0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
όσο ειναι 30αρια τα τμηματα το φροντιστηριο καλά θα κρατεί .όσο ο καθηγητης δε δίνει ούτε μια φωτοτυπια ,δεν ενδιαφέρεται και αφήνει τους μαθητες να τρώνε ν΄ακούνε μουσική γιατι είναι τελευταία ώρα και επειδη διδάσκει κοινωνιολογια ,τόσο θ απαξιώνετε η δημόσια εκπαίδευση ,τα όσα λεει ο siobaras μου ακούγονται ουτοπικα και εξαίρεση στον κανόνα....ακόμα και αποδέσμευση του Λυκείου να γίνει πάλι δε θα μετρά το απολυτήριο ;ρε παιδιά μη μείνουμε και άνεργοι ...αστειεύομαι πάντα
Κύριε killbill, σταμάτα να δοκησισοφείς και να με πατρονάρεις... Μήπως παρεκτρέπεσαι και θίγεσαι προσωπικά; Συγχώρα με, αλλά θα σου απαντήσω μία τελευταία φορά και δε θα σου επιτρέψω να με ξανατοποθετήσεις σε προσωπική αντιπαράθεση...
Θα προσεγγίσω το θέμα πάλι από διαφορετική οπτική γωνία, όπως έκανα και στην προηγούμενή μου απάντηση.Πρώτα απ’ όλα θα επαναλάβω αυτό που είχα γράψει , (όπως και άλλοι συνάδελφοι) ότι ο ρόλος του σχολείου είναι διαφορετικός από αυτόν του φροντιστηρίου. Είναι ευρύτερος. Υπάρχει αλληλοεπικάλυψη ρόλων στο θέμα της προετοιμασίας των μαθητών για τις πανελλαδικές ή τις σχολικές εξετάσεις.Γιατί πηγαίνουν οι μαθητές στα φροντιστήρια ή τα ιδιαίτερα; Γιατί τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα υπάρχουν. Έτσι απλά. Οι μαθητές και οι γονείς τους είναι ελεύθεροι να προτιμήσουν τη λύση του φροντιστηρίου ή του ιδιαίτερου. Θα μπορούσαμε να μην μπούμε καθόλου στη λογική αναζήτησης των αιτίων που οι μαθητές πηγαίνουν στα φροντιστήρια. Θέλω να πω δηλ.ότι ο μαθητής είναι ελεύθερος να πάει ή να μην πάει φροντιστήριο, να αγοράσει 15 βοηθήματα ή κανένα, να τον βοηθήσουν 1-2-3 ‘ιδιαιτεράκηδες’, ο αδερφός του, η μάνα του, ο θείος του (μιας και σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας εκπαιδευτικός ) ή να τα κάνει όλα μόνος του. Αν στοχεύουμε μέσα από τη σύγκριση του φροντιστηρίου με το σχολείο να εντοπίσουμε αρνητικά στο σχολείο , αυτό είναι ένα άλλο θέμα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.Το οξύμωρο είναι ότι από τη μία τα φροντιστήρια χαρακτηρίζονται από πολλούς ως ‘παραπαιδεία’ , ‘μάστιγα’ , όμως οι περισσότεροι γονείς τα επιλέγουν. Νομίζω δεν πρέπει να κατηγορούμε τα σχολεία για την ύπαρξη των φροντιστηρίων, αλλά να επαινούμε τα καλά φροντιστήρια που ξέρουν να διαφημίζουν το έργο τους και να υποστηρίζουν μέχρι το τέλος την υπόσχεση που δίνουν, ότι οι μαθητές τους θα προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να επιτύχουν στις σχολικές ή τις πανελλήνιες εξετάσεις. Το ‘προϊόν’ που ‘πλασάρουν’ τα φροντιστήρια είναι σαφώς πιο ελκυστικό από την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια σχολεία . Στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης η εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες είναι σχεδόν μηδαμινή. Αντίθετα, τα φροντιστήρια του σήμερα έχουν εξελιχθεί πολύ συγκριτικά με τα φροντιστήρια της δεκαετίας του ’90. Πχ. τις προάλλες πήγα να ενημερωθώ από ορισμένα φροντιστήρια προκειμένου να εγγραφεί κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο και έμεινα έκπληκτος. Μέχρι και οι ημερομηνίες των διαγωνισμάτων για το σχ. έτος 2010-11 έχουν ήδη βγει , για να μην πω για την επιπλέον στήριξη που παρέχεται στους μαθητές, ψυχολογική και μαθησιακή ( φροντιστήριο στο φροντιστήριο δηλ. ), τη βοήθεια στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και άλλα. Αυτά όλα ήταν ανύπαρκτα πριν από 20 χρόνια και, όπως φαίνεται, είναι αποτέλεσμα του αυξημένου τα τελευταία χρόνια ανταγωνισμού στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Γιατί λοιπόν ένα μαθητής να μην επιλέξει το φροντιστήριο ή και το ιδιαίτερο αφού το πλαίσιο μάθησης και στήριξης είναι ανώτερο; Δεν εντοπίζω δηλ. το πρόβλημα σε μεμονωμένα άτομα, αλλά στο πλαίσιο, στο σύστημα. Οι ίδιοι καθηγητές που είναι σήμερα στα σχολεία ήταν χτες στα φροντιστήριο. Το σχολείο, τέλος, πρέπει να βελτιωθεί όχι για να γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με το φροντιστήριο , άλλωστε οι ρόλοι τους είναι διαφορετικοί, αλλά για να έχει τη θέση που του αξίζει.
Υπενθυμίζω ότι στο σχολείο έχεις 5 ώρες / εβδομάδα για Μαθηματικά Κατ/σης, ενώ το στάνταρ είναι αντίστοιχα 4 ώρες σε φροντιστήριο και 3 σε ιδιαίτερο.
Πες ότι μένεις πίσω στην ύλη, λόγω απρόοπτων συνθηκών. ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι να βρεις μερικές έξτρα ώρες, είτε από συναδέλφους που δεν έχουν πρόβλημα στην ύλη τους, είτε θυσιάζοντας κάποιο δικό σου κενό για να τους κάνεις όταν τύχει να έχουν κενό;;;
Επίσης όταν το παιδί πάει 5ήμερη, δεν πάει ούτε στο φροντιστήριο και στις περισσότερες αργίες ούτε τα φροντιστήρια λειτουργούν (28η, 25η, κλπ).
Το ερώτημα δεν είναι ποιός έκανε τις περισσότερες ώρες, αλλά το πόσες ώρες είναι οι απαραίτητες.
Καλά με αυτά που ακούω δεν αλλάζω σχολείο ποτέ...Δηλαδή σε όλα τα (υπόλοιπα) σχολεία οι καθηγητές αργείτε να μπείτε, ή επιτρέπετε στα παιδιά να αργούνε;
.... στις περισσότερες αργίες ούτε τα φροντιστήρια λειτουργούν (28η, 25η, κλπ).
Πάντως, αν ένας μαθητής με ρωτήσει: "κύριε, μπορώ να βασιστώ πάνω σας και στο σχολείο μου και να μην πάω καθόλου φροντιστήριο?", με το χέρι στην καρδιά και με κάθε ειλικρίνεια δεν θα τον προέτρεπα να κάνει κάτι τέτοιο.....Ας κάνει ο καθένας αυτήν την ερώτηση στον εαυτό του..
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση μου θα ήταν "Αρχικά, θα βασιστείς πάνω ΣΟΥ, αλλά από εμένα θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι".
Αν το παιδί δουλεύει και κάνει αυτά που πρέπει, περισσεύουνε και ώρες.Ίσως στο σχολείο σου κάνετε σύλλογο κάθε τρεις και λίγο, ή αφήνετε τα παιδιά να κάνουν κατάληψη για 1 μήνα.Όταν λέω ότι από μένα θα έχει ότι χρειάζεται, εννοώ (φανερά) ότι δεν θα χρειαστεί βοήθεια από αλλού.Τι δεν καταλαβαίνεις;
Εσύ πώς δεν προλαβαίνεις δεν μπορώ να καταλάβω.