Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - Έσπερος

Σελίδες: 123 ... 347
1
Αναθέσεις/Ωράριο / Απ: Θερινή υπηρεσία
« στις: Ιουλίου 09, 2025, 03:50:11 pm »
Δεν τους κυνηγάμε να τα γράψουν, είναι δική τους υποχρεωση

Όταν τους παίρνουμε τηλέφωνο επειδή δεν το έκαναν ή όταν αλλάζουμε τα στοιχεία του κηδεμόνα eεγγραφές,  επειδή άλλος είχε δηλώσει και άλλος πήγε να το γράψει ή είχε γράψει λάθος τα στοιχεία του taxisnet, δεν τους κυνηγάμε εμείς να κάνουν τη δουλειά τους; Σκεψου να λέγαμε «συγγνώμη παιδιά το μαγαζί έκλεισε, δικό σας πρόβλημα». Όπως κάνουν οι περισσότερες υπηρεσίες, εδώ που τα λέμε… Οπότε αν ο διευθυντής θεωρεί ότι πρέπει να παρακαλάει τους γονείς, καλύτερα να το κάνει μόνος του.

2
Αναθέσεις/Ωράριο / Απ: Θερινή υπηρεσία
« στις: Ιουλίου 09, 2025, 02:59:11 pm »
Τα σχολεία της βθμιας, το 1ο 10ημερο (τουλάχιστον) του Ιουλίου έχουν πολλή δουλειά. Στα Γυμνάσια έτσι όπως τα έκαναν, χρειάζεται ετοιμότητα για την ηλεκτρονική υποστήριξη των εγγραφων αφού συχνά χρειάζονται διορθώσεις στα στοιχεία- που δεν θα χρειάζονταν βέβαια αν οι γονείς τα είχαν δηλώσει όλα σωστά, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Στα Λύκεια, έχουν την υποστήριξη των εγγραφών επίσης και αργότερα τα μηχανογραφικά. Αυτή η λογική ότι ένας διευθυντής κατεβάζει ρολά και δίνει οδηγίες εξ αποστάσεως, μου φαίνεται αδιανόητη και βασικά είναι τελείως αντίθετη με το τι έχω δει εγω από διευθυντές, όχι απαραίτητα καλους, ικανούς ή αποτελεσματικούς. Σαφώς η θερινή άδεια ισχύει και για τα στελέχη και θα έπρεπε να προβλέπεται αποζημίωση τουλάχιστον για αυτό το μπάχαλο με τις ηλεκτρονικές εγγραφές που διευκολύνουν μόνο τα μαγειρέματα στους αριθμούς των τμημάτων. Αλλά οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές έχουν επίδομα (όχι όσο θα έπρεπε αλλά έστω, παίρνουν κάτι παραπάνω από τους εκπαιδευτικούς ως αναγνώριση των ευθυνών και υποχρεώσεων) και δεν έχουν θερινή υπηρεσία, ακριβώς γιατί δυνητικά θα τους προκύψουν και άλλες υποχρεώσεις. Οπότε, δικαίωμα της διευθύντριας να πάει τώρα διακοπές, αν έτσι κρίνει, δικαίωμα της να μην έρθει στη θερινή υπηρεσία, αλλά φυσικά δεν μπορεί να ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κυνηγάνε τους γονείς πέραν των ωρών της υπηρεσίας από τα προσωπικά τους τηλέφωνα. Και το πόσο θα χαϊδολογαμε τους γονείς για να γράψουν τα παιδιά τους, είναι επίσης μια άλλη συζητηση, γιατί δεν χρειάζονται κυνήγι μόνο άνθρωποι περιορισμένων δυνατοτήτων..

3
Αποσπάσεις / Απ: vΑπ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 06, 2025, 03:26:06 pm »
Θα διαφωνήσω στο ότι θα βρει κανείς πάντα σχολείο. Εχει τύχει να έρθουν κατά καιρούς τόσα άτομα στον δικό μου νομό που δεν ήξεραν τι να τους κάνουν. Στην δική μου ειδικότητα κάποιοι «εξαφανίστηκαν» και κάποιοι έκαναν εξ ολοκλήρου γραμματειακή σε σχολεία. Επισης στο σχολείο του παιδιού μου ήταν άτομο (σύζυγος στρατιωτικού) που επειδή περίσσευαν στην Α περιοχή του νομού, την έστειλαν στην Β που είχε περισσότερα κενά (υπάρχει και προβλέπεται η δυνατότητα γιατί το πλεονάζον προσωπικό μπορεί να διατεθεί εντός ίδιου νομού ή ίδιας περιφέρειας εκπαίδευσης, άσχετα αν δεν γίνεται εφαρμογή ποτέ ή γίνεται σε κάποιες «μιλημενες» περιπτώσεις)
Δηλαδή δεν είχαν πουθενά πουθενά γιατί όντως περίσσευαν τόσοι πολλοί και όντως δεν υπήρχαν ανάγκες -και για να το πω χύμα, μετά δεν χρειάστηκε ουτε αναπληρωτής; ή δεν είχαν στην πόλη ακριβώς που ήθελαν και τους βόλεψαν με γραμματειακή (έχω ακούσει και διάθεση σε ΔΔΕ για διοκητικό έργο....) για να μην τους στείλουν σε κάποιο τελείως άκυρο μέρος κλπ; Γιατί με τόσες προσλήψεις αναπληρωτών κάθε χρόνο και γενικά τόσα κενά που ξέρουμε ότι έχουν τα σχολεία, μου κάνει εντύπωση το να μην είχαν οντως ώρες πουθενά πουθενά.

Θα ξαναπώ όμως, ότι για κάποιον μπορεί να είναι προτιμότερο να είναι στην άλλη άκρη ενός νομού στη στεριά, παρά στν άλλη άκρη της χώρας ή σε νησί. Οπότε είναι πολύ σχετικό αυτό. Το να ακούμε εμπειρίες τρίτων δεν βοηθάει πάντα. Το θέμα είναι ο καθένας να ξέρει τι ακριβώς θέλει, και τι μπορεί να αντέξει. Και τώρα που κοντεύει η εποχη που θα δηλώσουν περιοχές οι υποψήφιοι για διορισμό, πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Γιατί και η διετία σε κάποιο πολύ απομακρυσμένο μέρος (ειδικά νησί χωρίς αεροδρόμιο ή σε μέρος όπου χρειάζεσαι πολλά διαφορετικά μέσα μεταφοράς για να πας) είναι από μόνη της κάτι πολύ δύσκολο, ακόμα και στο υποθετικό σενάριο που μετά έχεις τρόπο να φύγεις. Πολλοί ξεκινούν με ένα σκεπτικό ότι θα φεύγουν κάθε σ/κ, ότι θα κολλάνε όποια πιθανή και απίθανη άδεια υπάρχει για να λείπουν μεγάλα διαστήματα, μετά αυτό δεν τους βγαίνει, γιατί δεν μπορείς να είσαι σε ένα μέρος και να μην είσαι εκεί, ούτε να είσαι ως φυσική παρουσία και πνευματικά να είσαι αλλού κλπ. 

4
Αποσπάσεις / vΑπ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 06, 2025, 02:14:40 pm »
Τα κενά είναι παρα πολλά, αποκλείεται να μην βρεις σχολείο. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι θα βρεις απαραίτητα σχολείο που θα σε εξυπηρετεί απόλυτα. Επίσης γνωριζω περίπτωση που από διάφορες καραμπόλες δεν είχε τελικά ώρες στο σχολείο που είχε αποσπαστεί και θα περνούσε μια κάποια ταλαιπωρία και πολλές μετακινήσεις και τελικά έκανε ανάκληση για την οργανική, όμως από πυσδε σε πυσδε Αττικής, δεν άλλαξε σπίτι ούτε χωρίστηκε οικογένεια. Γενικα είναι κάπως υποκειμενικό το τι προσδοκίες εχεις από μια απόσπαση οπότε δεν μπορείς να βασίζεσαι στις εμπειριες όποιου ήταν απόλυτα ευχαριστημένος ή απόλυτα δυσαρεστημένος. Για κάποιον είναι σημαντικό το να πιάσει στερια, για άλλοι το να είναι κοντά στο σπίτι του, άλλος έχει κατά νου κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν είναι περιζήτητο και το θεωρεί δεδομένο κλπ.

Επομένως καταλήγουμε στο συμπερασμα: αν δεν είναι κανείς απόλυτα σιγουρος ότι στην οικογενειακή/προσωπική ζωή του μπορεί να διαχειριστεί ένα απροσδιόριστο διάστημα εκτός έδρας ή μετακινήσεων, ας σκεφτεί πολύ σοβαρα για το αν θα τα βγάλει πέρα σ αυτή τη δουλειά.

5
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 04, 2025, 02:15:26 pm »
Επίσης, κάτι που σε μια περίοδο ισχύει, δεν σημαίνει ότι θα ισχύει στο διηνεκές, ώστε να αποτελεί βάση προγραμματισμού. Δεν μπορείς να ξέρεις αν η μια απόφαση θα σου βγει σε καλό και η άλλη σε κακό. Τα δεδομένα αλλάζουν. Δεν είναι φυσιολογικές συνθήκες εργασίας αυτές, το να μην μπορείς να προγραμματίσεις. Αυτό είναι ευθύνη του κράτους. Άσχετο που κι εγω καμία φορά είμαι αυστηρή με τους νέους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν τη διετία σαν μια ενοχλητική παρένθεση με δεδομένη την τοππθετηση κοντά στο σπίτι τους.

6
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 04, 2025, 11:35:48 am »
Συγγνώμη, γιατί να σκεφτεί κανείς ότι θα γινόταν χατιρική απόσπαση  όποιου έκλεισε διετία και δεν πήρε μετάθεση; Υποσχέθηκε κανείς σε όποιον διορίστηκε ότι σε δυο χρόνια θα γυρίσει σπίτι του, για να πρέπει μετά να του κάνει χάρη κατ´ εξαίρεση; Η διετία σημαίνει ότι κάποιος θα μείνει στον τόπο πρώτου διορισμού για δυο χρόνια, χωρίς να μπορεί να φύγει από εκεί τα δυο αυτά χρόνια. Δεν σημαίνει ότι κανεια δυο χρονιές «αγροτικό» και μετά πας σπίτι σου. Η εποχή αυτή, ήταν πολύ παλιά. Πολύ πριν από τα μνημόνια, οι μεταθέσεις ήταν δύσκολες έως ανύπαρκτες. Δεν κατανοώ από πού προέκυψε στους νεοδιόριστους η βεβαιότητα αυτή.

7
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 03, 2025, 08:44:15 pm »
Οι αποσπάσεις έχουν μοριοδότηση, τι σημαίνει αποσπάστηκαν κατά προτεραιότητα οι νεοδιόριστοι;
Το υψηλό ποσοστό αποσπάσεων δείχνει την παράνοια των τοποθετήσεων, επι πολλά χρόνια. Περιοχές τελείως μπλοκαρισμένες για μεταθέσεις, τελικά έχουν πολλά λειτουργικά κενά.

Το μετά τι… πιθανότατα αυτή η συνθήκη θα παραμείνει για αρκετο καιρό. Θα γίνει κανονικότητα, όπως ήταν και πολλά χρόνια πριν. Κάποιοι νεοδιόριστοι νέοι σε ηλικία και χωρίς οικογένεια, θα κάνουν κάποια γνωριμία και θα μείνουν μόνιμα εκεί που διορίστηκαν, οι υπόλοιποι, ανάλογα με τον κλάδο, θε βολεύονται με αποσπάσεις. Ίσως ανακατευτεί και η τράπουλα των φορέων, αν υπάρξουν πιέσεις για συγκεκριμένα άτομα που δεν μπορούν να φύγουν αλλιώς. Ανάλογα με τον κλάδο και τον τόπο συμφερόντων, άλλοι θα είναι πιο τυχεροί, άλλοι όχι. Επειδή η κατανομή των διορισμών ανά ειδικότητα θα ποικίλλει κάθε χρόνο, λογικά κατά περιόδους θα υπάρχει μια εξισορρόπηση λόγω συνταξιοδοτήσεων σε κάποιες περιοχές και θα είναι εφικτές περισσότερες μεταθέσεις. η κατάσταση όμως θα είναι ρευστή για το επόμενο διάστημα και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη όποιος ενδιαφέρεται να διοριστεί.

8
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 02, 2025, 02:17:03 pm »
Δεν είναι αυτονόητη η απόσπαση μετά τη διετία. Γενικα το ποσοστό ικανοποίησης είναι υψηλότατο (άνω του 95%), αλλά όχι 100% και στα στατιστικα δεν διευκρινίζεται σε ποιον βαθμό ικανοποιήθηκε η πρώτη προτίμηση ή επόμενες.  Γενικα όποιος διορίζεται, ας μην έχει πια στο μυαλό του ότι μετά τη διετία τακτοποιείται.

9
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 02, 2025, 10:03:18 am »
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι 30/9 έχουμε τα εξής :
α) Άδειες που ξεκινάνε 1/9 και κάποιες ίσως είναι αδύνατο να είναι προγραμματισμένες (κάποια όντως επαπειλούμενη η κάποια ασθένεια)
β) Εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία, των οποίων οι αποφάσεις μπορεί να βγουν και μέσα στο Σεπτέμβρη.
γ) Αποσπάσεις σε διαφορετικές φάσεις...
δ) Δυνατότητα σε μαθητές αλλαγής κατεύθυνσης σε ΓΕΛ, ειδικότητας σε ΕΠΑΛ , μετεγγραφών από ΓΕΛ σε ΕΠΑΛ κλπ  μέχρι 30/9 με αποτέλεσμα μια ρευστότητα στον αριθμό τμημάτων και λειτουργικών κενών
Όλα αυτά αναγκάζουν πολλές ΔΔΕ να κάνουν η να ξανακάνουν αλλεπάλληλες τοποθετήσεις που σε κάποιους νόμους φτάνουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η παρουσία μιας αντικειμενικής εξήγησης ενός φαινομένου, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει έτσι.
Αυτά συμβαίνουν, γιατί επιτρέπουμε να συμβαίνουν, γιατί δεν μας ενδιαφέρει να προγραμματίσουμε το αν θα συμβούν.
Είμαστε χώρα με νοοτροπία τελευταίας στιγμής.
Οι ΄΄άδειες ανατροφής, προγραμματίζονται και  μπορούν να ληφθούν υπόψη εγκαίρως. Οι έκτακτες άδειες, υποτίθεται ότι είναι αυτές που καλύπτονται από αναπληρωτές και κανονικά έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Οι υπηρεσιακές μεταβολές κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί με το τέλος Ιουνίου. Το ίδιο και η κατανομή των διορισμών. Ιδανικά θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί και τα ονόματα. Και ακόμα πιο ιδανικά, θα έπρεπε να έχουν δηλώσει και προτιμήσεις σχολείων, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι ακραίο.

Οι μαθητές δεν θα έπρεπε να δηλώνουν τμήματα τελευταία στιγμή ή να αλλάζουν όποτε θέλουν. Με το τέλος της χρονιάς θα έπρεπε να είναι γνωστό, ποιος επιθυμεί να πάει πού και πόσοι έχουν εκκρεμότητα λόγω παραπομπής σε εξταστική του Σεπτεμβρίου (όπου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στον προγραμματισμό). Στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε αυτά.

Όταν όμως από τη μία το κράτος κοιτάει πώς θα βγάλει από τη μύγα ξύγκι και θέλει να κάνει κάθε πιθανή και απίθανη αλχημεία, ακόμα και για να γλιτώσει την πρόσληψη αναπληρωτών για 10 μέρες παραπάνω, και όταν οι εκπαιδευτικοί, που κανένας δεν τους έστειλε με το ζόρι σε κάποιο μέρος, κοιτάνε να βρουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να υπηρετήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο σε μέρη που δήλωσαν ότι επιθυμούν να πάνε, ή προτιμούν να τοποθετηθούν τελευταία στιγμή, ή μετά την έναρξη των μαθημάτων, μην τυχόν και αδειάσει κάποια θέση σε κάποιο μέρος που τους βολεύει περισσότερο, όλο αυτό δείχνει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για το αν θα λειτουργούν τα σχολεία σωστά (ή αν θα λειτουργούν γενικώς).

10
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 01, 2025, 07:56:16 pm »
Δηλαδή στις ΔΙΔΕ που ξεκινούν τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων από τις 1/9 εάν κάποιος τοποθετηθεί ακόμα και τον Οκτώβριο πρέπει να επιστρέψει στην οργανική του ή παραμένει στη διάθεση της προσωρινής ΔΙΔΕ του έως την τοποθέτηση; Οι δε αποσπαμένοι καλύπτουν ώρες που συγκεντρώνονται από διάφορα σχολεία ώστε να συμπληρώσουν ωράριο, όχι κενές οργανικές θέσεις. Οι νεοδιόριστοι τοποθετούνται σε κενές οργανικές ή στη διάθεση ΠΥΣΔΕ. Πώς προκύπτει οι αποσπασμένοι να "τρώμε" τις θέσεις των νεοδιόριστων;

Υποτίθεται ότι για λόγους ισοτιμίας κι επειδή οι νεοδιόριστοι ανήκουν στην
εκάστοτε ΔΔΕ, τοποθετούνται μαζί για να κριθούν μαζί. Είναι για 1 χρόνο οι θέσεις και δεν σημαίνουν τίποτα για τις οργανικές, όμως για πρακτικούς λόγους μπορεί να σημαίνουν πολλά σε κάποιους, το πού θα τοποθετηθούν. Όταν όμως το χρονοδιάγραμμα των διορισμών είναι πάντα ασαφές και όταν ένα όχι αμελητέο ποσοστό νεοδιόριστων παίρνει άδεια ανατροφής ή ανήκει σε ειδική κατηγορία και αποσπάται αμέσως, οι διευθύνσεις πρέπει να εξασφαλίσουν το άνοιγμα των σχολείων, και στη βθμια τη διενέργεια των επαναληπτικών εξετάσεων. Οπότε από την πλευρά τους, καλά κάνουν και τοποθετούν κάποιους. Είναι ούτως ή άλλως αδιανόητο να το μην υπάρχει προγραμματισμός από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Εμείς που είμαστε σε νησί ξέρουμε ότι η δική μας ΔΔΕ τουλάχιστον θα κάνει ένα
γύρο τοποθετήσεων με αποσπασμένους και αποσπάσεις εντός, ήδη τον Ιούλιο γιατί υπάρχει και ο πρακτικός λόγος ότι δεν γινετσι 1/9 να περιφέρεσαι από νησί σε νησί (όχι ότι δεν έχει ξανασυμβεί). Κι έτσι βέβαια έχει τύχει να βλέπουμε τέλη Αυγούστου 5 νεοδιόριστους. λες α τι ωραία δεν έχουμε κενά, οι τοποθετημένοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο στην ημέρα εφημερίας να πάρουν ένα τηλ και να πουν ότι δεν θα έρθουν, και μετά βλέπεις το όνομα στις κατ εξαίρεση ή παίρνουν 1/9 και λενε ότι έχουν άδεια. Εμένα με τρελαίνει αυτή η αναστάτωση μόνο και μόνο επειδή είμαι φιλολογοσ και δεν ξέρω πώς θα μοιράσουμε τις ώρες… Το ότι σε άλλες διευθύνσεις  φτάνει ο αγιασμός και δεν έχουν τοποθετήσει τον κόσμο, με ξεπερνά…

11
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Ιουνίου 30, 2025, 09:40:08 pm »
Είναι σωστή λύση και καλά έκανες και επέμεινες.

Θα πω και μια -αντιδημοφιλή- για κάποιους άποψη: αφού σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις τα Λατινικά, να κοιτάξεις του χρόνου και τη Γ. Είναι προσόν να ξέρεις κάτι που δεν το γνωρίζουν όλοι. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με «χώσιμο», αλλά σε βάθος χρόνου, μπορεί να εκτιμηθεί και να θεωρείσαι αναγκαία παρουσία σ ένα σχολείο. Αυτό το λέω για οποιαδήποτε δουλειά.

12
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 30, 2025, 03:36:36 pm »
Συνεχώς υπάρχουν ερωτήσεις "πόσους θα πάρουν από τον τάδε κλαδό;", "που θα φτάσει ο πίνακας;", "έχω ελπίδες διορισμού;" κλπ.
Όσοι/ες έχουν το σκεπτικό "αρκεί να τρουπούσωμε", αντί να τους ενδιαφέρει αν θα ανοίξει θέση κοντά στον τόπο συμφερόντων τους ή σε περιοχή που είναι διατεθειμένοι να πάνε για αρκετά χρόνια, σε 2 χρόνια θα είναι πάλι εδώ να γκρινιάζουν για το πόσο άδικο είναι που δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση. Η δυσκολία πλέον στις μεταθέσεις δεν αφορά μόνο τη Β/θμια ή τις ειδικότητες Α/θμιας, αλλά όλους όπως δείχνουν τα πράγματα. Πόσο μάλλον αν σκοπεύουν να επιστρέψουν σε περιοχές όπως είναι η Α' Θεσσαλονίκης ή η Δυτική Μακεδονία...

Όσοι περιμένουν διορισμό τώρα, δεν έχουν παρα πολλά χρόνια προϋπηρεσια και δεν εχουν δει τις εποχές του να είσαι δια βίου στη διάθεση ΠΥΣΔΕ ή να μην γίνονται ποτέ μεταθέσεις. Είδαν ότι οι πρώτες φουρνιές των διορισμένων μέσα σε 2 χρόνια σε κάποιες ειδικότητες πήγαν ακόμα και Αθήνα, είδαν πολλούς διορισμούς σε αστικά κέντρα, θεώρησαν ότι θα είναι έτσι πάντα. Οπότε τα δηλώνουμε και όλα κι ας μην σκοπεύουμε να πάμε. Αν τα γραφεία εδώ και τα σχολιάζεις, σε λενε εκτός θέματος. Είναι όμως η αλήθεια. Οι πολλοί διορισμοί χωρίς τον εξορθολογισμό των τοποθετήσεων θα εγκλωβίσουν κόσμο και τα κενά στις δύσκολες περιοχές θα συνεχίσουν να καλύπτονται από αναπληρωτές, και τα σχολεία αυτά δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν, και ο κόσμος θα είναι στην τσίτα να περιμένει αποσπάσεις. Και στην πορεία ξεφυτρώνουν και αυτοί που είχαν συνηθίσει ως αναπληρωτές να είναι στην περιοχή τους και αρχίζει τελικά να τους κακοφαίνεται ο διορισμός. Κι όλη αυτή γ συζήτηση γινετσι ερήμην των αναγκών των σχολείων και των
παιδιών.

13
Κι εγώ όταν πήγαινα Γυμνάσιο δεν καταλάβαινα πολλά από τις δευτερεύουσες. Τώρα, όμως, καταλαβαίνω την χρησιμότητά τους. Ναι μεν οι μαθητές τις χρησιμοποιούν άνετα στον προφορικό λόγο, αλλά να τις αναγνωρίσουν δεν ξέρουν! Εκτός από τους δυνατούς μαθητές, που έτσι κι αλλιώς είναι καλοί στα περισσότερα μαθήματα. Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται περιττό, είναι αναγκαίο να τις ξέρουν. Γιατί θα τις χρειαστούν και στο Λύκειο. Οι της θεωρητικής σίγουρα, οι υπόλοιποι τις χρειάζονται στην Έκθεση, καθώς εντάσσονται στην ευρύτερη εξεταστέα ύλη. Αν ήξεραν π.χ. τις αναφορικές σωστά, δεν θα έγραφαν το σύνηθες λάθος "Ο Κώστας, όπου ήρθε χθες....

Το περιττό, το εννοώ στο δημοτικό.
Είναι πολύ διαφορετικό να μην καταλαβαίνει κάτι ένα μέρος των μαθητ΄νω στο Γυμνάσιο, σε σχέση με το Δημοτικό.
Και γενικά δεν κατανοω απόλυτα τη λογική του να κάνουμε τόσους κύκλους στην ύλη. Δεν γίνεται τη μία να θεωρούμε οκ ότι στην στ διδάσκονται δευτερεύσουες, και στην α γυμνασίου να μιλάμε ξανά για κύριους όρους και απλές και επαυξημένες.

14
Αυτό είναι ένα γενικό παράδοξο της διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων και δεν λύνεται με την κατ´ επίφαση χρήση της επικοινωνιακής - κειμενοκεντρικής μεθόδου.

Τις δευτερεύουσες τις αναφέρω συνεχώς ως παράδειγμα περιττής ύλης. Γιατί όταν τος διδάσκω στο Γυμνάσιο, στην Α Γυμνασίου που έχει απλα τους τρόπους σύνδεσης, έχω την αίσθηση ότι οι μαθητες ως έννοια, δεν τις κατανοούν. Δηλαδή δεν κατανοούν τι σημαίνει κυρια και ανεξάρτητη και τι σημαίνει εξαρτημένη και πώς εξαρτάται μια πρόταση από μια άλλη. Αμφιβάλλω και για το πόσοι το κατανοούν αυτό ως έννοια και στη Γ. Εμπειρικά ξέρω ότι αρκετοί αναγνωρίζουν το είδος, κυρίως στις επιρρηματικές, αν τους το εκφράσεις ως πληροφορία (το γιατί, το πότε κλπ) και κάποιοι πιο διαβαστεροι αναγνωρίζουν τα είδη βάσει των συνδέσμων. Όμως δεν νομίζω ότι κατανοούν την έννοια και την ουσιαστική λειτουργία και γι αυτό λέω ότι με αφήνει αδιάφορη το αν παραλαμβάνω μια Α τάξη όπου για κάθε μαθητή που γνωρίζει τις δευτερεύουσες, υπάρχει ένας τουλάχιστον που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ρήμα. Γιατί τότε παραλαμβάνω ένα υλικό με το οποίο δεν μπορώ να δουλέψω. Χίλιες φορές να έβρισκαν όλοι το ρήμα.

Σελίδες: 123 ... 347

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32928
  • Τελευταία: Special ed
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185784
  • Σύνολο θεμάτων: 19495
  • Σε σύνδεση σήμερα: 802
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 3
Επισκέπτες: 649
Σύνολο: 652

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.054 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.