*

Αποστολέας Θέμα: Σχολικές Εκδρομές  (Αναγνώστηκε 73931 φορές)

Lasid και 11 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #336 στις: Σήμερα στις 03:34:18 pm »
Τώρα κάνουν λόγο για τη διασύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και την ανάγκη για εξωστρέφεια. Και φυσικά έρχεται να κουμπώσει η αξιολόγηση καθώς πολυήμερες δράσεις, εκδρομές, συμμετοχές σε σχολικά συνέδρια ενδυναμώνουν το πρεστίζ και το ίματζ (sic) του σχολείου. Σκέψου, μια σχολική μονάδα που θα απέχει από τέτοιες δραστηριότητες τι βαθμό θα πάρει στον σχετικό άξονα. Αλλά και πολύ περισσότερο, τους χαρακτηρισμούς που θα λάβουν από την ευρύτερη κοινότητα ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί: τεμπέληδες, ανεύθυνοι, αφιλότιμοι, ανοργάνωτοι κτλ.

Η διασύνδεση με την κοινωνία και η εξωστρέφεια, δεν επιτυγχάνονται μόνο με εκδρομές με διανυκτέρευση. Το δικό μου σχολείο είναι πολύ εξωστρεφές, ανοιχτό σε συνεργασίες, και επιδιώκουμε πάρα πολύ να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με ό,τι ενδιαφέρον υπάρχει στην τοπική κοινωνία, αλλά και να τους ανοίγουμε ορίζοντες για εμπειρίες ζωής, που ίσως περιλαμβάνουν και κάποια εκδρομή. Όμως οι εκδρομές γίνονται αποκλειστικά για συγκεκριμένο σκοπό, είτε με κριτήρια επιλογής βαθμολογικά (πχ για συνέδριο), είτε ως αποτέλεσμα εργασίας σε όμιλο (με συστηματική παρουσία στις συναντήσεις του ομίλου και με εργασία που κάνουν εντός του σχολείου, όχι copy paste από το σπίτι) είτε για κάποιον διαγωνισμό. Το πολύ πολύ να γίνει 1 διανυκτέρευση σε κοντινό ΚΕΠΕΑ και αυτό όχι με ολόκληρη τάξη ταυτόχρονα. Με τέτοιες προϋοποθέσεις ειδικά για όμιλο, συνέδριο ή διαγωνισμό, εγώ συνοδεύω ευχαρίστως και έχω εργαστεί προσωπικά πολύ για να γγίνουν τέτοιες εκδηλώσεις στο σχολείο μου.

Η συζήτηση για το νομικό πλαίσιο είναι αποπροσανατολιστιή, γιατί αφήνει στην άκρη την όντως μεγάλη αναστάτωση που μπορεί να προκύψει αν συνοδεύεις μια μαζική εκδρομή, σε μεγάλη απόσταση, με μαθητές που δεν είναι επιλεγμένοι. Ας πούμε ότι δεν φέρεις ευθύνη αν βουτήξουν κάτι από κανένα μαγαζί. Ωραία δεν φέρεις ευθύνη. όταν όμως γίνει αντιληπτό το συμβάν, εσύ θα είσαι εκεί και θα πρέπει να το χειριστείς. Όχι οι γονείς τους. Ή τι φανταζόμαστε; ότι παίρνεις τηλέφωνο τον γονέα, του λες τι έγινε, αφήνεις το ανήλικο στην αστυνομία μόνο του μέχρι να έρθει ο γονέας από την άλλη άκρη της Ελλάδας και συνεχίζεις ανέμελος την εκδρομή σου; Ας πούμε ότι δεν φέρεις ευθύνη αν πιούν ή νοικιάσουν μηχανάκι ή πάθουν κάτι στο σεξ (συμβαίνουν και αυτά...), εσύ όμως θα πρέπει να το χειριστείς (που δεν μπορώ να φανταστώ, θα το ξαναπώ, νόμο που να σε απαλλάσεει από την ευθύνη για κάτι τέτοιο). Η ευθύνη είναι απλά το θέμα μας ή όλοι οι πιθανοόι κίνδυνοι του να συνοδεύεις μεγάλες ομάδες παιδιών σε δύσκολη ηλικία σε μέρη που είναι παντελώς μη ελεγχόμενα και είναι πιθανό να συμπέσουν και με άλλα σχολεία;

« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 03:35:49 pm από Έσπερος »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:54:21 »

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
« Απάντηση #337 στις: Σήμερα στις 04:03:10 pm »
Και γω ξερω σχολειο πριν χρονια που εγινε αυτο και οι μαθητες μετακινουνταν απο τα μπαλκονια…..

Και αυτό μπορεί υπό συνθήκες να λυθεί. Βάζεις προαπαιτούμενο (προς το ταξιδιωτικό γραφείο) όχι μόνο να είναι στον ίδιο όροφο, όχι μόνο να υπάρχει επιτήρηση του διαδρόμου από σεκιούριτι, αλλά επιπλέον να μην είναι και τα δωμάτια διαδοχικά στο ίδιο μπαλκόνι.

Μήπως είμαστε υπόλογοι οι ίδιοι για τον ευτελισμό της οποίας εκπαιδευτικής διάστασης θα μπορούσαν να έχουν;

Ο ευτελισμός της εκπαιδευτικής διάστασης της εκδρομής δεν οφείλεται στη διανυκτέρευση, αλλά στην (ενδεχόμενη) πενία του προγράμματος ως προς τις εκπαιδευτικές του διαστάσεις. Αν όλες τις ώρες που οι μαθητές είναι εκτός δωματίων -με εξαίρεση τις ώρες των γευμάτων- τις έχεις γεμίσει με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δεν αφήνεις χρόνο για χαζολόγημα και σουλάτσο άνευ σκοπού, μια χαρά υπηρετείται ο εκπαιδευτικός σκοπός της εκδρομής. Και αν δεν τους αρέσει (των μαθητών), ας μην ξαναζητήσουν να πάνε εκδρομή.

Και για να σας "κουρδίσω" λίγο: γνωρίζω επίσης γυμνάσιο, το οποίο πήγε δύο τετραήμερες εκδρομές φέτος. Αμφότερες στα πλαίσια δύο διαφορετικών προγραμμάτων. Η μία εκδρομή ήταν εντός (Ελλάδας) με... ολίγη (πεντέξι ώρες) από εκτός σε γειτονική χώρα, ενώ η άλλη εκδρομή ήταν αμιγώς εξωτερικού (με αεροπορική μετάβαση). Επίσης, αμφότερες ήταν διαταξικές (δηλαδή με μαθητές και της Α΄ τάξης). Στη δεύτερη συνόδευσε και ο ίδιος ο διευθυντής. Και στις δύο, το πρόγραμμα έβριθε εκπαιδευτικών επισκέψεων και δραστηριοτήτων από το πρωί ως το βράδυ, σε βαθμό που το έλεγες και κουραστικό. Ουδείς/ουδεμία από τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς βαρυγκόμησε από το πολύωρον του πράγματος. Εσείς τι πιστεύετε λοιπόν; Δεν έμεινε τίποτα στα παιδιά, από όλα όσα είδαν;

Τώρα κάνουν λόγο για τη διασύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και την ανάγκη για εξωστρέφεια. Και φυσικά έρχεται να κουμπώσει η αξιολόγηση καθώς πολυήμερες δράσεις, εκδρομές, συμμετοχές σε σχολικά συνέδρια ενδυναμώνουν το πρεστίζ και το ίματζ (sic) του σχολείου. Σκέψου, μια σχολική μονάδα που θα απέχει από τέτοιες δραστηριότητες τι βαθμό θα πάρει στον σχετικό άξονα. Αλλά και πολύ περισσότερο, τους χαρακτηρισμούς που θα λάβουν από την ευρύτερη κοινότητα ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί: τεμπέληδες, ανεύθυνοι, αφιλότιμοι, ανοργάνωτοι κτλ.

Πείτε μου κάτι, παρακαλώ, και ειλικρινά ρωτώ καλοπροαίρετα: γιατί "πρέπει" να ψάχνουμε οπωσδήποτε και στα πάντα "υποχρεωτικότητες" και "εξαναγκασμούς" πίσω από τις γραμμές; Γιατί αποκλείετε το ενδεχόμενο, σε κάποιο-α σχολείο-α, οι εκπαιδευτικοί να έχουν πηγαίο μεράκι για να προσφέρουν επιπλέον ερεθίσματα στους μαθητές τους μέσω (και) των εκπαιδευτικών εκδρομών;
« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 04:18:52 pm από Scout »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #338 στις: Σήμερα στις 04:23:25 pm »
@Scout η διανυκτέρευση εμπεριέχει απλα περισσότερα ρίσκα. Εμένα η βασική μου ένσταση είναι η μαζικότητα. Το να πηγαίνει όλο το σχολείο. Και να πηγαίνει και σε μερη που ταυτόχρονα θα έχει άλλα σχολεία. Ο ευτελισμός δεν υπάρχει μόνο στο είδος των δραστηριοτήτων. Οι έξοδοι το βράδυ ας πούμε, που γίνονται με τις ευλογίες των εκπαιδευτικών, δεν είναι ευτελισμός; Τα παρτο της συμφοράς, οι λαχειοφόροι για συγκέντρωση χρημάτων, δεν είναι ευτελισμός; Η ιδέα ότι στα παιδιά προσφέρουμε τα πάντα απλα επειδή υπάρχει μόδα και το
θέλουν, δεν είναι ευτελισμός;

Αν οι εκδρομές που περιγράφεις ήταν για παιδιά που επιλέχθηκαν με κάποιο κριτήριο, είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Σε αυτό δεν διαφωνώ καθολου. Είναι εκδρομή που γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό, συνδέεται με συγκεκριμένη
δραστηριότητα, λογικά δεν θα έχει μέσα επίφοβα παιδιά, και θα έχει παιδιά που σε γενικές γραμμές θέλουν κάτι να δουν.

Συνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #339 στις: Σήμερα στις 04:41:13 pm »
Και αυτό μπορεί υπό συνθήκες να λυθεί. Βάζεις προαπαιτούμενο (προς το ταξιδιωτικό γραφείο) όχι μόνο να είναι στον ίδιο όροφο, όχι μόνο να υπάρχει επιτήρηση του διαδρόμου από σεκιούριτι, αλλά επιπλέον να μην είναι και τα δωμάτια διαδοχικά στο ίδιο μπαλκόνι.

Ακομα πιο επικινδυνο!!!!!

Απο μπαλκονι σε μπαλκονι!!!! Πανω απο τα καγκελα!!!!!
Ολο το concept ειναι επικινδυνο!

Και δεν ειμαι γενικα κατα των εκδρομων! Και οι εκδρομες μπορουν να γινουν πολυ ωραιες, και με διασκεδαση (και μπουζουκια- κλαμπ) και με πολιτισμο, αλλα και ολοι να περασουν καλα! Με πολυ συγκεκριμενους ορους ομως, και οχι για ολα τα σχολεια
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:54:21 »

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #340 στις: Σήμερα στις 05:13:35 pm »
Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, που εύλογα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση ορισμένων γονιών είναι το εξής: βάζουν τους γονείς να υπογράψουν ότι τα παιδιά τους δεν θα πιουν αλκοόλ (Γ΄λυκείου) και μετά τα παιδιά πάνε και πίνουν παρέα με τους συνοδούς....

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #341 στις: Σήμερα στις 05:39:20 pm »
Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, που εύλογα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση ορισμένων γονιών είναι το εξής: βάζουν τους γονείς να υπογράψουν ότι τα παιδιά τους δεν θα πιουν αλκοόλ (Γ΄λυκείου) και μετά τα παιδιά πάνε και πίνουν παρέα με τους συνοδούς....

Γι αυτό λέω ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν προκαλέσει ευτελισμό των εκδρομών.
Και γι αυτό έχει γιγαντωθεί και αυτή η μπίζνα και στα Γυμνάσια.

Εγώ πάντως είμαι πολύ περήφανη που το Γυμνάσιό μου αυτή τη μόδα των εκδρομών με 3-4 διανυκτερεύσεις για ολόκληρη τάξη τις έκοψε, και μάλλον δια παντός. Έχουμε δώσει ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα και να πάνε κάπου. Αρκετοί έξυπνοι (και δεν εννοώ έξυπνοι στα μαθήματα), τις εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες. Και μας χιλιοευχαριστούν για αυτό.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #342 στις: Σήμερα στις 05:42:25 pm »
Ακομα πιο επικινδυνο!!!!!

Απο μπαλκονι σε μπαλκονι!!!! Πανω απο τα καγκελα!!!!!

Μάλλον δεν έγινα σαφής, με δική μου ευθύνη. Οταν έγραφα «μη διαδοχικά δωμάτια», δεν εννοώ απλώς να μη μοιράζονται το ίδιο μπαλκόνι ή να μην είναι με κοινό χώρισμα στο μπαλκόνι, αλλά να μεσολαβεί δωμάτιο (με ξεχωριστό μπαλκόνι) άλλου πελάτη (ένα παρά ένα δηλαδή). Καταλαβαίνω ότι ενίοτε τέτοιες απαιτήσεις μπορεί για τεχνικούς λόγους να μην είναι εφικτό να ικανοποιηθούν από το ξενοδοχείο ή το ταξιδιωτικό πρακτορείο, αλλά τουλάχιστον το σχολείο μπορεί να κάνει μια προσπάθεια.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #343 στις: Σήμερα στις 05:47:47 pm »
είμαι πολύ περήφανη που το Γυμνάσιό μου αυτή τη μόδα των εκδρομών με 3-4 διανυκτερεύσεις για ολόκληρη τάξη τις έκοψε, και μάλλον δια παντός.

Αν έχω καταλάβει σωστά, ζείτε και υπηρετείτε σε σχολείο νησιού. Οπότε εκ των πραγμάτων δυσχεραίνεται μια πολυήμερη εκδρομή, αφού χρειάζεστε εξ ορισμού 1+1 διανυκτερεύσεις μόνο μέσα στο πλοίο. Εγώ πάντως, στη θέση σας δεν θα θεωρούσα συλλήβδην «μόδα» τις πολυήμερες εκδρομές που «θα πρέπει να κοπεί δια παντός». Είναι στο χέρι του κάθε σχολείου, του κάθε εκπαιδευτικού, να σχεδιάσει μια ωφέλιμη εκδρομή, εκπονώντας ένα πλούσιο και «γεμάτο» πρόγραμμα που θα κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο και δεν θα αφήνει περιθώρια να χαζολογάνε. Πιστέψτε με, θα ήσασταν πολύ πιο περήφανη αν στο σχολείο σας καταφέρνατε όλες οι εκδρομές να είναι κάπως έτσι.

Αποσυνδεδεμένος thepresident

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #344 στις: Σήμερα στις 05:52:51 pm »
Συνεχίζω ν' απορώ πώς δέχονται συνάδελφοι να συνοδεύουν. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο ο εκπαιδευτικός παίζει το κεφάλι του σε κάθε εκδρομή για όποια αθλιότητα διαπράξει το ευγενές τέκνο ευγενούς γονέα. Με ή χωρίς security services.
Συνεχιστε να συνοδευετε εσεις.Μα θα ερθει η στραβη αργα η γρηγορα.ΠΟΤΕ δεν θα με υποχρεωσει κανεις να συνοδευσω ανηλικους.Με οποιοδηποτε κοστος....

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #345 στις: Σήμερα στις 05:59:04 pm »
Αν έχω καταλάβει σωστά, ζείτε και υπηρετείτε σε σχολείο νησιού. Οπότε εκ των πραγμάτων δυσχεραίνεται μια πολυήμερη εκδρομή, αφού χρειάζεστε εξ ορισμού 1+1 διανυκτερεύσεις μόνο μέσα στο πλοίο. Εγώ πάντως, στη θέση σας δεν θα θεωρούσα συλλήβδην «μόδα» τις πολυήμερες εκδρομές που «θα πρέπει να κοπεί δια παντός». Είναι στο χέρι του κάθε σχολείου, του κάθε εκπαιδευτικού, να σχεδιάσει μια ωφέλιμη εκδρομή, εκπονώντας ένα πλούσιο και «γεμάτο» πρόγραμμα που θα κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο και δεν θα αφήνει περιθώρια να χαζολογάνε. Πιστέψτε με, θα ήσασταν πολύ πιο περήφανη αν στο σχολείο σας καταφέρνατε όλες οι εκδρομές να είναι κάπως έτσι.

Δεν είμαστε αναγκασμένοι να διανυκτερεύσουμε σε πλοίο, αλλά φυσικά η ασφάλεια μαθητών σε καράβι, έστω και για 3-4 -5 ώρες, είναι ένας ακόμα παράγοντας ρίσκου.

Σαν σχολείο φυσικά και ειμαατε ικανοί να διοργανώσουμε εκπαιδευτικές εκδρομές με πλουσιο προγρσμμα και είναι πολύ προσβλητικό το να ισχυρίζεσαι ότι αυτά τα λέμε επειδή δεν μπορούμε. Κάνουμε εκδρομές και μάλιστα και στο εξωτερικό αλλά όχι για όλους. Η εκδρομή για εμάς δεν είναι κάτι ππυ κάνουμε επειδή είμαστε πονόψυχοι και θελουμε να πάμε τα παιδιά ένα ταξίδι. Είναι ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε συγκεκριμένα παιδιά με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Μπορεί να είναι και ο χειρότερος μαθητής του σχολείου που συμμετέχει σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα και θα πάει σε ένα ΚΕΠΕΑ ως επιβράβευση γιατί ασχολείται με κάτι, μπορεί να είναι ο καλύτερος του σχολείου που θα πάει σε αγώνες για σκάκι, αλλά δεν θα είναι ενα μπούγιο 100 παιδιών που τα τραβολογάς σε ενα πρόγραμμα που είναι σαν να το σχεδίασε τουριστικό πρακτορείο της σειράς, για να βαριέται στις ξεναγήσεις και να σε κάνει ρεζίλι στα μουσεία, επειδή βασικά θέλει απλα να πάει εκδρομή.

Ίσως αλλά σχολεία έχουν μαθητες που κρέμονται από τα χείλια του ξεναγού στις Μυκήνες. Στπ δικό μου αχολειο από τα 100 παιδιά, θα συγκινηθούν τα 30 το πολύ που θα κάτσουν ησυχα. Άλλα τόσα απλώς θα ακούσουν δυο πράγματα μέχρι να βαρεθουν και υπόλοιπα 30 θα τα κυνηγάμε κάνοντας σσσσσς για να μην ρεζιλευτούμε τελείως. Οπότε με αυτές τις συνθήκες εγω ναι, είμαι περήφανη που δεν διοργανώνουμε τέτοιες παρωδίες. Όσοι θέλουν να πάνε να ξεστραβωθούν έχουν τις ευκαιρίες τους και με το παραπάνω. Οι υπόλοιπο είναι ούτως ή άλλως χύμα στα σπίτια τους, μπορούν να πινουν, να οδηγούν μηχανάκια, να αλητεύουν και να κάνουν σεξ χωρίς να ταλαιπωρούν εμάς ως συνοδούς.

Συνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #346 στις: Σήμερα στις 06:06:30 pm »
Μάλλον δεν έγινα σαφής, με δική μου ευθύνη. Οταν έγραφα «μη διαδοχικά δωμάτια», δεν εννοώ απλώς να μη μοιράζονται το ίδιο μπαλκόνι ή να μην είναι με κοινό χώρισμα στο μπαλκόνι, αλλά να μεσολαβεί δωμάτιο (με ξεχωριστό μπαλκόνι) άλλου πελάτη (ένα παρά ένα δηλαδή). Καταλαβαίνω ότι ενίοτε τέτοιες απαιτήσεις μπορεί για τεχνικούς λόγους να μην είναι εφικτό να ικανοποιηθούν από το ξενοδοχείο ή το ταξιδιωτικό πρακτορείο, αλλά τουλάχιστον το σχολείο μπορεί να κάνει μια προσπάθεια.

Μια χαρα καταλαβα τι εννοεις!

Εξακοκουθω να λεω οτι ειναι ακομα πιο επικινδυνο! Πηδανε απο μπαλκόνι σε μπαλκονι!
Το ξερω γιατι ξερω οτι εχει γινει σε σχολειο της περιοχης μου! Οι καθηγητες στο διαδρομο ολο το βραδυ φυλαγαν βαρδιες εναλλαξ για να μην φυγουν τα παιδια σε αλλα δωματια και στα μπαλκονια γινοταν χαμος! Και ανα δυο και ανα τρια τα περνουσαν κλπ κλπ
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #347 στις: Σήμερα στις 06:33:54 pm »
είναι πολύ προσβλητικό το να ισχυρίζεσαι ότι αυτά τα λέμε επειδή δεν μπορούμε.

Μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε πού ακριβώς «ισχυρίστηκα», ή έστω υπαινίχθηκα, κάτι τέτοιο; Εγώ, το μόνο που είπα ήταν ότι δεν θα τσουβάλιαζα όλες τις εκδρομές στην κατηγορία “sex and drugs and rock’n’roll”, στην οποία περίπου είπατε ότι έχουν εκπέσει οι περισσότερες εκδρομές, των περισσότερων σχολείων· για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι έτσι. Αν θέλαμε -εντελώς αυθαίρετα βέβαια- να κάνουμε μια “hearsay” στατιστική, νομίζω ότι η παλάντζα γέρνει συντριπτικά προς την πλευρά των εκδρομών στις οποίες δεν συμβαίνουν έκτροπα από τους μαθητές. Και είναι άδικο να κινδυνολογούμε γενικεύοντας από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες συμβαίνουν έκτροπα, καταλαμβανόμενοι μάλιστα από ιερή αγανάκτηση επειδή «η ΟΛΜΕ δεν περιφρουρεί τη σύστασή της να μη συνοδεύουν εκδρομές οι εκπαιδευτικοί».

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #348 στις: Σήμερα στις 07:03:52 pm »
Μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε πού ακριβώς «ισχυρίστηκα», ή έστω υπαινίχθηκα, κάτι τέτοιο; Εγώ, το μόνο που είπα ήταν ότι δεν θα τσουβάλιαζα όλες τις εκδρομές στην κατηγορία “sex and drugs and rock’n’roll”, στην οποία περίπου είπατε ότι έχουν εκπέσει οι περισσότερες εκδρομές, των περισσότερων σχολείων· για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι έτσι. Αν θέλαμε -εντελώς αυθαίρετα βέβαια- να κάνουμε μια “hearsay” στατιστική, νομίζω ότι η παλάντζα γέρνει συντριπτικά προς την πλευρά των εκδρομών στις οποίες δεν συμβαίνουν έκτροπα από τους μαθητές. Και είναι άδικο να κινδυνολογούμε γενικεύοντας από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες συμβαίνουν έκτροπα, καταλαμβανόμενοι μάλιστα από ιερή αγανάκτηση επειδή «η ΟΛΜΕ δεν περιφρουρεί τη σύστασή της να μη συνοδεύουν εκδρομές οι εκπαιδευτικοί».

Πιστέψτε με, θα ήσασταν πολύ πιο περήφανη αν στο σχολείο σας καταφέρνατε όλες οι εκδρομές να είναι κάπως έτσι.

Το σχολείο μου παλιότερα, με άλλη διεύθυνση, έκανε "τριήμερες" με κανονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ο διευθυντής ήταν πολύ συντηρητικός) και ποτέ δεν είχαν συμβεί έκτροπα ή ατυχήματα. (τα χειρότερα έκτροπα του σχολείου μας, έχουν γίνει σε απλό περίπατο χωρίς μεταφορικό μέσο, για την ιστορία, και ήταν πολύ σοβαρά έκτροπα, ενώ τα ίδια παιδιά στην "τριήμερη" δεν δημιούργησαν πρόβλημα).

Δεν θεωρώ ότι όλες οι εκδρομές είναι  “sex and drugs and rock’n’roll”, όμως οι μαζικές εκδρομές στο μυαλό των παιδιών είναι ένα ξεσάλωμα, έστω και αθώο ξεσάλωμα. Κι ας μην ξεσαλώσουν εν τέλει, δεν είναι μια εκπαιδευτική εμπειρία για όλους. Είναι μια εκδρομή, που θεωρούν ότι δικαούνται να πάνε επειδή έχουν μεγαλώσει. Εγώ με αυτό διαφωνώ κάθετα. Και τα παιδιά του Γυμνασίου τα θεωρώ πολυ μικρά για τους προσφέρεται απλοχερα μια τέτοια δυνατότητα, μόνο και μόνο επειδή είναι μαθητές Γυμνασίου. Δεν ξέρω πόσο πιο σαφές να το καταστήσω. Το ότι τη διανυκτέρευση τη θεωρώ έναν έξτρα παράγοντα κινδύνου, ναι δεν το αρνούμαι, δεν τη θεωρώ όμως τόσο ρίσκο αν είναι αυστηρά για επιλεγμένη ομάδα μαθητών (έως 30-40 το πολύ) για πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Γι αυτό και είμαι ανοιχτή στο να συνοδεύσω κάποια τέτοια εκδρομή. Ειδικά στο εξωτερικό. Και γιατί τη θεωρώ ασφαλή και γιατί τη θεωρώ εκπαιδευτική.

Αποσυνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #349 στις: Σήμερα στις 07:58:31 pm »
οι λαχειοφόροι για συγκέντρωση χρημάτων, δεν είναι ευτελισμός;

Μου διέφυγε νωρίτερα: για ποια «μόδα» μιλάμε, όταν η συγκεκριμένη πρακτική (λαχειοφόρος, μετά χοροεσπερίδος μάλιστα) ήταν κοινός τόπος ήδη από τη δεκαετία του ‘80, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη λεγόμενη «πενταήμερη»; Ίσως όταν πήγατε εσείς στο λύκειο να είχαν σταματήσει οι χοροεσπερίδες και να μην τις προλάβατε, εμείς οι παλαιότεροι όμως τις προλάβαμε και αυτές, και τις λαχειοφόρους. Δεν πρόκειται λοιπόν για «μόδα». Απλώς, έτσι όπως βλέπω να πηγαίνει το πράγμα με τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στις ζωές μας, σε λίγο θα υποχρεωθούν τα μαθητικά συμβούλια να αποκτήσουν ΑΦΜ και να φορολογούνται για τις εισφορές που δέχονται…

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32874
  • Τελευταία: Mar_mar
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1183063
  • Σύνολο θεμάτων: 19476
  • Σε σύνδεση σήμερα: 765
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)