0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σ' ευχαριστώ apri
1. Εννοείται πως συντάσσουμε την πρόταση ως έχει και μετά παραθέτουμε και την ισοδύναμη σημασιολογικά πρόταση με το "δει".4. Μπορείς να έχεις το ρημ. επίθετο σε πληθυντικό (πάντα όμως σε ουδέτερο γένος), αλλά είναι σπανιότερη επιλογή και τη συναντάς στο Θουκυδίδη και σε ποιητικά κείμενα. Η επιλογή του αριθμού δεν πρέπει να είναι τυχαία. Ίσως η έκφραση στην αρχική της μορφή, πριν δηλ. καταστεί απρόσωπη, να είχε υποκείμενο πληθυντικού αριθμού (π.χ τα πάντα, ταύτα κλπ). Όμως, εμείς δεν εξετάζουμε την προέλευση της δομής, όταν κάνουμε σύνταξη. Δεν κάνουμε ιστορική γλωσσολογία.
Παράθεση από: apri στις Φεβρουαρίου 27, 2013, 02:15:50 pm1. Εννοείται πως συντάσσουμε την πρόταση ως έχει και μετά παραθέτουμε και την ισοδύναμη σημασιολογικά πρόταση με το "δει".4. Μπορείς να έχεις το ρημ. επίθετο σε πληθυντικό (πάντα όμως σε ουδέτερο γένος), αλλά είναι σπανιότερη επιλογή και τη συναντάς στο Θουκυδίδη και σε ποιητικά κείμενα. Η επιλογή του αριθμού δεν πρέπει να είναι τυχαία. Ίσως η έκφραση στην αρχική της μορφή, πριν δηλ. καταστεί απρόσωπη, να είχε υποκείμενο πληθυντικού αριθμού (π.χ τα πάντα, ταύτα κλπ). Όμως, εμείς δεν εξετάζουμε την προέλευση της δομής, όταν κάνουμε σύνταξη. Δεν κάνουμε ιστορική γλωσσολογία.Αρχικά, και πάλι ευχαριστώ πολύ!1. Δηλαδή ποια είναι η σύνταξη σε μια πρόταση απρόσωπης σύνταξης με -τέος; π.χ. ημίν πάντα ποιητέον εστί4. Στο παράδειγμα π.χ. Τοις ξυμμάχοις τιμωρητέα εν τάχει, το υποκείμενο ποιο θα μπορούσε να είναι;
Καλησπέρα σας! Έχω μια απορία σχετικά με τη σύνταξη της φράσης "πολλοῦ γε δεῖ " (Πλάτωνος, Ἀπολογία Σωκράτους, 38d).
Παράθεση από: moagniko στις Φεβρουαρίου 27, 2013, 02:56:05 pmΠαράθεση από: apri στις Φεβρουαρίου 27, 2013, 02:15:50 pm1. Εννοείται πως συντάσσουμε την πρόταση ως έχει και μετά παραθέτουμε και την ισοδύναμη σημασιολογικά πρόταση με το "δει".1. Το ἡμῖν είναι δοτική του ενεργούντος προσώπου. Το πάντα θεωρείται αντικείμενο στη ρηματική έννοια που ενυπάρχει στο ποιητέα, πράγμα που αποδεικνύεται από την ανάλυση με το δεῖ + απαρ.: δεῖ ἡμᾶς πάντα ποιῆσαι (ή ποιεῖν).Καλημέρα και ευχαριστώ!Δηλαδή το ρηματικό επίθετο μαζί με το εστί το αναφέρουμε ως απρόσωπη έκφραση που απλώς δεν έχει υποκείμενο (εννοώ αν δεν αναλύσουμε τη φράση);
Παράθεση από: apri στις Φεβρουαρίου 27, 2013, 02:15:50 pm1. Εννοείται πως συντάσσουμε την πρόταση ως έχει και μετά παραθέτουμε και την ισοδύναμη σημασιολογικά πρόταση με το "δει".1. Το ἡμῖν είναι δοτική του ενεργούντος προσώπου. Το πάντα θεωρείται αντικείμενο στη ρηματική έννοια που ενυπάρχει στο ποιητέα, πράγμα που αποδεικνύεται από την ανάλυση με το δεῖ + απαρ.: δεῖ ἡμᾶς πάντα ποιῆσαι (ή ποιεῖν).
1. Εννοείται πως συντάσσουμε την πρόταση ως έχει και μετά παραθέτουμε και την ισοδύναμη σημασιολογικά πρόταση με το "δει".