0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα σε όλους! Απαρέμφατο που εξαρτάται από μετοχή επιθετική σε γενική (η δοτική) τι υποκείμενο έχει; πχ των βουλομένων απελθείν. Τα συντακτικά που ψάχνω η δεν το αναφέρουν ή λένε διαφορετικά μεταξύ τους πράγματά. Ευχαριστώ!
" Ὁ δὴ τοὺς λῃστὰς τιμωρησάμενος καὶ κρατήσας οὐκ ἂν δήπου εἰκότα λέγοι, εἰ φαίη, ἃ ἐκεῖνοι ἀδίκως καὶ ἀλλότρια εἶχον, ταῦθ' ἑαυτοῦ γίγνεσθαι. "To "εικότα" μου φαίνεται σύστοιχο αντικείμενο στο "αν λέγοι" (λέγει εικότες λόγους)Το "αλλότρια" είναι όντως περίεργο. Με βάση το νόημα θα έλεγα ότι το "και" δεν είναι συμπλεκτικός σύνδεσμος, αλλά εναντιωματικός, θα εννοούσα μια μετοχή "όντα" και το "αλλότρια" θα το θεωρούσα κατηγορούμενο.Δηλ. θα έβγαζα την ακόλουθη μετάφραση: Αυτός που έχει νικήσει και τιμωρήσει τους ληστές, δεν θα μιλούσε λογικά, αν ισχυριζόταν ότι αυτά που εκείνοι κατείχαν αδίκως και μολονότι ήταν ξένα, γίνονται δικά του.Πώς σου φαίνεται;
Το κείμενο αυτό το έδωσα αυτή τη βδομάδα στα παιδιά! Θεώρησα το "αλλότρια" επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου.
Παράθεση από: godspeed στις Οκτωβρίου 20, 2010, 01:29:31 pmΤο κείμενο αυτό το έδωσα αυτή τη βδομάδα στα παιδιά! Θεώρησα το "αλλότρια" επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου.Και πώς το μετέφρασες; Γιατί το επιρρηματικό κατηγορούμενο ισοδυναμεί με επιρρηματική φράση. "Αυτά που κατείχαν αδίκως και με ξένο τρόπο;"
Παράθεση από: apri στις Οκτωβρίου 20, 2010, 02:29:35 pmΠαράθεση από: godspeed στις Οκτωβρίου 20, 2010, 01:29:31 pmΤο κείμενο αυτό το έδωσα αυτή τη βδομάδα στα παιδιά! Θεώρησα το "αλλότρια" επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου.Και πώς το μετέφρασες; Γιατί το επιρρηματικό κατηγορούμενο ισοδυναμεί με επιρρηματική φράση. "Αυτά που κατείχαν αδίκως και με ξένο τρόπο;"και χωρίς να τους ανήκουν
Σε ευχαριστώ για την απάντηση!! Δηλαδή στην αναγνώριση θα λέγαμε αναφορική επιθετική προσδιοριστική πρόταση σε θέση ετερόπτωτου προσδιορισμού. Ονοματική αναφορική έχουμε όταν παίζει ρόλο υποκειμένου, αντικειμένου, κατηγορουμένου...??