Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - Έσπερος

Σελίδες: 123 ... 338
1
Αν εννοούσε την Τήνο, τότε έχω την εντύπωση ότι το ποσοστό καθολικών είναι μεγαλύτερο από το 1/3. Παρόλα αυτά, αυτό που είπε ισχύει. Η Παναγία της Τήνου προφανώς κι είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία. Όπως είναι συνυφασμένη κι η Αγιά Σοφιά κι ας είναι το ποσοστό των Ορθοδόξων της Πόλης πολύ μικρό.

Η Παναγία της Τήνου υπάρχει εδώ και 200 χρόνια. Οι καθολικοι στο Αιγαιο ζουν από τον ύστερο μεσαίωνα. Όπως και να χει, δεν πας σε νησί με καθολικούς, ππυ μεγάλες κοινότητες έχουν μόνο 2 νησιά στις Κυκλαδες, να πεις ότι το νησί είναι αλληλένδετο με την ορθοδοξία. Είναι τεράστια προσβολή στον γηγενή πληθυσμό. Ειδικά δε αν είναι και ψηφοφόροι σου… Είναι αυτό που λέω, ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να εδραιωθεί η εξουσιαστική θέση του θεσμού και να κλείνουμε και το μάτι στον αδαή ψηφοφόρο που θέλει απλα να του χαϊδεύουν τ αφτια.

2
Η θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός. Ελληνορθόδοξο είναι Δόγμα ή Εκκλησία.

Μην τα μπερδεύουμε.

Αλλά ενταξει τα μπέρδεψε ολόκληρη βουλευτής Κυκλάδων που την 25η είπε σε νησί των Κυκλάδων με το 1/3 Καθολικούς, οτι το νησί αυτό είναι συνυφασμένο με την Ορθοδοξία. Λεπτομερειες.

3
Η Εκκλησία ως θεσμός επίσημης εξουσίας είναι πολύ λογικό να εμφανίζει συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί όχι την ουσια της πίστης, αλλά τον εξουσιαστικό της ρόλο. Αυτό μπορεί για πολλούς να είναι ενοχλητικό, αλλά θεωρώ ότι είναι άσχετο με το θρησκευτικό συναίσθημα. Αφορά ενα κοσμικό πεδίο, ενώ η πίστη αφορά ένα πνευματικό και ψυχικό πεδίο. Οπότε αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να αποδείξουμε τον ρόλο της επίσημης Εκκλησίας, είναι αυταπόδεικτο. Άλλους τους ενοχλεί και απορρίπτουν έτσι και τον θεσμό και τη θρησκεία, άλλους τους ενοχλεί και απορρίπτουν τον θεσμό κρατώντας τη θρησκεία ως κάτι προσωπικό, άλλους τους ενοχλεί αλλά το δέχονται ως παράδοση, άλλους δεν τους ενοχλεί και δεν επηρεάζει την πίστη τους, άλλους όχι απλα δεν τους ενοχλεί αλλά το επικροτούν κιόλας.

4
Εγώ βλέπω τι είναι απλός τύπος και τι μπορεί να υπάρχει αλλά με νόημα.

Το να υπάρχει μάθημα Θρησκευτικών έχει νόημα, αφού η θρησκεία είναι στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας.

Το να υπάρχει αγιασμός στην αρχή της χρονιάς έχει νόημα, γιατί είναι μια εναρκτήρια τελετουργία που δεν επισκιάζεται από τίποτα άλλο εκείνη την ημέρα.

Το να γίνεται εκκλησιασμός στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών θα είχε ένα νόημα, για να βιώσουν οι μαθητες από κοντά κάποια πράγματα που έχουν διδαχθεί στο μάθημα.
Το να πηγαίνουν μαζικά χωρίς καμία εξήγηση για το τι είναι αυτό που βλέπουν γύρω τους και τι ακούνε δεν βλέπω να έχει αποδώσει τίποτα.

Το να γίνεται κάθε μέρα προσευχή στο ξεκάρφωτο και διεκπεραιωτικά δεν βλάπτει, αλλά ούτε έχει και νόημα.

Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση.

Σχεδον συμφωνώ σε όλα.
Διαφωνώ για τον αγιασμό γιατί δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θεωρεί ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει στην αρχή της χρονιάς είναι μια θρησκευτική τελετή, και το ίδιο για την προσευχή.

Εν μέρει διαφωνώ και για τα Θρησκευτικά. Γιατί δεν είναι απλα ότι υπάρχουν
ως μάθημα. Είναι ότι αν κοπεί μια ώρα θρησκευτικών από 1 τάξη, είναι εθνικό ζήτημα. Ενώ οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό αντικείμενο γίνεται κοπτοραπτική κάθε χρόνο ανάλογα με το ποιος κλάδος έκανε καλύτερο lobbying.

5
@ppil Είχα ξεκινήσει να γράφω κάτι αλλά δεν προλαβα και έχασα τον ειρμό μου, πάνω σ αυτό ακριβώς. Στην Ελλάδα η σχέση με τη θρησκεία θεωρώ ότι περισσοτερο ζήτημα ταυτότητας και παράδοσης, παρα προσωπικής πίστης. Είναι ζήτημα εξουσιαστικής επιβολής της Εκκλησιας ως θεσμού αλλά και ζήτημα ιδεολογίας. Ο σεβασμός στη θρησκεία δεν μας απασχολεί ως σεβασμός στη διδαχή, αλλά ως διατήρηση αυτού που θεωρούμε σωστή παράδοση. Μπορεί οι μαθητες μας το πρωί να κοιμούνται όρθιοι, ή να χαζογελανε και να μουρμουρίζουν το Πάτερ Ημων τσάτρα πάτρα, αλλά δεν θα τολμήσουμε να πούμε ότι αυτό είναι παρωδια και δεν έχει νόημα η πρωινή προσευχή. Κι αυτός που θα επιμείνει, θα επιμείνει για την τυπικούρα μόνο, γιατί έτσι έχει μάθει να αντιδρά, έτσι έχει μάθει να θεωρεί ότι η θρησκεία του είναι υπό διωγμον. Και αυτός που θα επισημάνει την παντελή απουσία κατάνυξης, τελικά δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πίστη, αλλά ποια εικόνα θα μετρήσει; Αυτό λοιπόν εγω το θεωρώ καταπίεση. Και με ενοχλεί η επιβολή της θρησκείας ως επίσημου θεσμού. Ο αγιασμός, η πρωινή προσευχή, τα εικονίσματα στις τάξεις, οι εκκλησιασμοί, το γεγονός ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θεωρείται ότι πρέπει να διδάσκεται σχεδον σε όλες τις ταξεις,  αυτά δεν είναι επιβολή της πίστης, δεν είναι προσηλυτισμός, όμως είναι επιβολή του ότι η θρησκεία μέσω των εκπροσώπων της και μέσω του τυπικού της, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σχολική καθημερινότητα.

Ο εκκλησιασμός στο σχολείο δεν μπορεί να συγκριθεί με την επίσκεψη σε μουσείο. Θα μπορούσε να συγκριθεί αν η επίσκεψη σε ναό γίνει στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με συγκεκριμένο διδακτικό στόχο και την
ώρα της επίσκεψης ή μετά από αυτήν ώστε να μην υπάρχει φασαρία, να επισημανθούν τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ναού ή το εικονογραφικό πρόγραμμα ή η δομή της λειτουργίας ή το περιεχόμενο ενός λειτουργικού κειμένου. Αυτό ειναι ουσιώδες και σ αυτό ούτε εγω θα είχα κάποια αντίθεση. Όπως δεν θα είχα αντίρρηση αν αντιπρόσωπια του σχολείου εκκλησιαστεί σε μέρα μιας μεγάλης γιορτής πχ του Σταυρού ή σ έναν
τοπικό εορτασμό κλπ, στο πλαίσιο της τήρησης κάποιων παραδόσεων, της συνδεσησ του σχολείου με την τοπική ζωή , γιατί και αυτό είναι ρόλος του σχολείου. Διαφωνώ με τον μαζικό εκκλησιασμό αντί μαθήματος πριν κλείσουμε για Χριστούγεννα ή Πάσχα. Κι αν όταν το παιδί μου μεγαλώσει και μου πει ότι βαριέται εκείνη τη μέρα να πάει, δεν θα του πω ότι πρέπει να πάει γιατί ειναι σχολική εκδήλωση.

6
Πολύ φοβάμαι ότι γενικώς έχει χάσει η κοινωνία την ηθική της πυξίδα.

Οι ηθικές αρχές μπορεί να προκύψουν μέσω της θρησκείας, μπορεί και μέσω άλλων πνευματικών διαδρομών, όπως είναι η παιδεία ή ιδεολογία. Δεν έχει σημασία τι θα διαλέξει ο καθένας.

Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό δεν ακολουθεί καμία πνευματική διαδρομή παρά μόνο τον δρόμο του χρήματος, της καλοπέρασης και της ασυδοσίας η οποία απενοχοποιείται, όποιο κόστος κι αν έχει για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή.

Ζητούνται θετικά πρότυπα.... ::) ???

Ναι σαφώς είναι θέμα της κοινωνίας συνολικό και αντανακλάται στα παιδιά. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσα σε μια σχολική αίθουσα να ακούγονται αίσχη από μαθητες, να μην κουνιέται βλέφαρο και να μην προβληματίζεται κανένα τους για το αν τα παιδιά πρέπει να μιλάνε έτσι μέσα στο σχολειο (ή οπουδήποτε αλλού), και αν προσβάλλεται η ευπρέπεια του χώρου και η δημόσια αιδως.  Και κατά τ άλλα να πω εγω ότι δεν πιστεύω και δεν εκκλησιαζομαι και αυτό να μεταφερθεί σε όλα τα σπίτια και να ξεσπάσει σκάνδαλο. Όχι ότι εγω προσωπικά έχω ιδιαίτερη επιθυμία να μοιραστώ τις απόψεις μου πέρι θρησκείας με τους μαθητες μου, αλλά γνωριζω καλά ότι σ αυτό το κομμάτι κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει ελευθερια λόγου.

7
@ leon.

@ Έσπερος
Γνωρίζω πολλά για την βυζαντινή αγιογραφία και εδώ δεν είναι θέμα τεχνοτροπίας, αλλά ουσίας. Η εικόνα στην Ορθόδοξη παράδοση δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά μέσο λατρείας και μνήμης και παρουσίας του αγίου στον κόσμο. Δεν είναι «θέμα γούστου», αλλά σχέση με το Θείο.


Η εικόνα είναι μέσο λατρείας. Η απεικόνιση όμως σε συμφραζόμενα άσχετα με τη λατρεία, κατ εμε δεν είναι μέσο λατρείας. Είναι δημιουργία που αξιοποιεί μια τεχνοτροπία κι έναν συμβολισμό. Ίσως για να παρωδήσει, ίσως για να αμφισβητήσει, ίσως για να δώσει έναν άλλον συμβολισμό. Αυτό λοιπόν εγω προσωπικά δεν το θεωρώ βεβήλωση ενός λατρευτικού αντικειμένου. Από κει και πέρα εφόσον δεν γνωριζω τον καλλιτέχνη, δεν μπορώ να έχω άποψη για το σε ποιον βαθμό ήθελε να προκαλέσει ή να υποτιμήσει την πίστη κάποιου. Και δεν μ αρέσει η ιδέα να ενοχλεί τόσο πολύ η αμφισβήτηση και η κριτική.

Θα γυρίσω λίγο τη συζήτηση στο αρχικό ερώτημά μου. Μου είχε κάνει εντύπωση πώς ήταν δυνατόν ένας 14χρονος μαθητής μου να είχε τόσο έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό και να με ρωτούσε αν θα ήθελα να πάει με το σχολείο  το παιδί μου σε μια τετοια έκθεση, ενώ ο ίδιος μαθητής και οι συνομήλικό του δεν εκφράζουν καμία αγανάκτηση όταν μέσα στην τάξη έχουν επιχειρήσει να ειπωθούν πολύ σομόν
ανέκδοτα ή εκστομίζονται ολοκάθαρα ρατσιστικές, σεξιστικες ή μισαναπηρικες προσβολές. Και νομίζω ότι κάποια σοκιν έχει δοκιμάσει ο ίδιος να μο πει. Δηλαδή ένα 14χρονο δεν θεωρεί προσβολή και ακαταλληλο ακρόαμα για την ηλικία του ούτε τα αισχρά υπονοούμενα (από ανήλικα μπροστά σε καθηγήτρια!!) ούτε τη ρητορική μίσους. Θίγεται όμως επειδή σε μια έκθεση που κανεις δεν του είπε να πάει, αλλοιώνεται ένα θρησκευτικό σύμβολο. Αυτό εμένα μου φαίνεται παρα μα παρα πολύ λυπηρό σαν δείγμα του που πάει η κοινωνία. Έχουμε χάσει κάθε έννοια ευπρέπειας και σεβασμού αλλά με περισση υποκρισία συγκινούμαστε για τα σύμβολα της θρησκείας μας, χωρίς κατά τ άλλα να εφαρμόζουμε οι ίδιοι κάποια ηθική αρχή στη ζωή μας, όπως θα έπρεπε να κάνουμε αν όντως η θρησκεία μας ήταν μια ηθική πυξίδα.







8
@apri εγω έχω ακούσει και από πολλούς όχι αμαθείς και όχι απαίδευτους στα καλλιτεχνικα ανθρώπους, συναδέλφους μάλιστα, αρνητική κριτική και για το έργο με τη σημαία, εξ αφορμής της Πινακοθήκης. Όχι απαραίτητα ότι το θεωρούσαν ιερόσυλο, αλλά ότι θεωρούσαν και τα δυο αναίτιες προκλήσεις. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες κόκκινες γραμμές, επομένως. Γι αυτό σε ρώτησα και για το σκεπτικό σου, για το πώς τα διαχωρίζεις.

9
ppil η στάση σου είναι ξεκάθαρη και σαφής.
Για τον άνθρωπο της πινακοθήκης δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ. Η ασχετοσύνη μου με την μοντέρνα τέχνη και τα εικαστικά δεν μου επιτρέπει να διατυπώσω κάποια άποψη με βεβαιότητα.

Πιστεύω όμως ότι πολλοί, και σ αυτή τη συζήτηση και σίγουρα εκτός, δεν έχουν τόσο ξεκάθαρη άποψη για τον Ροΐδη.

10
Καλησπέρα στην ομάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς τι γίνεται με το πάγιο αίτημα της μείωσης υπηρέτησης της οργανικής στους νεοδιόριστους από 2 έτη σε 1 έτος. Υπάρχει λέτε ελπίδα να γίνει κάποια αλλαγή;

Το θεωρώ απίθανο. Τα νησιά και ισως και άλλα απομονωμένα μερη, δεν έχουν ούτως ή άλλως προσωπικό παρα την πληθώρα διορισμων, γιατί σχεδον το 50% των διορισμένων έχει άδεια ανατροφής ή αποσπάται αυτόματα ως ειδική κατηγορία. Δεν υπάρχουν άλλα περιθωρια.

11
Τα "έργα" διακωμωδούσαν την Παναγία με τον Χριστό και τον Άγιο Χριστόφορο. Ιστορικά πρόσωπα υπήρξαν. Όχι κάτι άυλο.

Η ιερότητα είναι κάτι άυλο. Ο συμβολισμός είναι κάτι άυλο. Η απόδοση τιμών σε ένα εικόνισμα είναι κάτι άυλο. Η απεικόνιση ενός ιερού προσώπου ή μιας σκηνής της ΚΔ με σκοπό την τιμηση, είναι κάτι άυλο. Γιατί αυτό που μετράει είναι η ιερότητα αυτού που απεικονίζεται, όχι του αντικειμένου και του υλικού.

Η παρώδησή μιας τεχνοτροπίας όμως είναι κάτι υλικό. Η τεχνοτροπία δεν έχει αγιοσύνη από μόνη της. Μια καλλιτεχνική σύμβαση είναι που ποικίλει γεωγραφικά και χρονολογικα.

Να ρωτήσω κάτι: την Παπισσα Ιωάννα τη θεωρείτε βέβηλη ή επειδή αναφέρεται στην καθολική εκκλησία δεν μας αφορά;

12
Το όλο ζήτημα Έσπερος για μένα είναι η Εθνική Πινακοθήκη. Προσβολή θρησκευτικού συμβόλου από μεμονωμένο άτομο που ενεργεί για λογαριασμό του, με αφήνει αδιάφορη.

Αυτό, το δέχομαι. Δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ, αλλά το δέχομαι.

13
Τώρα τα αλλάζεις. Πήγαμε από την "τέχνη" που δε γνωρίζει "όρια", στο αν εσύ θεωρείς ότι προσβάλλει ή όχι. Αν εσύ δε θεωρείς ότι προσβάλλει, τότε είναι τέχνη. Αν θεωρείς ότι προσβάλλει, τότε δεν είναι τέχνη. Ε οκ, εσείς δεν πιστεύετε, άρα λογικό είναι να θεωρείτε ότι δεν προσβάλλει. Υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι η σύναψη σχέσεων με ανήλικα παιδιά δεν είναι κάτι το κακό. Νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοώ...

Εγω προσωπικά δεν έγραψα ποτέ ότι η τέχνη δεν γνωρίζει όρια, ούτε ότι δεν προσβάλλομαι από το οτιδήποτε.

14
Ιστορικά πρόσωπα είμαστε όλοι μας. Ο Leon είπε την άποψη του. Ισχυρίζεται ότι δεν τον πειράζει κανενός είδους διακωμώδηση/κριτική είτε στον ίδιο, είτε στους οικείους του. Εσένα ας πούμε θα σε πείραζε μια "τέχνη" βασισμένη στα παιδιά σου;

Νομίζω ότι κολλάμε στο αν κάποιοι θεωρούμε ότι ο καλλιτέχνης είχε πρόθεση να προσβάλει, ή όχι. Εγώ και ο leon θεωρούμε ότι είχε την πρόθεση να εκφράσει κάτι, όχι να προσβάλει.
Αν εμένα ένας μαθητής μου με παρουσιάσει με ΑΙ ή με ένα δικό του σκίτσο να τσιρίζω σαν τρελή (όπως συχνά κάνω), το πιο πιθανό είναι ότι θα θεωρήσω ότι με διακωμωδεί. Αν με παρουσιάσει ημίγυμνη σε σέξι πόζα, προφανώς θέλει να με προσβάλει. Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Εγώ αν η Εκκλησία έκανε κίνηση για την
Πινακοθήκη, απλα δεν θα εκπλησσόμουν. Δεν θα το αξιολογούσα ως συμβάν. Είναι σύμφωνο με αυτά που πρεσβεύει ο συγκεκριμένος θεσμός και έτσι συντηρεί τον κυκλο των
οπαδών της. Θα με ενοχλούσε αν το κράτος υπέκυπτε στην Εκκλησία, όπως συμβαίνει συχνά. Μην ξεχνάμε την τύχη του Νίκου Φίλη. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι ο Ιερωνυμος (υποτίθεται ότι) είναι μετριοπαθής ιεράρχης, χωρίς μεγαλοστομίες και φανατισμούς. Κι όμως…

Σελίδες: 123 ... 338

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182508
  • Σύνολο θεμάτων: 19472
  • Σε σύνδεση σήμερα: 654
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 2
Επισκέπτες: 486
Σύνολο: 488

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.186 δευτερόλεπτα. 31 ερωτήματα.