκτη, όσο η αντίληψη πώς οι μαθητές με αναρχικά πολιτικά φρονήματα, επειδή δεν πιστεύουν στην κρατική εξουσία, δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να μελετήσουν τη συγκρότηση και εξέλιξη του ελληνικού κράτους - έθνους...».
Δεν αντιλέγω!
Πού, όμως, υποστηρίζεται ότι είναι σωστό, αν και το μάθημα δεν είναι ομολογιακό, να διδάσκουν μόνο ΧΟ καθηγητές;;;;
Ένας καθολικός ή ένας
-
Νομίζω πως το θέμα απαντήθηκε πιο πάνω
ΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΩΪΑΝΟΥ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ
-
Νομίζω πως το θέμα απαντήθηκε πιο πάνω
ΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΩΪΑΝΟΥ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ
-
ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ Ο ΑΛΛΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ, ΠΧ Η΄ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ
-
Εγώ θα επισημάνω απλώς ότι δε μπορούμε να επικαλούμαστε ταυτόχρονα Τρωιανό και Μουζέλη γιατί ο πρώτος αναφέρεται σε ομολογιακού χαρακτήρα μάθημα και ανάπτυξη ορθόδοξης συνείδησης (αλλιώς γιατί να μη διδάσκεται από αλλόδοξο;), ενώ ο δεύτερος σε κάποιο είδος γενικότερης επίγνωσης των κοινωνικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της ορθόδοξης παράδοσης (ανάλογης με τη "μελέτη της συγκρότησης και εξέλιξης του ελληνικού κράτους - έθνους").
Ο ομολογιακός χαρακτήρας διασφαλίζει την αποκλειστική πρόσβαση των ορθοδόξων στο ΠΕ01, καθώς και των αποκλεισμό αποφοίτων άλλων σχολών, γιατί ένας φιλόσοφος μπορεί να διδάξει ηθική, και ένας ιστορικός μπορεί να διδάξει τη συγκρότηση και εξέλιξη της εκκλησίας εξ ίσου καλά με την εξέλιξη και συγκρότηση ενός κράτους - έθνους, αλλά κανείς από τους δύο δε μπορεί να διδάξει θεολογία. Ωστόσο, η υποχρεωτική διδασκαλία ενός τέτοιου μαθήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτή.
Ο ευρύτερα ηθικοπλαστικός χαρακτήρας του μαθήματος διασφαλίζει, ίσως, την υποχρεωτική διδασκαλία του, αλλά η απαίτηση να διδάσκεται αποκλειστικά από ΠΕ01, και μάλιστα ενός συγκεκριμένου δόγματος δεν είναι βάσιμη.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: και γεμάτες τάξεις, και αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές.
-
ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ Ο ΑΛΛΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ, ΠΧ Η΄ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ
-
Εγώ θα επισημάνω απλώς ότι δε μπορούμε να επικαλούμαστε ταυτόχρονα Τρωιανό και Μουζέλη γιατί ο πρώτος αναφέρεται σε ομολογιακού χαρακτήρα μάθημα και ανάπτυξη ορθόδοξης συνείδησης (αλλιώς γιατί να μη διδάσκεται από αλλόδοξο;), ενώ ο δεύτερος σε κάποιο είδος γενικότερης επίγνωσης των κοινωνικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της ορθόδοξης παράδοσης (ανάλογης με τη "μελέτη της συγκρότησης και εξέλιξης του ελληνικού κράτους - έθνους").
Ο ομολογιακός χαρακτήρας διασφαλίζει την αποκλειστική πρόσβαση των ορθοδόξων στο ΠΕ01, καθώς και των αποκλεισμό αποφοίτων άλλων σχολών, γιατί ένας φιλόσοφος μπορεί να διδάξει ηθική, και ένας ιστορικός μπορεί να διδάξει τη συγκρότηση και εξέλιξη της εκκλησίας εξ ίσου καλά με την εξέλιξη και συγκρότηση ενός κράτους - έθνους, αλλά κανείς από τους δύο δε μπορεί να διδάξει θεολογία. Ωστόσο, η υποχρεωτική διδασκαλία ενός τέτοιου μαθήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτή.
Ο ευρύτερα ηθικοπλαστικός χαρακτήρας του μαθήματος διασφαλίζει, ίσως, την υποχρεωτική διδασκαλία του, αλλά η απαίτηση να διδάσκεται αποκλειστικά από ΠΕ01, και μάλιστα ενός συγκεκριμένου δόγματος δεν είναι βάσιμη.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: και γεμάτες τάξεις, και αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές.
-
θα σου πω πως τα βιβλία που αυτή τη στιγμή διδασκονται στο γυμνάσιο, (δεν ξέρω τι θα γίνει με τα καινούργια που ετοιμάζονται), έχουν γίνει ευμενώς δεκτά στα σχολεία των καθολικών στις Κυκλάδες), π.χ τα θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας της γ γυμνασίου,τα οποία αφιερώνουν αρκετές σελίδες στην εκκλ. ιστορια των καθολικών μα και των προτεσταντων
όσο για το ''Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: και γεμάτες τάξεις, και αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές''. πράγματι στο τελευταιό ΑΣΕΠ ΠΉΡΕ 66 ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ
Τόσοι , μα τόσοι πολλοί θα φάνε την πίτα σου συνάδελφε...
Υ΄Γ Δεν μου κάνει εντύπωση που το μάθημα των θρησκευτικών στοχοποιήται από άλλους κλάδους και άλλες ειδικότητες
Πάντα σε εποχές κρίσης αναπτύσσονται κανιβαλικές τάσεις...
-
Θα ήθελα να πω και να γράψω πολλά, να δώσω απαντήσεις σε πολλούς ''φωστήρες των γραμμάτων'' αλλά τι να πεις σε απαίδευτους ανθρώπους! Το ότι είναι κάποιοι ''μορφωμένοι'' δε σημαίνει ότι είναι και πεπαιδευμένοι. Η παιδεία που λαμβάνουν οι μαθητές οφείλεται εν πολύς στην σωστή διδασκαλεία του μαθήματος των θρησκευτικών γιατί η θεολογία είναι κατά το Μέγα
-
Φίλε an satan, συμφωνώ σε πολλά μαζί σου, αλλά διαφωνώ στο τελευταίο. Οι θεολόγοι δεν είναι οι μοναδικοί που τα παιδιά τους εμπιστεύονται, έλεος! Π.χ. όταν πήγαινα στο Λύκειο, ο θεολόγος ήταν αντιπαθητικός σε όλους. Όλα είναι θέμα ανθρώπου....
-
Εγώ θα επισημάνω απλώς ότι δε μπορούμε να επικαλούμαστε ταυτόχρονα Τρωιανό και Μουζέλη γιατί ο πρώτος αναφέρεται σε ομολογιακού χαρακτήρα μάθημα και ανάπτυξη ορθόδοξης συνείδησης (αλλιώς γιατί να μη διδάσκεται από αλλόδοξο;), ενώ ο δεύτερος σε κάποιο είδος γενικότερης επίγνωσης των κοινωνικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της ορθόδοξης παράδοσης (ανάλογης με τη "μελέτη της συγκρότησης και εξέλιξης του ελληνικού κράτους - έθνους").
Ο ομολογιακός χαρακτήρας διασφαλίζει την αποκλειστική πρόσβαση των ορθοδόξων στο ΠΕ01, καθώς και των αποκλεισμό αποφοίτων άλλων σχολών, γιατί ένας φιλόσοφος μπορεί να διδάξει ηθική, και ένας ιστορικός μπορεί να διδάξει τη συγκρότηση και εξέλιξη της εκκλησίας εξ ίσου καλά με την εξέλιξη και συγκρότηση ενός κράτους - έθνους, αλλά κανείς από τους δύο δε μπορεί να διδάξει θεολογία. Ωστόσο, η υποχρεωτική διδασκαλία ενός τέτοιου μαθήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτή.
Ο ευρύτερα ηθικοπλαστικός χαρακτήρας του μαθήματος διασφαλίζει, ίσως, την υποχρεωτική διδασκαλία του, αλλά η απαίτηση να διδάσκεται αποκλειστικά από ΠΕ01, και μάλιστα ενός συγκεκριμένου δόγματος δεν είναι βάσιμη.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: και γεμάτες τάξεις, και αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές.
Το ερώτημα είναι άλλο (το οποίο και απασχολεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Γαλλία,η Αυστρία κ.ά.):σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία,οφείλει η δημόσια εκπ/ση να ενημερώνει όλα τα μέλη της για την πολιτισμική παράδοση του λαού, που έχει διαμορφώσει το σημερινό πλαίσιο αξιών της (καλλιτεχνικό,πολιτικό,ηθικό κτλ.);
Πέρα από τον "ηθικοπλαστικό"χαρακτήρα του μαθήματος,δεν μας ενδιαφέρει π.χ.πώς ο Πλάτωνας,ο Αριστοτέλης και όλη η μεταφυσική παράδοση των κατοίκων αυτής της περιοχής βιώθηκε στο πέρασμα των αιώνων;Ή έγινε αυτό το άλμα και ξαφνικά ήρθε ο ευρωπαικός διαφωτισμός και ξύπνησε ξανά η ελληνική εθνική συνείδηση;Ακόμα και οι εισαγωγείς αυτού του ερμηνευτικού σχήματος (που μπορεί να έχει εφαρμογή σε άλλα εθνικά μορφώματα,αλλά όχι στον ελλαδικό χώρο),έχουν αρχίσει και βάζουν νερό στο κρασί τους,αφού δεν μπορεί να αντέξει σε σοβαρή κριτική.Το πρόβλημα θίγει και άλλα μαθήματα,όπως η Φιλοσοφία και η Ιστορία,τα οποία κατά τη γνώμη μου,υποβαθμίζονται εξίσου.
Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι το μάθημα δεν πρέπει να αλλάξει.Ισα ισα,το αντίθετο.Είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές.Αλλά δυστυχώς το μάθημα εδώ και χρόνια είναι ανεπιθύμητο από την κρατούσα πολιτική και πνευματική τάξη,η οποία εκμεταλλεύεται και την κατάσταση στη διοικούσα Εκκλησία,για να απαξιώσει ακόμα περισσότερο μια παράδοση,που δεν συμφέρει το σημερινό ατομικισμό και την περιθωριοποίηση της μεταφυσικής.Και μόνο το ότι τα βιβλία είναι τα ίδια εδώ και 15 χρόνια ή το ότι οι θεολόγοι αποκλείονται από επιμορφώσεις,είναι στοιχεία ενδεικτικά του γεγονότος ότι η πολιτεία υποχρεώνεται να διατηρεί το μάθημα μόνο και μόνο λόγω της συνταγματικής διάταξης.
-
Λέει ο Χρήστος Γιανναράς , ''Κάθε παιδί που τελειώνει την εγκύκλια εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο οφείλει να γνωρίζει ποια μεταφυσική γέννησε τον Παρθενώνα, το άγαλμα, την τραγωδία και ποια μεταφυσική γέννησε την Αγια-Σοφιά, τη βυζαντινή Εικόνα, τη βυζαντινή λειτουργία. Σπουδάζοντας στο σχολείο ποια «γιγαντομαχία περί της ουσίας» οδήγησε σε αυτές τις κορυφαίες εκφάνσεις πολιτισμού των Ελλήνων, δεν σημαίνει και ότι υποχρεώνεται το παιδί να ασπαστεί συγκεκριμένη μεταφυσική πρόταση".
-
σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία,οφείλει η δημόσια εκπ/ση να ενημερώνει όλα τα μέλη της για την πολιτισμική παράδοση του λαού, που έχει διαμορφώσει το σημερινό πλαίσιο αξιών της (καλλιτεχνικό,πολιτικό,ηθικό κτλ.) (προστέθηκε έμφαση);
Είναι όντως ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν μάλιστα δεχτούμε το αυτονόητο, ότι 400 χρόνια Τουρκοκρατίας επηρέασαν το αξιακό σύστημα των Νεοελλήνων, ότι η συμβίωση με την Εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη επέφερε επιρροές εκατέρωθεν, ότι η ύπαρξη
-
Λέει ο Χρήστος Γιανναράς , ''Κάθε παιδί που τελειώνει την εγκύκλια εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο οφείλει να γνωρίζει ποια μεταφυσική γέννησε τον Παρθενώνα, το άγαλμα, την τραγωδία και ποια μεταφυσική γέννησε την Αγια-Σοφιά, τη βυζαντινή Εικόνα, τη βυζαντινή λειτουργία. Σπουδάζοντας στο σχολείο ποια «γιγαντομαχία περί της ουσίας» οδήγησε σε αυτές τις κορυφαίες εκφάνσεις πολιτισμού των Ελλήνων, δεν σημαίνει και ότι υποχρεώνεται το παιδί να ασπαστεί συγκεκριμένη μεταφυσική πρόταση".
Εξακολουθώ να λέω ότι δεν διαφωνώ σε αυτό.
Η διαφωνία μου έγκειται στο γιατί αυτά να μην μπορούν να τα διδάξουν και πιστοί άλλων θρησκειών....
Με την ίδια λογική,μόνο Έλληνες μππορούν να διδάσκουν την Ελληνική ιστορία και τα αρχαία........γιατί ο ξένος πού να καταλάβει και πού να μπορέσει να ερμηνέυσει......
-
όταν λες ''αυτά'' εννοείς τί;, την ορθοδοξη πνευματικη παράδοση;, μα σου απάντησα, αν έχει σπουδάσει σε ορθόδοξη θεολογική σχολή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ναι, κι ας είναι ο ιδιος βουδδιστής, οπαδός του Λάο τσε.
Το ότι σπουδάζω ορθοδοξη θεολογια δεν συνεπάγεται πως την ασπαζομαι βιωματικά κι ούτε απαιτειται κάτι τέτοιο
αν το θέτεις στη βάση και ο γερμανός να διδάξει αρχαία ή βυζαντινή ιστορία..., ναι, αν δώσει ΑΣΕΠ και περάσει και κριθεί ΙΣΟΤΙΜΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ. Άκουσε αγαπητέ δεν χρειάζεται κοντέρ χριστιανικότητας και δεν ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ! επιστημοσύνη θέλει, νηφαλιότητα και σεβασμό στην προσωπικότητα και νοημοσύνη των μαθητών.
-
''Υπάρχει στο Ελληνικό σχολείο χώρος για τη μεταφυσική πρόταση που ενέπνεε το Μαρδοχαίο Φριζή;''
Υπάρχει αγαπητέ Marcus, και είναι τα θρησκευτικά της Α΄ ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ τα οποία αναφέρονται στην ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ, Kοινή ρίζα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών που επέδρασαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ! μα από τη μια οι δήθεν ορθολογιστές-εκσυγχρονιστές τη λένε'' παραμύθια'' από την άλλη οι αρχαιολάτρες τη λένε εβραϊκή μυθολογία....στην θρησκεία των ισραϊλιτών ξαναερχόμαστε στην ύλη της β λυκείου, διδακτική ενότητα 29...
λάβε τον κόπο να δεις τα βιβλία....
Αλήθεια, να σου κάνω μια ερώτηση, η θρησκεία του Μαρδοχαίου Φριζή, διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο...Ο Μαρδοχαίος Φριζής αναφέρεται στα βιβλία της σχολικής ιστορίας; ΑΝ ΌΧΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΦΤΑΊΝΕ ΟΙ ΘΕΟΛΌΓΟΙ...
-
Εξακολουθώ να λέω ότι δεν διαφωνώ σε αυτό.
Η διαφωνία μου έγκειται στο γιατί αυτά να μην μπορούν να τα διδάξουν και πιστοί άλλων θρησκειών....
Με την ίδια λογική,μόνο Έλληνες μππορούν να διδάσκουν την Ελληνική ιστορία και τα αρχαία........γιατί ο ξένος πού να καταλάβει και πού να μπορέσει να ερμηνέυσει......
Είναι όντως ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν μάλιστα δεχτούμε το αυτονόητο, ότι 400 χρόνια Τουρκοκρατίας επηρέασαν το αξιακό σύστημα των Νεοελλήνων, ότι η συμβίωση με την Εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη επέφερε επιρροές εκατέρωθεν, ότι η ύπαρξη
-
Στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ (6/2/2012) ο καθηγητής Μπαμπινιώτης αναφέρεται σήμερα αναλυτικά στο Νέο Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα, απαντώντας σε καίριες ερωτήσεις.
Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει για το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο μέχρι στιγμής είχε τηρηθεί σιγή ιχθύος από το Υπουργείο Παιδείας. Μεταφέρουμε κατά λέξη από το σχετικό δημοσίευμα την σχετική ερώτηση και την απάντηση του καθηγητή Μπαμπινιώτη:
Ερώτηση: Ποια θα είναι τα βασικά μαθήματα; Τα Θρησκευτικά τι θα γίνουν;
Απάντηση: Γλώσσα, Ιστορία, Μαθηματικά είναι τα βασικά. Όλα τα άλλα θα είναι επιλεγόμενα. Τα Θρησκευτικά θα είναι ένα από αυτά.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστική και μία ακόμη απάντηση του καθηγητή Μπαμπινιώτη σχετικά με την τύχη των επιλεγομένων μαθημάτων. Στην ερώτηση «Δεν εντοπίζετε κανένα πρόβλημα στο νέο σύστημα;» ο καθηγητής απαντά: «Ναι, ένα πρόβλημα θα είναι ότι οι επιλογές των μαθητών σε επιλεγόμενα μαθήματα ίσως περιοριστούν αναγκαστικά σε ένα μικρό σχολείο, σε ένα νησί, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ενδεχομένως θα έχουν μειωμένες επιλογές επειδή θα έπρεπε να υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και αυτό δεν θα μπορεί να γίνει».
πηγή:thriskeftika.blogspot
Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν την αξία του μαθήματος και έχει ταχθεί υπερ της ύπαρξης του στο ελληνικό σχολείο. Τι μεσολάβησε λοιπόν και άλλαξε γνώμη είναι κάτι που πιθανόν να μη μάθουμε ποτέ (ή πολύ αργότερα, ίσως).
Πάντως, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κα. Διαμαντοπούλου, βλέποντας ότι ζει τις τελευταίες της ημέρες ώς Υπουργός Παιδείας (εύχομαι και ελπίζω και ως εκλεγμένη πολιτικός), βιάζεται με λύσσα να αποτελειώσει αυτό που ξεκίνησε μαζί με τις αλήστου μνήμης συμβούλους της: την αποδόμηση του βασικού σκοπού της εκπαίδευσης, τη μόρφωση, μετατρέποντας το ελληνικό σχολείο απλώς σε χώρο απόκτησης αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με μαθητές χωρίς κριτική σκέψη και προβληματισμούς, που είναι και επικίνδυνα εφόδια σε μια κοινωνία που πρέπει να υποταχθεί στους λίγους (και φυσικά δεν εννοώ ότι μόρφωση προάγεται μόνο από το ΜτΘ, για να προλάβω τους κακοπροαίρετους! Δεν είναι εξάλλου το μοναδικό επιλεγόμενο στο Νέο Λύκειο, κατά πως φάινεται...)
Πόσο βολικό φαντάζει όμως όλο αυτό το σχέδιο για το Λύκειο ενόψει των απολύσεων που απαιτεί η τρόικα στο δημόσιο τομέα! Πόσο εύκολα θα εκδιωχθούν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί, μιας και δεν θα υπάρχει πια μάθημα να διδάξουν...Πόσο ξεκάθαρα φαίνονταν όλα αυτά πολύ καιρό πριν ενώ εμείς, στην καλύτερη περίπτωση, πελαγοδρομόυσαμε και εξυπηρετούσαμε με τον τρόπο αυτό το σχέδιο αποπροσανατολισμού που δρομολογούσαν μεταξύ άλλων και πολλοί "ημέτεροι"-οι οποίοι τώρα που το καράβι βουλιάζει θα καταλάβουν πώς οι ινστρούχτορες τους είναι οι πρώτοι που έχουν φροντίσει να πηδήσουν από αυτό...
Συνάδελφοι, εύχομαι κουράγιο σε όλους γιατί έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες, όχι μόνο για τους θεολόγους, και πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί. Τα σχολεία είμαστε όλοι εμείς και οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας παρά τις συγχωνεύσεις, τις φωτοτυπίες, τα επιλεγόμενα και τις απολύσεις. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο τρώγοντας τις σάρκες μας, τώρα είναι η ώρα να φανούμε ενωμένοι απέναντι στον κοινό κίνδυνο, ακόμα και αν όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει.