0 μέλη και 12 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Γιατί να συνδέσουμε το άρθρο με το "τάττειν" που είναι τόσο μακριά και όχι με το "κρατείν"; Τι εμποδίζει στη σύνταξη που αναφέρεις;
Ίσως γιατί το βούλομαι δεν συντάσσεται με αιτιατική, αλλά μόνο με απαρέμφατο.
Από την άλλη όμως, αφού υπάρχει απρόσωπη έκφραση δεν θα έπρεπε να έχει υποκείμενο άναρθρο απαρέμφατο;
Αν προσέξεις σε κείμενα, το υποκείμενο και το αντικείμενο/κατηγορούμενο του έναρθρου απαρεμφάτου, συνήθως τίθενται μεταξύ άρθρου και απαρεμφάτου (π.χ ὀρεγόμενοι τοῦ πρῶτος ἕκαστος γίγνεσθαι/τὸ ὀξύτεροι αὐτοὶ αὑτῶν γίγνεσθαι ).Στο κείμενο σου είναι απλώς κάπως υπερβολικό το αποτέλεσμα, επειδή είναι πολλά τα αντικείμενα.
Επίσης, σκεφτόμουν και την άποψή σου περί εναντιωματικής μετοχής. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι πριν από καιρό είχαμε ξανασυζητήσει αυτήν την πρόταση και δεχόμουν κι εγώ αυτό το ενδεχόμενο.Επειδή όμως είπες ότι παντού τη μεταφράζουν ως επιθετική, έψαξα να βρω το κείμενο από το οποίο προέρχεται. Και όντως έχουν δίκιο. Γιατί ο ομιλητής δεν αναφέρεται σε κάποιους που κάνουν κάποιες πράξεις και μετά στην πρότασή σου κάνουν και μια πράξη εναντιωματική προς την πράξη του ρήματος. Αναφέρεται για πρώτη φορά σ' αυτούς στη συγκεκριμένη πρόταση, άρα τους αναφέρει ως μια κατηγορία ανθρώπων (οι βουλόμενοι κρατείν) που κάνει την πράξη του "τάττειν". Δεν ξέρω αν σου μεταφέρω με σαφήνεια αυτό που σκέφτομαι.
ο ομιλητής με το βουλομένους έχει σίγουρα στο μυαλό του τους Ασσυρίους, στους οποίους απευθύνεται· γενικεύοντας όμως (όσοι θέλουν) δίνει κύρος στις προηγούμενες παραινέσεις του και τις στηρίζει.
Μου δίνουν συνέχεια να διδάξω κείμενα για τα οποία δεν έχω συντακτική ανάλυση και θα ήθελα πάλι την βοήθειά σαςἢν δέ τι διάφορον ᾖ πρὸς ἀλλήλους, δικαίῳ χρήσθων καὶ ὅρκοις, καθ᾽ ὅτι ἂν ξυνθῶνται:Εδώ υπάρχει παράλειψη του όρου αναφοράς και ίσως και έλξη; Μπορώ να αναλύσω "κατά τρόπον ὃν ἂν ξυνθῶνται" ή μήπως "κατά τρόπον καθ' ὃν ἂν ξυνθῶνται (χρῆσθαι τούτοις)";
ἔτη δὲ εἶναι τὰς σπονδὰς πεντήκοντα Ἀθηναίοις καὶ τοῖς ξυμμάχοις τοῖς Ἀθηναίων καὶ Λακεδαιμονίοις καὶ τοῖς ξυμμάχοις τοῖς Λακεδαιμονίων ἀδόλους καὶ ἀβλαβεῖς καὶ κατὰ γῆν καὶ κατὰ θάλασσαν: μπορούμε να θεωρήσουμε το ειμί υπαρκτικό, τα ἀδόλους και ἀβλαβεῖς επιρρηματικά κατηγορούμενα τρόπου και τις δοτικές κτητικές;
Δεν βλέπω τον λόγο να εννοήσεις κάποιον όρο αναφοράς.
Τέτοιες δομές είναι συνηθισμένες. Π.χ. Λυσ. κατά Αγορ. 53 νῦν δὲ πεισθεὶς ὑ'φ' ὧν τότε ἐπείσθης [< ὑπὸ τούτων ὑφ' ὧν...].
ὅπως οὖν τὸ μένειν ὡς πλείστοις συνδοκῇ τῶν συμμάχων, οὐδὲν μᾶλλον τοῦτο ἐμὸνἔργον ἢ καὶ ὑμέτερον μηχανᾶσθαι.νῦν δ’ ἐπίσταμαι τοὺς δοκοῦντας πρώτους εἶναι ἐσπουδακότας ὡς μηδέποτε παύωνται ἁρμόζοντες ἐπὶ ξένης.Οι δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με τα ὅπως και ὡς είναι τελικές αντικειμενικές ως αντικείμενα στα μηχανᾶσθαι και ἐσπουδακότας αντίστοιχα; Αυτό μου φαίνεται το πιο σωστό, αλλά δεν διδάσκεται κάτι τέτοιο.Πλάγιες ερωτηματικές μπορούμε να τις θεωρήσουμε; Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι τελικές αντικειμενικές είτε πλάγιες ερωτηματικές, η υποτακτική τι δηλώνει, το επιθυμητό (βουλητική) ή το πιθανό (προορατική ή αλλιώς μελλοντική - προσδωκόμενου); Ο Schwyzer δίνει το οὐκ ἔχοντες ὅ,τι γένωνται, ἐς ὀλιγωρίαν ἐτράποντο ως παράδειγμα σπάνιας εκφοράς πλάγιας ερωτηματικής πρότασης με προορατική υποτακτική και επισημαίνει ότι στις ερωτηματικές προτάσεις η υποτακτική είναι συνήθως απορηματική (την οποία θεωρεί είδος της βουλητικής). Στα παραπάνω παραδείγματα όμως σίγουρα η υποτακτική δεν είναι απορηματική. Ο Smyth πάλι την προορατική υποτακτική την αναφέρει μόνο για τις ευθείες ερωτήσεις, «τί πάθω;». Όσο για τις τελικές, δεν είναι σαφές αν η υποτακτική χωρίς το ἂν είναι βουλητική ή προορατική (νομίζω ότι τις περισσότερες φορές συμπίπτουν).
Όσο για την υποτακτική, είναι αυτή των τελικών και των ενδοιαστικών προτάσεων, δηλαδή η κοινώς ονομαζόμενη υποτακτική του προσδοκωμένου.