0 μέλη και 11 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αλλά ας δεχθώ ότι με τον όρο "συμπληρωματική", οι ξένοι μελετητές εννοούν τη μετοχή που λειτουργεί είτε ως κατηγορούμενο είτε ως αντικείμενο και ότι δεν υπάρχει αντίφαση στην περιγραφή τους.Προκύπτει συντακτικό και σημασιολογικό πρόβλημα . Γιατί η μετοχή δεν είναι ρηματικό ουσιαστικό (όπως το απαρέμφατο), ώστε, όταν συμπληρώνει το ρήμα, να λειτουργεί άλλοτε ως κατηγορούμενο και άλλοτε ως αντικείμενο. Η μετοχή είναι ρηματικό επίθετο και εγγενώς δείχνει ιδιότητα, όχι πράξη. Αυτό, δηλ. που λένε ότι συγγενεύει στη χρήση (ή όπως αλλιώς το λένε) με το απαρέμφατο δεν στέκει. Τουλάχιστον, εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ υπό ποία έννοια στέκει.Άλλωστε, φαίνεται και από τα ρήματα που συντάσσονται και με μετοχή και με απαρέμφατο, ότι αυτά τα δυο δεν είχαν τον ίδιο σημασιολογικό ρόλο. Με τη μετοχή δινόταν έμφαση σε κάποια ιδιότητα του υποκειμένου ή του αντικειμένου (γι' αυτό χρειάζεται το ρηματικό επίθετο), ενώ με το απαρέμφατο στην πράξη που αυτό έκανε. Λ.χ στο "Δέξιππον ἐπίστασθε ὑμᾶς προδόντα" προβάλλεται ο Δέξιππος ως προδότης (κατηγορούμενο) και όχι το γεγονός ότι πρόδωσε (απαρέμφατο).
Κάπως έτσι έχει προέλθει το ειδικό απαρέμφατο των λατινικών. Στο παράδειγμα "legatos ad eos missuros (esse) dixerunt" δεν το εννοώ εγώ το "esse". To είχα βρει παλιότερα ως παράδειγμα σε παρατήρηση λατινικής γραμματικής ότι το esse και το fuisse συχνά αποσιωπούνται, όταν συνοδεύονται από μετοχή.Αν αρκούσε η μετοχή ως συμπλήρωμα του ρήματος, τότε δεν θα χρειαζόταν το απαρέμφατο.
Apri, τόσο το συμπληρωματικό απαρέμφατο όσο και η συμπληρωματική μετοχή έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το ότι δηλαδή συμπληρώνουν τη σημασία του ρήματος εξάρτησής τους. Αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Έχουν σημασιολογικές διαφορές, αλλά αμφότερα συμπληρώνουν - αυτό έχει σημασία και αυτό είναι, υποθέτω, που έχουν στο μυαλό τους οι Goodwin και Smyth. Με αυτό το νόημα στέκει η συγγένεια αυτών των συντάξεων
Ας δούμε κι άλλα παραδείγματα: εἰμὶ μελετῶν. Πώς αυτή η μετοχή δείχνει ιδιότητα του υποκειμένου; Αν ίσχυε αυτό, το συγκεκριμένο παράδειγμα θα ισοδυναμούσε με το: εἰμὶ μελετητής. Εδώ όμως η μετοχή, μαζί με το ρήμα βέβαια, δείχνει σαφώς ενέργεια (μελετῶ).
δεῖ δέ, ὦ Θηράμενες, ἄνδρα τὸν ἄξιον ζῆν οὐ προάγειν μὲν δεινὸν εἶναι εἰς πράγματα τοὺς συνόντας, ἂν δέ τι ἀντικόπτῃ, εὐθὺς μεταβάλλεσθαι.Στο συγκεκριμένο απόσπασμα πώς θα δίνατε τη σύνταξη;Θα κάνω μια προσπάθεια: προάγειν και μεταβάλλεσθαι: υποκείμενα στο δειν, άνδρα: υποικείμενο στο προάγειν, τόν άξιον: κατηγορούμενο στο άνδρα (μέσω μια εννοούμενης μετοχής όντα) ζειν: απαρέμφατο αναφοράς από το άξιον, δεινόν είναι: απαρέμφατο σκοπού ή αποτελέσματος από το προάγειν (γιατί, για να είναι τελικό το απαρέμφατο και αντικείμενο, το προάγω πρέπει να σημαίνει παρακινώ κάποιον να κάνει κάτι, εδώ φαίνεται να σημαίνει οδηγώ σε μια κατάσταση), τούς συντόντας: αντικείμενο στο προάγειν, εις πράγματα: εμπρόθετος αναφοράς. Υποκείμενο στο δεινόν είναι δεν μπορώ να βρω.Ας απαντήσει και κάποιος άλλος.
Θεωρείτε σωστό σε περιπτώσεις όπως ὅτι ἀληθῆ λέγω, μάρτυρας παρέξομαι να εννοούμε ρήμα εξάρτησης ίνα ειδητε; Ή είναι πιο σωστό να εξαρτάμε την ειδική πρόταση απ’ ευθείας από το μάρτυρας [δηλαδή συμπλήρωμα (άλλοι το λένε αντικείμενο στο ουσιαστικό)], όπως στην περίπτωση ὅτι μὲν γὰρ οὐδενὸς ἄλλου καθήπτοντο, ἐπιστολὴν ἐπεδείκνυε μαρτύριον, όπου η ειδική πρόταση εξαρτάται από το μαρτύριον; Τα παραπάνω παραδείγματα, τα οποία εμένα μου φαίνονται παρόμοια, τα έχω δει σε διαφορετικά συντακτικά, επομένως μπορεί να πρόκειται για διαφορετικές απόψεις. Αν όντως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, ποια άποψη θεωρείτε σωστή;
Το υποκείμενο του "δει" είναι το "δεινόν είναι" (που έχει ως υποκείμενο τον "άνδρα"). Τα "προάγειν" και "μεταβάλλεσθαι" εξαρτώνται από το "δεινόν" και θα έλεγα ότι δείχνουν αναφορά.
Απευθείας εξαρτάται. Η ειδική πρόταση συμπληρώνει το νόημα του ονόματος. Και στην περίπτωση κατέστησεν ἐπὶ γηλόφων τινῶν ἐναντίους αὐτοῖς καὶ ἱππέας καὶ ὁπλίτας, φόβον βουλόμενος καὶ τούτοις παρέχειν, ὡς ὄπισθεν οὗτοι ἐπικείσοιντο αὐτοῖς η ειδική πρόταση συμπληρώνει το ουσιαστικό (φόβον); Ή είναι επεξήγηση σε αυτό; (Η πρόταση αυτή είναι από τρίτο συντακτικό, όπου δίνεται ως επεξήγηση).
Και στην περίπτωση κατέστησεν ἐπὶ γηλόφων τινῶν ἐναντίους αὐτοῖς καὶ ἱππέας καὶ ὁπλίτας, φόβον βουλόμενος καὶ τούτοις παρέχειν, ὡς ὄπισθεν οὗτοι ἐπικείσοιντο αὐτοῖς η ειδική πρόταση συμπληρώνει το ουσιαστικό (φόβον); Ή είναι επεξήγηση σε αυτό; (Η πρόταση αυτή είναι από τρίτο συντακτικό, όπου δίνεται ως επεξήγηση).
Sali: "Να προσθέσω ότι το τὸν ἄξιον είναι επιθετικός προσδιορισμός στο ἄνδρα. Είναι μια ιδιαίτερα εμφατική θέση του επιθετικού προσδιορισμού μετά από άναρθρο ουσιαστικό."Πού μπορώ να το βρω αυτό, για να δω και άλλα παραδείγματα;