0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ρήμα σε δυϊκό και εγώ πρώτη φορά συναντώ σε κείμενο, και τώρα θέλω να μάθω τις καταλήξεις του δυϊκού των ρημάτων!
Πριν πολλά πολλά χρόνια (δεν θυμάμαι ακριβώς χρονιά) είχε πέσει σε πανελλήνιες κείμενο από τον Πλάτωνα (Κριτίας 109c-110a) με τρεις δυϊκούς ρημάτων: εἰλήχατον, ἔρχεσθον, ἴδητον. Περιττό να σας πω ότι έγινε πανικός μεταξύ των μαθητών, διότι ο δυϊκός ήταν μεν μέσα στην ύλη, αλλά κανείς δεν τον δίδασκε.
Μπορεί να έχουμε πείθομαι τούτῳ με το τούτῳ ουδέτερο;
Μάλλον όχι. Με δοτική του πράγματος ναι, αλλά με δοτική ουδετέρου δεικτικής αντωνυμίας όχι. Δεν αποκλείω όμως να μου διέφυγε κάτι.
Επομένως, στο πειστέον ὅ,τι ἂν κελεύσωσι η αναφορική έχει θέση αντικειμένου σε αιτιατική, έτσι;
Το ότι το μέσο πείθομαι δεν συντάσσεται με δοτική ουδετέρου αντωνυμίας, δεν σημαίνει ότι η αιτιατική του ουδετέρου της αντωνυμίας με αυτό το ρήμα είναι σύστοιχο αντικείμενο;
Πάντως είχα δει στον Kuhner (δεν έχω παραπομπή, το έχω κρατήσει σε σημειώσεις αλλά δεν έχω κρατήσει σωστή παραπομπή), για το ενεργητικό τουλάχιστον πείθω ότι το πείθειν τί τινα προέρχεται από το πεῖσιν πείθειν τινά.