0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν έχετε παρά να δείτε την διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία επί του θέματος.... Ξεκολλήστε λίγο το μυαλό σας απο το πώς θα έπρεπε να είναι και τι θα έπρεπε να κρίνεται και δείτε αυτό που πραγματικά είναι και κρίνεται! Μιλάμε για διαχείριση ολικής ποιότητας, για στρατηγικό σχεδιασμό, για διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού! Δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στη σχετική βιβλιογραφία!
Παράθεση από: irenead στις Ιανουαρίου 23, 2012, 09:44:12 pmΝομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι διαφορετικά ανάλογα με το τι θα αξιολογηθεί. δηλ. με άλλα κριτήρια θα αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός κλάδος,με άλλα κριτήρια θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι στη δ/νση κ.λ.π.Όλοι αυτοί εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό έργο,άλλα έχει διαφορετικούς στόχους και αρμοδιότητες ο καθένας.Αυτά που λέει η bitch μπορεί να έχουν μια βάση για την διοίκηση και όχι την εκπαιδευτική διαδικασία.αυτά που λέω έχουν βάση τόσο για τους διοικητικούς της εκπ/σης όσο και για τα στελέχη της εκπ/σης όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν έχετε παρά να δείτε την διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία επί του θέματος.... Ξεκολλήστε λίγο το μυαλό σας απο το πώς θα έπρεπε να είναι και τι θα έπρεπε να κρίνεται και δείτε αυτό που πραγματικά είναι και κρίνεται! Μιλάμε για διαχείριση ολικής ποιότητας, για στρατηγικό σχεδιασμό, για διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού! Δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στη σχετική βιβλιογραφία!
Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι διαφορετικά ανάλογα με το τι θα αξιολογηθεί. δηλ. με άλλα κριτήρια θα αξιολογηθεί ο εκπαιδευτικός κλάδος,με άλλα κριτήρια θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι στη δ/νση κ.λ.π.Όλοι αυτοί εμπλέκονται στο εκπαιδευτικό έργο,άλλα έχει διαφορετικούς στόχους και αρμοδιότητες ο καθένας.Αυτά που λέει η bitch μπορεί να έχουν μια βάση για την διοίκηση και όχι την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μία άλλη οπτική γωνία...http://www.theatlantic.com/national/archive/2011/12/what-americans-keep-ignoring-about-finlands-school-success/250564/Το άρθρο επεκτείνεται και σε θέματα εκτός της παρούσας συζήτησης, και είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα κουοτάρω αυτό που έχει σχέση, παρόλο που η πραγματική σημασία αυτού του αποσπάσματος φαίνεται μόνο εάν διαβάσει κανείς όλο το άρθρο.ΠαράθεσηAs for accountability of teachers and administrators, Sahlberg shrugs. "There's no word for accountability in Finnish," he later told an audience at the Teachers College of Columbia University. "Accountability is something that is left when responsibility has been subtracted."For Sahlberg what matters is that in Finland all teachers and administrators are given prestige, decent pay, and a lot of responsibility. A master's degree is required to enter the profession, and teacher training programs are among the most selective professional schools in the country. If a teacher is bad, it is the principal's responsibility to notice and deal with it.Νομίζω ότι ούτε στα Ελληνικά υπάρχει λέξη που να αντιστοιχεί με το accountability , αλλά μία περιφραστική μετάφραση είναι "διαθέσιμος προς κρίση".Προσπάθεια μετάφρασης του παραπάνω:ΠαράθεσηΣχετικά με την κρίση των δασκάλων και των διοικητικών, ο Sahlberg σηκώνει τους ώμους του. "Δεν υπάρχει λέξη για το accountability στα Φιλανδικά" είπε αργότερα στο κοινό στο Κολέγιο Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. "Η κρίση είναι αυτό που μένει, όταν αφαιρεθεί η υπευθυνότητα"Για τον Sahlberg αυτό που μετράει είναι ότι στους δασκάλους και στους διοικητικούς στην Φιλανδία δίνεται υπόληψη, αξιοπρεπής μισθός, και πολύ υπευθυνότητα. Το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο για να μπει κάποιος στο επάγγελμα και τα προγράμματα σπουδών για δασκάλους είναι ανάμεσα στις πιο επιλεκτικές επαγγελματικές σχολές της χώρας. Εάν ένας δάσκαλος είναι κακός, είναι δουλειά του διευθυντή να το παρατηρήσει και να το διορθώσει.
As for accountability of teachers and administrators, Sahlberg shrugs. "There's no word for accountability in Finnish," he later told an audience at the Teachers College of Columbia University. "Accountability is something that is left when responsibility has been subtracted."For Sahlberg what matters is that in Finland all teachers and administrators are given prestige, decent pay, and a lot of responsibility. A master's degree is required to enter the profession, and teacher training programs are among the most selective professional schools in the country. If a teacher is bad, it is the principal's responsibility to notice and deal with it.
Σχετικά με την κρίση των δασκάλων και των διοικητικών, ο Sahlberg σηκώνει τους ώμους του. "Δεν υπάρχει λέξη για το accountability στα Φιλανδικά" είπε αργότερα στο κοινό στο Κολέγιο Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. "Η κρίση είναι αυτό που μένει, όταν αφαιρεθεί η υπευθυνότητα"Για τον Sahlberg αυτό που μετράει είναι ότι στους δασκάλους και στους διοικητικούς στην Φιλανδία δίνεται υπόληψη, αξιοπρεπής μισθός, και πολύ υπευθυνότητα. Το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο για να μπει κάποιος στο επάγγελμα και τα προγράμματα σπουδών για δασκάλους είναι ανάμεσα στις πιο επιλεκτικές επαγγελματικές σχολές της χώρας. Εάν ένας δάσκαλος είναι κακός, είναι δουλειά του διευθυντή να το παρατηρήσει και να το διορθώσει.
Καλησπέρα σε όλους και καλό κουράγιο... Το ζήτημα της αξιολόγησης κρατάει χρόνια. Ο λόγος για τον οποίο έκανε την "εμφάνιση" του, δια στόματος Ρέππα και κατ΄επέκταση Διαμαντοπούλου, δεν είναι προφανώς η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Πριν καλά καλά συνέλθουμε από το χαστούκι του ενιαίου μισθολογίου και τα παρελκόμενα του (αλήθεια πως επιβιώνει κανείς με 600 ή 800ευρώ με ενοίκια, βενζίνες κλπ?.) στο καπάκι σκάει μύτη η... αξιολόγηση. Γιατί? Προφανώς για να καλυφθεί αμέσως η "απαξιολόγηση" του κάθε εργαζομένου στον δημόσιο τομέα. Οι άνθρωποι έχουν μελετήσει καλά την ανθρώπινη ψυχολογία. Αδίκως αναλώνεστε στο πως, πότε και γιατί θα γίνει αξιολόγηση. Απο κει που μας χρωστάγανε, τώρα μας ζητάνε και το βόδι... Ξέρετε σαν να κοπάσανε κάπως οι φωνές και τα κλάματα για τους πενιχρούς μισθούς... τώρα θα μας κάνουν να προσκυνάμε και το 600άρι υπό τον φόβο της απόλυσης. Ποτέ στην ζωή μου δεν έχω αισθανθεί να με εξευτελίζουν σε τέτοιον βαθμό. Μου πουλήσανε ελπίδα πριν 6 χρόνια όταν πείστηκα να δώσω ΑΣΕΠ (ακόμη θυμάμαι το άγχος και το διάβασμα). Διορίστηκα... έπειτα ήρθε η χρεοκοπία. Εντέχνως μου δημιουργήσανε το αίσθημα αυθύνης, ότι σαν δημόσιος "κοπρίτης" φταίω που η χώρα ήρθε σ΄αυτό το χάλι... τώρα με αναγκάζουν να στερηθώ ακόμη και τα απαραίτητα... ταυτόχρονα (για να ξεχνάω την μιζέρια μου) μου υπενθυμίζουν πως ίσως, μέσω της αξιολόγησης, δεν είμαι και τόσο πρωτοποριακός εκπαιδευτικός... τίποτε άλλο? Καμιά τούμπα στον αέρα? Μήπως πρέπει να εκδώσω και εργασία σε επιστημονικό περιοδικό παγκοσμίου εμβέλειας για να μου κάνουν την τιμή να μου παρέχουν σχολείο δίχως θέρμανση, δίχως βιβλία και με επιμίσθιο ένα χαρτζιλίκι που δεν μου επιτρέπει ακόμη και έναν καφέ από τι κυλικείο? Ντροπή... και μόνον που τα συζητάμε συνάδελφοι... ντροπή. Όταν μας φέρανε εδώ που μας φέρανε?... Αξιολόγηση? Ας ανοίξουν πρώτα τους φακέλους όλων να δουν τι λένε τα ποινικά μητρώα... Πόσοι και πόσοι έχουν καταδικαστεί ή εκρεμούν εις βάρος τους ποινικά αδικήματα και εξακολουθούν να μπαίνουν σε τάξη? Πόσοι και πόσοι αδυνατούν να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο και τους έχουν στα σχολεία και τα γραφεία να πίνουν απλώς καφέ? (Με τις ευλογίες των πάσης φύσεως προϊσταμένων και αιρετών).Ας τακτοποιήσουν πρώτα όλα αυτά και μετά... ευχαρίστως περνάω για συνέντευξη...
Πρακτικά στους εκπαιδευτικούς το θέμα υφίσταται αρχικά για την βαθμολογική εξέλιξη από την θέση Ε' στην θέση Δ' στην βαθμολογική κλίμακα. Προσωπικά λόγω ηλικίας με απασχολεί μόνο η αξιολόγηση του μέντορα αν και όποτε διοριστώ. Από τον Στ' στον Ε' βαθμό θα πάω αυτόματα και μάλλον θα πλησιάζω την σύνταξη πριν αξιολογηθώ όπως πρέπει... Επειδή στην αξιολόγηση που έρχεται ο διευθυντής θα παίζει σημαντικό ρόλο, θα ήθελα να μου πει κάποιος, αν η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης γίνεται επιτέλους με τον 3848 με καθαρό τρόπο και όχι με κομματικά κριτήρια. Αν γίνεται ακόμη με κομματικό "δάχτυλο", ένα έχω να πω ακόμη: ευελφάλεια...
ευελφάλεια...
Παράθεση από: panos2 στις Ιανουαρίου 23, 2012, 10:25:46 pm ευελφάλεια... ο Μπαμπινιώτης την ξέρει; και μια και πιάσαμε διαμαντοπούλου, άσχετο με την αξιολόγηση αλλά πολύ μου άρεσε εκείνο το εδάφιο "Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να είναι αδιάφορος για το τι συμβαίνει στην επιχείρησή του..." .
καλό είναι να ξέρουμε για ποιό πράγμα μιλάμε...δυστυχώς ένα άλλο πιο εμπεριστατωμένο δεν το βγάζει σε σύνδεσμο οπότε σας παραθέτω αυτό: ( προσοχή στο κομμάτι VI ). Στην Ελλάδα ΑΥΤΟ το κομμάτι στην παρούσα φάση θα παίξει σημαντικό ρόλο γιατί είναι το μόνο που μπορεί να αξιολογηθεί άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος και κυρίως να θεωρηθεί αντικειμενικό από όλους. http://wvde.state.wv.us/policies//teacher-evaluation-form.pdf