0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η γραμματική της Φιλιππάκη έχει αρκετά στοιχεία από τον Chomsky;
εἰ γὰρ τῷ αὐτίκα χρησίμῳ ὑμῶν τε καὶ ἐκείνων πολεμίῳ τὸ δίκαιον λήψεσθε, τοῦ μὲν ὀρθοῦ φανεῖσθε οὐκ ἀληθεῖς κριταὶ ὄντες, τὸ δὲ ξυμφέρον μᾶλλον θεραπεύοντες: ὑμῶν, ἐκείνων: εφόσον ο Θουκυδίδης χρησιμοποιεί το ουδέτερο τον επιθέτων ως ουσιαστικό, το χρήσιμον = η ωφέλεια, άρα το ὑμῶν μπορεί να αιτιολογηθεί ως γενική αντικειμενική (ωφελούσι υμας - νομίζω ότι είναι προτιμητέα η ενεγρητική σύνταξη, γιατί θα μπορούσαμε να πούμε και ωφελείσθε υμείς, υποκειμενική ), ενώ το πολέμιον = η έχθρα, άρα το ἐκείνων μπορεί να αιτιολογηθεί ως γενική υποκειμενική (εχθραίνουσι εκείνοι);
Και κάτι άλλο: μπορώ να ισχυριστώ ότι η δοτική του μέσου είναι πάντοτε ουσιαστικό (ή έστω αντωνυμία), πάντως όχι επίθετο, τουλάχιστον μη ουσιαστικοποιημένο;
Δεν μπορεί να ισχύει κάτι άλλο. Ένα μη ουσιαστικοποιημένο επίθετο όχι, γιατί σίγουρα θα προσδιορίζει κάποιο ομοιόπτωτο ουσιαστικό.
Έχεις δίκιο. Είχα στο μυαλό μου κάτι αλλο, χωρίς όμως να το έχω ξεκαθαρίσει ούτε η ίδια. Τώρα το ξεκαθάρισα και επαναδιατυπώνω την ερώτηση: μπορώ να ισχυριστώ ότι η δοτική του μέσου είναι πολύ πιθανό να είναι (ή να αντιστοιχεί σε) αφηρημένο ουσιαστικό;
Αυτή η λογική ελέγχεται για την ακρίβειά της, γιατί οι περιπτώσεις 2 και 3 είναι πολύ πιθανό να συγχέονται.
Γενικώς ισχύει η εξής διαβάθμιση:2. Δοτική του μέσου, κάτι μη υλικό αλλά όχι αφηρημένη έννοια: Δημοσθ. 24, 152 ἡ πόλις νόμοις διοικεῖται·3. Δοτική του τρόπου, αφηρημένη έννοια. Υπάρχουν στερεότυπες δοτικές: τρόπῳ, λόγῳ, ἔργῳ, κραυγῇ, σιωπῇ, φύσει, ἰδίᾳ, δημοσίᾳ και άλλες.
Το είδα γραμμένο και σε συντακτικό ότι η δοτική του τρόπου είναι πάντοτε αφηρημένη έννοια (δεν το είχα προσέξει έως τώρα), αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί όλες αυτές οι δοτικές του τρόπου είναι αφηρημένες έννοιες, δηλαδή το έργο (η πράξη, αυτό που κάνει κάποιος), ο λόγος (με τη σημασία λόγια, που τα αντιλαμβανόμαστε με την ακοή), η ναυμαχία και ο πόλεμος (που είναι πολύ συγκεκριμένα, απτά πράγματα), το πεζη (που σημαίνει με τα πόδια), ο τρόπος, το τήδε και το ταύτη (που σημαίνουν με αυτόν τρόπο), η κραυγή, όλα αυτά είναι αφηρημένες έννοιες; Τότε, γιατί να μην είναι και ο νόμος και το μάθημα (το οποίο το έχω δει ως δοτική μέσου). Αφηρημένες έννοιες θεωρούσα π.χ τα ελευθερία, ευδαιμονία, ειλικρίνεια, υποκρισία, ανδρεία, φθόνος και τα παρόμοια.
Πέρα από αυτό, στο Ἅπας ὁ τῶν ἀνθρώπων βίος, ὦ ἄνδρες Ἀθηναῖοι, κἂν μεγάλην πόλιν οἰκῶσι κἂν μικράν, φύσει καὶ νόμοις διοικεῖται, παρόλο που υπάρχει το διοικεῖται, το φύσει είναι δοτική του τρόπου; (Σε αυτή την περίπτωση το έλεγα πάντοτε μέσου, εξάλλου εδώ μεταφράζεται "με βάση".)
Πως θα χαρακτηριζατε τις υπογραμμισμένες λέξειςΥπηρετωσιν υμιν παντες παντα τα προσταττομεναγεγενημενος πλουσιος εκ πενητοςΟυκ δοκει δυνασθαι Εργοκλης δουναι δικην αξιαν τω ημετερω πληθει
στην τελευταια περίπτωση η δοτική "πλήθει" δεν μπορει να θεωρηθεί και του ποιητικού αιτίου ; Να τιμωρηθεί επάξια ο Εμπεδοκλής από το δικό μας λαό;