0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
1. Οι παραβάτες των άγραφων κανόνων είναι... ο κανόνας. ΧΙΟΥΜΟΡ; ή ΕΙΡΩΝΕΙΑ; 2. Απαιτούν να παίζουν ποδόσφαιρο με τους κανόνες του μπάσκετ. χιουμορ 3. Όποιος σου "πουλάει" ψεύτικο ενδιαφέρον (φιλία ή αγάπη που διαλύονται με την πρώτη βροχή)... ΕΙΡΩΝΕΙΑ; ειρωνεια4. Ο άνθρωπος που σε πληρώνει με μια μέρα καθυστέρηση σε έκλεψε! ειρωνεια5. Ο άνθρωπος που σε πληρώνει με μια μέρα καθυστέρηση (στην καλύτερη περίπτωση) σε έκλεψε! ΕΙΡΩΝΕΙΑ;6. Αλίμονο στον επαγγελματία κλέφτη -αυτόν κάποτε θα τον πιάσει ο νόμος, σε αντίθεση με τον μικροαπατεώνα της καθημερινότητάς μας για τα αδικήματα του οποίου δεν υφίστανται ποινές. 7. Τελικά, είμαστε λαός μικροαπατεώνων. ΧΙΟΥΜΟΡ; (ή πικρή αλήθεια; ειρωνεια8. Ναι, ο άνθρωπος που έρχεται με με καθυστέρηση στο ραντεβού σας είναι εξίσου απατεών με αυτόν που σας πουλά ένα ελαττωματικό διαμέρισμα. χιουμορ9. ελληνικός ωχαδερφισμός ειρωνεια10. Αποκαλούμε χαζό όποιον πιστεύει ό,τι του λένε και κορόιδο όποιον επιμένει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. ΕΙΡΩΝΕΙΑ;
Παράθεση από: daffyduck στις Νοεμβρίου 09, 2010, 09:04:29 pmοκ συνάδελφοι σύμφωνα με το λεξικό, αλλά στο γλωσσικό σας αίσθημα κάθεται καλά δηλαδή η φράση: "μετέρχομαι ένα παράδειγμα για να σε πείσω;";;;; ναι! μετερχομαι ενα παραδειγμα για να σε πεισω! γιατι οχι? επειδη δεν το λεμε παει να πει πως δεν ειναι σωστο?. (εξαλλου πόσα άλλα δε λεμε !!! μαθαμε πια ενα λεξιλογιο των 500 λεξεων και μας φαινεται παραξενο οταν δουμε μια "νεα" λεξη!) Σωστο να το "εκλάβεις"...
οκ συνάδελφοι σύμφωνα με το λεξικό, αλλά στο γλωσσικό σας αίσθημα κάθεται καλά δηλαδή η φράση: "μετέρχομαι ένα παράδειγμα για να σε πείσω;";;;;
Παιδιάαα!! Έχω μπερδευτεί..1. Λοιπόν, η ειρωνεία ως μέσο πειθούς της επίκλησης στο συναίσθημα..Παράδειγμα: -Τι ωραία που είσαι! (το νόημα που θέλω να αποδώσω -ότι είσαι χάλια- αντιτίθεται στο κυριολεκτικό -ότι είσαι ωραία. Κοινώς, ειρωνεύομαι.)Ως ειρωνεία, όμως, εκλαμβάνουμε και τις περιπτώσεις όπου αυτό που λέμε ισχύει όπως το λέμε (δηλαδή δεν εννοούμε κάτι άλλο, όπως παραπάνω), απλώς σαρκάζουμε και κριτικάρουμε; Παραδείγματα: Είμαστε οι Νεοέλληνες λαός μικροαπατεώνων. Ο ελληνικός ωχαδερφισμός. ;;;; 2. Επίσης, όταν σε μία άσκηση ζητούνται 5, ας πούμε, παραδείγματα για ένα φαινόμενο μέσα από το δοθέν κείμενο, και ο μαθητής γράψει παραπάνω παραδείγματα, "κόβουμε" μονάδες;; Αν είναι επιτυχημένα (και) τα παραπάνω παραδείγματά του, τι κάνουμε; Αν είναι λάθος; Αν γράψει 10 και τα πέντε είναι μόνο σωστά;; 3. Όταν το θέμα της έκθεσης ξεκινάει κάπως έτσι: "Με αφορμή τις απόψεις που εκφράστηκαν στο κείμενο που διαβάσατε, να γράψετε ένα δικό σας κείμενο...", μπορεί ο μαθητής να αναφερθεί στο κείμενο αυτό στον πρόλογο της έκθεσής του; Δηλαδή να πει ότι με βάση και το κείμενο του τάδε ή όπως πληροφορηθήκαμε από το κείμενο αυτό... κ.λπ.;;Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!!!!!!!!
Παράθεση από: ypernouli στις Νοεμβρίου 05, 2010, 03:19:10 pmΚάτι που θέλω να ρωτήσω: στην αξιολόγηση επαγωγικών συλλογισμών με αναλογία δεν έχω καταλάβει τη μεταφορική αναλογία. Συγκεκριμένα, σημείωση: "Στον μεταφορικά αναλογικό συλλογισμό συγκρίνονται αντικείμενα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, που παρουσιάζουν απροσδόκητες ομοιότητες. Το συμπέρασμά του δεν έχει αποδεικτική αξία".Και από άλλο βιβλίο: "Για την μεταφορική αναλογία πρέπει να ελεγχθεί αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος. Όταν χρησιμοποιείται στη θέση λογικού επιχειρήματος, μας οδηγεί πάντα σε λογικό σφάλμα". Άρα, μια μεταφορική αναλογία είναι πάντοτε ατελής επαγωγή; Και γιατί πρέπει να ελέγξουμε αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος, όπως λέει παραπάνω; Επίσης το παρακάτω παράδειγμα είναι κυριολεκτική αναλογία και τέλεια επαγωγή; "Η ελευθερία που μας παρέχουν οι νόμοι μοιάζει με την ελευθερία που παρέχουν στον οδηγό ενός τροχοφόρου οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μπορεί να πάει παντού, σεβόμενος όμως τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας".Προσωπικά,μου φαίνεται μεταφορική αναλογία και τέλεια επαγωγή,κάτι που,εφόσον τα στοιχεία που παραλληλίζονται είναι επαρκή και η αναλογία εύστοχη,μπορεί να συμβαίνει.
Κάτι που θέλω να ρωτήσω: στην αξιολόγηση επαγωγικών συλλογισμών με αναλογία δεν έχω καταλάβει τη μεταφορική αναλογία. Συγκεκριμένα, σημείωση: "Στον μεταφορικά αναλογικό συλλογισμό συγκρίνονται αντικείμενα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, που παρουσιάζουν απροσδόκητες ομοιότητες. Το συμπέρασμά του δεν έχει αποδεικτική αξία".Και από άλλο βιβλίο: "Για την μεταφορική αναλογία πρέπει να ελεγχθεί αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος. Όταν χρησιμοποιείται στη θέση λογικού επιχειρήματος, μας οδηγεί πάντα σε λογικό σφάλμα". Άρα, μια μεταφορική αναλογία είναι πάντοτε ατελής επαγωγή; Και γιατί πρέπει να ελέγξουμε αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος, όπως λέει παραπάνω; Επίσης το παρακάτω παράδειγμα είναι κυριολεκτική αναλογία και τέλεια επαγωγή; "Η ελευθερία που μας παρέχουν οι νόμοι μοιάζει με την ελευθερία που παρέχουν στον οδηγό ενός τροχοφόρου οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μπορεί να πάει παντού, σεβόμενος όμως τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας".
Παράθεση από: TYXEROULA στις Νοεμβρίου 08, 2010, 09:29:35 amΠαράθεση από: ypernouli στις Νοεμβρίου 05, 2010, 03:19:10 pmΚάτι που θέλω να ρωτήσω: στην αξιολόγηση επαγωγικών συλλογισμών με αναλογία δεν έχω καταλάβει τη μεταφορική αναλογία. Συγκεκριμένα, σημείωση: "Στον μεταφορικά αναλογικό συλλογισμό συγκρίνονται αντικείμενα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, που παρουσιάζουν απροσδόκητες ομοιότητες. Το συμπέρασμά του δεν έχει αποδεικτική αξία".Και από άλλο βιβλίο: "Για την μεταφορική αναλογία πρέπει να ελεγχθεί αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος. Όταν χρησιμοποιείται στη θέση λογικού επιχειρήματος, μας οδηγεί πάντα σε λογικό σφάλμα". Άρα, μια μεταφορική αναλογία είναι πάντοτε ατελής επαγωγή; Και γιατί πρέπει να ελέγξουμε αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος, όπως λέει παραπάνω; Επίσης το παρακάτω παράδειγμα είναι κυριολεκτική αναλογία και τέλεια επαγωγή; "Η ελευθερία που μας παρέχουν οι νόμοι μοιάζει με την ελευθερία που παρέχουν στον οδηγό ενός τροχοφόρου οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μπορεί να πάει παντού, σεβόμενος όμως τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας".Προσωπικά,μου φαίνεται μεταφορική αναλογία και τέλεια επαγωγή,κάτι που,εφόσον τα στοιχεία που παραλληλίζονται είναι επαρκή και η αναλογία εύστοχη,μπορεί να συμβαίνει.Τώρα την είδα την απάντησή σου TYXEROULA.Δηλαδή σε μια αναλογία -είτε είναι κυριολεκτική είτε μεταφορική- λαμβάνουμε υπόψη την επάρκεια των στοιχείων βάσει των οποίων γίνεται ο παραλληλισμός και τη σχετικότητά τους; Όπως στη γενίκευση δηλαδή; Και αν ισχύει αυτό, ποια η διαφορά του κυριολεκτικού μεταφορικού; Μήπως ο μεταφορικός είναι πιο αδύναμος;
Έχω και άλλη απορία σχετικά με την αξιολόγηση επαγωγικών συλλογισμών. Στη σχέση αιτίου – αποτελέσματος:
Παράθεση από: moagniko στις Νοεμβρίου 12, 2010, 03:25:30 amΠαιδιάαα!! Έχω μπερδευτεί..1. Λοιπόν, η ειρωνεία ως μέσο πειθούς της επίκλησης στο συναίσθημα..Παράδειγμα: -Τι ωραία που είσαι! (το νόημα που θέλω να αποδώσω -ότι είσαι χάλια- αντιτίθεται στο κυριολεκτικό -ότι είσαι ωραία. Κοινώς, ειρωνεύομαι.)Ως ειρωνεία, όμως, εκλαμβάνουμε και τις περιπτώσεις όπου αυτό που λέμε ισχύει όπως το λέμε (δηλαδή δεν εννοούμε κάτι άλλο, όπως παραπάνω), απλώς σαρκάζουμε και κριτικάρουμε; Παραδείγματα: Είμαστε οι Νεοέλληνες λαός μικροαπατεώνων. Ο ελληνικός ωχαδερφισμός. ;;;; 2. Επίσης, όταν σε μία άσκηση ζητούνται 5, ας πούμε, παραδείγματα για ένα φαινόμενο μέσα από το δοθέν κείμενο, και ο μαθητής γράψει παραπάνω παραδείγματα, "κόβουμε" μονάδες;; Αν είναι επιτυχημένα (και) τα παραπάνω παραδείγματά του, τι κάνουμε; Αν είναι λάθος; Αν γράψει 10 και τα πέντε είναι μόνο σωστά;; 3. Όταν το θέμα της έκθεσης ξεκινάει κάπως έτσι: "Με αφορμή τις απόψεις που εκφράστηκαν στο κείμενο που διαβάσατε, να γράψετε ένα δικό σας κείμενο...", μπορεί ο μαθητής να αναφερθεί στο κείμενο αυτό στον πρόλογο της έκθεσής του; Δηλαδή να πει ότι με βάση και το κείμενο του τάδε ή όπως πληροφορηθήκαμε από το κείμενο αυτό... κ.λπ.;;Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!!!!!!!!1) Ειρωνεία είναι όταν λέμε το αντίθετο από αυτό που ισχύει. Αλλιώς είναι σαρκασμός - αποδοκιμασία - κριτική κ.λπ. Και τα τελευταία είναι μέσο της επίκλησης στο συναίσθημα (σκοπός είναι εξάλλου η διέγερση των συναισθημάτων του δέκτη).2) Εγώ θα διόρθωνα τα 5 πρώτα με την επισήμανση ότι την επόμενη φορά θα κοπούν μόρια.