0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στο πρώτο παράδειγμά σου έχουμε καθαρά προτερόχρονο. Από το LSJ πήρα και ένα άλλο ωραίο παράδειγμα: Ξενοφ. Ελλ. Ι, 7, 35 Καλλίξενος δὲ κατελθὼν ὅτε καὶ οἱ ἐκ Πειραιῶς εἰς το ἄστυ (ενν. κατῆλθον).
Στο δεύτερο παράδειγμα η πρόταση μου φαίνεται αιτιολογική.
Εδώ γιατί η πρόταση με το ὅτε να δηλώνει προτερόχρονο; Το νόημα δεν είναι ότι ο Καλλίξενος γύρισε στην Αθήνα την ίδια εποχή (δηλαδή ταυτόχρονα) με τους άλλους;
Ο Smyth (2397) την δίνει ως χρονικοϋποθετική (της αόριστης επανάληψης υποθέτω). Εκεί την είδα και προβληματίστηκα για το αν δηλώνει σύγχρονο ή προτερόχρονο, το οποίο μου φαίνεται πιο λογικό.
Αν π.χ. μια αντωνυμία πρώτου προσώπου πρέπει να μετατραπεί σε αντων. τρίτου προσώπου, θα γίνει επαναληπτική ή δεικτική ή προσωπική γ΄προσώπου (σε έμμεση αυτοπάθεια)
Αυτό με την έμμεση αυτοπάθεια δεν το καταλάβα καθόλου και γενικά μπερδεύτηκα με την αντωνυμία γ προσώπου, γιατί νόμιζα ότι, εφόσον δεν απαντά συχνά στα κείμενα, δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.
Όσο για την επαναληπτική, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε, ακόμη και αν δεν προηγείται στο κείμενο το όνομα του προσώπου στο οποίο αναφέρεται η αντωνυμία;