0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Άρα και στο παραδειγμα Οπως γιγνώσκετε,ουτω και ποιείτε,η αναφορικη παραβολική δε λειτουργεί ως επιρ προσδιορ της παραβολής,σωστα;Αλλά προσδιορίζει το επιρ ούτω.Τι λες;Αντι να πουμε πρσδιοριζει,δεν αρκεί να πουμε οτι δημιουργεί το με το επιρ ουτω παραβολικό ζεύγος που δηλώνει τον τροπο;
Μόνο που στις χρονικές μετοχές δεν υπάρχει σχέση υστεροχρόνου με το ρήμα εξάρτησης - τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει εγώ ποτέ. Αν κάποιος έχει επ' αυτού συγκεκριμένη παραπομπή, καλό είναι να την αναφέρει.
Παράθεση από: Sali στις Μαΐου 21, 2013, 07:46:55 pmΜόνο που στις χρονικές μετοχές δεν υπάρχει σχέση υστεροχρόνου με το ρήμα εξάρτησης - τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει εγώ ποτέ. Αν κάποιος έχει επ' αυτού συγκεκριμένη παραπομπή, καλό είναι να την αναφέρει.Yπάρχει υστερόχρονο σε δυο χωρία του έργου του Αισχύνη "Κατά Τιμάρχου":"οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος."[/color]Bέβαια, μπορεί η μετοχή να είναι αναφορική και όχι χρονική.Τι λες;
Το προτερόχρονο. Στο παράδειγμα σου αυτό η πράξη που εκφράζει το ρημα της προτασης σου γίνεται πριν απο την πράξη που εκφράζει η χρονικη μετοχή.
Yπάρχει υστερόχρονο σε δυο χωρία του έργου του Αισχύνη "Κατά Τιμάρχου": "καὶ τοὺς διδασκάλους τὰ διδασκαλεῖα καὶ τοὺς παιδοτρίβας τὰς παλαίστρας ἀνοίγειν μὲν ἀπαγορεύει μὴ πρότερον πρὶν ἂν ἥλιος ἀνίσχῃ, κλῄειν δὲ προστάττει πρὸ ἡλίου δεδυκότος""οἱ δὲ τῶν παίδων διδάσκαλοι ἀνοιγέτωσαν μὲν τὰ διδασκαλεῖα μὴ πρότερον ἡλίου ἀνιόντος, κλειέτωσαν δὲ πρὸ ἡλίου δύνοντος."Bέβαια, μπορεί η μετοχή να είναι αναφορική και όχι χρονική.Τι λες;