0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
και πλάγια μπορεί να θεωρηθεί, αν εξαρτάται από το ὑπομιμνῃσκων.και αιτιολογική υποθ. αιτιολογίας με το νόημα: "ζητούσε ανταπόδοση, για..."και υποθετική: νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να θεωρήσουμε απόδοση τη μετοχή ἀπαιτῶν. γίνεται αυτό;
στην παρακάτω πρόταση "ὧν δὴ χάριν κατηύχετο τεῖσαι τοὺς Ἀχαιοὺς τὰ ἑὰ δάκρυα τοῖς ἐκείνου βέλεσι" το Ἀχαιούς είναι υποκείμενο έτσι; "να πληρώσουν οι Αχαιοί για ..."
Ναι, αφού το ρήμα είναι ενεργητικό, είναι υποκείμενο. Το τὰ ἑὰ δάκρυα τι το θεωρείτε; Γιατί το ρήμα συντάσσεται με γενική της αιτίας και όχι αιτιατική της αιτίας. Η αιτιατική συνήθως είναι το αντικείμενο που δηλώνει το τι θα πληρώσει κάποιος, αλλά εδώ η αιτιατική φαίνεται να δηλώνει για ποιο λόγο θα πληρώσουν οι Αχαιοί.
Δες και το LSJ, τείνω, Ι, 5.
Μη στηρίζεσαι στις μεταφράσεις. Η Loeb π.χ. μεταφράζει: "but they will stand up here to beg him off and plead with you", δηλαδή έχουν αντιστρέψει τη λογική σχέση μετοχής-ρήματος.
Τώρα, το αν είναι δυνατόν μια μετοχή ενεστώτα να εκφράζει το προτερόχρονο, φαίνεται πιθανό, αλλά ο χρόνος της μετοχής κανονικά θα δηλώνει διάρκεια ή επανάληψη - κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει εδώ.
Ωστόσο, υπάρχουν και σχολιαστές που θεωρούν ότι η μτχ. απλώς τίθεται αντί ρήματος: ἔρριπτον καί... Προσωπικά συντάσσομαι με την τελευταία άποψη και - για να κάνω χρήση της δικής μας ορολογίας - θεωρώ τη μετοχή τροπική εν ευρεία εννοία, δηλαδή μετοχή εκφράζουσα απλώς τις συνοδεύουσες περιστάσεις (attendant circumstances) χωρίς άλλον χαρακτηρισμό.
[/i]Προσωπικά συντάσσομαι με την τελευταία άποψη και - για να κάνω χρήση της δικής μας ορολογίας - θεωρώ τη μετοχή τροπική εν ευρεία εννοία, δηλαδή μετοχή εκφράζουσα απλώς τις συνοδεύουσες περιστάσεις (attendant circumstances) χωρίς άλλον χαρακτηρισμό.Την ίδια εκτίμηση έχω και για τη μετοχή του κειμένου του Λυσία, γι' αυτό και αποδέχομαι τη μετάφραση Loeb: ἀναβήσονται δὲ καὶ ὑμᾶς ἐξαιτήσονται καὶ ἀντιβολήσουσιν. Δεν βλέπω δηλαδή τη μετοχή ως χρονική του προτεροχρόνου (αλλά ούτε και του συγχρόνου).
@DwrinaTo "ανεβαίνοντες" δεν πιστεύω ότι μπορεί να θεωρηθεί χρονικοϋποθετική, γιατί η άνοδος στο βήμα των υπερασπιστών του Αλκιβιάδη δεν είναι ενδεχόμενο αλλά βεβαιότητα λόγω της διαδικασίας.
Τότε θα μπορούσε, όταν υπάρχει αυτή η βεβαιότητα που λες, μια μετοχή αορίστου (ίσως και ενεστώτα;) που αναφέρεται στο μέλλον να θεωρηθεί καθαρά χρονική και να αναλυθεί με ότε + οριστική μέλλοντα;