0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μα η κτητική δηλώνει κτήση.
Δεν με βοηθάει αυτο. Άμα έχω μία ιδότητα σημαίνει πως μου ανήκει αυτό το χαρακτηριστικό.. π.χ.:το δις εξαμαρτειν ουκ εστι ανδρος σοφου. Εδώ δεν έχω κτήση; Γιατί θεωρείται της ιδιότητας;
Μα μεταφραστικά δες το:Το δις εξαμαρτείν δεν είναι γνώρισμα ενός σοφού άνδρα,όχι δεν είναι κτήμα ενός σοφού άνδρα.Στο δίνω πιο απλά.
Θα προτιμούσα και τα δύο παραδείγματα ιδιότητας αλλά προφανώς είναι κτητική.
Όταν λέμε ότι μια γενική "γενική της ιδιότητας" (απλή ή κατηγορηματική) σημαίνει ότι η ίδια η γενική δείχνει ιδιότητα. Στα παραδείγματα, λοιπόν, όπως το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", η γενική "σοφού" δεν δείχνει ιδιότητα, έχει κάποια ιδιότητα.Γι' αυτό και τα συντακτικά λένε ότι η γενική κατηγορηματική κτητική δείχνει τον κάτοχο ενός πράγματος ή μιας ιδιότητας, ενώ η γενική κατηγορηματική της ιδιότητας δείχνει μια ιδιότητα.Παραθέτω και το σχετικό απόσπασμα από το συντακτικό του Smyth:GENITIVE OF POSSESSION OR BELONGING (http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0007%3Apart%3D4%3Achapter%3D42%3Asection%3D93%3Asubsection%3D83 )Predicate Use.—The genitive may be connected with the noun it limits by means of a verb. ............................................................................................................................................ 1304. The genitive with εἰμί may denote the person whose nature, duty, custom, etc., it is to do that set forth in an infinitive subject of the verb: πενίαν φέρειν οὐ παντός, ἀλλ᾽ ἀνδρὸς σοφοῦ 'tis the sage, not every one, who can bear poverty Men. Sent. 463, ““δοκεῖ δικαίου τοῦτ᾽ εἶναι πολίτου” this seems to be the duty of a just citizen” D. 8.72, ““τῶν νι_κώντων ἐστὶ καὶ τὰ ἑαυτῶν σῴζειν καὶ τὰ τῶν ἡττωμένων λαμβάνειν” it is the custom of conquerors to keep what is their own and to take the possessions of the defeated” X. A. 3.2.39. [/color]