0 μέλη και 12 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
δίδωμι δίκην τινί: η δοτική τινί είναι έμμεσο αντικείμενο ή δοτ. πρ. ποιητικού αιτίου;
ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Η ερώτηση μου είναι η εξής : Στην αιτιολογική μετοχή, όταν υπάρχει εξάρτηση από αρκτικό χρόνο είναι υποχρεωτική η ευκτική του πλαγίου λόγου ή μπορεί να αναλυθεί και με οριστική; γιατί τα συντακτικά μου διαφωνούν..
Να προσθέσω και κάτι άλλο, που σκεπτόμουν τώρα το πρωί. Στην επίμαχη φράση που αναφέρει το LSJ από τον "Γοργία" (525b) του Πλάτωνα "εἰσὶν δὲ οἱ μὲν ὠφελούμενοί τε καὶ δίκην διδόντες ὑπὸ θεῶν τε καὶ ἀνθρώπων οὗτοι..." ίσως ο εμπρόθετος να έχει προκύψει περισσότερο λόγω του "ωφελούμενοι" και δευτερευόντως και καταχρηστικώς λόγω του "δίκην διδόντες".Το λέω γιατί βρήκα στην "Πολιτεία" (380b) μια άλλη φράση με παρόμοιο περιεχόμενο "διδόντες δὲ δίκην ὠφελοῦντο ὑπὸ τοῦ θεοῦ".
Η "δίκη" στις εκφράσεις αυτές έχει την έννοια της ικανοποίησης του αισθήματος δικαίου (όχι όμως απαραίτητα μέσω της δικαστικής οδού). Στην ελληνιστική εποχή η ίδια έννοια εκφράστηκε σαφέστερα με την ομόρριζη λέξη "εκδίκησις", πιθανότατα γιατί η "δίκη" είχε πλέον μεγάλο εύρος σημασιών.
Καλημέρα συνάδελφοι. Θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει πως μετατρέπουμε έναν εξαρτημένο υποθετικό λόγο σε ανεξάρτητο; Είναι το ίδιο με την μετατροπή ευθέως υποθετικού λόγου σε πλάγιο;
Εννοείται ότι η ευκτ. του πλ. λόγου θα μετατραπεί σε απλή οριστική του ίδιου χρόνου. Ένα απλό παράδειγμα:Π.Λ.: Ἀγησίλαος ἔλεγεν ὅτι, εἰ βλαβερά ... πεπραχὼς εἴη, δίκαιος εἴη ζημιοῦσθαι.Ε.Λ.: Εἰ βλαβερά ... πέπραχα, δίκαιός εἰμι ζημιοῦσθαι.
Η υπογράμμιση στο "πέπραχα", όπως και στο "δίκαιος ειμί" σημαίνει ότι θεωρείς πως και τα δυο έχουν προέλθει από ευκτικές πλαγίου λόγου; Αν ναι, δεν διαφωνώ. Όμως, σ' αυτήν την περίπτωση -και μιλώντας γενικά και όχι για το συγκεκριμένο παράδειγμα- η ευκτική της υποθετικής μπορεί να μετατραπεί όχι μόνο σε οριστική (πραγματικό), αλλά ενδεχομένως και σε υποτακτική, αν ο υποθετικός λόγος εκφράζει το προσδοκώμενο ή την αόριστη επανάληψη.
Μετά από αρκτικό χρόνο, γιατί να έχεις ευκτική του πλαγίου λόγου;Αν πάλι έχεις ιστορικό χρόνο, συνήθως έχεις οριστική, εκτός αν η αιτιολογία είναι αμφισβητήσιμη.βλ. http://perseus.uchicago.edu/cgi-bin/philologic/getobject.pl?c.9:6:182:2.perseusmonographs http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/composition/page_074.html (§11.30)Ως προς την επιλογή των συνδέσμων, θα πρέπει να καλύπτει συγκεκεκριμένα κριτήρια.π.χ οι χρονικοί σύνδεσμοι θα πρέπει να εκφράζουν τη ζητούμενη χρονική σχέση οι αιτιολογικοί σύνδεσμοι θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με το πόσο πραγματική, πιθανή ή υποθετική θεωρεί την αιτιολογία ο ομιλητής. Το "ότι" λ.χ θα επιλεγεί, αν το ρήμα εξάρτησης είναι ψυχικού πάθους και η αιτιολογία θεωρείται πραγματική.