Dwrina και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα! Γιατί; Σε δύο βοηθήματα που κοίταξα το έχουν ως inertiter. Είναι εξαίρεση;
Τα σε -ans (antis), ens (entis) και -ers (-ertis) σχηματίζουν, αν και τριτόκλιτα, κατ' εξαίρεση επίρρημα θετικού βαθμού σε -er (και όχι σε -iter) βλ. libens - libenter. Αυτό νομίζω υπάρχει και στο ψηφιακό βοήθημα. Τώρα, αυτό διδάσκω και δεν το έχω ψάξει παραπάνω...
Πολύ σωστή η θεωρία. Απλώς δεν υπάρχει επίρρημα παραγόμενο από το iners σε καμία περίοδο της λατινικής λογοτεχνίας. Αλλά με βάση τους κανόνες της Γραμματικής θα σχηματιστεί, ως θεωρητική κατασκευή, έτσι όπως αναφέρθηκε: inert-er.Οι δύο ελληνικές Γραμματικές που έχω υπόψη μου (του Σκάσση και του Τζερεφού) αναφέρουν ένα επίθετο μ' αυτή την κατάληξη, το sol(l)ers, -rtis (= πολυμήχανος, επινοητικός, ευφυής), το οποίο έχει όντως επίρρημα: sol(l)ert-er.
Καλησπέρα στο κείμενο 14 υπάρχει η πρόταση Tum terror Cassium concussit et e somno eum excitavit:μπορείτε να μου πείτε γιατί γίνεται η πρώτη κύρια σε μετοχή συνημμένη στο αντικείμενο eum εφόσον το ρήμα της είναι σε ενεργητική φωνή και θα γίνει μετατροπή σε ενεργητική;;Σε όλα τα κείμενα μετατρέπονται σε νόθες αφαιρετικές απόλυτε οι προτάσεις με ρήματα παρακειμένου και υπερσυντελίκου ενεργητικής φωνής.
Καλησπέρα (και πάλι!)Μπορείτε να με βοηθήσετε με τη σύμπτυξη της πρότασης; Postquam XIV annos in Italia complevit ;Άλλοι την κάνουν συνημμένη στο Hannibalem και άλλοι νόθη με υποκείμενο το annis.... (ενώ είναι αιτιατικητου χρόνου...)Επίσης, στο κείμενο 3 το forma τι είναι συντακτικώς; Το έχω βρει ως αφαιρετική του εσωτερικού, του εξωτερικού αναγκαστικού αιτίου, σκέτο της αιτίας... και στο ψηφιακό το έχει ως αφαιρετική της αιτίας στο superba (ως ετερόπτωτος ονοματικός προσδιορισμός). Ειδικά στο τελευταίο, γιατί να αναφέρεται στο superba και όχι στο ρήμα; Ευχαριστω εκ των προτέρων.