0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Υπάρχει κάποιο επίθετο αντίστοιχο του ουσιαστικού magnitudo, για να αντικαταστήσω με τον υπερθετικό του τη γενική της ιδιότητας ingentis magnitudinis; Σκέφτηκα να βάλω hominem ingentissimum, αλλά από ό,τι έχω καταλάβει ο υπερθετικός του επιθέτου με την οποίο αντικαθιστούμε τη γενική ιδιότητας + θετικό επιθέτου, είναι ομόρριζος του ουσιαστικού που βρίσκεται σε γενική.
Ο κανόνας ότι η υποτακτική παρατατικού και υπερσυντελίκου των δευτ. προτ. του ευθέος λόγου διατηρείται στον πλάγιο ακόμη και με ρήμα εξάρτησης αρκτικού χρόνου ισχύει και όταν ο πλάγιος λόγος είναι ερωτηματική πρόταση;
Και υπάρχει και άλλο πρόβλημα: το ψηφιακό βοήθημα γράφει ότι η οριστική παρατατικού γίνεται απαρέμφατο ενεστώτα -και πολλοί ακολουθούν το ψηφιακό - ενώ το σωστό είναι απαρέμφατο παρακειμένου. Αυτό όμως τους είπα να το τεκμηριώσουν με βάση το ίδιο το σχολικό βιβλίο, γράφοντας "σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο το απαρέμφατο παρακειμένου εκφράζει το προτερόχρονο σε σχέση με το ρήμα εξάρτησης του πλαγίου λόγου, άρα η οριστική παρατατικού, η οποία εκφράζει προτερόχρονο, θα γίνει απαρέμφατο παρακειμένου". Και θέλω να πιστεύω ότι με αυτήν την τεκμηρίωση δεν θα θεωρηθεί λανθασμένη η σωστή μετατροπή.
Μόνη ίσως εξαίρεση ήταν όταν το ρήμα εξάρτησης ήταν το memini (Tē meminī haec dīcere) γιατί λόγω της σημασίας του ήταν απόλυτα σαφές ότι το απαρέμφατο μετά δήλωνε προτερόχρονη πράξη. (
Αν είναι έτσι όμως, δεν είναι τελικά και τόσο κραυγαλέο λάθος η τροπή της οριστικής παρατατικού σε απαρέμφατο ενεστώτα. Δεν λέω ότι δεν είναι λάθος, γιατί σίγουρα το σωστό είναι το σύνηθες, όχι οι εξαιρέσεις, απλώς λέω ότι δεν είναι τόσο κραυγαλέο όσο νόμιζα. Και ίσως να βασίζονται σε καμιά τέτοια παρατήρηση.