0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δηλαδή όταν λένε φωνή, εννοούν και φωνή και διάθεση;Δεν είναι το ίδιο όμως..
Παράθεση από: moagniko στις Απριλίου 05, 2011, 02:29:36 pmΔηλαδή όταν λένε φωνή, εννοούν και φωνή και διάθεση;Δεν είναι το ίδιο όμως..Συνήθως, η φωνή ταυτίζεται με τη διάθεση. Γι' αυτό και οι αρχαίοι Γραμματικοί είχαν μιλήσει για φωνές βάσει μορφολογικών αλλά και σημασιολογικών κριτηρίων, όπως φαίνεται και από τα ονόματα που χρησιμοποίησαν (ενεργητική-μέση-παθητική).Στην πορεία, βέβαια, οι φιλόλογοι διαπίστωσαν ότι υπήρχαν εξαιρέσεις, που ναι μεν βάσει κατάληξης εντάσσονταν λ.χ στην παθητική ή τη μέση φωνή, αλλά σημασιολογικά ανήκαν στην ενεργητική. Γι' αυτό και μίλησαν και για διαθέσεις.Σε επίπεδο ασκήσεων τώρα, συνήθως γίνεται λόγος για φωνές, για να μην μπερδεύονται τα παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τη διάθεση και όχι τη φωνή, ακριβώς γιατί στηριζόμαστε σε τύπους του κειμένου. Εγώ θυμάμαι ότι, όταν μαθαίναμε αρχικούς χρόνους στο σχολείο και στο φροντιστήριο, σε κάτι τέτοια ρήματα μαθαίναμε τύπους με ίδια διάθεση (π.χ ίστημι-ίστην-στήσω-έστησα-στήσας έχω-στήσας είχον).
Παιδιά, καλημέρα!Οι μετατροπές των δευτερευουσών σε μετοχών είναι οκ;Ἐκαλέσαμεν Πρόδικον καί Ἱππίαν, ἵνα ἐπακούσωσι Πρωταγόρου. ...ἐπακουσομένους Πρωταγόρου.
Διηρήτων ἄν αὐτούς τι λέγοιεν, ἵν' άμα τι καί μανθάνοιμι παρ' αυτών. (όταν έχουμε ευκτική πλαγίου λόγου στις τελικές από ιστορικό χρόνο δεν πρέπει να είναι σε αόριστο;)...ἄμα τι καί μαθήσομαι παρ' αυτών.
Χίλια ευχαριστώ!!Ρώτησα για την έγκλιση, επειδή στις τελικές αναφέρεται ότι όταν έχουμε ευκτική του πλαγίου λόγου, αυτή βρίσκεται σε αόριστο..
Πάντως, από τελική πρόταση μόνο μετοχή μέλλοντα μπορούμε να επιλέξουμε για τη μετατροπή, έτσι δεν είναι;
Επίσης, στη μετατροπή από ενεργητική σε παθητική φωνή, εάν ένα ρήμα έχει και μέσο και παθητικό αόριστο, επιλέγουμε τον παθητικό;Για παράδειγμα, είναι λάθος, προφανώς, να πούμε: Η των Αθηναίων γη ετέμετο υπό των Λακεδαιμονίων;Το σωστό θα ήταν: Η των Αθηναίων γη ετμήθη υπό των Λακεδαιμονίων
Καλημέρα, παιδιά! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχουμε δυνητικό απαρέμφατο στον πλάγιο λόγιο, θα το μετατρέψουμε σε δυνητική οριστική ή δυνητική ευκτική στον ευθύ;