0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Απ'ότι κατάλαβα, δεν τους ενδιαφέρει να διδάξουμε αυτούσια αντικείμενα πληροφορικής. Τους ενδιαφέρει να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται κάποια προγράμματα ώστε να μαθαίνουν καλύτερα τα βασικά αντικείμενα (πχ Ιστορία, Γεωγραφία κ.α)
Παράθεση από: geok_salonika στις Οκτωβρίου 22, 2010, 08:47:10 amΑπ'ότι κατάλαβα, δεν τους ενδιαφέρει να διδάξουμε αυτούσια αντικείμενα πληροφορικής. Τους ενδιαφέρει να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται κάποια προγράμματα ώστε να μαθαίνουν καλύτερα τα βασικά αντικείμενα (πχ Ιστορία, Γεωγραφία κ.α)Ακριβώς το ίδιο αποκόμισα κι εγώ! Θέλουν να περάσουν την Πληροφορική, ή πιο συγκεκριμένα τη "χρήση υπολογιστή" σαν ένα εργαλείο που θα διευκολύνει τον δάσκαλο να διδάξει όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα!Μάλιστα, ο επιμορφωτής μας, δεν δίστασε να μας προτείνει να μάθουμε στα παιδιά πώς λειτουργεί το λογισμικό Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μετά απλά να ενημερώσουμε τον δάσκαλο ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να το χρησιμοποιήσουν! Γιατί, όπως είπε, εμάς ο ρόλος μας σταματάει εκεί...δεν είμαστε δάσκαλοι να τους διδάξουμε Μαθηματικά!!
Παράθεση από: zoubi στις Οκτωβρίου 22, 2010, 08:33:01 pmΠαράθεση από: geok_salonika στις Οκτωβρίου 22, 2010, 08:47:10 amΑπ'ότι κατάλαβα, δεν τους ενδιαφέρει να διδάξουμε αυτούσια αντικείμενα πληροφορικής. Τους ενδιαφέρει να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται κάποια προγράμματα ώστε να μαθαίνουν καλύτερα τα βασικά αντικείμενα (πχ Ιστορία, Γεωγραφία κ.α)Ακριβώς το ίδιο αποκόμισα κι εγώ! Θέλουν να περάσουν την Πληροφορική, ή πιο συγκεκριμένα τη "χρήση υπολογιστή" σαν ένα εργαλείο που θα διευκολύνει τον δάσκαλο να διδάξει όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα!Μάλιστα, ο επιμορφωτής μας, δεν δίστασε να μας προτείνει να μάθουμε στα παιδιά πώς λειτουργεί το λογισμικό Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μετά απλά να ενημερώσουμε τον δάσκαλο ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να το χρησιμοποιήσουν! Γιατί, όπως είπε, εμάς ο ρόλος μας σταματάει εκεί...δεν είμαστε δάσκαλοι να τους διδάξουμε Μαθηματικά!!Εμάς που η επιμορφώτρια ήταν πληροφορικός και όχι δασκάλα, μας είπε ακριβώς τα αντίθετα και μας συνέστησε μεγάλη προσοχή : το πρόγραμμα σπουδών μας είναι ξεκάθαρο πρόγραμμα πληροφορικής και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από αυτό. Οτιδήποτε άλλο πέρα από την υλοποίηση του είναι παράνομο. Μας είπε ότι οι δάσκαλοι δεν το θέλουν αυτό για να τους είναι εύκολο μετά να οικειοποιηθούν το μάθημα μας και να μας διώξουν πάλι από το δημοτικό. Υπόψιν ότι η επιμορφώτρια μας μου φάνηκε ότι δεν είναι τυχαία, είναι διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που από ότι μας είπε έχει περάσει παλαιότερα από διάφορα πόστα στο υπουργείο και έμοιαζε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Επιπλέον μας είπε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο υπουργείο για τον κλάδο μας επειδή τόσα χρόνια οι πιο πολλοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι αυτός είναι ο λόγος που μας "πετάνε" σιγά-σιγά έξω από την εκπαίδευση και μιλούν για οριζόντιες διδασκαλίες της πληροφορικής. Προσοχή λοιπόν συνάδερφοι, υλοποιούμε το πρόγραμμα σπουδών μας και δεν μετατρεπόμαστε σε βοηθούς των δασκάλων!
Επιπλέον μας είπε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο υπουργείο για τον κλάδο μας επειδή τόσα χρόνια οι πιο πολλοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι αυτός είναι ο λόγος που μας "πετάνε" σιγά-σιγά έξω από την εκπαίδευση και μιλούν για οριζόντιες διδασκαλίες της πληροφορικής.
ΥΓ: Και οι συνάδερφοι μας ΠΕ19-ΠΕ20 διορισμένοι που ήρθαν υποχρεωτικά φέτος στην Πρωτοβάθμια ήταν εναντίον των ολοήμερων και προσπάθησα στην επιμόρφωση να τους εξηγήσω οτι εννοείται πως πρέπει να διεκδικούμε πράγματα, αλλά να μην το πολεμάμε σε τέτοιο βαθμό "απο μέσα". Επίσης δεν γνώριζαν οι περισσότεροι πως μας "πετάν" απο το Λύκειο και πέσαν απο τα σύννεφα.
Παράθεση από: elia στις Οκτωβρίου 23, 2010, 11:12:16 amΠαράθεση από: zoubi στις Οκτωβρίου 22, 2010, 08:33:01 pmΠαράθεση από: geok_salonika στις Οκτωβρίου 22, 2010, 08:47:10 amΑπ'ότι κατάλαβα, δεν τους ενδιαφέρει να διδάξουμε αυτούσια αντικείμενα πληροφορικής. Τους ενδιαφέρει να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται κάποια προγράμματα ώστε να μαθαίνουν καλύτερα τα βασικά αντικείμενα (πχ Ιστορία, Γεωγραφία κ.α)Ακριβώς το ίδιο αποκόμισα κι εγώ! Θέλουν να περάσουν την Πληροφορική, ή πιο συγκεκριμένα τη "χρήση υπολογιστή" σαν ένα εργαλείο που θα διευκολύνει τον δάσκαλο να διδάξει όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα!Μάλιστα, ο επιμορφωτής μας, δεν δίστασε να μας προτείνει να μάθουμε στα παιδιά πώς λειτουργεί το λογισμικό Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μετά απλά να ενημερώσουμε τον δάσκαλο ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να το χρησιμοποιήσουν! Γιατί, όπως είπε, εμάς ο ρόλος μας σταματάει εκεί...δεν είμαστε δάσκαλοι να τους διδάξουμε Μαθηματικά!!Εμάς που η επιμορφώτρια ήταν πληροφορικός και όχι δασκάλα, μας είπε ακριβώς τα αντίθετα και μας συνέστησε μεγάλη προσοχή : το πρόγραμμα σπουδών μας είναι ξεκάθαρο πρόγραμμα πληροφορικής και δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από αυτό. Οτιδήποτε άλλο πέρα από την υλοποίηση του είναι παράνομο. Μας είπε ότι οι δάσκαλοι δεν το θέλουν αυτό για να τους είναι εύκολο μετά να οικειοποιηθούν το μάθημα μας και να μας διώξουν πάλι από το δημοτικό. Υπόψιν ότι η επιμορφώτρια μας μου φάνηκε ότι δεν είναι τυχαία, είναι διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που από ότι μας είπε έχει περάσει παλαιότερα από διάφορα πόστα στο υπουργείο και έμοιαζε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Επιπλέον μας είπε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στο υπουργείο για τον κλάδο μας επειδή τόσα χρόνια οι πιο πολλοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι αυτός είναι ο λόγος που μας "πετάνε" σιγά-σιγά έξω από την εκπαίδευση και μιλούν για οριζόντιες διδασκαλίες της πληροφορικής. Προσοχή λοιπόν συνάδερφοι, υλοποιούμε το πρόγραμμα σπουδών μας και δεν μετατρεπόμαστε σε βοηθούς των δασκάλων!Χμμμ... Μάλλον μαζί "επιμορφωθήκαμε"... Ακούγοντας τα 10άδες παράπονα για τις συνθήκες εφαρμογής του νέου προγράμματος στα σχολεία και παρότι τόσα χρόνια ήταν σε πόστα στο υπουργείο, σύμβουλος και διευθύντρια δευτεροβάθμιας ακολούθησε την λογική του Παγκάλου(βλ. "μαζί τα φάγαμε τα λεφτά"). Οι καθηγητές πληροφορικής φταίνε που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους! Ούτε τα εργαστήρια που δεν υπάρχουν, ούτε τα βιβλία που δεν υπάρχουν, ούτε οι αποφάσεις των εκάστοτε υπουργών/υφυπουργών για να βολέψουν κόσμο! Και ο ρόλος της ίδιας ποιος ήταν τόσα χρόνια;
Να μεταφέρει τα αρνητικά στο υπουργείο; Γιατί δεν άκουσα να μας πει για το δικό της ρόλο σε όλα αυτά...
Επίσης, αν πρόσεξες αυτό με την "παρανομία" της μη εφαρμογής του προγράμματος σπουδών το πέταξε στην αρχή και στη συνέχεια προσπάθησε να το μαζέψει... Πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών στην 5η και στην 6η δημοτικού όταν δεν έχουν διδαχθεί πληροφορική τα προηγούμενα 4-5 χρόνια;
Συνάδελφοι καλησπέρα,Θα σας γράψω και εγώ τις δικές μου εντυπώσεις ως αναπληρωτής σε μεγάλο και κεντρικό σχολείο μεγάλης πόλης της περιφέρειας. Παρουσιάστηκα εκεί πριν 3 περίπου εβδομάδες σε πόλη διαφορετική από τον τόπο διαμονής μου. Από τις πρώτες κουβέντες του διευθυντή ήταν : "Θέλω να είσαι προσεκτικός στο εργαστήριο, όχι σαν τον προηγούμενο πληροφορικό που έιχε έρθει με απόσπαση από τη δευτεροβάθμια και έτρωγε και άφηνε τα χαρτιά πάνω στα πληκτρολόγια.." Πέρα από αυτό που δεν έδωσα ιδαίτερη βάση,τις πρώτες ημέρες ένοιωθα ότι πέρνουσα από τεστ από τους δασκάλους συναδέλφους. Ενώ οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων ήταν πολύ φιλικοί οι δάσκαλοι είχαν μια περίεργη στάση. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι σχεδόν όλοι έχουν έχουν κάποιο παιδί τους στα τμήματα που διδάσκω και είναι ιδαίτερα "ευαίσθητοι" για κάθε νέο συνάδελφο, ειδικά αν πρόκειται για ειδικότητα. Φυσιολογικό το βρίσκω ως ένα βαθμό. Έτσι λοιπόν την τρίτη μέρα, μια δασκάλα, με ρώτησε : "Τί τους έκανες αυτή την ώρα ; Τον Πέρη και την Κάτια ;" Της απάντησα ότι κάναμε μάθημα στην αίθουσα, αφού το εργαστήριο δεν είναι έτοιμο για μάθημα, και κάναμε και θα κάνουμε ότι προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Δικαιογήθηκε, λέγοντας ότι έχει κόρη εκπαιδευτικό της πληροφορικής και ότι στην επιμόρφωση το καλοκαίρι τους είπαν να κάνουν τον Πέρη και την Κάτια. Αφού πέρασα αυτό το τεστ, δεν με ξαναρώτησαν. Μέχρι που σήμερα σε μια μίνι συνέλευση, ο διευθυντής εξέφρασε την επιθυμία οι ειδικότητες "και ειδικά τα εικαστικά και η θεατρική αγωγή" να συνεργάζονται με τους δασκάλους για δραστηριότητες ώστε να μην είναι το μάθημα η ώρα του παιδιού, και μια δασκάλα έξαλη φώναζε ότι δεν μπορεί να ακούει αυτή τα παράπονα των γoνιών για τις ειδικότητες.Αυτό που αποκόμισα εγώ ως τώρα, είναι ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις ειδικότητες και αυτό το δείχνουν καθημερινά. Νοιώθω, και πιστέψτε με δεν είναι η ιδέα μου, ότι περιμένουν κάποια λάθος κίνηση από πλευράς μου ή άλλων συναδέλφων ειδικοτήτων για να ξεσπάσουν. Δυστυχώς αυτό το κλίμα δεν βοηθά καθόλου την ήδη δύσκολη κατάσταση. Όταν καλείσαι να κάνεις μάθημα (για πολλούς συναδέλφους για πρώτη φορά, με τη δυσκολία που αυτό συνεπάγεται) με 8 αρχαίους υπολογιστές, σε μια αίθουσα που δεν χωρά καν 25 καρέκλες να κάτσουν τα παιδιά, χωρίς βιβλίο και σχέδια εργασίας, χρειάζεσαι αν όχι τη βοήθεια, τουλάχιστον την κατανόηση της δυσκολίας της κατάστασης από τους εμπειρότερους δασκάλους. Αυτή η αρνητική στάση των δασκάλων πιστεύω είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο του νέου σχολείου. Εργαστήρια και εξοπλισμός θα βρεθεί αργά η γρήγορα...Ευχαριστώ
Ακριβώς το ίδιο αποκόμισα κι εγώ! Θέλουν να περάσουν την Πληροφορική, ή πιο συγκεκριμένα τη "χρήση υπολογιστή" σαν ένα εργαλείο που θα διευκολύνει τον δάσκαλο να διδάξει όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα!Μάλιστα, ο επιμορφωτής μας, δεν δίστασε να μας προτείνει να μάθουμε στα παιδιά πώς λειτουργεί το λογισμικό Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μετά απλά να ενημερώσουμε τον δάσκαλο ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να το χρησιμοποιήσουν! Γιατί, όπως είπε, εμάς ο ρόλος μας σταματάει εκεί...δεν είμαστε δάσκαλοι να τους διδάξουμε Μαθηματικά!!