Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - Έσπερος

Σελίδες: 123 ... 347
1
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 03, 2025, 08:44:15 pm »
Οι αποσπάσεις έχουν μοριοδότηση, τι σημαίνει αποσπάστηκαν κατά προτεραιότητα οι νεοδιόριστοι;
Το υψηλό ποσοστό αποσπάσεων δείχνει την παράνοια των τοποθετήσεων, επι πολλά χρόνια. Περιοχές τελείως μπλοκαρισμένες για μεταθέσεις, τελικά έχουν πολλά λειτουργικά κενά.

Το μετά τι… πιθανότατα αυτή η συνθήκη θα παραμείνει για αρκετο καιρό. Θα γίνει κανονικότητα, όπως ήταν και πολλά χρόνια πριν. Κάποιοι νεοδιόριστοι νέοι σε ηλικία και χωρίς οικογένεια, θα κάνουν κάποια γνωριμία και θα μείνουν μόνιμα εκεί που διορίστηκαν, οι υπόλοιποι, ανάλογα με τον κλάδο, θε βολεύονται με αποσπάσεις. Ίσως ανακατευτεί και η τράπουλα των φορέων, αν υπάρξουν πιέσεις για συγκεκριμένα άτομα που δεν μπορούν να φύγουν αλλιώς. Ανάλογα με τον κλάδο και τον τόπο συμφερόντων, άλλοι θα είναι πιο τυχεροί, άλλοι όχι. Επειδή η κατανομή των διορισμών ανά ειδικότητα θα ποικίλλει κάθε χρόνο, λογικά κατά περιόδους θα υπάρχει μια εξισορρόπηση λόγω συνταξιοδοτήσεων σε κάποιες περιοχές και θα είναι εφικτές περισσότερες μεταθέσεις. η κατάσταση όμως θα είναι ρευστή για το επόμενο διάστημα και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη όποιος ενδιαφέρεται να διοριστεί.

2
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 02, 2025, 02:17:03 pm »
Δεν είναι αυτονόητη η απόσπαση μετά τη διετία. Γενικα το ποσοστό ικανοποίησης είναι υψηλότατο (άνω του 95%), αλλά όχι 100% και στα στατιστικα δεν διευκρινίζεται σε ποιον βαθμό ικανοποιήθηκε η πρώτη προτίμηση ή επόμενες.  Γενικα όποιος διορίζεται, ας μην έχει πια στο μυαλό του ότι μετά τη διετία τακτοποιείται.

3
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 02, 2025, 10:03:18 am »
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι 30/9 έχουμε τα εξής :
α) Άδειες που ξεκινάνε 1/9 και κάποιες ίσως είναι αδύνατο να είναι προγραμματισμένες (κάποια όντως επαπειλούμενη η κάποια ασθένεια)
β) Εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία, των οποίων οι αποφάσεις μπορεί να βγουν και μέσα στο Σεπτέμβρη.
γ) Αποσπάσεις σε διαφορετικές φάσεις...
δ) Δυνατότητα σε μαθητές αλλαγής κατεύθυνσης σε ΓΕΛ, ειδικότητας σε ΕΠΑΛ , μετεγγραφών από ΓΕΛ σε ΕΠΑΛ κλπ  μέχρι 30/9 με αποτέλεσμα μια ρευστότητα στον αριθμό τμημάτων και λειτουργικών κενών
Όλα αυτά αναγκάζουν πολλές ΔΔΕ να κάνουν η να ξανακάνουν αλλεπάλληλες τοποθετήσεις που σε κάποιους νόμους φτάνουν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η παρουσία μιας αντικειμενικής εξήγησης ενός φαινομένου, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει έτσι.
Αυτά συμβαίνουν, γιατί επιτρέπουμε να συμβαίνουν, γιατί δεν μας ενδιαφέρει να προγραμματίσουμε το αν θα συμβούν.
Είμαστε χώρα με νοοτροπία τελευταίας στιγμής.
Οι ΄΄άδειες ανατροφής, προγραμματίζονται και  μπορούν να ληφθούν υπόψη εγκαίρως. Οι έκτακτες άδειες, υποτίθεται ότι είναι αυτές που καλύπτονται από αναπληρωτές και κανονικά έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Οι υπηρεσιακές μεταβολές κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί με το τέλος Ιουνίου. Το ίδιο και η κατανομή των διορισμών. Ιδανικά θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί και τα ονόματα. Και ακόμα πιο ιδανικά, θα έπρεπε να έχουν δηλώσει και προτιμήσεις σχολείων, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι ακραίο.

Οι μαθητές δεν θα έπρεπε να δηλώνουν τμήματα τελευταία στιγμή ή να αλλάζουν όποτε θέλουν. Με το τέλος της χρονιάς θα έπρεπε να είναι γνωστό, ποιος επιθυμεί να πάει πού και πόσοι έχουν εκκρεμότητα λόγω παραπομπής σε εξταστική του Σεπτεμβρίου (όπου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στον προγραμματισμό). Στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε αυτά.

Όταν όμως από τη μία το κράτος κοιτάει πώς θα βγάλει από τη μύγα ξύγκι και θέλει να κάνει κάθε πιθανή και απίθανη αλχημεία, ακόμα και για να γλιτώσει την πρόσληψη αναπληρωτών για 10 μέρες παραπάνω, και όταν οι εκπαιδευτικοί, που κανένας δεν τους έστειλε με το ζόρι σε κάποιο μέρος, κοιτάνε να βρουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να υπηρετήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο σε μέρη που δήλωσαν ότι επιθυμούν να πάνε, ή προτιμούν να τοποθετηθούν τελευταία στιγμή, ή μετά την έναρξη των μαθημάτων, μην τυχόν και αδειάσει κάποια θέση σε κάποιο μέρος που τους βολεύει περισσότερο, όλο αυτό δείχνει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για το αν θα λειτουργούν τα σχολεία σωστά (ή αν θα λειτουργούν γενικώς).

4
Αποσπάσεις / Απ: Αποσπάσεις 2025
« στις: Ιουλίου 01, 2025, 07:56:16 pm »
Δηλαδή στις ΔΙΔΕ που ξεκινούν τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων από τις 1/9 εάν κάποιος τοποθετηθεί ακόμα και τον Οκτώβριο πρέπει να επιστρέψει στην οργανική του ή παραμένει στη διάθεση της προσωρινής ΔΙΔΕ του έως την τοποθέτηση; Οι δε αποσπαμένοι καλύπτουν ώρες που συγκεντρώνονται από διάφορα σχολεία ώστε να συμπληρώσουν ωράριο, όχι κενές οργανικές θέσεις. Οι νεοδιόριστοι τοποθετούνται σε κενές οργανικές ή στη διάθεση ΠΥΣΔΕ. Πώς προκύπτει οι αποσπασμένοι να "τρώμε" τις θέσεις των νεοδιόριστων;

Υποτίθεται ότι για λόγους ισοτιμίας κι επειδή οι νεοδιόριστοι ανήκουν στην
εκάστοτε ΔΔΕ, τοποθετούνται μαζί για να κριθούν μαζί. Είναι για 1 χρόνο οι θέσεις και δεν σημαίνουν τίποτα για τις οργανικές, όμως για πρακτικούς λόγους μπορεί να σημαίνουν πολλά σε κάποιους, το πού θα τοποθετηθούν. Όταν όμως το χρονοδιάγραμμα των διορισμών είναι πάντα ασαφές και όταν ένα όχι αμελητέο ποσοστό νεοδιόριστων παίρνει άδεια ανατροφής ή ανήκει σε ειδική κατηγορία και αποσπάται αμέσως, οι διευθύνσεις πρέπει να εξασφαλίσουν το άνοιγμα των σχολείων, και στη βθμια τη διενέργεια των επαναληπτικών εξετάσεων. Οπότε από την πλευρά τους, καλά κάνουν και τοποθετούν κάποιους. Είναι ούτως ή άλλως αδιανόητο να το μην υπάρχει προγραμματισμός από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Εμείς που είμαστε σε νησί ξέρουμε ότι η δική μας ΔΔΕ τουλάχιστον θα κάνει ένα
γύρο τοποθετήσεων με αποσπασμένους και αποσπάσεις εντός, ήδη τον Ιούλιο γιατί υπάρχει και ο πρακτικός λόγος ότι δεν γινετσι 1/9 να περιφέρεσαι από νησί σε νησί (όχι ότι δεν έχει ξανασυμβεί). Κι έτσι βέβαια έχει τύχει να βλέπουμε τέλη Αυγούστου 5 νεοδιόριστους. λες α τι ωραία δεν έχουμε κενά, οι τοποθετημένοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο στην ημέρα εφημερίας να πάρουν ένα τηλ και να πουν ότι δεν θα έρθουν, και μετά βλέπεις το όνομα στις κατ εξαίρεση ή παίρνουν 1/9 και λενε ότι έχουν άδεια. Εμένα με τρελαίνει αυτή η αναστάτωση μόνο και μόνο επειδή είμαι φιλολογοσ και δεν ξέρω πώς θα μοιράσουμε τις ώρες… Το ότι σε άλλες διευθύνσεις  φτάνει ο αγιασμός και δεν έχουν τοποθετήσει τον κόσμο, με ξεπερνά…

5
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« στις: Ιουνίου 30, 2025, 09:40:08 pm »
Είναι σωστή λύση και καλά έκανες και επέμεινες.

Θα πω και μια -αντιδημοφιλή- για κάποιους άποψη: αφού σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις τα Λατινικά, να κοιτάξεις του χρόνου και τη Γ. Είναι προσόν να ξέρεις κάτι που δεν το γνωρίζουν όλοι. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με «χώσιμο», αλλά σε βάθος χρόνου, μπορεί να εκτιμηθεί και να θεωρείσαι αναγκαία παρουσία σ ένα σχολείο. Αυτό το λέω για οποιαδήποτε δουλειά.

6
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 30, 2025, 03:36:36 pm »
Συνεχώς υπάρχουν ερωτήσεις "πόσους θα πάρουν από τον τάδε κλαδό;", "που θα φτάσει ο πίνακας;", "έχω ελπίδες διορισμού;" κλπ.
Όσοι/ες έχουν το σκεπτικό "αρκεί να τρουπούσωμε", αντί να τους ενδιαφέρει αν θα ανοίξει θέση κοντά στον τόπο συμφερόντων τους ή σε περιοχή που είναι διατεθειμένοι να πάνε για αρκετά χρόνια, σε 2 χρόνια θα είναι πάλι εδώ να γκρινιάζουν για το πόσο άδικο είναι που δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση. Η δυσκολία πλέον στις μεταθέσεις δεν αφορά μόνο τη Β/θμια ή τις ειδικότητες Α/θμιας, αλλά όλους όπως δείχνουν τα πράγματα. Πόσο μάλλον αν σκοπεύουν να επιστρέψουν σε περιοχές όπως είναι η Α' Θεσσαλονίκης ή η Δυτική Μακεδονία...

Όσοι περιμένουν διορισμό τώρα, δεν έχουν παρα πολλά χρόνια προϋπηρεσια και δεν εχουν δει τις εποχές του να είσαι δια βίου στη διάθεση ΠΥΣΔΕ ή να μην γίνονται ποτέ μεταθέσεις. Είδαν ότι οι πρώτες φουρνιές των διορισμένων μέσα σε 2 χρόνια σε κάποιες ειδικότητες πήγαν ακόμα και Αθήνα, είδαν πολλούς διορισμούς σε αστικά κέντρα, θεώρησαν ότι θα είναι έτσι πάντα. Οπότε τα δηλώνουμε και όλα κι ας μην σκοπεύουμε να πάμε. Αν τα γραφεία εδώ και τα σχολιάζεις, σε λενε εκτός θέματος. Είναι όμως η αλήθεια. Οι πολλοί διορισμοί χωρίς τον εξορθολογισμό των τοποθετήσεων θα εγκλωβίσουν κόσμο και τα κενά στις δύσκολες περιοχές θα συνεχίσουν να καλύπτονται από αναπληρωτές, και τα σχολεία αυτά δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν, και ο κόσμος θα είναι στην τσίτα να περιμένει αποσπάσεις. Και στην πορεία ξεφυτρώνουν και αυτοί που είχαν συνηθίσει ως αναπληρωτές να είναι στην περιοχή τους και αρχίζει τελικά να τους κακοφαίνεται ο διορισμός. Κι όλη αυτή γ συζήτηση γινετσι ερήμην των αναγκών των σχολείων και των
παιδιών.

7
Κι εγώ όταν πήγαινα Γυμνάσιο δεν καταλάβαινα πολλά από τις δευτερεύουσες. Τώρα, όμως, καταλαβαίνω την χρησιμότητά τους. Ναι μεν οι μαθητές τις χρησιμοποιούν άνετα στον προφορικό λόγο, αλλά να τις αναγνωρίσουν δεν ξέρουν! Εκτός από τους δυνατούς μαθητές, που έτσι κι αλλιώς είναι καλοί στα περισσότερα μαθήματα. Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται περιττό, είναι αναγκαίο να τις ξέρουν. Γιατί θα τις χρειαστούν και στο Λύκειο. Οι της θεωρητικής σίγουρα, οι υπόλοιποι τις χρειάζονται στην Έκθεση, καθώς εντάσσονται στην ευρύτερη εξεταστέα ύλη. Αν ήξεραν π.χ. τις αναφορικές σωστά, δεν θα έγραφαν το σύνηθες λάθος "Ο Κώστας, όπου ήρθε χθες....

Το περιττό, το εννοώ στο δημοτικό.
Είναι πολύ διαφορετικό να μην καταλαβαίνει κάτι ένα μέρος των μαθητ΄νω στο Γυμνάσιο, σε σχέση με το Δημοτικό.
Και γενικά δεν κατανοω απόλυτα τη λογική του να κάνουμε τόσους κύκλους στην ύλη. Δεν γίνεται τη μία να θεωρούμε οκ ότι στην στ διδάσκονται δευτερεύσουες, και στην α γυμνασίου να μιλάμε ξανά για κύριους όρους και απλές και επαυξημένες.

8
Αυτό είναι ένα γενικό παράδοξο της διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων και δεν λύνεται με την κατ´ επίφαση χρήση της επικοινωνιακής - κειμενοκεντρικής μεθόδου.

Τις δευτερεύουσες τις αναφέρω συνεχώς ως παράδειγμα περιττής ύλης. Γιατί όταν τος διδάσκω στο Γυμνάσιο, στην Α Γυμνασίου που έχει απλα τους τρόπους σύνδεσης, έχω την αίσθηση ότι οι μαθητες ως έννοια, δεν τις κατανοούν. Δηλαδή δεν κατανοούν τι σημαίνει κυρια και ανεξάρτητη και τι σημαίνει εξαρτημένη και πώς εξαρτάται μια πρόταση από μια άλλη. Αμφιβάλλω και για το πόσοι το κατανοούν αυτό ως έννοια και στη Γ. Εμπειρικά ξέρω ότι αρκετοί αναγνωρίζουν το είδος, κυρίως στις επιρρηματικές, αν τους το εκφράσεις ως πληροφορία (το γιατί, το πότε κλπ) και κάποιοι πιο διαβαστεροι αναγνωρίζουν τα είδη βάσει των συνδέσμων. Όμως δεν νομίζω ότι κατανοούν την έννοια και την ουσιαστική λειτουργία και γι αυτό λέω ότι με αφήνει αδιάφορη το αν παραλαμβάνω μια Α τάξη όπου για κάθε μαθητή που γνωρίζει τις δευτερεύουσες, υπάρχει ένας τουλάχιστον που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ρήμα. Γιατί τότε παραλαμβάνω ένα υλικό με το οποίο δεν μπορώ να δουλέψω. Χίλιες φορές να έβρισκαν όλοι το ρήμα.

9
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 29, 2025, 05:53:16 pm »
Δε νομίζω να βρεις έστω κι έναν στην εκπαίδευση που να διαφωνεί με τη δημιουργία μικρών τμημάτων. Για μένα στο νηπιαγωγείο και στην Α Δημοτικού ΚΑΤ'ΕΛΑΧΙΣΤΟ είναι εκ των ουκ άνευ.

Η δημιουργία μικρών τμημάτων είναι αυτονόητο αίτημα. Αυτό στο οποίο επιμενω είναι το κατά πόσον κάτι τέτοιο, θα άλλαζε καθ το τοπίο στο κομμάτι των εκπαιδευτικών αναγκών. Αν έφερνε μια τετοια αλλαγή, που πιστεύω ότι σε κάποιον βαθμό θα την έφερνε, θα άλλαζε και το εργασιακό κομμάτι της ειδικής αγωγής. Μαζί με το ευρύτερο κομμάτι των μεταπτυχιακών με ο,τι συνεπάγεται αυτό. Και δεν ξέρω αν αυτό θα άρεσε σε όλους.

10
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 29, 2025, 05:08:25 pm »
Ακριβώς επειδή όλα αυτά ισχύουν, πρέπει λίγο να σκεφτούμε με αυτά τα δεδομένα, το τι θεωρούμε πλέον
ειδική εκπαιδευτική ανάγκη. Αν σε μια κοινωνία που αλλάζει εσυ θεωρείς ακόμα ως πρότυπο τον μαθητή περασμένων δεκαετιών, σε λίγο ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχουν τα μισά παιδιά. Ένα βήμα λοιπόν είναι η αλλαγή του μοντέλου των τάξεων με 25 παιδιά. Δεν θεωρείτε ότι με μια τετοια αλλαγή, όπου τα νήπια πχ θα ήταν σε ομάδες των 10, με μια δασκάλα και μια βοηθό (πχ φοιτήτρια σε πρακτική), πολλές δυσκολίες θα αντιμετωπίζονταν στο πλαίσιο της γενικής  τάξης; (πολλές, όχι όλες φυσικά). Και προσέξτε όπως το λέω, για να το συνδέσω και με το θέμα των διορισμών. Όχι απλα ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες γενικώς και αοριστως, αλλά ότι έτσι θα έχουμε πραγματική και ουσιαστική βελτίωση, με τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αθροιστικά, αλλά με διαφορετική κατανομή και τελικά με διαφορετική και πιο αποτελεσματική διδασκαλία για όλους, μέσα στην ίδια τάξη, με κοινούς στόχους και εξατομίκευση μέσα στην τάξη, ισότιμα, για όλα τα παιδιά.

11
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 29, 2025, 04:00:45 pm »
Δεν είναι απαραίτητο ότι αυξήθηκαν τα "κρούσματα". Είναι πολύ πιθανόν απλά παλαιότερα να αποδίδονταν στο απλό "δεν παίρνει από γράμματα".

Κι αυτό ισχύει.
Δεν ξέρω όμως πώς να το πω πιο απλά. Διδάσκουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οργανώνουμε τις τάξεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, και σε μια εποχή που και οι γονείς είναι πιο εγγράμματοι και τα παιδιά εκτίθενται σε περισσότερα ερεθισματα και φοιτούν και σε δομές προσχολικές από πολύ μικρά, παρ΄ όλα αυτά βλέπουμε σοβαρές δυσκολίες, όχι μόνο στο "αν παίρνουν τα γράμματα", αλλά αν μπορούν να σταθούν, να ακολουθήσουν κανόνες, να αυτοεξυπηρετηθούν κλπ. Η μία λύση είναι να τα μεταφερουμε όλα στην ειδική αγωγή. Η άλλη λύση είναι να σκεφτούμε, μήπως δεν είναι προβλημα των παιδιών, αλλά της γενικής αγωγής. Μήπως τελικά φταίει ο τρόπος που στήνουμε τις τάξεις και το μάθημα, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες, κι επομένως πρέπιε να γίνει μια παρέμβαση εκεί, και όχι 100 διαφορετικές εξατομικευμένες παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση παιδιού που δεν χωράει σε αυτό το αναποτελεσματικό καλούπι;

12
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 29, 2025, 03:39:41 pm »
Το πρόβλημα μιας τέτοιας συζήτησης δεν έγκειται στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Έγκειται στην ελληνική πολιτεία: 5% για «αμυντικές» δαπάνες πλέον, αλλά για την εκπαίδευση 27άρια τμήματα και συγχωνεύσεις.

Επαναλαμβάνω ότι δεν το βλέπω καθαρά αριθμητικά. Προσπαθώ να θίξω κάτι άλλο. Έχουν όντως τόσα παιδιά κάποιο τόσο μεγάλο πρόβλημα, που να πρέπει να ενταχθούν στην ειδική αγωγή; Δηλαδή το 25% του πληθυσμού της χώρας έχει ειδικές μαθησιακές ανάγκες; Είναι φυσιολογικό αυτό; Μήπως είναι λάθος ο τρόπος που διδάσκουμε συνολικά; Μήπως αντί να χωρίζουμε σε γενική και ειδική αγωγή, πρέπει να βελτιώσουμε τη γενική αγωγή; Δεν θα εξαφανιστούν οι μαθησιακές δυσκολίες φυσικά, μήπως όμως έτσι περισσότερα παιδιά θα μαθαίνουν αποτελεσματικότερα, θα εντάσσονται καλύτερα στο σύνολο, θα έχουν λιγότερη ανάγκη εξατομικευμένες υποστήριξης; Μήπως δηλαδή δεν φταίνε τα προβλήματα των παιδιών αλλά η ίδια η οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και της διδασκαλίας; Είμαστε όμως ετόιμοι να το αποδεχτούμε αυτό, κάτι που θα σήμαινε ότι όλο το πλαίσιο της ειδικής αγωγής θα έπρεπε να ιδωθεί από μια άλλη οπτική; ΝΟμίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Γιατί στην όλη συζήτηση κανείς δεν βάζει μπροστά την εκπαίδευση και τους μαθητές. Μπαίνουν μπροστά άλλα ζητήματα.

13
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 29, 2025, 03:13:51 pm »
@neossos δεν αμφισβητώ την ύπαρξη δυσκολιών. Όμως αν σε μια τάξη 25 παιδιών τα 5 χρειάζονται προσωπική υποστήριξη, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για το αν είναι επιτυχημένο το μοντέλο της τάξης των 25 παιδιών με έναν εκπαιδευτικό. Γιατί δεν μπορεί το 1/5 των
παιδιών να αποκλίνει τόσο σοβαρα από αυτά που ζητάμε από τον μέσο όρο, και να συνεχίζουμε να θεωρούμε φυσιολογική και λογική την εκτίμηση του τι θεωρούμε μέσο όρο. Με άλλα λόγια, αν μας φαίνεται λογικό 1 εκπαιδευτικός γενικής για 25 παιδιά και 5 ή έστω 3 εκπαιδευτικοί παράλληλης για 5 από τα 25 παιδιά, μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να έχουμε εξαρχής 1 εκπαιδευτικό για 12 νήπια έως β δημοτικού, και 1 για 15 για το υπόλοιπο δημοτικό; Μήπως σε τέτοιες συνθήκες, θα διαπιστώναμε ότι τελικά λιγότερα παιδιά έχουν «εξατομικευμένες» ανάγκες, γιατί όλα έτσι απολαμβάνουν πιο εξατομικευμένο μάθημα; Είμαστε έτοιμοι για τέτοιες συζητήσεις, που δεν είναι ένα ασαφές αίτημα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα;

14
Διάφορα θέματα αδιόριστων / Απ: Διορισμοί και το 2025
« στις: Ιουνίου 29, 2025, 02:22:17 pm »
Στις Κυκλαδες το ποσοστό μη ανάληψης υπηρεσίας νεοδιόριστων ήταν σχεδον 50%. Άδειες ανατροφής κυρίως και αποσπάσεις ειδικών κατηγοριών. Φυσικά δεν έκαναν τίποτα παράνομο οι άνθρωποι, το κράτος το έχει νομοθετήσει αυτό. Και όσο το επιτρέπει, οι διορισμοί δεν θα λύνουν το θέμα της έλλειψης εκπαιδευτικών. Τελικά όμως η επάρκεια  εκπαιδευτικών δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι απλα να γίνονται προσλήψεις, οπουδήποτε, ακόμα κι αν δεν σκοπεύουμε να πάμε εκεί, να λειτουργούν δομές που κανεις δεν αναρωτιέται ποσο φυσιολογικές είναι (είναι φυσιολογικό το 25% των παιδιών μιας τάξης δημοτικού να έχει ανάγκη παράλληλης στήριξης; ) κοκ. Όλοι βολεύονται απ αυτό το σύστημα. Από τον εξορθολογισμό μόνο δεν βολεύεται κανείς.

Σελίδες: 123 ... 347

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32919
  • Τελευταία: Silia499
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185364
  • Σύνολο θεμάτων: 19495
  • Σε σύνδεση σήμερα: 678
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 0
Επισκέπτες: 552
Σύνολο: 552

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.052 δευτερόλεπτα. 25 ερωτήματα.