0 μέλη και 13 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η άλλη πιθανότητα είναι ότι ο ομιλητής ξεκίνησε να πει μια ειδική πρόταση, στην πορεία παρέθεσε πολλές δευτερεύουσες και αναγκάστηκε να επαναλάβει περίπου το ίδιο νόημα με άλλον τρόπο (γιγνώσκω ότι=φημί +απαρέμφατο). Και σήμερα γίνεται αυτό πολύ συχνά στον προφορικό λόγο. Στο γραπτό αποφεύγεται, αλλά την αρχαία εποχή δεν υπήρχε ανάλογη τάση επιμέλειας. Όπως μιλούσαν, έγραφαν.
Συμφωνώ απολύτως με την εξήγηση αυτή, αλλά δεν νομίζω πως πλεονάζει το ὅτι. Χωρίς τον σύνδεσμο, τι ειδους πρόταση είναι αυτή που περιέχει το ρήμα φημὶ (και μάλιστα χρησιμεύουσα ως επεξήγηση του οὕτως); Ίσως, σε μια πιο προσεγμένη σύνταξη, να έπρεπε να παραλειφθεί το ρ. αυτό: οὔτως ἐγὼ γιγνώσκω ὅτι ... ταχὺ ἡμεῖς ὀλίγου ἄξιοι ἡμῖν αὐτοῖς ἐσόμεθα καί ... στερησόμεθα.
Χωρίς τον σύνδεσμο, η πρόταση με το "φημί" είναι άλλη μια κύρια που παρατίθεται σε ασύνδετο σχήμα, με το απαρέμφατο να αναφέρεται στο "ούτως".
Ακόμα και να αφαιρούσαμε το "φημί", δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε ως επεξήγηση το απαρέμφατο στο "ούτως", γιατί δεν συντάσσεται το "γιγνώσκω" με απαρέμφατο, τουλάχιστον με την έννοια που έχει στην πρόταση.
Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω αν είναι και πολύ σωστό στο πλαίσιο της σύνταξης να διορθώσουμε το αρχικό κείμενο τόσο ώστε να έχει την ιδανική σύνταξη. Με παραπέμπει σε επιμέλεια κειμένου.
Σε ασύνδετο σχήμα με την πρώτη κύρια; Μα με την παρεμβολή τόσων άλλων προτάσεων, πώς να έχει αποτελεσματικότητα το ασύνδετο; Κανονικά οι ασυνδέτως παρατασσόμενες προτάσεις είναι πολύ σύντομες (συχνά αποτελούνται από ένα μόνο ρήμα) και τίθεται η μία αμέσως μετά από την άλλη, προκειμένου να επιτύχουν γοργότητα, παραστατικότητα κ.λπ.
Σκέφτεσαι με βάση την τέλεια σύνταξη που περιμένει κανείς να δει στο γραπτό λόγο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.
[7] ἔστι γὰρ δέος μήποθ’ὡς ἀμυνούμεθα γράψας τις καὶ συμβουλεύσας εἰς τὴν αἰτίαν ἐμ- πέσῃ τοῦ πεποιηκέναι τὸν πόλεμον. [ἐγὼ δὴ τοῦτο πρῶτονἁπάντων λέγω καὶ διορίζομαι· εἰ ἐφ’ ἡμῖν ἐστι τὸ βουλεύεσθαιπερὶ τοῦ πότερον εἰρήνην ἄγειν ἢ πολεμεῖν δεῖ ...]. [8] Εἰ μὲνοὖν ἔξεστιν εἰρήνην ἄγειν τῇ πόλει καὶ ἐφ’ ἡμῖν ἐστι τοῦτο,ἵν’ ἐντεῦθεν ἄρξωμαι, φήμ’ ἔγωγ’ ἄγειν ἡμᾶς δεῖν, καὶ τὸνταῦτα λέγοντα γράφειν καὶ πράττειν καὶ μὴ φενακίζεινἀξιῶ· Συνάδερφοι, θα ήθελα την γνώμη σας. Το χωρίο είναι από τον Δημοσθένη Κατά Φιλίππου Γ΄. Το κείμενο, όπως το έχω παραθέσει, προέρχεται από την Πύλη για την Ελληνική γλώσσα.http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=86&m=1 Όμως, το βρήκα και σε μια θεματογραφία ως εξής:ἐγὼ δὴ τοῦτο πρῶτον ἁπάντων λέγω καὶ διορίζομαι εἰ ἐφ’ ἡμῖν ἐστι τὸ βουλεύεσθαιπερὶ τοῦ πότερον εἰρήνην ἄγειν ἢ πολεμεῖν δεῖ. Στην θεματογραφία αναφέρουν ότι είναι υποθετικός λόγος του πραγματικού.Με την άνω τελεία, τι θα πούμε ότι συμβαίνει; Υποθετικός λόγος χωρίς απόδοση ή μπορούμε να πούμε, ότι η απόδοση λείπει, όπως φαίνεται από τα αποσιωπητικά; Με ενδιαφέρει η διατύπωση κυρίως, γιατί δεν έχω βρει ξανά τέτοια περίπτωση. Επίσης, δεν ξέρω από ποια έκδοση το πήραν οπότε δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό. Καμιά ιδέα;
Ίσως τέτοια δομή να ταιριάζει πιο πολύ στον λόγο της κωμωδίας, που ως γνωστόν είναι πολύ κοντά στην καθημερινή ομιλία με τις ατέλειές της (ασυνταξίες, ελλείψεις κ.λπ.). Σε προσεγμένο λογοτεχνικό κείμενο τέτοιες δομές, αν δεν αποκλείονται, πρέπει να είναι εξαιρετικά σπάνιες, ιδιαίτερα για έναν προσεκτικό συγγραφέα όπως ο Ξενοφώντας.
Από την άλλη, παρενθετική χρήση του φημὶ δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει. Θα με ενδιέφερε να δω σχετικά παραδείγματα.
Αυτό που έχουμε πει για τις αναφορικές προτάσεις, ότι ο όρος αναφοράς προηγείται, ισχύει και για τις παραβολικές; Δηλαδή, όταν μια παραβολική προηγείται της κύριας, πράγμα που συμβαίνει συχνά, δεν προσδιορίζει και δεν λειτουργεί ως επεξήγηση στο ούτω της κύριας;
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Γιατί σ' αυτήν την περίπτωση δεν είναι η παραβολική πρόταση που αναφέρεται στο δεικτικό, προσδιορίζοντάς το ως επεξήγηση. Αντιθέτως, το δεικτικό (αντωνυμία ή επίρρημα) αναφέρεται στο σύνολο της παραβολικής που προηγείται, επαναλαμβάνοντας το νόημά της.
Και τι λέμε τότε για την συντακτική θέση της πρότασης; Και εντάξει, όταν έχουμε πρόταση με το ώσπερ, μπορούμε, νομίζω, να πούμε ότι λειτουργεί ως επιρρηματικός προσδιορισμός του τρόπου στο ρήμα της κύριας πρότασης. Όταν όμως έχουμε πρόταση με αντωνυμία, π.χ. Ὁποῖα ἄττα γὰρ ἂν τὰ ἐπιτηδεύματα τῶν ἀνθρώπων ᾖ, τοιοῦτον ἀνάγκη καὶ τὸ φρόνημα ἔχειν, μπορούμε να πούμε ότι παραβολική είναι κατηγορούμενο στο έχειν;
Σε μια ανάρτησή σου του 2013 έγραφες το εξής: «Κοίταξε στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας εδώ (http://horizontes.gr/downloads/themata/oriz10/13/arx_190410.pdf)την αναγνώριση μιας αναφορικής παραβολικής που προσδιορίζει όρο της κύριας. Είναι εξαιρετική και ακριβέστατη, χωρίς να αναπαράγει τα λάθη πολλών συντακτικών.», αλλά δεν μπορώ να μπω σε αυτήν την σελίδα. Έψαξα τα θέματα στους Ορίζοντες από το 2013 έως το 2006, αλλά δεν βρήκα παραβολική πρόταση. Μήπως θυμάσαι κάτι πιο συγκεκριμένο για το πού θα το βρω ή για την ανάλυση της πρότασης;