0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το ἀδικῶ μπορεί να συντάσσεται παράλληλα με κατηγορηματική μετοχή και αντικείμενο; Π.χ. ἀδικεῖτε ὑμᾶς πολέμου ἄρχοντες . Δεν το έχω δει, αλλά γιατί όχι; Νοηματικά στέκει, αλλά συντακτικά, επειδή το συμπλήρωμα είναι η κατηγορηματική μετοχή, δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρχει και άλλο συμπλήρωμα χωρίς η μετοχή να αναφέρεται σε αυτό.
ὁ γὰρ Ἀντιφῶν ποτε βουλόμενος τοὺς συνουσιαστὰς αὐτοῦ παρελέσθαι προσελθὼν τῷ Σωκράτει παρόντων αὐτῶν ἔλεξε τάδε: ..... μήπως η μετοχή παρόντων, που αναφέρεται στο τοὺς συνουσιαστάς, για κάποιον λόγο -για ποιον ακριβώς;- δεν θα μπορούσε να τεθεί ως συνημμένη σε αυτό;
Κατά την ανάλυση της μετοχής θα χρησιμοποιήσω την οὖτος, αφού χρειάζομαι ονομαστική;
γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές μια μετοχή της οποίας το υποκείμενο είναι όρος της πρότασης τίθεται ως απόλυτη, για να δοθεί έμφαση*. *Πού ακριβώς δίνεται έμφαση σε αυτές τις περιπτώσεις, στο υποκείμενο της μετοχής ή στην ενέργεια που αυτή εκφράζει;
Οὐκ ἂν ἡμῖν οἴομαι τούτων οὐδένας πολεμῆσαι: πλεονάζει εδώ η άρνηση ούκ;
Δεν θα μπορούσε να τεθεί συνημμένη σε αυτό, γιατί προσδιορίζει επιρρηματικά το "έλεξε" και το Υ/Α αυτού δεν έχει καμία σχέση το "συνουσιαστάς".
Για πες παράδειγμα.
Αν όμως προσδιόριζε επιρρηματικά το βουλόμενος (παρελέσθαι), θα ετίθετο ως συνημμένη, έτσι; Δηλαδή, γενικώς μια μετοχή δεν μπορεί να τεθεί ως συνημμένη σε αντικείμενο (ή υποκείμενο;) άλλης μετοχής εντός της ίδιας πρότασης, αν η μετοχή δεν προσδιορίζει επιρρηματικά τον ίδιο ρηματικό τύπο από τον οποίο εξαρτάται το αντικείμενο;
Να δούμε και ένα παράδειγμα με κατηγορηματική μετοχή; Έχουμε την πρόταση Δέξιππον ἐπίσθασθε ὑμᾶς προδόντα. Μπορούμε να προσθέσουμε μια συνημμένη στο ὑμᾶς μετοχή, π.χ. βοηθήσαντας αὐτόν (αν και τον βοηθήσατε); Νομίζω ότι μπορούμε, γιατί εδώ η μετοχή βοηθήσαντας είναι συνημμένη στο αντικείμενο του προδόντα και προσδιορίζει επιρρηματικά το προδόντα. Σωστά;
"
..... Δέξιππον ἐπίσθασθε προδόντα ὑμᾶς βοηθήσαντας αὐτῷ. Αν η μετοχή συνάπτεται μόνο εντός της φράσης που ανήκει, τότε στην περίπτωση αυτή συνημμένη στο αντικείμενο του προδόντα δεν πρέπει να μπει (και όχι στο υποκείμενο του ἐπίστασθε, και ας είναι το ίδιο);
Νομίζω ότι ο αρχαίος συγγραφέας θα προτιμούσε να διατηρήσει την υποτακτική, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα σύγχυσης όχι μόνο με την αόριστη επανάληψη στο παρελθόν αλλά και με το πραγματικό, δεδομένου ότι ενίοτε και με την εκφορά του πραγματικού εκφράζεται επανάληψη.