0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Άρα θα έλεγα ότι έχουμε επαγωγή, συλλογισμό με άίτιο αποτέλεσμα.Είναι έγκυρος, είναι αληθής γιατί οι προκείμενες και το συμπέρασμα ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, δε λένε κάτι που δεν είναι αληθές, και είναι και ορθός...Ωστόσο είναι ατελή επαγωγή, δηλαδή οδηγεί σε πιθανό συμπέρασμα γιατί η αιτία είναι αναγκαία και όχι επαρκής.Συμφωνούμε;;;;
Παράθεση από: Iris_ στις Νοεμβρίου 15, 2010, 01:03:15 pmΆρα θα έλεγα ότι έχουμε επαγωγή, συλλογισμό με άίτιο αποτέλεσμα.Είναι έγκυρος, είναι αληθής γιατί οι προκείμενες και το συμπέρασμα ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, δε λένε κάτι που δεν είναι αληθές, και είναι και ορθός...Ωστόσο είναι ατελή επαγωγή, δηλαδή οδηγεί σε πιθανό συμπέρασμα γιατί η αιτία είναι αναγκαία και όχι επαρκής.Συμφωνούμε;;;;Δεν είναι αληθής, γιατί αν τον δέχεσαι ως αληθή δέχεσαι ότι η διαφήμιση από μόνη της οδηγεί στην μαζοποίηση.
Παράθεση από: AntreaEirini στις Νοεμβρίου 15, 2010, 12:56:01 pmΠαράθεση από: godspeed στις Νοεμβρίου 15, 2010, 11:55:06 amΕίναι επαγωγικός συλλογισμός, ατελής επαγωγή (δεν έχει επαρκή στοιχεία), αναπτύσσεται με τη μέθοδο του αιτίου και αποτελέσματος (αίτιο: διαφήμιση, αποτέλεσμα: μαζοποίηση).Κατά τη γνώμη μου είναι:α) αληθής, γιατί η διαφήμιση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μαζοποίησηβ) μη έγκυρος, γιατί το αίτιο είναι αναγκαίο, καθώς η διαφήμιση είναι βασικός παράγοντας που ευθύνεται για τη μαζοποίηση αλλά όχι επαρκές, καθώς δεν αρκεί η διαφήμιση για να οδηγηθούμε σε μαζοποίηση (πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως π.χ. έλλειψη κριτικής ικανότητας)--> άρα μη ορθός.μα το ότι το αίτιο δεν είναι επαρκές δε σχετίζεται με τη μορφή - εγκυρότητα του επιχειρήματος, αλλά με την αλήθεια - περιεχόμενοΣωστά... η εγκυρότητα έχει να κάνει με τη μορφή...αν το συμπέρασμα προκύτει με λογική αναγκαιότητα από τις προκείμενες.Αυτό με την αιτία που είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής έχει να κάνει με το αν η επαγωγή είναι τέλεια ή ατελής.
Παράθεση από: godspeed στις Νοεμβρίου 15, 2010, 11:55:06 amΕίναι επαγωγικός συλλογισμός, ατελής επαγωγή (δεν έχει επαρκή στοιχεία), αναπτύσσεται με τη μέθοδο του αιτίου και αποτελέσματος (αίτιο: διαφήμιση, αποτέλεσμα: μαζοποίηση).Κατά τη γνώμη μου είναι:α) αληθής, γιατί η διαφήμιση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μαζοποίησηβ) μη έγκυρος, γιατί το αίτιο είναι αναγκαίο, καθώς η διαφήμιση είναι βασικός παράγοντας που ευθύνεται για τη μαζοποίηση αλλά όχι επαρκές, καθώς δεν αρκεί η διαφήμιση για να οδηγηθούμε σε μαζοποίηση (πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως π.χ. έλλειψη κριτικής ικανότητας)--> άρα μη ορθός.μα το ότι το αίτιο δεν είναι επαρκές δε σχετίζεται με τη μορφή - εγκυρότητα του επιχειρήματος, αλλά με την αλήθεια - περιεχόμενο
Είναι επαγωγικός συλλογισμός, ατελής επαγωγή (δεν έχει επαρκή στοιχεία), αναπτύσσεται με τη μέθοδο του αιτίου και αποτελέσματος (αίτιο: διαφήμιση, αποτέλεσμα: μαζοποίηση).Κατά τη γνώμη μου είναι:α) αληθής, γιατί η διαφήμιση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μαζοποίησηβ) μη έγκυρος, γιατί το αίτιο είναι αναγκαίο, καθώς η διαφήμιση είναι βασικός παράγοντας που ευθύνεται για τη μαζοποίηση αλλά όχι επαρκές, καθώς δεν αρκεί η διαφήμιση για να οδηγηθούμε σε μαζοποίηση (πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως π.χ. έλλειψη κριτικής ικανότητας)--> άρα μη ορθός.
Απ' όσο ξέρω, τα είδη επαγωγής και η αξιολόγησή τους (γενίκευση, αίτιο αποτέλεσμα κτλ) έχει να κάνει με την εγκυρότητα και όχι με την αλήθεια.
Παράθεση από: ypernouli στις Νοεμβρίου 15, 2010, 04:01:13 pmΑπ' όσο ξέρω, τα είδη επαγωγής και η αξιολόγησή τους (γενίκευση, αίτιο αποτέλεσμα κτλ) έχει να κάνει με την εγκυρότητα και όχι με την αλήθεια. Στη σελίδα 17 του βιβλίου που αναφέρει τον τρόπο αξιολόγησης (εγκυρότητα + αλήθεια = ορθότητα) λέει "Για να αξιολογήσουμε την αποδεικτική ισχύ των επιχειρήματων..." Δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στους παραγωγικούς.
υπαρχουν στο παλιο σχολικο της Γ΄Λυκειου. νομιζω έφερε τον τιτλο "Δημιουργικος Λόγος"ΟΕΔ
Παράθεση από: MARKOS στις Νοεμβρίου 18, 2010, 01:31:42 pmυπαρχουν στο παλιο σχολικο της Γ΄Λυκειου. νομιζω έφερε τον τιτλο "Δημιουργικος Λόγος"ΟΕΔ