0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: ioanna89 στις Αυγούστου 04, 2011, 06:01:34 pmΔεν ξέρω αν είδατε και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της λογοτεχνίας. Κι εκεί υπάρχει μεγάλη αλλαγή, προς το καλύτερο κατά τη γνώμη μου.++++++++++φωνώ!Μου αρέσει επίσης και το "νέο" σκεπτικό στη διδασκαλία του αρχαιου κειμένου (πρωτότυπο). Γενικα, θεωρω το ολο θέμα ως μια στροφη επιτελους προς το καλυτερο! (Μαθαμε πια ολο γραμματικη και συντακτικο!!!, εμ, αυτο δεν ειναι αρχαια οπως και να το "δει" κανεις! Η κατανόηση του κειμενου εχει τη μεγαλυτερη σημασια και ωφέλεια)
Δεν ξέρω αν είδατε και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της λογοτεχνίας. Κι εκεί υπάρχει μεγάλη αλλαγή, προς το καλύτερο κατά τη γνώμη μου.
Σκεφτόμουν τώρα τα παιδιά που ανέλαβα πέρυσι στην Α' Λυκ. (φροντ.). Η πρώτη τους κουβέντα ήταν μαζικά "σιχαίνομαι τα αρχαία!". Αφιερώναμε 3 μαθήματα για την ίδια ενότητα, προκειμένου να μάθουν τη μτφρ. κ.λπ., γιατί απλά δε διάβαζαν. Αν ίσχυε από τότε αυτό το σύστημα -σαν να τ' ακούω- θα τσίριζαν "μα κυρίαααα, αφού δε θα μας το ζητήσουν, γιατί το κάνουμε;" Κι όμως. κ τη μετάφραση έμαθαν κ βασικές αρχές σύνταξης κ το κείμενο κατανόησαν κ στην πορεία το μάθημα αγάπησαν (εκτός από γραμματική, την οποία ακόμα θεωρούν ανώφελη), μέχρι που αποφάσισαν να ακολουθήσουν φέτος τη θεωρητική έχοντας πλέον κάποια εφόδια. Αυτό δλδ. που ξεκίνησε ως καταναγκαστικό έγινε πια επιθυμία τους για τη νέα χρονιά. Μήπως αυτή η δυνατότητα χαθεί για τα καινούρια παιδιά;;
έχετε υπὀψη σας κάποιο βοήθημα για το νέο λύκειο (αρχαία-έκθεση α' λυκείου). Στα βιβλιοπωλεία που ρώτησα δεν έχουν κάτι!
Συγκεκριμένο ΦΕΚ για την αξιολογηση δεν υπάρχει ακόμη, στις οδηγίες όμως αναφέρει ότι η μετάφραση δεν εξετάζεται στο τέλος. Για άγνωστο δε λέει τίποτα. Ίσως ο καθηγητης εννοεί κάποιες εξτρά ασκήσεις που θα γίνονται στο δίωρο της γραμματικής και του συντακτικού, το αντίστοιχο του εγχειριδίου. Έκτός αν ο συνάδελφος αυτοσχεδιάζει χαμένος στη δίνη των οδηγιών...
Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου? Δεν έχω βγάλει άκρη, το ίδιο και άλλοι συνάδερφοι που το συζητήσαμε. Πρέπει να ξεκινήσω το μάθημα και δεν ξέρω πως. Ποια θα είναι τα ζητούμενα μας από τους μαθητές μέσα από τους θεματικούς κύκλους, πως θα γίνεται η εξέταση αλλά και το μάθημα? τι είδους διαγωνίσματα θα βάλουμε? με τι κείμενα να τους εισάγουμε στη θεματική? Ας βοηθήσει κάποιος!!!!