0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Νομίζω πως μπορούμε να γνωρίζουμε με σχετική βεβαιότητα τι είχαμε στον ευθύ λόγο βάσει νοήματος.
Μπορείς να πεις ότι είναι κατηγορηματικός σε εννοούμενο "ούτος". Αλλά γιατί να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη και να μην το πεις απευθείας υποκείμενο, αφού είναι γ' πρόσωπο;
Ναι, έτσι το σκέφτηκα και εγώ, μόνο βάσει του νοήματος. Απόλυτη βεβαιότητα όμως δεν μπορεί να υπάρχει.Αν όμως θεωρήσουμε ένα εννοούμενο οὗτος ως υποκείμενο και το αὐτὸς κατηγορηματικό προσδιορισμό, τι νόημα έχει το αὐτός στον πλάγιο λόγο, το οποίο δεν υπήρχε στον ευθύ;
Δηλαδή αν έχουμε Κριτίας λέγει ὅτι αὐτός (οὗτος) ὑπάγει, δεν οδηγούμαστε σε ευθύ λόγο αὐτὸς (οὗτος) ὑπάγει και όχι ἐγὼ ὑπάγω;
Να αναφέρεται όμως σε άσχετο πρόσωπο που δεν αναφέρεται στην κύρια, το θεωρώ χλωμό. Ακόμα και αν στο ευθύ λόγο είχαμε "αυτός υπάγει", πιστεύω ότι στον πλάγιο θα έπρεπε να αναφερθεί το πρόσωπο (αυτός ο Θηραμένης υπάγει), ώστε η αντωνυμία να λειτουργήσει αποκλειστικά ως επιτατική/οριστική.Όμως, με βάση τα συμφραζόμενα, θεωρώ ότι ούτε στον ευθύ λόγο θα έλεγε "αυτός υπάγει", γιατί ο ομιλητής δεν ενδιαφέρεται να δηλώσει ότι κάποιος αυτοπροσώπως/μόνος του έκανε την καταγγελία, αλλά ότι από τη δική του πλευρά και ίσως σε αντίθεση με άλλους που σιωπούν, εκείνος έκανε την καταγγελία. Άρα, αν το υποκείμενο του "υπάγει" ήταν διαφορετικό από αυτό του Κριτία, νομίζω πως θα ήταν "ούτος" σκέτο ή κάποιο κύριο όνομα.
Για να το πω διαφορετικά, πιστεύω ότι το "αυτός" σε περιβάλλον έμμεσης αυτοπάθειας λειτουργεί όχι απλώς ως οριστική αντωνυμία, αλλά ως εμφατική επαναληπτική αντωνυμία που επαναλαμβάνει εμφατικά ένα πρόσωπο που ταυτίζεται με το υποκείμενο της κύριας.
Εγώ στο σημείο αυτό μιλούσα γενικά για την έμμεση αυτοπάθεια του α' ή β' προσώπου που αποδίδεται με το ''σφεις''
Αν όμως θεωρήσουμε ένα εννοούμενο οὗτος ως υποκείμενο και το αὐτὸς κατηγορηματικό προσδιορισμό, τι νόημα έχει το αὐτός στον πλάγιο λόγο, το οποίο δεν υπήρχε στον ευθύ; Θέλω να πω, πάλι δεν είναι σαν το οὗτος να αναφέρεται σε διαφορετικό πρόσωπο από το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης; Δηλαδή αν έχουμε Κριτίας λέγει ὅτι αὐτός (οὗτος) ὑπάγει, δεν οδηγούμαστε σε ευθύ λόγο αὐτὸς (οὗτος) ὑπάγει και όχι ἐγὼ ὑπάγω; Για αυτό σκέφτομαι μήπως, όταν η αντωνυμία αὐτὸς βρίσκεται σε πλάγιο λόγο ή εκφράζοντας έμμεση αυτοπάθεια ή αναφερόμενη στο αντικείμενο της ρήματος εξάρτησης, μόνο τότε, η μοναδική σωστή (και όχι εναλλακτική) σύνταξη είναι να χαρακτηριστεί υποκείμενο, αφού δεν γίνεται τότε να συνοδεύει άλλη αντωνυμία, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις να τεθεί καμία άλλη αντωνυμία ως υποκείμενο.
Πέρα από το συγκεκριμένο παράδειγμα (το οποίο τροποποίησα, καθώς έτυχε να το έχω μπροστά μου), δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν ευθύ λόγο στον οποίο να μιλάει π.χ. ο Δημοσθένης για ένα τρίτο πρόσωπο και να λέει αὐτός οὗτος + ρήμα. Αυτό στον πλάγιο λόγο δεν θα γινόταν Δημοσθένης λέγει ὅτι αὐτός οὗτος...;
Σε ποια περίπτωση η έμμεση αυτοπάθεια του β΄ προσώπου αποδίδεται με το σφεῖς;
Και κάτι άλλο∙ στον πλάγιο λόγο η αυτοπάθεια θεωρείται πάντοτε έμμεση, ακόμη και όταν η αντωνυμία που αναφέρεται στο υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης του πλαγίου λόγου είναι η ίδια υποκείμενο της ειδικής πρότασης ή του ειδικού απαρεμφάτου;
Αν δούμε το θέμα από την ανάποδη, δηλαδή από τον πλάγιο λόγο στον ευθύ, διαπιστώνουμε ότι η οριστική αὐτὸς του πλάγιου λόγου μεταφέρεται οπωσδήποτε και στον ευθύ. Π.χ. Ξενοφ. Ἑλλ. ΙΙΙ, 1, 4 Θίβρων ... εἰπὼν ὅτι αὐτὸς μισθὸν παρέξει. Ευθύς λόγος: αὐτὸς μισθὸν παρέξω.
Και επειδή η αντωνυμία αυτή είναι πάντοτε επιθετική, λειτουργεί ως κατηγορηματικός προσδιορισμός σε εννοούμενο υποκείμενο. Στο εν λόγω παράδειγμα δεν βλέπω γιατί το εννοούμενο υποκείμενο να είναι η δεικτική αντωνυμία οὗτος. Δεν αρκεί το ίδιο το Κριτίας; Κριτίας λέγει ὅτι αὐτὸς (Κριτίας) ὑπάγει... Αν δεν δηλωνόταν εμφατικά το υποκ. ἐγὼ στον ευθύ λόγο, αν δηλαδή δεν υπήρχε έμφαση, ο πλάγιος λόγος θα ήταν: Κριτίας λέγει ὅτι ὑπάγει... Ως υποκ. του ὑπάγει εννοείται πάλι το Κριτίας· αν εννοούσαμε ένα οὗτος, πάλι δεν θα δινόταν η εντύπωση, έστω και προσωρινά, ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο εκτός του Κριτία; Η ίδια λογική ισχύει, νομίζω, και όταν δηλώνεται η οριστική αντωνυμία στον πλάγιο λόγο (αναφέρομαι πάντα στο συγκεκριμένο παράδειγμα).
Αν η αντωνυμία είναι όρος άλλης πρότασης (π.χ ειδικής), τότε είναι έμμεση αυτοπάθεια.Αν η αντωνυμία είναι όρος της ίδιας πρότασης (π.χ υποκείμενο μετοχής/απαρεμφάτου), τότε είναι άμεση.
Οπωσδήποτε; Όχι ανάλογα με το νόημα, δηλαδή ανάλογα με το αν καταλαβαίνουμε, όσο μπορούμε να το καταλάβουμε, αν στον ευθύ λόγο ο ομιλητής έλεγε αὐτός («εγώ ο ίδιος») ή απλώς ἐγώ;
Η απορία μου είναι τι πρέπει να θεωρείται η αυτοπάθεια, όταν η αντωνυμία που αναφέρεται στο υποκείμενο του ρήματος της πρότασης εξαρτάται από άλλον ρηματικό τύπο (όχι από το ρήμα), του οποίου όμως το υποκείμενο είναι το ίδιο με του ρήματος π.χ ἐπειρᾶτο τοὺς Ἀθηναίους τῆς τε ἐς αὑτὸν ὀργῆς παραλύειν καὶ ἀπὸ τῶν παρόντων δεινῶν ἀπάγειν τὴν γνώμην, όπου το αὑτὸν σχετίζεται με το παραλύειν και όχι με το ἐπειρᾶτο, αλλά το υποκείμενο του παραλύειν και του ἐπειρᾶτο είναι το ίδιο (η Πύλη το έχει στην άμεση)
…. και επίσης όταν η αντωνυμία που αναφέρεται στο υποκείμενο του ρήματος από το οποίο εξαρτάται το ειδικό απαρέμφατο ή ειδική πρόταση είναι η ίδια υποκείμενο του απαρεμφάτου ή της ειδικής πρότασης, π.χ οἱ Τριάκοντα λέγουσι σφᾶς τοῦτον ὑπάγειν ή ὅτι σφεῖς τοῦτον ὑπάγουσι. Στο οἱ Τριάκοντα λέγουσι σφᾶς τοῦτον ὑπάγειν το σφᾶς αναφέρεται στο υποκείμενο του λέγουσι, αλλά δεν εξαρτάται από το λέγουσι -συντάσσεται με το ὑπάγειν- οπότε τυπικά η αυτοπάθεια είναι έμμεση. Νοηματικά όμως μπορούμε να μιλάμε εδώ για έμμεση αυτοπάθεια;
Ο Smyth (1228 a) κατατάσσει τις δομές αυτές (με το ίδιο μάλιστα παράδειγμα) στις περιπτώσεις της έμμεσης αυτοπάθειας, και νομίζω πως έχει δίκιο, διότι η επαναληπτική αντωνυμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί γνήσιας έμμεσης αυτοπάθειας,
Και στη συνέχεια, όταν μιλάει για τη δυνατότητα χρήσης της επαναληπτικής αντί της αυτοπαθούς αντωνυμίας δίνει το παράδειγμα ἐπειρᾶτο τοὺς Ἀθηναίους τῆς ἐς αὐτὸν ὀργῆς παραλύειν, παρόλο που εδώ υποκείμενο απαρεμφάτου και ρήματος ταυτίζονται. Αυτή η τελευταία πρόταση δεν μου φαίνεται διαφορετική στη δομή από το καθ᾽ ἑαυτοὺς βουλευσάμενοι τὰ ὅπλα παρέδοσαν καὶ σφᾶς αὐτούς, το οποίο ο Smyth δίνει στην άμεση αυτοπάθεια∙
Μου είπες, apri, ότι στο οἱ Τριάκοντα λέγουσι ὅτι σφεῖς τοῦτον ὑπάγουσι η αντωνυμία αναφέρεται στο υποκείμενο άλλης πρότασης, άρα έχουμε έμμεση αυτοπάθεια, ενώ στο οἱ Τριάκοντα λέγουσι σφᾶς τοῦτον ὑπάγειν, η αντωνυμία αναφέρεται στο υποκείμενο της πρότασης στην οποία ανήκει το απαρέμφατο, άρα έχουμε άμεση αυτοπάθεια. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη διάκριση. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πλάγιος λόγος, και στις δύο η αντωνυμία είναι το υποκείμενο του πλαγίου λόγου, το οποίο ταυτίζεται με το υποκείμενο του ρήματος εξάρτησης.
Αν δεχθούμε την παρατήρηση του Smyth ότι η προσωπική του γ΄ προσώπου βρίσκεται μόνο σε έμμεση αυτοπάθεια, πρέπει να θεωρήσουμε εδώ την αυτοπάθεια έμμεση και στην περίπτωση της ειδικής και του απαρεμφάτου. Ο Smyth μάλιστα δίνει και ένα παράδειγμα με απαρέμφατο ἔφη δέ, ἐπειδὴ οὗ ἐκβῆναι τὴν ψυχὴν...ἀφικνεῖσθαι σφᾶς εἰς τόπον τινὰ δαιμόνιον he said that when his soul had departed out of him, they (he and others) came to a mysterious place, αλλά δεν ξέρω αν το δίνει ως έμμεση αυτοπάθεια μόνο για το οὗ ή και για το σφᾶς.
Η πρόταση που παραθέτει από τον Πλάτωνα ολόκληρη έχει ως εξής:"ἔφη δέ, ἐπειδὴ οὗ ἐκβῆναι, τὴν ψυχὴν πορεύεσθαι μετὰ πολλῶν, καὶ ἀφικνεῖσθαι σφᾶς εἰς τόπον τινὰ δαιμόνιον"Το "σφας" αναφέρεται στο υποκείμενο (την ψυχήν) και μάλλον και στον προσδιορισμό (πολλών) άλλης απαρεμφατικής φράσης από αυτήν που ανήκει. Το "σφας" ανήκει στο "αφικνείσθαι", το "την ψυχήν" στο "πορεύεσθαι".Άρα, είναι έμμεση η αυτοπάθεια.
Απ' ό,τι θυμάμαι, μόνο για τη δοτική της προσωπικής αντωνυμίας του γ' προσώπου λέει ότι χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για να δηλώσουν έμμεση αυτοπάθεια. Για τους υπόλοιπους τύπους λέει ότι αυτό συνέβαινε σπάνια.
Ο Smyth δίνει και ένα παρεμφερές παράδειγμα στην άμεση αυτοπάθεια (1223): ““ἐγὼ οἶμαι καὶ ἐμὲ καὶ σὲ τὸ ἀδικεῖν τοῦ ἀδικεῖσθαι κάκιον ἡγεῖσθαι” (το "εμέ", που είναι υποκείμενο του απαρεμφάτου, αναφέρεται στο υποκείμενο της πρότασης όπου ανήκει το απαρέμφατο).
Το σφᾶς αναφέρεται στο τὴν ψυχήν; Δεν αναφέρεται στο υποκείμενο του ἔφη; Αλλά και το υποκείμενο του πορεύεσθαι πρέπει να είναι το υποκείμενο του ἔφη, ενώ το τὴν ψυχὴν το υποκείμενο του ἐκβῆναι. Το κόμμα βέβαια μετά το ἐκβῆναι είναι παραπλανητικό, αλλά...
Το ότι στη θέση της αυτοπαθούς αντωνυμίας μπορεί να σταθεί και η επαναληπτική είναι ένδειξη ότι η αυτοπάθεια είναι έμμεση; Το ίδιο προφανώς ισχύει και όταν υπάρχει η προσωπική του γ΄προσώπου, αφού ο Smyth αναφέρει ρητώς ότι αυτή χρησιμοποιείται μόνο στην έμμεση αυτοπάθεια (στη σημείωση 3 στο 1228).
Για την έμμεση αυτοπάθεια γράφει the reflexive pronouns are used indirectly when, in a dependent clause, they refer to the subject of the main clause. Και δίνει παραδείγματα Ὀρέστης ἔπεισεν Ἀθηναίους ἑαυτὸν κατάγειν, ἐβούλετο ὁ Κλέαρχος ἅπαν τὸ στράτευμα πρὸς ἑαυτὸν ἔχειν τὴν γνώμην. Και στη συνέχεια, όταν μιλάει για τη δυνατότητα χρήσης της επαναληπτικής αντί της αυτοπαθούς αντωνυμίας δίνει το παράδειγμα ἐπειρᾶτο τοὺς Ἀθηναίους τῆς ἐς αὐτὸν ὀργῆς παραλύειν, παρόλο που εδώ υποκείμενο απαρεμφάτου και ρήματος ταυτίζονται. Αυτή η τελευταία πρόταση δεν μου φαίνεται διαφορετική στη δομή από το καθ᾽ ἑαυτοὺς βουλευσάμενοι τὰ ὅπλα παρέδοσαν καὶ σφᾶς αὐτούς, το οποίο ο Smyth δίνει στην άμεση αυτοπάθεια∙ και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μια αντωνυμία που αναφέρεται στο υποκείμενο ενός ρηματικού τύπου (η πρώτη του απαρεμφάτου, η δεύτερη της μετοχής), το οποίο είναι το ίδιο με το υποκείμενο του ρήματος. Γιατί λοιπόν στη μία έμμεση και στη άλλη άμεση; Μήπως το παράδειγμά του σχετικά με την άμεση αυτοπάθεια, αφορά μόνο το σφᾶς αὐτούς;
Ανακεφαλαιώνω ό,τι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής. Κριτίας λέγει Θηραμένη ἑαυτοῦ ἀεὶ ἐπιμελεῖσθαι, τοῦ δὲ καλοῦ καὶ τῶν φίλων μηδὲν ἐντρέπεσθαι: άμεση αυτοπάθεια, γιατί το ἑαυτοῦ αναφέρεται στον Θηραμένη. Αν όμως το νόημα απαιτούσε να αναφέρεται στον Κριτία, έμμεση. Κριτίας λέγει ἑαυτοῦ ἐπιμελεῖσθαι (ταυτοπροσωπία): έμμεση, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Smyth (το ἑαυτοῦ θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το αὐτοῦ). Μέχρι εδώ σωστά;
Ο Smyth μάλιστα δίνει και ένα παράδειγμα με απαρέμφατο ἔφη δέ, ἐπειδὴ οὗ ἐκβῆναι τὴν ψυχὴν...ἀφικνεῖσθαι σφᾶς εἰς τόπον τινὰ δαιμόνιον he said that when his soul had departed out of him, they (he and others) came to a mysterious place, αλλά δεν ξέρω αν το δίνει ως έμμεση αυτοπάθεια μόνο για το οὗ ή και για το σφᾶς.