0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οι νόμοι με τους οποίους γίνονται οι ενστάσεις αναφέρονται στην εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών.
Σωστά. Αλλά δεν το επικαλείται ως νομοθετικό πλαίσιο, αλλά το γράφει ως συνέχεια αυτού. Και διαβάζοντάς ακόμα και αυτά που λέει η εγκύκλιος προσλήψεων, από πουθενά δεν τεκμηριώνεται νομικά η πχ διαταγή που λέει ότι δεν παραλαμβάνονται από τις διευθύνσεις οι ενστάσεις που αφορούν την περίοδο 2010-2012. Πουθενά στην εγκύκλιο προσλήψεων δεν προβλέπεται ότι η διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν κάποιες ενστάσεις. Μόνο στην προθεσμία αναφέρεται ουσιαστικά. Σε τίποτα άλλο.Νομικός δεν είμαι, σκεπτόμενος πολίτης είμαι, και ρωτώ: Αν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει την παραπάνω απαγόρευση, ποιο το ζόρι τους να μας τον πούνε; Η εγκύκλιος προσλήψεων που βγήκε τον Ιούλιο είχε ολόκληρο κεφάλαιο με το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται. Το ΦΕΚ που την αντικατέστησε μετά από τη διαταγή του ΣτΕ, επίσης έχει ολόκληρο κεφάλαιο για το νομοθετικό πλαίσιο. Γιατί η εγκύκλιος ενστάσεων δεν έχει κεφάλαιο για το νομοθετικό πλαίσιο, μπορεί να μου πει τεκμηριωμένα αυτός που διαφωνεί μαζί μου;Αν η απάντηση είναι ότι καλύπτεται από το νομοθετικό πλαίσιο της εγκυκλίου προσλήψεων, τότε απαντώ ότι αυτό πουθενά δεν λέει ότι οι διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν ενστάσεις, παρά μόνο αν είναι εκπρόθεσμες.
Εγώ ρωτώ από που πηγάζουν οι πρωτοφανείς απαγορεύσεις τους, σε ποιο νόμο βασίζονται, κι εσύ λες τα δικά σου. Δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε έτσι.
Από τη στιγμή που απορρίπτεις κάθε λογική απάντηση στις αποριές σου οτι και να σου πούμε δεν έχει σημασία. Οι ενστάσεις τελείωσαν τώρα . Το θέμα μπορεί να κλείσει.
Οι ενστάσεις δεν τελείωσαν ακόμα για τη δευτεροβάθμια. Μην λες ανακρίβειες.
Ναι... στο άλλο έχω δήθεν άδικο... αλλά απάντηση στο ερώτημα δεν δίνεις. ΟΚ.
Οι απαντήσεις υπάρχουν πρέπει μόνο να της δεις.
Εάν γινόταν στρογγυλοποίηση ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ, μου είπαν, τα μόρια θα έβγαιναν λιγότερα. Για όλους φυσικά. Έτσι, όταν γίνεται στρογγυλοποίηση μόνο στο τελικό νούμερο, τα μόρια βγαίνουν περισσότερα.
Άρθρο 25 παράγραφος 3 του Συντάγματος περί καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων και όπως αυτό έχει ερμηνευτεί δικαστικά.