Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - Dwrina

Σελίδες: 123 ... 148
1
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 30, 2025, 02:08:14 pm »


viribus suis confisus in certamen ruit: πώς να χαρακτηρίσω την αυτοπάθεια εδώ, άμεση ή έμμεση;

Το ίδιο πρόβλημα έχω και στο me in tot ac tantas dimicatiōnes obicere potui, για το οποίο ίσως είχα ξαναρωτήσει, αλλά δεν θυμάμαι να έχουμε καταλήξει κάπου.


2
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 30, 2025, 02:05:40 pm »

Οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό ως αιτιολόγηση σε όλες τις τελικές;

Ε, ναι. Τι άλλο να κάνουμε;



3
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 30, 2025, 11:52:54 am »

Άρα, βάσει της απόδοσης η χρονική μπορεί να εκφέρεται είτε με οριστική είτε με υποτακτική.

Όταν όμως το ρήμα της πρότασης αναφέρεται στο μέλλον, συνήθως και η μετοχή δεν αναφέρεται στο μέλλον; Δεν θυμάμαι να έχω δει περίπτωση στην οποία να υπάρχει χρονική μετοχή που αναφέρεται στο παρελθόν, ενώ το ρήμα της πρότασης αναφέρεται στο μέλλον. Αν υπάρχει, θα είναι σπάνια. Μήπως έχεις κάποιο τέτοιο παράδειγμα;

4
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 30, 2025, 11:46:50 am »
Στη δικαιολόγηση των τελικών προτάσεων άλλοι δικαιολογούν τη χρήση της υποτακτικής ως επιδιωκόμενο σκοπό που είναι μια καθαρά υποκειμενική κατάσταση και άλλοι ότι εκφράζει κάτι το επιθυμητό (όπως και οι βουλητικές). Είναι αποδεκτές και οι δύο εκδοχές;

Δεν ξέρω ποια εκδοχή θα γινόταν αποδεκτή στις πανελλαδικές, για αυτό εγώ τα έχω ενώσει και λέω "γιατί ο σκοπός είναι κάτι επιθυμητό και επομένως υποκειμενική κατάσταση".

5
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 29, 2025, 01:45:31 pm »
Στα τελευταία θέματα της ΟΕΦΕ ζητείται για ανάλυση η μετοχή στο

παρακαλέσαντες οὖν ὑμᾶς αὐτούς, ἄνδρες Ἀθηναῖοι, βοηθήσατε μὲν τοῖς νόμοις, καταψηφίσασθε δὲ τῶν εἰς τὸ θεῖον ἀσεβεῖν προῃρημένων. 

Στην απάντηση η μετοχή χαρακτηρίζεται χρονική και αναλύεται ἐπειδὴ (ὑμεῖς) παρεκαλέσατε. Δεν είναι σωστή η ανάλυση, έτσι; Γιατί η  μετοχή  αναφέρεται στο μέλλον, άρα είναι χρονικοϋποθετική και πρέπει να αναλυθεί ἐπειδὰν παρακαλέσητε. Συμφωνείτε; 

6
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 29, 2025, 01:39:44 pm »

 Υπάρχει στα κείμενα της β΄ Λυκείου, στο 11 cum Romanis,  cum P.  Scipione,  και στο 12 cum Perse. Αυτά χαρακτηρίζονται ως εμπρόθετοι εναντίωσης.

Από τα κείμενα της γ΄ υπάρχει μόνο το cum toto στο 50, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται ως εμπρόθετος εχθρικής διάθεσης (αν και προσωπικά δεν βλέπω σημαντική διαφορά από το "εναντίωσης").

Πάντως, τουλάχιστον όταν πρόκειται για μάχη ή σύγκρουση, όλοι δίνουν ως ισοδύναμες συντάξεις cum + αφαιρετική και  adversus / contra + αιτιατική και χαρακτηρίζουν τους εμπροθέτους ως εναντίωσης. 

7
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 23, 2025, 11:41:48 pm »

Στην πρόταση που παραθέτει η Dwrina δεν ξέρουμε αν υπάρχει αντιδιαστολή γιατί μάλλον είναι φτιαχτή πρόταση. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχει.

Ο ευθύς λόγος που παρέθεσα (ἐγὼ μὲν γὰρ ἡγοῦμαι τούτων ὑπαρξάντων τελέως τὴν πόλιν εὐδαιμονήσειν) δεν είναι φτιαχτή πρόταση, αλλά  από τον Ισοκράτη,  Περὶ Εἰρήνης, 19, όπου δεν βλέπω αντιδιαστολή.


Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

8
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 22, 2025, 10:29:14 pm »

Δίνεται η πρόταση ἐγὼ μὲν γὰρ ἡγοῦμαι τούτων ὑπαρξάντων τελέως τὴν πόλιν εὐδαιμονήσειν και ζητείται να μεταφερθεί σε πλάγιο λόγο με ρήμα εξάρτησης: Ἰσοκράτης ἔφη και με τους δύο δυνατούς τρόπους.

Και δίνονται απαντήσεις Ἰσοκράτης ἔφη ὅτι αὐτός μέν γάρ ἡγοῖτο τούτων ὑπαρξάντων τελέως τὴν πόλιν εὐδαιμονήσεινἸσοκράτης ἔφη αὐτός μέν γάρ ἡγεῖσθαι τούτων ὑπαρξάντων τελέως τὴν πόλιν εὐδαιμονήσειν.

Πρώτον, είναι σωστό να ζητείται με δύο τρόπους, αφού το φημὶ και το φάσκω συντάσσονται κανονικά μόνο με απαρέμφατο; Εγώ έχω πει στους μαθητές ότι σε εξάρτηση με αυτά τα ρήματα βάζουμε μόνο ειδικό απαρέμφατο. Έπρεπε να έχω πει και ειδική πρόταση; 

Δεύτερον, στην τροπή με απαρέμφατο το αὐτὸς είναι σωστό;  Γιατί νομίζω ότι το σωστό είναι  Ἰσοκράτης ἔφη ἑαυτὸν μέν γάρ ἡγεῖσθαι…
(έτσι θα το έκανα).

9
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 15, 2025, 07:50:56 pm »
Παραμένει όμως το ερώτημά μου: σήμερα τι συνηθίζεται στα σχολεία και στα φροντιστήρια; Απευθύνομαι σε όλους τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς. Πώς χαρακτηρίζουν συντακτικώς αυτές τις αντωνυμίες;

Εγώ ακολουθώ το ψηφιακό βοήθημα και τις χαρακτηρίζω κατηγορηματικό.  Οι μαθητές μου όμως της α΄ Λυκείου (όπου το κείμενο είναι συγκεκριμένο και το διδάσκονται και στο σχολείο) μου λένε ότι τους τις χαρακτηρίζουν επιθετικό, και μάλιστα μια μαθήτρια το αναγνώρισε ως κατηγορηματικό, όπως το είχα πει εγώ, και της λέει η καθηγήτρια "ποιος στο είπε αυτό"; Ρώτησα και μαθητές της γ΄ Λυκείου και μου είπαν ότι νομίζουν πως τους τις αναγνωρίζουν ως επιθετικό. Μου φαίνεται ότι οι περισσότεροι καθηγητές στα σχολεία δεν γνωρίζουν καν τον προβληματισμό αυτό και το ότι κάποιοι τις θεωρούν κατηγορηματικό προσδιορισμό.

Ο Γρηγορόπουλος γράφει "Ορισμένοι θεωρούν κατηγορηματικό προσδιορισμό και τις άναρθρες δεικτικές αντωνυμίες οὗτος, ἐκεῖνος, ὅδε, και τις αόριστες ἑκάτερος, οὐδέτερος, μηδέτερος, ἀμφότεροι, ἕκαστος, που ορισμένες από αυτές πάντοτε (ἀμφότεροι, ἄμφω, ούδέτερος, μηδέτερος, ἀμφότεροι, ἕκαστος) και ορισμένες συχνά (οὗτος, ὅδε ἐκεῖνος, ἕκαστος) συντάσσονται με σύναρθρο ουσιαστικό. Αυτή η κατάταξη απορρέει από μορφολογικά δεδομένα. Από το γεγονός, δηλαδή, ότι αυτές οι αντωνυμίες συντάσσονται άναρθρες με έναρθρο ουσιαστικό, όπως ο κατηγορηματικός προσδιορισμός. Οι αντωνυμίες αυτές δεν έχουν διαφορετική σύνταξη (έναρθρες - άναρθρες ) και αντίστοιχη εννοιολογική διαφορά, ώστε να διακριθεί η επιθετική και κατηγορηματική λειτουργία τους, όπως με άλλες αντωνυμίες (πᾶς, ἅπας κλ.π). Για αυτό μπορεί να υπερισχύσει το μορφολογικό κριτήριο και να θεωρηθούν κατηγορηματικοί προσδιορισμοί. " Και παραπέμπει σε  Ασωνίτη - Αναγνωστόπουλο σελ. 38 και Γιαγκόπουλο σελ. 55.

Αυτό που υπογράμμισα μήπως σχετίζεται με αυτά που γράφει η Γραμματική του Cambridge;

Κατά τα άλλα, ο Γρηγορόπουλος εκτός από τις οὗτος, ἐκεῖνος, ὅδε αναφέρει και τις ἑκάτερος, οὐδέτερος, μηδέτερος, ἀμφότεροι,, οι οποίες, αν δεν κάνω λάθος, θεωρούνται πάντοτε κατηγορηματικοί προσδιορισμοί. Ή όχι;

Για την ἕκαστος όμως ποτέ δεν αποφάσισα αν με άναρθρο ουσιαστικό, π.χ. ἕκαστος ὁπλίτης, πρέπει να χαρακτηρίζεται επιθετικός, όπως έχω σημειώσει ότι λέει ο Ασωνίτης (αλλά δεν βρίσκω τώρα το Συντακτικό του), ή κατηγορηματικός. 


10
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 13, 2025, 10:24:52 pm »

Η διάρκεια χρόνου δηλώνεται με αιτιατική. Μόνο αιτιατική πληθυντικού; Δηλαδή, αν ζητηθεί να τραπεί το serena nocte έτσι ώστε να δηλώνεται διάρκεια χρόνου, πρέπει να τεθεί στον πληθυντικό;

11
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 13, 2025, 11:44:25 am »

Ναι, είναι απαγορευτική, γιατί η δεικτική αντωνυμία έχει πάντα συγκεκριμένη αναφορά σε κάποιον/κάτι στον χώρο (φυσικό ή νοητικό).

Ωχ!  Χοντρό το λάθος που έκανα! Και δεν θα το συνειδητοποιούσα κιόλας (γιατί παρασύρθηκα από τη μετάφραση που μου ταίριαζε εμένα), αν μια μαθήτρια δεν μου έλεγε ότι στο σχολείο η καθηγήτρια αναγνώρισε  το ἀποφθέγματα ως κατηγορούμενο.

Σας ευχαριστώ πολύ!

12
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 11, 2025, 11:14:06 pm »

Καὶ τοῦτο μὲν οὐκ ἀγνοῶ, ὅτι ταῦτα ἀποφθέγματα οὐκ ἀξιόλογα: βλέπω ότι όλοι συντάσσουν το ἀποφθέγματα ως κατηγορούμενο (και όχι ως υποκείμενο, όπως το είχα συντάξει εγώ).  Ο λόγος για τον οποίο συντάσσουν έτσι είναι ότι το ἀποφθέγματα δεν έχει άρθρο,  ή είναι και θέμα νοήματος (αν και νοηματικά εμένα μου ταιριάζει το "αυτά τα αποφθέγματα δεν είναι αξιόλογα"); Η απουσία άρθρου είναι απαγορευτική για να εκληφθεί το ἀποφθέγματα ως υποκείμενο;
 

13
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Απριλίου 11, 2025, 10:59:32 pm »


Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί συντάσσουν το videri ως απρόσωπο με υποκείμενο εννοούμενο esse και το ea υποκείμενο στο esse. Το πρόβλημα όμως είναι αν στις πανελλαδικές θα γινόταν δεκτό το ea ως υποκείμενο του videri, γιατί, από ό,τι γνωρίζω, καμία απάντηση, και σωστή να είναι,  δεν γίνεται δεκτή αν δεν έχει δοθεί από την εξεταστική επιτροπή. 

14
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Απριλίου 01, 2025, 10:43:41 am »
Εκφράζεται χρονικά, γιατί λειτουργεί ως επιρρηματικό κατηγορούμενο του χρόνου. Συνήθως, οι κατηγορηματικές, όταν λειτουργούν ως επιρρηματικά κατηγορούμενα, εκφράζουν τρόπο ή χρόνο. Θυμήσου λίγο πώς τις μεταφράζεις δίπλα σε διάφορα ρήματα και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Για του χρόνου δεν το καταλαβαίνω. Πάντως η μετάφραση με "όταν"  όχι μόνο δεν αποδίδει τη μετοχή ως συμπλήρωμα, αλλά αλλάζει εντελώς και το νόημα, δηλαδή, όπως το βλέπω εγώ, αν η μετοχή είναι όντως κατηγορηματική, η μετάφραση δεν συμβαδίζει με τη σύνταξη. Εννοώ ότι με τα ρήματα ψυχικού πάθους το συμπλήρωμα δείχνει με τι π.χ. χαίρεσαι, χαίρομαι με αυτό, χαίρομαι που συμβαίνει αυτό, ενώ το "όταν" παραπέμπει σε κάτι υποθετικό. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω ξανασυναντήσει κατηγορηματική μετοχή που να μεταφράζεται ως χρονική και δεν μπορώ να το καταλάβω.

Κάτι άλλο τώρα. Στο καὶ διπλοῦν ὥσπερ Τισσαφέρνους οὐδὲν πώποτέ μου οὔτε ποιήσαντος οὔτ᾽ εἰπόντος πρὸς ὑμᾶς ἔχοιτ᾽ ἂν κατηγορῆσαι οι μετοχές είναι αιτιολογικές; Συνήθως τέτοιες αιτιολογικές μετοχές δεν έχουν ὡς;

Σελίδες: 123 ... 148

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182508
  • Σύνολο θεμάτων: 19472
  • Σε σύνδεση σήμερα: 654
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 1
Επισκέπτες: 484
Σύνολο: 485

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.05 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.