0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
καλημέρα. τα αρχαία ελληνικά είναι μία γλώσσα που απλά μέσα στην πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί, η νέα ελληνική είναι άρρηκτη συνέχειά τους και αυτό αποδεικνύεται και από το λεξιλόγιο και από τις δομές της γλώσσας. δεν είναι νεκρή γλώσσα και δεν είναι δική μου άποψη αυτή που καταθέτω, αλλά αυτό που μας δίδαξαν γλωσσολόγοι και κλασικοί στο ΑΠΘ. και ακριβώς αυτή η εξελιξη στις δομές της και η προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα τη βοήθησαν να επιβιώσει. όσο για τη διδασκαλία τους και επειδή πάντα κάποιοι επικαλούνται τα σχολεία του εξωτερικού και εκεί γίνεται διδασκαλία τους από το πρωτότυπο και μάλιστα στην Αγγλία πειραματικά τα ενέταξαν και σε κάποια δημοτικά. αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει είναι μάλλον ο παρωχυμένος τρόπος διδασκαλίας και να δοθεί περισσότερη έμφαση στη σύνδεση με τη νέα ελληνικη, αλλά και την ερμηνεία τους.
...Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ασπρομαυρες ελληνικές ταινίες του ´50:ενω όλοι τις αγαπάμε όταν στο star έχει κάποια καινούρια σίγουρα θα αλλάξουμε κανάλι.Πως γίνεται να αρέσουν τα αρχαία στα παιδια ,συνελθετε επιτελους!Πιστεύω πως αν το υπουργείο ασχολούνταν σοβαρά με την παιδεία όλα αυτά τα μαθήματα που παραπέμπουν στο σχολείο της προ προ προ γιαγιάς μου θα τα έβαζε στο χρονοντουλαπο με μπόλικη ναφθαλινη!P.s.όσο για την σχέση τους με την νεοελληνικη ,είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο τους φοιτητές του κλασσικου τμήματος της φιλολογίας και κανέναν άλλον πιστέψτε με.
Παράθεση από: mirto στις Σεπτεμβρίου 11, 2013, 09:36:52 amκαλημέρα. τα αρχαία ελληνικά είναι μία γλώσσα που απλά μέσα στην πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί, η νέα ελληνική είναι άρρηκτη συνέχειά τους και αυτό αποδεικνύεται και από το λεξιλόγιο και από τις δομές της γλώσσας. δεν είναι νεκρή γλώσσα και δεν είναι δική μου άποψη αυτή που καταθέτω, αλλά αυτό που μας δίδαξαν γλωσσολόγοι και κλασικοί στο ΑΠΘ. και ακριβώς αυτή η εξελιξη στις δομές της και η προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα τη βοήθησαν να επιβιώσει. όσο για τη διδασκαλία τους και επειδή πάντα κάποιοι επικαλούνται τα σχολεία του εξωτερικού και εκεί γίνεται διδασκαλία τους από το πρωτότυπο και μάλιστα στην Αγγλία πειραματικά τα ενέταξαν και σε κάποια δημοτικά. αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει είναι μάλλον ο παρωχυμένος τρόπος διδασκαλίας και να δοθεί περισσότερη έμφαση στη σύνδεση με τη νέα ελληνικη, αλλά και την ερμηνεία τους.Κι εγώ τα ίδια διδάχτηκα στο ΑΠΘ και ο κάθε γλωσσολόγος που σέβεται τον εαυτό του αυτό υποστηρίζει! Και για να μη μιλάμε αόριστα...πόσοι νεοέλληνες ξέρουν να πουν "το διαφανές" και όχι "το διαφανή" όπως λένε οι 8 στους 10;!! Και πόσοι ξέρουν πως στη γενική πρέπει να πουν "του διαφανούς" ή " του πλήρους"; Πόσοι μπορούν να καταλάβουν π.χ τη λέξη "άνωθεν" και να αντιληφθούν τι σημαίνει το "-θεν" ή ότι η λέξη "είδηση" προέρχεται απ'το αρχαίο ρήμα "οίδα"που σημαίνει "ξέρω-γνωρίζω"; Λέξεις της καθημερινότητας που δεν ξέρουμε τι είναι τι;; Εμένα έχει τύχει παιδί δημοτικού να με ρωτήσει από πού βγαίνει η λέξη "ειδήσεις"!! Όλα αυτά τα γνωρίζεις όμως αν έχεις διδαχτεί Αρχαία και έτσι δεν πετάς τούβλα μια και χρησιμοποιούνται και στη νεοελληνική (αυτό για τους ανίδεους που λένε ότι η σύνδεση αρχαίων-νεοελληνικής ενδιαφέρει μόνο τους φοιτητές του κλασικού....πόσο ανίδεοι μπορεί να είναι?) Τα παραδείγματα μπορούν να συνεχιστούν σε 3 σελίδες και βάλε του τόπικ ειδικά αν θίξουμε θέματα συντακτικού,αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο! Το ζητούμενο είναι πως αυτοί που λένε "τι χρειάζονται τα αρχαία;" και μιλάνε ηλιθιοδώς για "χρονοντούλαπα" είναι οι ίδιοι ανίδεοι σε θέματα γλώσσας, κατά πάσα πιθανότητα δεν μιλάν ούτε οι ίδιοι σωστά και δεν μάθαν ποτέ ούτε 3 λέξεις στα αρχαία! Άρα πώς να καταλάβουν και τι να εκτιμήσουν-αξιολογήσουν!! ΥΓ: Εδώ άκουσα σε ραδιόφωνο τη φράση: "πλήρες έλεγχος αμορτισέρ" και μου φυγε το καφάσι!! Να μην πω για το site του taxis όπου μόλις υπέβαλα την φορολογική μου βγήκε μια σελίδα που μου έκανε πρόχειρο υπολογισμό του φόρου και κάτω έγραφε:: "η δήλωση που υποβάλεται"!!! Και μιλούσε σε β'πληθυντικό και δεν ήξερα σε ποιον τοίχο να κοπανιστώ μια και πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών!!!
Παράθεση από: dd2 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 05:05:47 pmΠαράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΔεν είναι μόνο οι αναπληρωτές (αν και γι' αυτούς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας). Είναι και οι φιλόλογοι στη διάθεση, που μπορεί να αναγκαστούν να πάνε σε μακρινό σχολείο.Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.Μην υπογράψεις χαρτί, γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένας: εγώ.
Παράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΔεν είναι μόνο οι αναπληρωτές (αν και γι' αυτούς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας). Είναι και οι φιλόλογοι στη διάθεση, που μπορεί να αναγκαστούν να πάνε σε μακρινό σχολείο.Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.
Δεν είναι μόνο οι αναπληρωτές (αν και γι' αυτούς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας). Είναι και οι φιλόλογοι στη διάθεση, που μπορεί να αναγκαστούν να πάνε σε μακρινό σχολείο.Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.
apri, η σχέση της αρχαίας με τη ν.ε. είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά νομίζω πως αυτό δεν αναιρεί το ότι η α.ε. είναι νεκρή γλώσσα• δε μιλάει κανείς σήμερα την αττική διάλεκτο ούτε γράφει σε αυτήν. Καταλαβαίνω ότι η λέξη "νεκρή" ενεργοποιεί αμυντικά ανακλαστικά (δεν αναφέρομαι σε σένα) σχετικά με την εθνική ταυτότητα κλπ, αλλά δε σημαίνει τίποτα για την αξία της α.ε
ΠαράθεσηΗ Ρεπούση δείχνει να έχει μια περίεργη σχέση με οτιδήποτε σχετίζεται με την πολιτιστική ταυτότητα. Πιστεύει ότι το σχολείο πρέπει να παρέχει μια «ουδέτερη» παιδεία. Δε νομίζω ότι πιστεύει ακριβώς αυτό. Οι απόψεις της απηχούν το είδος του ευρωπαϊσμού που πρεσβεύει ο πολιτικός της χώρος: πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης που θα βασίζεται στις αρχές του Διαφωτισμού.
Η Ρεπούση δείχνει να έχει μια περίεργη σχέση με οτιδήποτε σχετίζεται με την πολιτιστική ταυτότητα. Πιστεύει ότι το σχολείο πρέπει να παρέχει μια «ουδέτερη» παιδεία.
To θέμα ειναι η Ιστορία ως β ανάθεση και όχι η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα αρχαία ελληνικά και την νεοελληνική γλώσσα. Επανέλθετε παρακαλώ στο θέμα.
Όχι ακριβώς. Τα λατινικά είναι όντως μια νεκρή γλώσσα που απέχει αρκετά από τις σημερινές λατινογενείς γλώσσες. Τα αρχαία ελληνικά, όμως, λόγω ακριβώς της σπουδαίας γραπτής παράδοσης ήταν επί αιώνες πρότυπο και σημείο αναφοράς για τους ομιλούντες την ελληνική. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος δεν διδαχθεί αρχαία ελληνικά, όχι μόνο δεν θα μπορεί να διαβάσει από το πρωτότυπο αρχαία κείμενα, αλλά θα έχει μεγάλο πρόβλημα να κατανοήσει μεταγενέστερα κείμενα (βυζαντινά και καθαρευουσιάνικα) που γράφτηκαν με πρότυπο την αρχαία ελληνική. Επίσης, θα δυσκολεύεται να καταλάβει τύπους και εκφράσεις της νέας ελληνικής που έχουν διατηρηθεί από το απώτατο παρελθόν.