0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχω μια απορία και μια ιστορική παρατήρηση.1ον. Ο χριστιανισμός (ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία) είναι επιστήμη; Αντιλαμβάνομαι ότι οι κοινωνικές/πολιτισμικές/ψυχολογικές επιπτώσεις ή λειτουργίες μιας οποιασδήποτε θρησκείας σε μια δεδομένη κοινωνία αποτελούν δόκιμα επιστημονικά πεδία, πολύ ενδιαφέροντα και πολύ χρήσιμα. Το ίδιο ισχύει για την θρησκειολογία και τη συγκριτική θεολογία. Αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ότι μια θρησκεία είναι επιστήμη; Να περιμένω να δω και κανένα πείραμα; Έχει και ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους; 2ον. Ιστορική παρατήρηση. Ο χριστιανισμός εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, όταν εμφανίστηκε ως νέα θρησκεία το ισλάμ. Ας μην γινόμαστε ισοπεδωτικοί. Για το συγκεκριμένο θέμα, θα μου άρεσε να δω το συγκεκριμένο μάθημα να διδάσκεται με επιστημονικούς όρους. Θρησκειολογία, όχι με το πνεύμα του "πόσο καλύτεροι είμαστε εμείς από τους άλλους", αλλά ουσιαστική αναζήτηση ομοιοτήτων και διαφορών, πάνω απ'όλα με σεβασμό στην προσωπικότητα των συνανθρώπων μας. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω αυτό το μάθημα να διδάσκεται από καθηγητές διαφορετικών θρησκειών. Γιατί να μην το διδάξει ένας Έλληνας πολίτης, καθολικός, προτεστάντης, μουσουλμάνος ή βουδιστής;
"Θα ήθελα πάρα πολύ να δω αυτό το μάθημα να διδάσκεται από καθηγητές διαφορετικών θρησκειών. Γιατί να μην το διδάξει ένας Έλληνας πολίτης, καθολικός, προτεστάντης, μουσουλμάνος ή βουδιστής;"Να κάνω μια ερώτηση προς τους συναδέλφους θεολόγους ΠΕ01: όταν "μπήκατε" στη Θεολογική σχολή σας ρώτησαν τι θρησκεία πιστεύετε;Ακόμα και δεχόμουν το σκεπτικό σου (για θεολόγους διάφορων θρησκειών) με τι ποσοστό; Πόσοι ορθόδοξοι, πόσοι καθολικοί πόσοι δωδεκαθεΐτες κλπ κλπ.;;;;Άλλωστε το θρήσκευμα πλέον είναι προσωπικό δεδομένο και ούτε καν δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να γίνει με ερώτημα "εσείς σε ποιά θρησκεία πιστεύεται;".
Αυτό που περιγράφει η κυρία στο βίντεο δεν είναι κάτι το τρομερό. Είναι αυτό που πράγματι η ορθοδοξία πρεσβεύει. Είναι και άλλα πολλά. Αν δίδασκαν πραγματικά το δόγμα έτσι όπως έτσι εδραιωθεί από τις οικουμενικές συνόδους (διαβάστε το πηδάλιο που αναφέρεται σε αυτ'ες τις αποφάσεις και στο τι πρέπει να ακολουθούν οι ιερείς και οι απλοί πιστοί και θα καταλάβετε) οι εκκλησίες θα είχαν ερημώσει και τα παγκάρια της θα ήταν άδεια. Είναι καθαρά θέμα στρατηγικής της επιχείρησης. Γιατί αυτό είναι. Μια επιχείρηση που διαλύει τους ανθρώπους πρώτα ψυχολογικά και κατόπιν οικονομικά. Υπόσχεται παραδείσους και απειλεί με κολάσεις και αυτό το εδραιώνει από την παιδική ηλικία. Αυτό έρχεται να κάνει το μάθημα των "θρησκευτικών". Μπολιάζει με αυτήν την ιδεολογία τα παιδιά από την κατάλληλη ηλικία ώστε ο "στρατός" των πιστών να καταστεί στρατός πελατών που θα στηρίζει και την πιο παράλογη απαίτηση των ρασοφόρων.
Για το αν η μεταφυσική είναι και επιστήμη σε παραπέμπω ενδεικτικά στον Αριστοτέλη και στον Καντ.
Κάθισε πρώτα και βρες τη διαφορά μεταξύ δόγματος και κανόνα,μετά βρες τί σημαίνει το δόγμα για την Εκκλησία (και συγκεκριμένα το τριαδολογικό και το χριστολογικό),έπειτα ψάξε τη σχέση μεταξύ χριστιανικής οντολογίας και χριστιανικής ηθικής και εδώ είμαστε...
Έλειψα 2 μέρες και γύρισα και βλέπω τα γνωστά......Συγγνώμη...με ρώτησαν εμένα όταν με βάφτισαν αν ήθελα να είμαι χριστιανή...;!! Αν ήθελα να είμαι βραχμανίστρια ή βουδίστρια ή ό,τιδήποτε άλλο...; Εχει κανένα βρέφος την επιλογή για το θρήσκευμα που του φοράνε....;;!!! Τι παραδεδομένες αξίες και αντιλήψεις είναι αυτές....;; Η προσωπική μας κρίση πού πήγε; Και "μας καλούν να μάθουμε τα στοιχειώδη για την πίστη μας";;;;;; Τι βλακείες είναι αυτές...;; Ποιος ορίζει πως είναι αυτή η συγκεκριμένη η πίστη μας...; Οι παπάδες που μας βάφτισαν όταν ακόμα δεν ξέραμε από πού βγαίνει ο ήλιος...;!! Ήθελα να ξερα....μερικοί δεν σκέφτονται καθόλου...; Και αν δεν σκέφτονται...γιατί δεν αφήνουν τους άλλους που θέλουν να σκέφτονται ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!! Και εγώ προσωπικά ούτε θρησκευτικό θα κάνω τον γάμο μου,ούτε στην εκκλησία πηγαίνω Πάσχα και Χριστούγεννα και δεν ντρέπομαι ΚΑΘΟΛΟΥ γι αυτό...γιατί απλά δεν είμαι υποκρίτρια!! Ούτε πολύ το "Χριστός Ανέστη" χρησιμοποιώ...ακριβώς επειδή δεν θέλω να λέω μερικά πράγματα ελαφρά τη καρδία...ίσως και από σεβασμό προς αυτά ακόμη κι αν δεν τα πιστεύω...! Λοιπόν...καιρός να δώσουμε την ελευθερία στην επιλογή της πίστης ή της μη πίστης στους ανθρώπους ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ!! ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ!!
Α,και εγώ δεν είπα ποτέ ότι θεωρώ τον εαυτό μου ¨καλό χριστιανό¨...
ΠαράθεσηΓια το αν η μεταφυσική είναι και επιστήμη σε παραπέμπω ενδεικτικά στον Αριστοτέλη και στον Καντ.Το αν η εκκλησία και κάποιοι από εσάς θέλετε να πιστεύετε στην ύπαρξη δαιμόνων, σατανάδων αγγελουδιών και άλλα υπερφυσικά παράξενα δικαίωμά σας. Δεν έχετε διακαίωμα όμως να τα επιβάλετε στη αγνή ψυχή των μικρών παιδιών στη περίοδο που ανακαλύπτουν το κόσμο. Όσο για τον Αριστοτέλη και το πως προσπάθησε ανεπιτυχώς ο Θωμάς ο Ακινάτης να τον διαστρεβλώσει άστο καλύτερα γιατί θα ξεφύγουμε πολύ και έχει ΠΟΛΥ ΥΛΙΚΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ!