0 μέλη και 9 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όταν λοιπόν το εἰμί έχει μία από τις παραπάνω σημασίες τι θεωρείται; Μήπως και με αυτές τις σημασίες θεωρείται υπαρκτικό;
Όταν θεωρούμε το εἰμί συνδετικό, πρέπει να αναγνωρίζουμε οπωσδήποτε κατηγορούμενο, όποιο και αν είναι αυτό, είτε επίρρημα, είτε εμπρόθετος προσδιορισμός;
Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση λες ότι είναι προτιμότερο να εξαρτήσουμε τη δοτική από το συμφέροντας, αλλά σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε απλώς τίθημι νόμον τινί η δοτική είναι αντικείμενο.
Το θυμάμαι αυτό το παράδειγμα και πόσο με είχε απασχολήσει. Τελικά είμαι βέβαιος ότι εδώ συμφύρονται δύο συντάξεις: (α) νομίζω προστάτου ἔργον εἶναι οἵου δεῖ ὁρῶντα ... μὴ ἐπιτρέπειν· (β) νομίζω προστάτην εἶναι οἷον δεῖ, ὃς ἂν ὁρῶν ... μὴ ἐπιτρέπῃ. Για παρόμοια σύνταξη δες και Ξενοφ. ΚΑ, ΙΙ, 5, 21 παντάπασι δὲ ἀπόρων ἐστὶ καὶ ἀμηχάνων ... οἵτινες ἐθέλουσι... [= (α) ἀπόρων ἐστὶ καὶ ἀμηχάνων ἐθέλειν (αὐτούς)...· (β) ἄποροί εἰσι καὶ ἀμήχανοι οἵτινες ἐθέλουσι...].
Έτσι όμως όπως είναι το χωρίο, μπορούμε να πούμε ότι η αναφορική ὃς ἂν ὁρῶν ... μὴ ἐπιτρέπῃ είναι υποκείμενο στο ἔργον εἶναι, όπως βλέπω στους Σαλμανλή - Μπιτσιάνη; Για τη ακρίβεια γράφουν ότι η πρόταση είναι "προσδιοριστική στο (τοιούτου) προστάτου οἵου", μετά αναφέρουν ότι είναι και υποθετική και εξηγούν γιατί και μετά γράφουν "Λειτουργεί ως υποκείμενο στο ἔργον εἶναι. Στέκει αυτό;
καὶ γὰρ οἵδε οἱ ἐφεστηκότες οὔ φασιν ἡμῖν ἐπιτρέψειν, εἰ ἀνήσομεν ἄνδρα τὸν φανερῶς τὴν ὀλιγαρχίαν λυμαινόμενον : μπορούμε να θεωρήσουμε την υποθετική αντικείμενο στο ἐπιτρέψειν; Παρόμοιες υποθετικές, δηλαδή, που σημαίνουν "το ενδεχόμενο να", ως υποκείμενο έχουμε δει. Γιατί όχι και ως αντικείμενο;
τῶν δ’ ἔξω τοῦ καταλόγου κυρίους εἶναι τοὺς τριάκοντα θανατοῦν: οι δύο εναλλακτικές που έχω δει για το θανατοῦν είναι απαρέμφατο αναφοράς από το κυρίους ή αντικείμενο στην περίφραση κυρίους εἶναι. Επειδή όμως το κυρίους ήδη συμπληρώνεται από το τῶν δ’ ἔξω τοῦ καταλόγου, σκέφτομαι μήπως το απαρέμφατο είναι πιο σωστό να χαρακτηρισθεί σκοπού - αποτελέσματος, δηλαδή "αλλά κύριοι αυτών που βρίσκονται έξω από τον κατάλογο είναι οι τριάκοντα, ώστε να τους θανατώνουν"
Έχω μια διαφωνία ως προς το ότι η γενική "των δ' έξω του καταλόγου" προσδιορίζει το "κυρίους", γιατί ο όρος αυτός συνδέεται αντιθετικά με την προηγούμενη γενική (τῶν μὲν ἐν τοῖς τρισχιλίοις ὄντων μηδένα ἀποθνῄσκειν ἄνευ τῆς ὑμετέρας ψήφου͵ τῶν δ΄ ἔξω τοῦ καταλόγου κυρίους εἶναι τοὺς τριάκοντα θανατοῦν). Λογικά, είναι λοιπόν γενική διαιρετική κι αυτή, μόνο που εδώ ο όρος αναφοράς εννοείται γιατί είναι αόριστος (τινάς).