*

Αποστολέας Θέμα: Λατινικά Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 775052 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος virgi

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« Απάντηση #308 στις: Νοεμβρίου 14, 2010, 03:27:20 pm »
Επισης και μια αλλη απορια - διαπιστωση: εχω μια μαθητρια στα λατινικα β λυκειου και ο καθηγητης στο σχολειο τους βαζει πολυ δυσκολα θεματα στα διαγωνισματα και δε φτανει αυτο..εκτος απο δυσκολα ειναι και "ακυρα" θα ελεγα. Τους βαζει προτασεις στα ελληνικα να τις μεταφραζουν στα λατινικα! Μπορει να υπαρχει ως ασκηση στο βιβλιο αλλα δεν πεφτουν τετοιες ακησεις στο τελος ετσι δεν ειναι? Επισης τους βαζει συμπληρωση κενων κτλ κτλ. Ακολουθει δηλ. το στυλ των ασκησεων του βιβλιου χωρις να τους βαζει κλισεις ουσιαστικων και ρηματα. Στις πανελληνιες απο θεματα που εχω δει δεν μπαινουν τετοιου ειδους ασκησεις. Εγω οργανωνω το μαθημα σαν να κανω προετοιμασια για πανελληνιες και ριχνω το βαρος στη γραμματικη και στις μεταφρασεις μονο των κειμενων χωρις να σπαταλω το χρονο σε ακησεις οπως του βιβλιου.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:48:43 »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #309 στις: Νοεμβρίου 14, 2010, 03:42:30 pm »
o καθηγητης στο σχολειο οφειλει να το κανει μιας και τα λατινικα ειναι ενα νεο μαθημα για τα παιδια.Να γνωρισουν λιγο τη γλωσσα Εσυ,απο την αλλη στο ιδιαιτερο,κάνεις πολυ σωστα,κατα τη γνωμη μου, αφου σε αυτα θα εξεταστουν στο τελος.
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος virgi

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #310 στις: Νοεμβρίου 26, 2010, 01:17:13 pm »
Διδασκω σε φροντιστηριο Λατινικα Γ΄ Λυκειου και ειμαι στο μαθημα 30. Εχω παρατηρησει οτι η υλη δε βγαινει γρηγορα σε ενα τμημα 5 ατομων και με ενα μονο 2ωρο την εβδομαδα κι αυτο οχι γεματο, ξερετε τωρα πως ειναι οι ωρες στα φροντιστηρια. Το συντακτικο των κειμενων μου τρωει πολυ χρονο κι εχω σκεφτει να το δινω ετοιμο να το διαβαζουν στο σπιτι και να κανω ολα τα υπολοιπα μεσα στο τμημα γιατι αλλιως δε θα χω βγαλει εγκαιρως την υλη. Εχετε να μου προτεινετε καποια αλλη λυση?

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #311 στις: Νοεμβρίου 26, 2010, 02:03:13 pm »
γνωμη μου να μη το δινεις ετοιμο το συντακτικο. Να επιμενεις στο κύριο συντακτικο φαινομενο τουλαχιστον. Αν δινεις ετοιμο το συντακτικο κανεις δεν θα το διαβαζει ή και αν το διαβαζει θα χρειαστεις περισσοτερο χρονο για να λυνεις αποριες. Δινε το,αν θελεις και μπορεις, αλλα προηγουμενως να εχεις κανει αναλυτικα το κυριο συντακτικο φαινομενο.

Τα λατινικα ειναι κυριως γραμματικη και συντακτικο. Αν κανεις βιαστηκα το ενα, δυτυχως, δεν θα πετυχεις και πολλα.

οσο αφορα τα κειμενα, στο 30 που "κρατας" θεωρω πως ειναι καλα. ακομα Νοεμβριο εχουμε. Κανε παντως μια εκτιμηση κοιτωντας το ημερολογιο για να δεις πως θα παει μεχρι τελος Μαρτιου.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 26, 2010, 02:05:28 pm από MARKOS »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 00:48:43 »

Αποσυνδεδεμένος μαρία25

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #312 στις: Νοεμβρίου 30, 2010, 12:50:38 am »
εγω είμαι σε χειρότερη θέση. είμαι στπ μαθημα 29 και επειδη αγχώθηκα που το τμήμα δε ξέρει βασικά πράγματα σκέφτηκα κι εγω το ίδιο και τους έδωσα έτοιμη τη σύνταξη και ασχολούμαι με ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού όπως ανάλυση μετοχων μετατροπές και λοιπά... με έβαλε σε σκέψεις όμως ο μαρκος... και να σημειωθεί εδω ότι τη μία βδομαδα κάνω μια ωρα και την άλλα δύο. Οι ώρες βέβαια είναι 55λεπτες. τι να κάνω?

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #313 στις: Νοεμβρίου 30, 2010, 09:42:58 am »
τι σε προβληματισε; Νομιζω πως αν αλλαξεις λιγο (και εκει που σε παιρνει) καποια πραγματα, θα βγαινουν 4 κειμενα το μηνα. (1.30 ωρα το καθε κειμενο πιστευω ειναι καλα)
Δινε τους αναλυτικες σημειωσεις πανω στο καθε μαθημα ωστε να τις διαβαζουν στο σπιτι και να τις εχουν για την τελικη επαναληψη.

Απριλιο και Μαιο κανεις μονο επαναληψεις και τεστακια.
κουραγιο..... ;)

Αποσυνδεδεμένος Spes

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #314 στις: Νοεμβρίου 30, 2010, 07:43:20 pm »
Καλησπέρα! Το τμήμα το προετοίμαζες από το καλοκαίρι; Κοίτα, δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τους δίνεις έτοιμο το συντακτικό. Από προσωπική εμπειρία, και στην τάξη που το κάνουμε αναλυτικά, ΔΕΝ το διαβάζουνε στο σπίτι - υπερβολική αυτοπεποίθηση ίσως, ξέρω 'γω; Αλλά αν δεν κάνεις συντακτική ανάλυση στην τάξη, δεν θα τους μείνει και η μετάφραση τόσο εύκολα ή δεν θα μπορείς να τους πεις π.χ. αυτό προσέξτε το.
Εγώ μόνο σε πολύ δύσκολα σημεία του κειμένου τους λέω "αυτό θα σας το πω εγώ" ή αν κάποιος καθυστερεί το λέω εγώ πάλι για να μη χάνουμε χρόνο! Δεν βγάζω συνήθως ολόκληρο κείμενο (ολόκληρο εννοώ το κείμενο+το φαινόμενο) στη μιάμιση ώρα που είναι το μάθημα την εβδομάδα. Αλλά τους βάζω για το σπίτι δύσκολες ασκήσεις συντακτικού, αφού πρώτα έχω κάνει ένα παράδειγμα στην τάξη. Αν δεν καταλάβουν και δεν μπορούν να τις λύσουν μου το λένε και τις κάνουμε μαζί την επόμενη φορά.
Μετά από το 36 που σε κάθε κείμενο το φαινόμενο θα είναι δευτερεύουσα πρόταση θα δεις ότι δεν θα είναι χρονοβόρο, ειδικά σε όσες ισχύει η ιδιομορφία που στην ουσία λες τα ίδια και τα ξέρουνε.
Εγώ εξοικονομώ χρόνο από την εξέταση πάντως. Λέμε μετάφραση, ρωτάω τον καθένα 2 πράγματα (αρχικούς χρόνους+ουσιαστικό ή παραθετικά), αναγνωρίζουμε και μια δευτερεύουσα και πάω στο επόμενο! Δες μήπως τρως πολύ χρόνο στην εξέταση, γιατί εγώ αυτό είχα πάθει στην αρχή, ήθελα να τα εξετάσω όλα και μου έπαιρνε κανένα μισάωρο!
Επίσης, αν δεις ότι δεν σου βγαίνει η ύλη, συνεννοήσου με τον ιδιοκτήτη να τους μαζεύεις και κάποια Σάββατα!
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο...Ελπίζω να βοήθησα  :)

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #315 στις: Νοεμβρίου 30, 2010, 11:15:23 pm »
Δεν νομίζω να δεχτεί ο ιδιοκτήτης για επιπλέον μαθήματα...Όταν ακούνε κάτι τέτοιο ( βλέπε επιπλέον κόστος...), βγάζουν καντήλες !! Προσπάθησε να εξοικονομήσεις χρόνο από την εξέταση. Και εγώ είμαι της γνώμης να μην δίνεις το συντακτικό έτοιμο να το διαβάζουν στο σπίτι. Δεν θα το διαβάσουν.

Αποσυνδεδεμένος μαρία25

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #316 στις: Δεκεμβρίου 01, 2010, 12:43:16 am »
απλά το τμήμα δεν έχει καθόλου καλό επίπεδο γι'αυτό είπα να ασχοληθώ για 5-6 μαθήματα ,μόνο με τα άλλα και να αφήσω τη σύνταξη που ''πιανει'' και λιγότερες μοναδες.. ας γραψουν όλα τα άλλα ,σκεφτηκα, κι ας μείνει μόνο η σύνταξη.. ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας όμως.. θα αρχίσω να ξανακάνω τη σύνταξη όμως κι ο Θεός βοηθός!

Αποσυνδεδεμένος virgi

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #317 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 03:34:50 pm »
Ξερει κανεις πως μπορω να βρω τις μεταφρασεις που δινει το Υπουργειο για τα Λατινικα Γ΄?

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #318 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 05:02:25 pm »
Το υπουργείο, απ' όσο ξέρω, δε δίνει μεταφράσεις για τα Λατινικά. Οι μόνες επίσημες μεταφράσεις, οι οποίες ωστόσο σε μερικά σημεία είναι κάπως ελεύθερες, είναι αυτές που υπάρχουν στο βιβλίο του καθηγητή που όμως δεν κυκλοφορεί πλέον.

Αποσυνδεδεμένος virgi

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #319 στις: Ιανουαρίου 05, 2011, 09:46:42 pm »
Ναι το ξερω οτι ειναι ΟΚ απλα ενας καθηγητης του σχολειου δινει στα παιδια απο το Υπουργειο απο οτι μου ειπαν δηλαδη και τους ειπε μαλιστα να διαβαζουν μονο αυτες γιατι ειναι οι μονες σωστες λεει! Τελοσπαντων απλα αναρωτιομουν αν μπορω να τις βρω καπου. Τhanx!

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #320 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 10:56:15 am »
οπως σου ειπε και ο para5 μονο στο βιβλιο καθηγητη. Αλλα ειναι καπως "ελευθερες" και οπως και να εχει μιλαμε παντα για "ενδεικτικη" μεταφραση. Αν θελεις  εχω το βιβλιο καθηγητη οποτε μπορω να βοηθησω οποιον συναδελφο χρειαστει κατι.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 06, 2011, 11:20:18 am από MARKOS »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #321 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 06:34:28 pm »
Αυτό που τους είπε ο καθηγητής τους δεν ισχύει με τίποτα. Αν ίσχυε, το υπουργείο θα διένειμε το βιβλίο του καθηγητή. Αυτό όμως έχει πέσει σε αχρηστεία την τελευταία δεκαετία και βάλε.
Εξάλλου σε κανένα κείμενο γενικά δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία σωστή μετάφραση.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182738
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 679
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)