0 μέλη και 12 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η σύνδεση είναι οὐκ ἐγὼ μόνος (ενν. ἔχω), ἀλλά καὶ πατὴρ... ἔχων παρεδίδου: συνδέονται δύο όμοιες προτάσεις με αντιθετική επιδοτική σύνδεση, αλλά υπάρχει παραλλαγή, αντί του συνηθέστερου οὐ μόνον - ἀλλὰ καὶ βλέπουμε οὐ μόνος - ἀλλὰ καὶ. Για το πατρῴαν θα συμφωνήσω ότι πρόκειται περί κατηγορουμένου και σίγουρα όχι επιθετικού.
Ὧ Κλεινία, πότεροί είσι τῶν ἀνθρώπων οἱ μανθάνοντες, οἱ σοφοί ἤ οἱ άμαθεῖς;Υποκείμενο το πότεροι με απλό κατηγορούμενο του υποκειμένου το οἱ μανθάνοντες (αν και έναρθρη μετοχή;). Το τῶν ἀνθρώπων γενική κατηγορηματική διαιρετική. Τα οἱ σοφοί ἤ οἱ ἀμαθεῖς επεξηγήσεις; Τι λέτε;
Εγώ πάλι νομίζω το αντίθετο, ότι δηλαδή το υποκείμενο είναι οἱ μανθάνοντες και το πότεροι κατηγορούμενο. Στις ερωτηματικές προτάσεις η ερωτηματική αντωνυμία είναι κανονικά το κατηγορούμενο. Π.χ. τίς ἐστιν ὁ λέγων; Κατά τα άλλα, το τῶν ἀνθρώπων είναι γενική διαιρετική από το πότεροι, και τα οἱ σοφοί, οἱ ἀμαθεῖς επεξηγήσεις στο πότεροι. Μία ευθεία ερώτηση έχουμε, Dwrina, γιατί δύο;
Για τα οἱ σοφοί και οἱ ἀμαθεῖς δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να θεωρηθούν επεξηγήσεις στο πότεροι ή ή να θεωρηθεί ολόκληρη η διμελής ερώτηση οἱ σοφοί ἤ οἱ άμαθεῖς ως επεξήγηση στην προηγούμενη ερώτηση, επομένως τα οἱ σοφοί και οἱ ἀμαθεῖς υποκείμενα σε ένα εννοούμενο εἰσί. Περίμενε να πει και κάποιος άλλος τη γνώμη του.
Εγώ πάλι νομίζω το αντίθετο, ότι δηλαδή το υποκείμενο είναι οἱ μανθάνοντες και το πότεροι κατηγορούμενο. Στις ερωτηματικές προτάσεις η ερωτηματική αντωνυμία είναι κανονικά το κατηγορούμενο. Π.χ. τίς ἐστιν ὁ λέγων;
Εδώ είναι βέβαιο ότι ο Ευθύδημος, απευθυνόμενος στον Κλεινία, προσπαθεί να εκμαιεύσει απ' αυτόν κάποιον ορισμό· το θέμα λοιπόν είναι τι θέλει ο ερωτών να ορίσει ο ερωτώμενος, και είναι γνωστό ότι η οριζόμενη έννοια είναι το υποκείμενο, ενώ ο ορισμός περιέχεται στο κατηγορούμενο. Αφήνω το ζήτημα ανοιχτό: θέλει ο ερωτών να ορίσει την έννοια "οἱ μανθάνοντες" δίνοντάς τους την ιδιότητα του σοφού ή του αμαθούς, ή ρωτάει αν οι σοφοί ή οι αμαθείς είναι "οἱ μανθάνοντες", αυτοί δηλαδή που μπορούν να μάθουν; Λίγο πιο κάτω (276 a) ο Πλάτων αναφέρει για τον Κλεινία: "ἀπεκρίνατο ὅτι οἱ σοφοὶ εἶεν οἱ μανθάνοντες". Πιστεύω ότι και οι δύο εκδοχές έχουν στοιχεία υπέρ τους. Όσο για μένα, δεν μπορώ ακόμη να αποφασίσω.
Μιλάτε για αυτό που ο Μπαχαράκης στο συντακτικό του αναφέρει ως "ολιστικό κατηγορούμενο"!