0 μέλη και 14 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
εἶδον ἀδύνατον ὂν τιμωρεῖν τοῖς ἀνδράσι : Είναι σωστή η διατύπωση του Γρηγορόπουλου ότι εδω η αιτιατική απόλυτος είναι κατηγορηματική μετοχή; Είχα την εντύπωση ότι όταν αναφερόμαστε σε κατηγορηματική μετοχή δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για συνημμένη ή απόλυτη.
Κάποια στιγμή, αν μπορείς και εσύ, θα σου ζητήσω να ξεκαθαρίσουμε λίγο ακόμη το θέμα υποκειμένου-κατηγορουμένου σε περιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν χθες, γιατί τώρα δεν έχω χρόνο.
Ποιά ακριβώς νομίζετε ότι είναι η διαφορά μεταξύ εμπροθ. εχθρικής διάθεσης/κατεύθυνσης και εναντίωσης; Με παραδείγματα;Έχω καταλάβει απλά θέλω και άλλη αρωγή.Επειδή απαντούν ως όροι και τα δυο. Και τέλος ο εμπροθ.προσδ. που δηλώνει το ενώπιον;
Και καθώς τα σκέφτομαι όλα αυτά πλέον, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ίσως οι διάφορες περιφράσεις (που μας έρχονται στο μυαλό γιατί εναρμονίζονται περισσότερο με τα νεοελληνικά γλωσσικά δεδομένα) είναι απαραίτητες για τη μετάφραση και την κατανόηση αυτών των προτάσεων, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητες για τη σύνταξή τους, η οποία θεωρώ τελικά πως είναι:ρήμα-----δοτική ηθική+κατηγορηματικός προσδιορισμός (επίθετο/μετοχή) ----υποκείμενο (όνομα/απαρέμφατο)
Δεν βλέπω τα παραπάνω να έρχονται σε ιδιαίτερη αντίθεση με αυτά που υποστήριξε η apri. Προσωπικά, διαβάζοντας τις παρατηρήσεις της apri, κατέληξα σε αυτά που μόλις ανέφερες, δηλαδή θεώρησα δεδομένο ότι εννοείται το υποκείμενο και ως αντικείμενο, αλλά δεν θα σκεφτόμουν ότι αυτό είναι μια απαραίτηση διευκρίνιση. Η ουσιαστική διαφορά βέβαια ειναι ο χαρακτηρισμός της μετοχής ως χρονικής, πράγμα που αντιτίθεται στην κοινή παραδοχή σχεδόν όλων των συντακτικών ότι είναι κατηγορηματική.
Παρατήρηση πρώτη: βλέπω πως θεωρείς ότι η μετοχή (π.χ. βουλομένῳ, προσδεχομένῳ) λειτουργεί όπως το ασμένῳ, δηλαδή μόνο ως επίθετο και καθόλου ως ρηματικός τύπος με αντίστοιχη προς το ρήμα σύνταξη. Προσωπικά δεν το βλέπω πολύ πιθανό, τις θεωρώ δηλαδή μετοχές που απαιτούν συμπλήρωμα, δεν μπορώ να τις νοήσω αλλιώς. Το Liddell-Scott (δεν το κοίταξα ακόμα) δίνει παραδείγματα των μετοχών βουλόμενος, προσδεχόμενος ως καθαρών επιθέτων;
Παρατήρηση δεύτερη: αν δεν κάνω λάθος, το όνομα/απαρέμφατο το εκλαμβάνεις ως υποκείμενο στην περίφραση ρήμα + επίθετο/μετοχή και όχι μόνο στο ρήμα, αν και αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε συνδυασμό λοιπόν με την προηγούμενη παρατήρησή μου, διαπιστώνω ότι οι εν λόγω περιφράσεις έχουν μόνο υποκείμενο, ενώ οι κατηγορηματικές μετοχές μένουν ακάλυπτες από πλευράς συμπληρώματος.
Ο Μπελεζίνης είναι πολύ πιο ξεκάθαρος: θεωρεί τη μετοχή προσδεχομένῳ χρονική, συνημμένη στη δοτική προσωπική μοι (δεν την χαρακτηρίζει συγκεκριμένα), ενώ το τὰ τῆς ὀργῆς ὑμῶν ως υποκ. του ρ. γεγένηται κατ' αττική σύνταξη, και ως εννοούμενο αντικείμενο της μετοχής (δική μου η υπογράμμιση).
Το δε νοηματικό κενό που αισθάνεσαι ότι υπάρχει δίπλα στη μετοχή (εγώ θα έλεγα, και στο επίθετο), ίσως οφείλεται ακριβώς στην αποσιώπηση του συμπληρώματος του επιθέτου ή της μετοχής, επειδή έχει την ίδια αναφορά με το υποκείμενο της πρότασης. Και σ' αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει συντακτικό πρόβλημα, γιατί το εννοούμενο συμπλήρωμα δεν ταυτίζεται γραμματικά με τη γραμματική μορφή του υποκειμένου, αλλά εξαρτάται από τη σύνταξη του επιθέτου ή της κάθε μετοχής. Π.χ δίπλα στο "ασμένω/ηδομένω/"αχθομένω" μπορεί να έχει αποσιωπηθεί μια πρόταση με το "ότι/ει" ή μια δοτική της αιτίας, δίπλα στα "προσδεχομένω/βουλομένω" ένα απαρέμφατο ή μια αιτιατική ονόματος κλπ.
Πρόσεξα ότι μιλάς ακόμη για περιφράσεις, άρα δεν συμφωνείς ότι το υποκείμενο (όνομα ή απαρέμφατο) ανήκει μόνο στο ρήμα;
Και μια πρακτική ερώτηση: Επειδή έκανα το λάθος και έδωσα ήδη το παράδειγμα με το βουλουμένω ην και το αφίστασθαι στους μαθητές και αύριο πρέπει να το εξηγήσω, πείτε μου, σας παρακαλώ, τη γνώμη σας, τί είναι καλύτερο να πω για το αφίστασθαι; Ή να πω την αλήθεια, ότι δηλαδή εδώ η σύνταξη είναι υποκειμενική και ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να τους ζητηθεί στις πανελλαδικές;