0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα το γράφω εδώ, γιατί είναι σχετικό μην ανοίγω νέο θέμα.Λοιπόν όποιος ξέρει ας απαντήσει...Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο γνωστός μου νεοδιόριστος φυσικός και μου είπε ότι σήμερα στο σχολείο του δώσανε βαθμούς. Αντιμετώπισε το εξής θέμα ένας γονιός στο παιδί του οποίου, όπως μου είπε έβαλε 13, του είπε ότι το αδίκησε γιατί είχε γράψει στο διαγώνισμα 13,8 και ότι κανονικά έπρεπε να του βάλει 14 ή 15 για να το ενθαρρύνει να συνεχίσει την προσπάθεια του. Όταν ο γνωστός μου απάντησε ότι το παιδί στα προφορικά δεν αποδίδει και ότι δεν γράφει πάντα όλες τις ασκήσεις ο γονέας απάντησε ότι τις γράφει γιατί ο ίδιος ελέγχει το τετράδιο του παιδιού καθημερινά. Έπειτα ο γονέας ρώτησε με ποια κριτήρια μπαίνουν οι βαθμοί και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος να εξετάσει το παιδί του, γιατί ο γνωστός μου το έχει στοχοποιήσει. Ο γνωστός μου απάντησε ότι κάθε καθηγητής έχει τα δικά του βαθμολογικά κριτήρια. Ο γονέας ακόμη του είπε ότι θα ενημερώσει το σύμβουλο ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής και κάποιοι άλλοι έχουν αδικήσει το παιδί του...Ο γνωστός μου επειδή είναι νεοδιόριστος ανησύχησε λίγο με αυτό φυσικά του είπε πολύ ευγενικά κάντε ό,τι νομίζετε...Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει νόμος που λέει ότι πρέπει κάποιος μαθητής σώνει και καλά να πάρει περισσότερο από όσο έγραψε για να μην απογοητευτεί.Πείτε μου, όμως, αν ξέρει κάποιος μπορεί ο γονέας να ζητήσει να αξιολογήσει το παιδί άλλος συνάδελφος ή τι μπορεί να συμβεί αν πάρει το σύμβουλο να κάνει παράπονα για τον γνωστό μου;
Η συμπεριφορά του μαθητή δεν είναι αυτή που βαθμολογείται. Όμως ειναι ένα από τα βασικά κριτήρια που καθορίζουν/ρυθμίζουν (πολλές φορές) την συμμετοχή του στο μάθημα και στη μαθητική διαδικασία (που αποτελεί κριτήριο με βάση το ΦΕΚ).
Έτερον εκάτερον Προφανώς αυτό συμβαίνει συνήθως. Όμως πρέπει να είναι σαφές ότι ο μαθητής που δεν προσέχει και κοιτάει σιωπηλός το παράθυρο, πρέπει να έχει πολύ παρόμοιο βαθμό με αυτόν που δεν προσέχει και μιλάει φωναχτά με τους διπλανούς του.
Κατ' αρχήν, πες στον φίλο σου ότι τα κριτήρια βαθμολόγησης είναι αυτά που παρατέθηκαν παραπάνω και καλά θα κάνει να τα διαβάσει και να τα εφαρμόζει και να ΜΗΝ ξαναπει σε γονέα ότι "κάθε καθηγητής έχει τα δικά του κριτήρια". Και, προς Θεού, μην τυχόν και βαθμολογήσει ποτέ ή υποννοήσει ότι βαθμολογεί με βάση την συμπεριφορά του μαθητή. Για τις παραβάσεις της συμπεριφοράς υπάρχουν οι κυρώσεις που προβλέπονται (αποβολές κτλ), ΔΕΝ είναι κριτήριο βαθμολόγησης.Από εκεί και πέρα, και στον σύμβουλο να απευθυνθεί ο γονεάς, τίποτα δεν θα γίνει γιατί είναι εμφανές ότι ο φίλος σου μπορεί να τεκμηριώσει άνετα την βαθμολόγησή του. Ούτε πρόκειται να εκτεθεί ούτε τίποτα από την στιγμή που έχει την τεκμηρίωση αυτή, αντίθετα, εγώ νομίζω ότι "θα βγει από πάνω" όταν τελικά ο σύμβουλος ενημερώσει τον γονιό ότι η βαθμολόγηση ήταν δίκαιη και σύνομη. ΥΓ: επίσης, αφού διαβάσει ο ίδιος και κατανοήσει τα κριτήρια βαθμολόγησης, καλό θα ήταν να ενημερώσει και τους μαθητές του για αυτά
Ο συγκεκριμένος γονέας ας πάει και στο ΣτΕ. Να είναι χαρούμενος που πήρε τόσο το τέκνο του, γιατί πιθανόν άξιζε λιγότερο. Ο εκπαιδευτικός, όσο βαθμολογεί με αντικειμενικά κριτήρια (βαθμός διαγωνίσματος, προφορική εξέταση, εβδομαδιαία συμετοχή στο μάθημα), δεν έχει να φοβάται τίποτα από κανέναν περίεργο κηδεμόνα (δυστυχώς γεμίσαμε από τέτοιους).Προσωπικά έχω βάλει κάτω από τη βάση σε αρκετούς (μάλιστα θα άξιζαν 5-6, και ήμουν τελικά επιεικής με 8-9), ελάχιστοι τελικά ήρθαν να μου "παραπονεθούν", αλλά έφυγαν χωρίς αποτέλεσμα, μετά από τεκμηριωμένες εξηγήσεις για την.. πραγματική εικόνα και πρόοδο του τέκνου τους, που μάλλον αγνοούσαν.Αυστηρότητα και δίκαιη βαθμολόγηση για τους αδιάφορους, μήπως και αλλάξουν, και όποιος καταλάβει.
Καιρός είναι, οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να διαβάζουν περισσότερο για να πετύχουν, διότι κάθε πράξη έχει και τις συνέπειές της.
Πάντως ήδη από τώρα φοβάμαι το εξής...Αν ορισμένοι γονείς ή και μαθητές θυμώνουν για το βαθμό τους, που δεν συνυπολογίζεται στο βαθμό των Πανελλαδικών...Τι έχει να γίνει από του χρόνου που θα συνυπολογίζεται...