0 μέλη και 13 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Και μια πρακτική ερώτηση: Επειδή έκανα το λάθος και έδωσα ήδη το παράδειγμα με το βουλουμένω ην και το αφίστασθαι στους μαθητές και αύριο πρέπει να το εξηγήσω, πείτε μου, σας παρακαλώ, τη γνώμη σας, τί είναι καλύτερο να πω για το αφίστασθαι; Ή να πω την αλήθεια, ότι δηλαδή εδώ η σύνταξη είναι υποκειμενική και ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να τους ζητηθεί στις πανελλαδικές;
ΥΓ. Κι εγώ στου Μπελεζίνη το φροντιστήριο πήγαινα. Ως μαθητής είχα μαγευτεί από αυτόν τον φιλόλογο. Ήταν αυτός που μου εμφύσησε την αγάπη μου για τις κλασικές σπουδές.
Ο προσδιορισμός του "ενώπιον" είναι ο πιο ουδέτερος. Δείχνει ότι κάτι γίνεται "έναντι" κάποιου ανθρώπου ή πράγματος.Η εναντίωση δείχνει ισχυρή αντίθεση.Αν η εναντίωση φτάνει στα όρια της έχθρας, τότε μιλάμε για εχθρική διάθεση. Αν ταυτόχρονα με την εχθρική διάθεση, υπάρχει και κίνηση, τότε μιλάμε για εχθρική κατεύθυνση.Για παραδείγματα ψάξε εδώ:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL102/521/3400,13728/
Επανέρχομαι στο θέμα μας, γιατί με βασανίζει.
Μπορείς να κοιτάξεις σε άλλα συντακτικά αν σε παραδείγματα όπως το "επέλαυνεν ιδρώντι τω ίππω", η μετοχή λογίζεται ως συμπληρωματική/κατηγορηματική ή ως επιθετική; Έχω ζαλιστεί λίγο...
Σύμφωνα με τον Μπαχαράκη (αυτόν μόνο πρόλαβα να κοιτάξω), αυτές οι μετοχές λαμβάνονται ως επιθετικές (χωρίς επεξηγηματικό σχόλιο).
Με προβληματίζει το εξής.Μια επιθετική μετοχή έχει ως υποκείμενο το άρθρο της. Όταν όμως λειτουργεί ως επιθετικός προσδιορισμός σ εναν όρο, τότε ως υποκείμενο λαμβάνει τον όρο αυτό. Δεν ξέρω, αλλά αυτό μου φαινόταν παράδοξο.Εσείς τί λέτε;
εἴ τι δέοι τῷ χορῷ : ο Smyth γράφει τhe thing needed is rarely put in the accusative, ενώ ο Αναγνωστόπουλος δίνει την ίδια πρόταση ως παράδειγμα σπάνιας περιπτώσεως με ονομαστική ουδετέρου ως υποκείμενο. Ποιο θεωρείτε πιο σωστό;
οὔτε ἠμέληται περὶ τῶν τοιούτων τῷ νομοθέτῃ τῷ τὴν δημοκρατίαν καταστήσαντι, ἀλλὰ διαρρήδην προστέτακται τοῖς θεσμοθέταις καθ' ἕκαστον ἐνιαυτὸν διορθοῦν ἐν τῷ δήμῳ τοὺς νόμους : το διορθοῦν είναι υποκείμενο ή αντικείμενο στο προστέτακται;
Δηλαδή, για να είναι μια μετοχή με το ειμί κατηγορηματική πρέπει οπωσδήποτε να αποτελεί περίφραση και η μετοχή να είναι σε θέση κατηγορουμένου και όχι κατηγορηματικού προσδιορισμού; Αλλά αν αποτελεί περίφραση στις υπό συζήτηση περιπτώσεις τότε το απαρέμφατο πρέπει να είναι αντικείμενο (γιατί αν είναι υποκείμενο τότε το τω πλήθει πρέπει να είναι ενεργούντος προσώπου και όχι ηθική), οπότε επιστρέφουμε στο αρχικό αδιέξοδο;
Eίπες ότι ο Μπελεζίνης έδινε το αφίστασθαι αντικείμενο. Θυμάσαι αν είχε ρωτήσει κάποιος τι θεωρούσε αυτός υποκείμενο;
Kαι το Liddell-Scott ως υποκείμενο παίρνει το "τι".4. rarely with Subj. in nom., δεῖ μοί τι something is needful to me, “ἓν δεῖ μόνον μοι” E.Supp.594; “εἴ τι δέοι τῷ χορῷ” Antipho 6.12; “πρῶτον μὲν τοῦτο δεῖ, ὑπειληφέναι . .” D.10.15. (http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=de%2Fw&la=greek#lexicon)Μου φαίνεται η πιο απλή και λογική σύνταξη. Δεν βλέπω γιατί να είναι αντικείμενο, τη στιγμή που το ρήμα έχει την έννοια της έλλειψης, κάτι που εκφραζόταν παραδοσιακά με την αφαιρετική και αργότερα με τη γενική όπου και ενσωματώθηκε.